31+4tt

17. 1. 2021
otázka

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jsem ve 31+4tt,ve 30+2 mi můj Doktor zjistil zkrácení čípku na 17mm a otevřená pro prst,týden jsem byla hospitalizovana a ve 31+4 propuštěna s nálezem čípek 14mm, otevřená pro dva prsty,nekrvacim, břicho mi netvrdne,nic mě nebolí, beru magnosolv 1-0-1, utrogestan 0-0-2,napíchány kortikoidy pro dozrání plic, dál nařízen přísný klidový režim s tím,že po týdnu mi hrozí další hospitalizace,pokud se to zhorši,je podle vás nutná hospitalizace a přísný klidový režim? děkuji

odpověď

Dobrý den,kolegové, kteří jsou " v obraze " ví,že děložní hrdlo má smysl měřit jen max.do 30.týdne, kdy norma do 25 mm. Již jsem mnosetkrát v poradně psal,že po 30.týdnu je ZCELA NESMYSLNÉ měřit děložní hrdlo, protože se již zkracuje a otevírá přirozeně, co žena, jinak. Není z mé hlavy, ale jsou to objektivně známá a velmi dobře prověřená data, který si každý (pokud tedy ale chce) ,může najít na webu... Tj. vzdělaný porodník ví,že pokud je žena do 30.týdne o.k, nemá smysl ženy bez zjevných projevů ( silné křeče, krvácení atd.)... vag. vyšetřovat, vyšetření nám nic neříká o tom,kdy žena porodí. Méně znamená více... Přísný klidový režim, tj.nonstop ležení, je ještě ,bohužel,mnohem větší nesmysl...z mnohatisícehlavých zkušeností s problematikou nejen mě jasně vyplývá,že má nulový prospěch pro prosperitu těhotenství a stres z toho vyplývající mj.mírně zvyšuje riziko,že předčasný porod nastane a nemálokdy vidíme např. z ležení žilní trombosy atd. Péče tedy bez omezení.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24903
Další dotazy
24. 2. 2021
otázka
Vážený pane profesore, obracím se na Vás s dotazem ohledně rtg zubu provedeném na počátku těhotenství. Poslední menstruace byla 23.1.2021, ovulace byla 11 DC - 2.2.2021, ale dne 10. 2. 2021, tzn. 19 den cyklu, jsem podstoupila rentgen zubů. Šlo o...
odpověď
Dobrý den, takhle časně je to vše nebo nic, spíše na to vliv vůbecmít nebude, AP
22. 2. 2021
otázka
Dobrý den, pane doktore, Obracím se na Vás s jedním dotazem. Jsem nyní na konci 28tt a začalo mi tvrdnout břicho. Počítám tak průměrně 10-12x denně, tvrdne mi jen nahoře nad pupikem a to většinou tak, ze se mi břicho vybouli a cítím tlak vpravo...
odpověď
Dobrý den, je celkem běžné, že při pohybech plodu, lze u štíhlých žen cítit,,tvrdnutí,,do 20/ den zcela v normě, AP
22. 2. 2021
otázka
Dobry den,moc prosim snad o uklidneni.Prisla jsem uz o 3 miminka a nasladne mi byla zjistena mutace MTHFR a byla mi nasazena lekarkou lecba acidum folicum 10 mg 1× denne a k tomu femibion 1xdenne po dobu celeho tehotenstvi.Vse probehlo v poradku a...
odpověď
Dobrý den, ženy do 3.měs ,,nejméně,, 400 mikrogramů a od 4.měsíce až 600 mikrogramů denně.  jedna tableta acidum folicum na předpis obsahu 10 mg , a jedna tableta Femibionu obsahuje 400 ug k.listové a hlavně metalofin , který je pro Vás s MTHFR...
22. 2. 2021
otázka
Vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda může nějakým způsobem vadit kontinuální nošení nano roušky v době těhotenství. Přítel pracuje na pracovišti, kde se pravidelně objevují pozitivní případy na Covid 19. Vzhledem k tomu, že se nyní navíc...
odpověď
Dobrý den, nošení  roušek neprokázalo negativní vliv na vývoj plodu, AP
20. 2. 2021
otázka
Dobrý den, pane doktore, moc vás zdravím a mám dotaz ohledně jedné z trombofilních mutací, třeba poradíte... Mám za sebou jeden potrat v 9 týdnu a jedno úspěšné těhotenství, ze kterého mám ročního syna. Právě před tímto druhým těhotenstvím mě moje...
odpověď
Dobrý den,je trochu jinak. Příčina potratu rozhodně není "jen" v mutacích atd. To,jak každé těh.dopadne geniální souhra x-proměnných a když některé z nich "neladí", může dopadnout špatně.Vše říkám už velmi zjednodušeně, protože laikové velmi obtížně...
14. 2. 2021
otázka
Dobrý den pane doktore, mám na Vás prosbu. Pro bolesti v podbřišku a odchod velkého kusu hlenu cca 6cm ( lékař usoudil dle foto - hlenová zátka) jsem byla hospitalizována 29+5 TT s nálezem nálevka Y, čípek 20mm, hrdlo pro špičku, ale uzavřeno....
odpověď
Dobrý den,ano, pokud není potenciál k předčasnému porodu, tohle vidíme spíše jako pravidlo než výjimku.
14. 2. 2021
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala zda je poloha miminka PPHL II indikací k císařskému řezu nebo ke komplikovanému porodu? Nyní jsem 36+1tt a jsem prvorodička...Mohu ještě nějak ovlivnit polohu miminka ? Moc děkuji, SK
odpověď
Dobrý den,PPHL II znamená, že záda plodu jsou vpravo vzadu. Mírně vyšší riziko abnormální rotace hlavičky v por.cestách,ale většina dětí se rodí zcela nekomplikovaně = fyziologický stav.
14. 2. 2021
otázka
Dobrý den, jsem na abkm dietě již dva měsíce kvůli alergii u 3mesiho syna. Vápník suplementuji 3x tablety denně calcii carbonici medicamenta a gs mamavit. Je to pro miminko dostačující, pokud plne kojim? Dekuji
odpověď
Dobrý den, dotaz je pro neonatologa, AP
14. 2. 2021
otázka
Dobrý den,obracim se na Vas s prosbou o radu. Dcera nyni 3mesice, porod bez problemu (jen atb na zlateho stafylokoka) ma od narozeni vodnany prujem a nyni vysev ekzemu. Je pnepne kojena a je to me druhe dite, tudiz vim, co je bezne a nikoliv....
odpověď
Dobrý den, dotaz je pro neonatologa, AP
14. 2. 2021
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální, že už 4. den po sobě mám vždy ráno na kalhotkách trochu tmavší krve a přes den pak zase nic. Jsem ve 39+4tt. Mohlo by se jednat o postupné uvolňování hlenové zátoky? Jinak pohyby normálně cítím,...
odpověď
Dobrý den, může se jednat o mírnou progresi porodního nálezu, odchod hlenové zátky a poslíčky, vyčkejte na pravidelné kontrakce, AP