Akutní asfyxie

28. 4. 2019
otázka

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu, jelikož jsem už v koncích a nevím co dál. 18.2.2019 jsem akutním CS porodila mrtvou holčičku. Těhotenství (již druhé) jsem měla ukázkové, až na to, že jsem ze začátku přibírala i 3kg za měsíc, ale celkem to bylo 13kg, žádné vady, nebyla cukrovka. Termín jsem měla 14.2.2019, na Valentýna. To jsem šla na 1. prohlídku do porodnice, aby mi natočili monitor a prohlédli mě. Monitor jsme točili místo 20 minut 40, protože malá spinkala, tak sestřička běhala s budíkem, aby ji vzbudila. Kontrola u lékaře UTZ taky byla v pořádku, tak jsem odešla domů s tím, že pokud mezitím neporodím, tak mám přijít v pondělí ráno na další kontrolu, že je vše v pořádku. Ale pořád nic, jen takové ty mentsruační bolesti a sem tam slabá kontrakce. V sobotu po obědě mi ale bylo špatně od žaludku (měla jsem smažený květák, tak jsem to připisovala tomu), přešlo to po chvíli, tak jsem neplašila. Co by, asi by mě poslali domů, že nerodím přece, a vše bylo v pořádku přece, ach já suverén… Měla jsem jet! Asi to bylo znamení… Ale i přesto ten den nic nepřišlo, pohyby jsem cítila, poslíčky slabé, nic, co by nasvědčovalo tomu, že rodím. Tak jsme jeli na kontrolu až v to osudné pondělí. Tam mě posadila sestra na monitor a zeptala se, jestli je malá hlavou dole? Že nemůže najít srdíčko. Ještě pak hledala chvilku a pak zavolala paní doktorku, aby se na to podívala UTZ. Ta hned rychle běhala a hledala, ale srdíčko bylo už slabé, jen 50 ozev/min, miminka mají kolem 150/min, tak rychle na operační sál na akutního císaře. Malá umřela a já mám prázdnou náruč. Dnes jsem obdržela výsledek pitvy: Akutní asfyxie v důsledku distální vilózní imaturity placenty. Malá se narodila tedz v 41tt měla 3610g a 46.5cm pro bradykardii plodu (dle klinických údajů). Yde přikládám výsledky pitvy. Pitva naprokázala žádné VVV, jen je tam napsáno Aspirace plodové vody v mikroskopickém obraze. Placenta yvětšená (se sníženým fetoplacentárním váhovým poměrem), hmotnost 570g, tvar koláčovitý, rozměry 24 x 18 x 2 cm, pupečník délky 52cm, u plodu s cca 10 cm hyperspiralizovaným úsekem, úpon marginální, distální vilózní imaturita, chorangióza klků, chronická lymfoplazmocelulární decidutia (multifokální), bazální vilitida, Low-grade chronická vilitida, intervilosní tromby ojediněle, avaskulární klky ojediněle. Epikríza: Dítě umírá mechanismem akutní asfyxie v důsledku distální vilózní imaturity placenty. Asociovanými nálezy jsou hyperspiralizovaný úsek pupečníku, chorangióza a fokusy avaskulárních klků, navíc zjištěn mírný chronický zánět v placentě. Můj dotaz na Vás zní, co byste doporučil dál? Jsem 10 týdnů po sekci a chceme další miminko, doporučili nám aspoň 6 měsíců počkat. Dá se tento stav placenty monitorovat v těhotenství? Prý se to může opakovat a náchylné jsou ženy, které mají cukrovku, obézní ženy (já vážím 78kg a přibrala jsem v těh.na 91kg) a které moc přiberou v těh. anebo to na to nemá vliv. Nepochybil lékař, že mi placentu nekontroloval? Dá se vůbec nějak hlídat a kontrolovat? Mě bylo řečeno, že příští těh. se ukončí 38...týdnem buď sekcí, nebo vyvoláním, aby se tomu předešlo, prý se to stává na konci 3.trimestru. Je další těhotenství rizikové? Děkuji

