bolest při prořezávání zubů

5. 9. 2016
otázka

Dobrý den, moje 18měsíční dcerka má již týden jasné bolesti při prořezávání zubů. Dosud byly bolesti víceméně krátkodobé, 2-3 dny a spíš mírnějšího charakteru (má jedničky a dvojky nahoře a jedničky a trojky dole). Nyní je ovšem velmi plačtivá přes den, ale především se budí každou noc a je vzhůru tak cca 2 hodiny, převaluje se, poplakává, má problém i při usínání. Neuškodí jí příliš, pokud jí alespoň na noc podám něco proti bolesti? Byly by vhodnější čípky či sirup (nurofen, ibalgin, paralen?). Teplotu nemá, Děkuji předem za Vaši odpověď.

odpověď

Dobrý den. Určitě ji na bolest něco z uvedených léků dát můžete.Sirup nebo čípky, je to jedno, spíše co lépe toleruje. Počítejte s tím, že efekt léku vydrží tak 4-6 hodin a nejspíše ne celou noc. Nevím, jestli to v tomto věku ještě bude chtít, ale z mé zkušenosti u kojenců hodně pomáhají "kousací" hračky vychlazené z lednice.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1936
Další dotazy
11. 12. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu, zda se jedna o normu nebo mám konzultovat s našim pediatrem. Synovi bude teď 6 měsíců a před týdnem začal dostávat prikrmy. Predtim asi 14 dni měl stolici obden nebo 1x za 3 dny, tudiz jsem usoudila, ze asi...
odpověď
Dobrý den. Jestli prospívá dobře, tak nejspíše není důvod na akutní konzultaci. Stolice se po zavedení příkrmů může změnit do různých barev a klasicky je méně častá. Můž být i více zapáchající. Dále bych zaváděl příkrmy se zeleninou, která obsahuje...
11. 12. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se Vás zeptat na rozložení jednotlivých dávek u hexavakcíny-podle očkovací kalendáře,který jsem dostala od své lékařky je rozložení ve 4 dávkách (3. dávka do 4.měsíce a 4.dávka do 18.měsíce). Podle našeho...
odpověď
Dobrý den. Očkování hexavakcínou nemusí být do 18.měsíce, ale poslední dávka musí být minimálně 6 měsíců po podání poslední dávky základního očkování. Jestli jste měli poslední dávku hexy v 13 měsících, tak byste to do dvou let mohli stihnout....
11. 12. 2019
otázka
Dobrý den, na těchto stránkách jsem narazila na článek doktorů Honzíka a Pařízka, zabývající se horeckou u dětí, ve kterém mj. uvádí, že při měření tělesné teploty v konečníku již není doporučováno odečítat 0,5 °C. Jaký je prosím Vás názor? Článek...
odpověď
Dobrý den. Je to politováni hodné, ale v některých těchto základních věcech nepanuje shoda. S doc.Honzíkem jsme teď dávali dohromady novou publikaci pro mediky a skutečně podle doporučení anglosaské odborné literatury je horečka vše nad 38°C, ať už...
9. 12. 2019
otázka
Dobry den pane doktore, mam doma tydenni miminko a jako prvorodicka jsem si dost nejista. Mam problem hlavne s manipulaci s miminkem - dnes se mi stalo 2x, ze jsem mu neudrzela hlavicku a ta se zaklonila dozadu. Jsem z toho na nervy, poznala bych...
odpověď
Dobrý den. Stane se nejspíše jenom to, že se miminko lekne. Když budete mít nějaký problém, kontaktujte svého PLDD. Ale jinak se vybodněte na všechny příručky, dobré rady, internet, apod., a více věřte sobě a svým instiktům. Řekněte si, že jste...
9. 12. 2019
otázka
Dobrý den, jaké jsou prosím možnosti prevence proti plicním mykoplasmatům? Máme tři děti a Nejmladší (2017) a nejstarší (2014) jimi opakovaně onemocněli. Na jaře 2018 měli oba zápal plic, letos na jaře totéž (mladší dokonce 2x po sobě), nyní opět....
odpověď
Dobrý den. Žel proti mykoplasmatům není žádné očkování ani jasná prevence. Jsou všude kolem nás, podobně jako viry a bakterie. Bez znalosti rtg, anamnézy, klinického vyšetření a průběhu jednotlivých onemocnění Vám více asi neporadím. Nicméně, jak...
9. 12. 2019
otázka
Dobrý den, p. Doktore, prosím o zodpovězení dotazu, můj syn nyní 12 měsíců je od narození sledován prostřednictvím UZ kvůli nálezu na právé ledvině (šíře pánvičky 3mm), je zajimavé, že nález byl naposledy v půl roce viditelný zase na levé ledvině,...
odpověď
Dobrý den. Váš dotaz jsem konzultovat s nefrology, při šířce 3-3,5mm se prý jedná o málo významné zvětšení. Kontrola za půl roku stačí podle doporučení. K stranám se neumím vyjádřit, jsou to hraniční nálezy, závisí na přenosti měření, vyšetřujícím,...
4. 12. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, zda je možné užívat přípravek Urivac při plném kojení? Může mít přípravek negativní vliv na miminko? Děkuji a přeji krásný den. K.K.
odpověď
Dobrý den. Určitě můžete. Negativní vliv na miminko si moc neumím představit.
4. 12. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, je mi trapné, že opět píši, ale nevím na koho se nyní obrátit, protože má kožní je na delší dovolené.......Před cca rokem jsem byla na kožním, kde mi lékařka diagnostikovala Pityriasis versicolor (takové růžovo hnědé fleky na...
odpověď
Dobrý den. Neznám lék na mykózu, u kterého by bylo výrobcem deklarováno, že se při kojení nemůže užívat. Nicméně vždy je nutno vyvážit risk a benefit. Risk nevidím v tomto případě jako dramatický. V případě potřeby jsou i miminka antimykotiky ve...
4. 12. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, dceru 18 měsíců, čeká očkování MMR, půjde na něj až bude zdravá, teď má momentálně v krku nějaký bacil. V té návaznosti jsem si vzpomněla na nemoc co prodělala čerstvě po 1. narozeninách, kdy měla teploty kolem 39, nechtěla...
odpověď
Dobrý den. O spalničky se nejspíše nejednalo. V typickém průběhu jsou to horečky vysoké přes 39°C, které trvají klidně týden, přítomen je skutečně výrazný zánět spojivek, a prakticky slitý sytě červený exantém od obličeje přes trup. Dalším...
2. 12. 2019
otázka
Dobry den,pane doktore, Vcera me pritel vydesil,ze se mu zda,ze syn 2 roky trochu silha,kdyz se diva jakoby do strany.Nicmene ja sama nemam pochybnost o silhani,ale vsimla jsem si,ze kdyz se nekdy do strany diva,tak zvlast na fotkach je nekdy videt,...
odpověď
Dobrý den. Pokud to není zjevný nový příznak, který by trval týden nebo posledních několik dnů, tak to nebude nic akutního. Rovněž při normálním vývoji se nemusíte bát DS. Ukažte to svému PLDD a ten zváží, jestli je to v pořádku, nebo bude potřeba...