antikoncepce

26. 7. 2014
otázka

Dobrý den, paní magistro, moc se omlouvám, že posílám dotaz ohledně antikoncepce (nesouvisí tak úplně tedy s těhotenstvím a porodem), ale vzpomněla jsem si na Vás, jako na odbornici, která mi v době těhotenství vždy dobře poradila. Jedná se mi o to, že v současné době beru hormonální antikoncepci Minisiston. Zároveň však celkem dost trpím na bolesti zad, dutin "z ofouknutí" , hlavy atd. Tím pádem celkem často sáhnu po běžných analgetikách, jako je Panadol Extra Rapid, Ataralgin, Valetol. Je mi jasné, že to není ideální situace a snažím se jí řešit cvičením, teplem atd...ale přesto - chci se zeptat v případě těchto zmiňovaných analgetik (hlavně u Valetolu, kde je ještě obsažen prohyfenazon) - když se tyto analgetika konzumují ne zrovna zřídka, nesnižují účinek Minisistonu? Moc Vám děkuji za odpověď a ještě jednou se moc omlouvám za trošku "vybočený dotaz"

odpověď

Běžná analgetika nesnižují účinnost hormonální antikoncepce, současné užívání je příležitostně možné.

PharmDr. Jana Řežábková

Odpoví na otázky týkající se užívání léčiv a doplňků stravy v období těhotenství a kojení

Počet odpovědí: 4134
Další dotazy
20. 8. 2020
otázka
Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem v 17 TT byla jsem se synem na koupališti asi 4 hodiny jsem úplně spálená od hlavy až k patě břicho taktéž, nebyla jsem ve pořád na slunci většinou v bazéně nemohla jsem tím ublížit miminku? Mám strach z přehřátí...
odpověď
Pro příště už budete jistě opatrnější, z jedné popsané epizody následky nepředpokládám.
20. 8. 2020
otázka
Dobrý den, již před otehotněním jsem na ložisko na palci používala Triamcinolon, po poradě s kožařem jsem po otehotnění nahradila mastí vitella ictamo, bez zlepšení. Nyní jsem již v 16tt a kožařka chce vyzkoušet UNGUENTUM acidi borici 3 %, tu nemůžu...
odpověď
Bor a jeho sloučeniny jsou podle směrnic EU zařazeny do skupiny látek, které negativně ovlivňují reprodukční zdraví. Toto se v podobě souvisejících nařízení dotklo i průmyslové výroby a prodeje léčivých a kosmetických přípravků s obsahem kyseliny...
20. 8. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat od 6 týdne beru vitamíny chytré miminko dnešním den jsem začala brát druhé balení pro 2 a 3 trimestr + vitamín D3 a chtěla bych vědět zda to můžu brát až do porodu slyšela jsem že po vitamínech roste porodní váha...
odpověď
Pokračovat v užívání komplexních vitamínových přípravků pro těhotné v doporučených dávkách můžete až do porodu, ale jestli dbáte na vyváženou pestrou stravu a optimální jídelníček, není to nezbytně nutné. V opačném případě mohou doplňky stravy...
20. 8. 2020
otázka
Dobrý den paní doktorko, Ráda bych se zeptala zda je v 1. trimestru (10tt -11tt) možné na alergii použít nějaké léky typu zyrtec, zodac, claritine atd. Popřípadě nějaké lokální kapky do nosu nebo oči (konkrétně např. Livostin kapky do očí i nosu)....
odpověď
Pokud stačí kompenzovat lokální projevy alergie, můžete z volně prodejných léčiv použít např. oční kapky Livostin, při nutnosti celkové léčby pak např. tablety Zyrtec, Zodac (cetirizin).
20. 8. 2020
otázka
Dobrý den, již cca 2 měsíce ( s přestávkami dle návodu) používám Kolodium forte na bradavice. Mohu se zeptat v případě plánování těhotenství, za jakou dobu se přípravek při dlouhodobém používání odbourá z těla, je třeba nějakou dobu do skončení...
odpověď
Při hojnějším výsevu bradavic nebo nutnosti dlouhodobé léčby zvažte konzultaci s dermatologem. U přípravku není předepsána ochranná lhůta, s opatrností a v omezeném rozsahu jej lze používat i v těhotenství.
20. 8. 2020
otázka
Dobrý den, mám hyperfunkci štítné žlázy a užívám Thyrozol. Chtěla bych se zeptat, jaká jsou rizika spojená s užíváním tohoto léku a těhotenstvím. Vím, že se nedoporučuje. Je nějaká jiná možnost léčby hyperfunkce během těhotenství? Děkuji
odpověď
Informujte o plánech na početí svého ošetřujícího lékaře, navrhne vhodný postup. Léčivo je v indikovaných případech možné v těhotenství v minimálních dávkách podávat.
20. 8. 2020
otázka
Vážená paní doktorko, ráda bych Vás touto cestou opět poprosila o cennou radu ohledně mého těhotenství. Jsem nyní v 15. týdnu, zatím vše vpořádku. Jedná se o to, že můj tatínek musí zahájit z důvodu kožního onemocnění léčbu lékem Neotigason (...
odpověď
Jedná se o léčivo s vysokým teratogenním potenciálem (riziko vzniku vrozených vývojových vad plodu), vyvarujte se přímého kontaktu s tabletami nebo jejich náhodného požití (např. záměna). Acitretin a jeho metabolity, které jsou taktéž teratogenní,...
20. 8. 2020
otázka
Dobrý den paní doktorko, měla bych dotaz ohledně léčby mycoplasmat. Minulý rok v průběhu těhotenství mi byla zjištěna mycoplasmata, která byla vyléčená antibiotiky Sumamed. Jenomže nebyl přeléčen i partner a nyní mám mycoplasmata diagnostikována...
odpověď
Mykoplasmata jsou pestrou skupinou bakterií s mnoha specifickými vlastnostmi, co se týká jejich klinického významu, možností a efektivity léčby, možných následků neléčené infekce apod. Díky odlišnosti ve stavební struktuře mykoplasmat nejsou tyto...
20. 8. 2020
otázka
Dobry den,rada bych se poradila.Jsem v 8.tydnu tehotenstvi a pokracuji s uzivanim Nosifolu ve forme tablet (nejedna se o Forte).Je mnozstvi kyseliny listove v denni davce 2 tablety dostacujici nebo je vhodne kyselinu listovou doplnit jinym...
odpověď
Denní doporučená dávka přípravku 2 tablety (s obsahem 400μg) je dostačující.
20. 8. 2020
otázka
Dobrý den, Koupila jsem Dobexil H mast, ale v příbalovém letáku píší, že mast je pri kojeni kontraindikovana, rada bych se zeptala, zda mast skutečně nemohu použít? Dekuji a preji pekny den.
odpověď
S opatrností můžete použít, dále také Preparation H nebo Faktu.