odpověď

Dobrý den, na našem pracovišti nabízíme modulaci imunitní odpovědi matky na těhotenství pomocí nízkomolekulárního heparinu. Může ovlivnit chybně nastaveno komunikaci mezi oběma viz výše. Příčinu ale reálně neznáme. Krom výše uvedeného není žádné možné opatření, řada kolegů ve světě nenabízí nic...může být jen nahodilý jev.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď
dotaz byl zodpovězen AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den, pane profesore. Chtěla bych se zeptat, jestli je užívání Femibion 1 bezpečné v 1.trimestru (jsem 5t.) - dočetla jsem se, že doporučena denní dávka vit.D pro těhotné je max. 400IU, Femibion obsahuje vitaminu D3 20ug, což je víc než...
odpověď
Femibion 1 obsahuje  vitamin D3 . Vitamín D3 přispívá k normální funkci imunitního systému a podílí se na procesu dělení buněk, takže proto je dávka nastavená v prvních týdnech vyšší než je běžně doporučována.AP
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den, chtěla jsme se zeptat, jaký vliv má časté podávání antibiotik v těhotenství na nenarozené dítě? Na začátku těhotenství mi našli píštěl a na antibiotikách jsme skoro pořád, do toho jsme ještě dostala první dávku biologické léčby (Stelara...
odpověď
Dobrý den, určitěš Vám nikdo nedoporučíé předčasný porod ve 28 g.t., z důvodu užívání antibiotik a bilogické léčby, která je popovolena v průběhu gravidity, jenom kdyby Váš stav byla natolik  vážný, že by jste byla ohrožena a proto by musel být...
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den, zhruba od 4.mesice těhotenství užívám Omeprazol Teva 20mg 1x tabletku ob den na pálení žáhy způsobené těhotenstvím. Rennie ani Gabiscon mi už nezabíraly. Při zapomenuté tabletce jsem měla pokaždé šílené pálení žáhy, tedy užívám až do dnes...
odpověď
Omeprazol lze užívat  v průběhu těhotenství. Je vylučován do mateřského mléka, ale je nepravděpodobné, že by ovlivňoval kojence při užívání doporučených dávek, takže i po porodu by to poblém být neměl. AP
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den. V dubnu jsem v 35+4 týdnu porodila mrtvé miminko, den predtim jsem přestala cítit pohyby, do te doby vše v pořádku. Teprve včera přišly vysledky z pitvy: nález v placentě kompatibilní s diagnózu high grade chronická villitida. Nyní jsem...
odpověď
Dobrý den, jistě si zasloužíte pečlivé sledování a dovyšetření. Dle pitevního nálezu, se mohlo jednat o  zánět neinfekční etiologie, vznikajícími na imunopatologickém podkladě. je potřeba doplnit imunologické, hematologické vyšetření evetn...
14. 9. 2022
otázka
Vážený pane profesore, moje dcera 32 let,1.těhotenství,při I.trimestrálním UZ zjištěna hodnota NT 2,8. Krev a celkový screening negativní. Dceru posílají na různá vysetřeni....genetika, echokardio, zvažují i amniocentezu. Mohu Vás poprosit o radu?...
odpověď
Dobrý den, samotné NT je jenom hodnota, důležitý je celkový výsledek a zhodnocení ultrazvukového nálezu u plodu. AP
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den, jsem nyní v 10 TT a mám kvasinkovou infekci. Doktorka mi řekla, abych si zaváděla Gynopevaryl. Měla jsem kvasinkovou infekci už v 7 TT a také mi řekla, ať si zavádím Gynopevaryl. V lékárně mi řekli, že by se to v prvním trimestru mělo...
odpověď
Dobrý den, není důvod proč by jste jej nemohla použít pokud je léčba indikována, AP