Alkohol v tehotenstvi

12. 12. 2018
otázka

Dobrý den, mela bych dotaz a velký strach o miminko. V 10 TT jsem se dozvěděla ze tatínek naseho miminka který nosim pod srdcem přestal mít zájem o miminko a do toho si už začal žít svůj život a měnit partnerky. Už sem toho mela dost a tak sem se na Moravě s přáteli strašně opila mela sem cca 20 panaku slivovice jagermajstra a rumu a brcko marihuany bylo mi ráno dost blbe a pak sem si uvědomila když sem cely den zvracela ze sem mohla dost ublížit miminku a ze může mít FAS :( a ze se narodí s postižením. Bylo to jen jednou co sem se takto opila, jindy sem občas mela pivo ale tvrdý alkohol ne jen jednou myslíte ze to může mít na miminko následky ? :( nemohu s toho v klidu spát . :( lituju toho co se stalo.. Chci mít zdravé krasne miminko to je to co si moc preji

odpověď

Dobrý den,vrozenou vadu určitě ne a Fas TAKÉ ne, ale pravidelné vysoké dávky vadí.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24045
Další dotazy
16. 1. 2019
otázka
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat. Mám zjištěno mutaci genu f2 protrombin heterozygot a momentálně jsem ve 37tt. Do teď jsem byla sledována v trombocentru a všechny výsledky v pořádku. Nic se nemusim pichat,možná pak v šestinedeli, ale prý bychom to...
odpověď
Dobrý den,péče v těhotenství a při porodu jen mírně odlišná od "low risk" těhotných.Jen je vhodné plánovat porod (např. vyvolat ) do 40.ukončeného týdne. Monitor plodu jedno týdně od 36.týdne, a UZ ověření růstu plodu k vyloučení růstové restrikce...
16. 1. 2019
otázka
Ještě Vas prosím o zodpovězení jednoho dotazu...chtěla bych vědět, zda je předčasný porod dedicny? Moje matka porodila své první dítě predcasne( cca 2 měsíce před terminem) a u druhého tehotenstvi (se mnou)ji preventivně zasili delozni cipek (tuším...
odpověď
Dobrý den,ano,může a nemusí být.Pokud tohle víme,vyplatí se od 16.týdne pravidelně měřit děložního hrdlo a existuje pak efektivní opatření (progesteron tablety vaginálně),jak riziko snížit.
16. 1. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem v 28+5 týdnu těhotenství. Dnes v poradně mi byl již po druhé naměřen hraniční tlak 140/70. Výsledky z krve, které byly mimo mezní hranice. Hodnoty? Kratinin 48, kyselina močová 111, leukocyty 12,3, erytrocyty 3,61,...
odpověď
Dobrý den,každý lékař, který léčí těhotné, by měl znát pravidla péče a sice, že především méně znamená více.Dopegyt dle soudobých zkušeností až od potvrzené hypertenze a tu nemáte ( definice viz doktor google).Nasazení z rádobypreventivních důvodů...
16. 1. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, obracím se na vás s prosbou o váš názor na léčbu vysokého tlaku v těhotenství. Mám za sebou dva předčasné porody (34tt a 35tt) z důvodu preeklampsie. Nyní jsem potřetí těhotná, 29+1 a aktuálně užívám dopegyt 1-1-1. Při této...
odpověď
Dobrý den, paní doktorka internistka pravdu dí v tom,že Dopegyt max. 3x denně, vyšší frekvence (4 x denně neodůvněná). NIcméně 3x2 je možné,pakliže by nestačilo, do kombinace jiný lék. Cílový diastolický tlak kolem 90 a jsme spokojení.Případný...
16. 1. 2019
otázka
Dobrý den, jsem ve 24 t.t. a ve vyšetření moči mi byl nalezen staphylococcus epidermidis 10´3 CFU / 1 ml. Žádné problémy nemám a hodnoty crp jsou 5,3. Můj lékař mi napsal Augmentin. Chtěla bych se zeptat, zda je opravdu nutné brát v tomto případě...
odpověď
Dobrý den,omlouvám se,vím,že za to nemůžete,ale jinak nelze napsat - kolega by se měl vrátit do 3.ročníku medicíny, kde se studenti učí,že staf.epidermidis je přirozená kožní bakterie, která NEUBLIŽUJE lidem (až na vzácné výjimky,které se Vás ale...
16. 1. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, na začátku roku jsem prodělala samovolný potrat. Vše proběhlo bez komplikací, nebyla nutná kyretáž. Pravděpodobně šlo o zamlklé těhotenství, velikost gestačního váčku odpovídala cca 6. týdnu. Na ultrazvuku před potratem...
odpověď
Dobrý den,ano, u potratu od 7.ukončeného týdne se ochranná injekce protilátek aplikuje.Takže u Vás opravdu nebylo potřeba.Důvodem to,že před uvedenou hranicí není popsán průnik krvinek plodu k matce a tak není injekce potřeba.
16. 1. 2019
otázka
Ešte mám na vás jeden dotaz, ako zistím, že je kostrč nehybná? Stačí sa zmieniť v pôrodnici? Rodím u Apolinare , alebo je treba na ORT? Či NEU? Ďakujem
odpověď
Dobrý den,dá se zjistit vyšetřením,vhodné zmínit při první návštěvě u nás.
16. 1. 2019
otázka
Dobrý den pane doktora, měla bych dotaz. Jsem ve 27tt a včera jsem zjistila že máme v bytě plíseň na jedné zdi v ložnici, snažím se jí likvidovat, ale nevím jak dlouho na zdi byla a zda nemohla nějak ublížit miminku. Předem děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den,miminku ne,ale Vám potenciálně ano.
13. 1. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem podruhé těhotná, 35tt. První porod byl ukončen 39 + 3 plánovaným SC pro polohu KP (+ miminko mělo tachykardii), jinak těhotenství bez komplikací. Stejně tak nakonec bezproblémové miminko 3,2 kg, celkově zdravé. Druhý...
odpověď
Dobrý den,jednak vůbec musíte chtít = to ale znamená,že souhlasíte,že vag.porod po předchozím řezu s sebou nese nevelké,ale ZCELA nepředvídatelné riziko ruptury dělohy kolem porodu, cca 1%, a pokud se tak stane,dochází při ruptuře u každého desátého...
13. 1. 2019
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně boreliózi. Měla jsem ji potvrzenou v začátečním stádiu a byla nastavena léčba ATB. Po týdnu jsem zjistila, že jsem těhotná. Dostala jsem jiná ATB s penicilinem. Mám je ještě 2 týdny brát. Podle poslední mens.jsem ve 4....
odpověď
Dobrý den,pokud adekvátně léčena,prosperitu těh.neovlivní.Jestli po vyléčení borreliosa vymizí nevíme nikdy jistě.