Hygiena dutiny ústní u dětí

Pravidelná hygiena dutiny ústní
Pravidelná hygiena dutiny ústní

Pravidelnou ústní hygienu u dítěte začneme provádět po prořezání prvního dočasného zubu. Už v této době by dítě mělo mít svůj vlastní zubní kartáček. V případě, že je dítě ještě v noci kojeno, bychom měli zuby po nočním kojení před usnutím otřít vlhkou gázou nebo látkovou plenou.

Zbytky mateřského mléka jsou totiž vydatným zdrojem  výživy pro ústní mikroorganismy. V noci je nižší tvorba slin, a proto se pak opakované noční kojení po jednom roce věku stává jedním z faktorů vzniku kazu v časném dětství.

"Prsťáček" – návlek na prst vyrobený z velmi měkkého silikonu bez obsahu PVC. Určený pro velmi jemné čištění prvních zoubků, či masáž dásní při jejich prořezávání

 

Rodiče by měli čistit dětem zuby dvakrát denně, ráno a večer po jídle. Nejprve prstovým kartáčkem (gumový kartáček, který si rodič navlékne na prst) nebo malým zubním kartáčkem. Po prořezání prvních dočasných stoliček čistíme dítěti chrup měkkým zubním kartáčkem osazeným štětinami o stejné úrovni, s velikostí hlavičky dle věku dítěte nebo jednosvazkovým kartáčkem. Čištění zubů lze dětem zpřístupnit třeba i používáním elektrických  kartáčků, kterých je na našem trhu velké množství.

Pravidelná ústní hygiena formou hry dítě motivuje  a baví. Avšak dvouleté až tříleté dítě používá zubní kartáček jako hračku a není schopno si zuby samo správně vyčistit. Je tak na rodičích, aby se aktivně zapojili do péče o dětský chrup. Výhodou je používání dvou dětských zubních kartáčků: jedním čistí rodiče (kartáček je nutné vyměnit jednou za dva měsíce) a druhým se učí dítě čistit své zuby samo (kartáček má spíše smysl při vytváření automatismů pro dítě a při nácviku zubní hygieny, děti ho většinou brzy zničí).

Vhodný dětský kartáček by měl mít spíše měkčí štětiny zastřižené v jedné rovině a jeho velikost by měla zhruba odpovídat šířce obou stoliček. Hlavička elektrických  kartáčků může velikostí odpovídat i pouze jednomu  zoubku. S většími kartáčky se dítěti i rodičům v ústech špatně manipuluje  a může dojít k nechtěnému poranění.

Zubní kartáček GUM® Baby určený pro nejmenší  děti. Velmi malá pracovní hlavička osazená krátkým měkkým vláknem

 

Kartáček GUM® Kids vhodný pro předškolní  děti. Malá pracovní hlavička, měkké vlákno.

 

 

 Zubní kartáček GUM® Junior Monsters, pro děti od 7 do 9let, má prodloužený krk pro snadné vyčištění zadních zubů a úzkou rukojeť s bodem pro oporu palce a přísavkou pro snadné odložení na umyvadle.

 

 

Kartáček GUM® Teens, pro děti od 10 let, má měkká vlákna pro jemné odstranění zubního plaku. Kartáček má jednoduchý a atraktivní design, ergonomickou rukojeť pro snadné držení.

 

 

 

Autor: prof. MUDr. Tomáš Honzík, PhD. a prof. MUDr. A. Pařízek, CSc.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015