Analgezie u porodu

22. 6. 2013
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na možnosti použití analgezie u porodu. První dítě jsem rodila nejprve pokusem o vyvolání (důvodem byl špatný monitor u miminka) a poté po čtyřech hodinách nepostupujícího porodu a kvůli hrozící hypoxii plodu mi byl proveden akutní císařský řez v celkové anestezii. Ihned po vyvolání porodu jsem žádala o možnost využití Epiduralu, nicméně bylo mi sděleno, že to nelze, pokud nejsem dostatečně otevřená. Je tomu opravdu tak? Nyní jsem totiž podruhé těhotná a řeším, jak se rozhodnout v případě vedení druhého porodu. Určitě již nechci absolvovat celkovou narkózu, nebude-li to nezbytně nutné. Zajímalo by mě ale, zda lze např. na začátku přirozeného porodu (či vyvolaného)provést nějakou přípravu pro případné následné nasazení Epiduralu či pouze lokální anestezie, aby opět nemuselo dojít v případě nutnosti ukončit těhotenství sekcí k celkové narkóze. Rozhoduji se totiž, jestli se pokoušet o přirozený porod (což bych nejradši), nebo se nechat rovnou přemluvit na sekci v částečné anestezii. Předem Vám moc děkuji za objasnění, jaké jsou možnosti.
odpověď
Dobrý den,epidurál lze podat i v počátku porodu /latentní fáze I.doby porodní/ ,ale suverénně nejefektivnější je jeho použití v aktivní fázi I.doby porodní.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 23977
Další dotazy
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, mam týden po laparoskopicke operaci žlučníku ve 14tt. Vse v pořádku, bez komplikací. Již jsem vám dřív psala v 11tt alt-9, ast-3,2, brala jsem ursosan a výsledky se mi před operací dostali do normálu, jen biliribin mám...
odpověď
Dobrý den,ad 1 - pokud byl problém vyřešen,mělo by se upravit.ad 2 - Utrogestan určitě ne, on totiž zvyšuje pravděpodobnost stázy žluči na úrovni jaterních žlučových kanálků a paradoxně může "vyvolat" tzv. těhotenskou cholestázu - více viz google.
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den, mám na Vás prosím dotaz.Nyní jsem ve 20+6 a již druhý den mám pocit neustálého tvrdnutí břicha.Břicho mi netvrdne v intervalech, ale mám ho tvrdé stále.Břicho je tvrdé jako kámen a občas mě píchne v podbřišku nebo vedle pupíku a cítím...
odpověď
Dobrý den,ano, setkávám se po stovkách těhotných. 28 mm zatím dobré,progesteron máte,tak super,pak už jen trpělivost.
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den, bylo mi potvrzeno těhotenství 7+4tt, ale po hormonální stimulaci mám vaječníky do velikosti 80 mm. Mohu nějak dopomoci zmenšení? Děkuji
odpověď
Dobrý den,odezní samo.
9. 12. 2018
otázka
Vazeny pane doktore. Jsem 8 tydnu po 2. Porodu (1 i 2.porod pomerne tezke..deti 4300g) v tehu jsem pribrala cca 18 kg. Na kontrole po porodu me dr.upozornil o poklesu pos.steny ...a mozna i delohy...(pocatecnim)...pry mam cvicit...(mohu pry mit...
odpověď
Dobrý den,ne,určitě za to nemůžete.Porod jako takový je spojen s poškozením pánevního dna.
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den, za 14 dní mám letět na Kubu a jsem momentálně v 16.tt. Po celou dobu těhotenství jsem zdravá, s ničím se neléčím a má gynekoložka s letem souhlasila. Řekla mi, že není potřeba žádné opatření před letem, v jeho průběhu ani na Kubě. Pan...
odpověď
Dobrý den,taky jsem hyperprotektivně na 12 hod.let tehdy své těhotné manželce ve 14.týdnu fraxiparin píchnul,ale když jsme letěli, tak jsem napočítal cca 20 těhotných ze 350 cestujících a pochybuji,že by takhle řešili.Jinak řečeno,dneska bych...
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, předně děkuji za Vaši činnost pro poradnu. Nalezla jsem zde odpovědi na mnohé moje "prvorodičské" dotazy. Ráda bych znala Váš názor na tuto věc - mám krevní skupinu 0 s negativním RH faktorem. Testy na protilátky mi paní...
odpověď
Dobrý den,no, bez vakcíny jsme fungovali až do cca r.2013 a dá se uhlídat.Podmínkou je ale kontrolní odběr protilátek 28. a 36.týden, vše ostatní by byl chybný postup.
9. 12. 2018
otázka
Dobry den, pane doktore, rada bych se zeptala, zda vysetreni pohmatem bez vaginalni sondy v 16 tt muze napovedet neco o zkracenem deloznim hrdle u druhorodicky? Jake jsou pripadne prostredky pro udrzeni a tim oddalenim predcasneho porodu/potratu? Da...
odpověď
Dobrý den,vyšetření hrdla vag.sondou ukazuje, v jakém stavu je "zrdcadlo" ,rozumějte děložní hrdlo, případné odmítavé reakce těla těhotné vůči plodu. Jinak řečeno, jedině měřením hrdla jsme schopni relativně slušně zjistit, zdali nedochází k tomu,k...
9. 12. 2018
otázka
Jsem v šoku pane doktore, rodila jsem v ČR a primáře se ptala jestli jsou ty kortikoidy opravdu nutné! Byla jsem kvůli tomu o dva dny déle hospitalizovaná a úplně zbytečně jsme dostali do těla něco takového! Opravdu se nemusím bát možných vedlejších...
odpověď
Dobrý den,no,neznám detaily,ale kdybych nebyl jedním z autorů našeho národního postupu pro předčasný porod (kde mj. zakomponována aplikace steroidů),nepsal bych tak jasně. Nečekal bych snad, že by mělo dítěti nějak ublížit,toho bych se nebál,ale...
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore,byla bych moc rada,pokud mi poradíte a snad mě i uklidnite. Dnešním dnem jsem v 23+2tt,před dvěma dny jsem byla na kontrole u svého gynekologa,v moci byla krev na jeden +,crp negativní. Po vaginalnim utz mi bylo sděleno,ze je...
odpověď
Dobrý den,ano,dle stávajících pravidel by to takto přesně mělo být. Chce to jen trpělivost.
6. 12. 2018
otázka
Dobry den pane doktore, obracím se na Vás s dotazem a radou ohledně postupu léčby. Jsem v 29tt a cely minuly týden jsem se potýkala s virozou (pálení v krku, rýma), ale neměla jsem teploty ani zvětšené uzliny, protože se ani po tydnu ležení a pití...
odpověď
Dobrý den,nevím,jestli jsem pochopil správně,ale v první otázce se ptáte na ORL dotaz,na ten odpovědět neumím. Na druhou otázku odpovím jen částečně - téměř jistě těh.nevadí,ale teoreticky hrubě neléčený zánět bakteriálního původu by mohl být spojen...