Borelioza

11. 9. 2019
otázka

Dobrý den, pane doktore, jsem nyni 11 tt a už třetí den mi bolí svaly, klouby a hlava. Bez rýmy i kašle. Byla jsem dnes u své praktické lékařky s tím, že jsem zhruba před měsícem měla klíště, poslala mě na testy na borelie, nicméně teď se docitam, že krevní testy zjistí jen přítomnost protilátek, ale ne probíhající infekcí. Boreliozu jsem již prodělala zhruba před 12 lety, o tom ale lékařka ví. Předpokládám, že mi tedy vyjdou pozitivní protilátky a co dál? Bude vhodné případně nasadit atb preventivne? A také.. Neměla jsem si říci také o testy na encefalitidu? Lékařka řešila pouze boreliozu s tím, že jsem těhotná a encefalitida se prý nedá jen tak léčit, spíše se zmírňují symptomy, a prý jsem mladá a měla bych prý lehčí průběh, tak mi ani test nedělala. Také můžu mít pouze virozu, proto řeším, zda by případně vadila atb, když by mi vlastně nic nebylo? Omlouvám se možná hloupý dotaz, ale v těhotenství vše řeším a nechci být nelecena, ale ani zbytečně léčena. Děkuji moc za odpověď, Blahonova

odpověď

Dobrý den,uvedené problémy velmi nespecifické a mohou/nemusí znamenat x-problémů. Borrelie lze snadno poznat odběrem protilátek,kdy se aktivní infekce/reinfekce pozná při přítomnosti IgM protilátek a/nebo vzestupem titru IgG protilátek opakovaným odběrem ( musí infektolog). Pak dalších x-neurologických atd. příčin.Encefalitida stěží, to by jste nebyla téměř jistě schopna vůbec psát tyto dotazy,nicméně jak říkám,via praktický lékař dobré směřovat na neurologii a případně infekci. Borreliosa je PLNĚ léčitelná v JAKÉMKOLIV stadiu   a pak je pro těh.neškodná.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24484
Další dotazy
11. 11. 2019
otázka
Dobrý den jsem 20tt po stolici mám v mise jasně červenou krev i po utřeni řitního otvoru. Gyn. Mi napsala detralex 2tablety ráno. Mohu brát víc tablet nebo i cipky. Co by jste mi poradil. Beru tablety 4tý den a nějak změnu nevidím. Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den, krvácení může souviset s hemorhoidy, užívejte běžné dostupné preparáty volně prodejné v lékarně na tuto oblast, AP
11. 11. 2019
otázka
A ještě se zeptám může kašel ovlivnit zkracování děložního čípku? Děkuji za odpověď Krňávková K
odpověď
Drážidvý dlouhodobý kašel může aktuálně ovlivnit délku děložního čípku, ale nespustí předčasný porod, AP
11. 11. 2019
otázka
Zdravím Vás pane profesore měla bych otázku. Dne 1.11 sem byla v nemocnici kde mi diagnostikovali hraniční nález na čípku (2,5 cm) a následně mi byl dát utrogestan a magnesium lactiti a klid na lůžku. Včera sem byla u své doktorky a ta řekla že...
odpověď
Dobrý den, sexuální život, pokud nehrozí zvýšené riziko předčasného porodu není nebezpečný, čípek 25mm , neuvádíte zda pohmatově nebo ultrazvukem v v 29. týdnu je v normě, riziko je pokdu je před 30 g.t. méně než 25mm a jsou přítomné i jiné příznaky...
11. 11. 2019
otázka
Dobrý den, jsem na začátku třetího trimestru, synovec má neštovice, moje starší dítě s ním bylo v částem kontaktu, neštovice jsem už měla. Existuje nějaké riziko? Dekuji
odpověď
Pokdu jste je měla v dětsví, máte ochranné protilátky, A.Pašková
11. 11. 2019
otázka
Dobrý deň, pani doktorka. Zajtra začínam 36 tt. V 24 tt som prekonala campylobactera, dostala som ho na rodinnej grilovačke z kuracieho mäsa. Choroba prebiehala krvavými hnačkami a vysokou teplotou. Infektologička ma uistila, že táto baktéria sa...
odpověď
Dobrý den, reálné riziko nákazy listeriozou u zdravé těhotné z jídla je minimální, pokdu se cítite dobře a jiné obtíže neuvádíte , je test zbytečný, ale pokud Vás to uklidné, můžete se domluvit s gynekologem o jeho náběru, pokud to není indikované,...
11. 11. 2019
otázka
Dobry den, dnes jsem byla na kontrole 28+6 tyden. Pan doktor zvazil miminko na 1600 gramu a rikal, ze je vetsi. O kolik je maly vetsi? Cukrovku nemam. Dale byvh se chtela zeptat na tvrdnuti bricha jak presne si ho predstavit....nekolikrat denne se...
odpověď
Dobrý den, dle vághy odpovídá spíše většímu plodu, je vhodná kotnrolní biometrie ke konci III.trimestru, boule může být hlava nebo zadek plodu, A.Pašková
11. 11. 2019
otázka
Dobry den pani doktorko, chtela bych se poradit ohledne cysty v prsu. Mam celkem 2, jednu uz asi 2 roky, stale zustava stejna - asi 1,5 cm. Druhou v tom samem prsu mi objevili pred 8 tydny - 6mm. Nyni koncim 35.tt. Chodim pouze na bezny UZ do...
odpověď
Dobrý den, cysty nejsou nebezpečné, pokud je pravidelné ultrazvukové vyšetření prsou v normě, stačí kontrola po ukončení šestinedělí, A.Pašková
11. 11. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Jsem v 36 týdnu tehotenstvi a prožívám konflikt ve vztahu. Kvůli tomu vůbec nespim. Vím, ze by se v tehotenstvi neměly užívat žádné léky, ale začínám být psychicky úplně vyčerpána. Existují léky na spaní nebo...
odpověď
Dobrý den, ano jsou léky , které jsou relativně bezpečné, ale může předepsat jenom psychiatr, A.Pašková
11. 11. 2019
otázka
Vazeny pane doktore, omlouvam se predem za uzkostny dotaz,jsem v 8tt a navstivila jsem kamarada, ktery mel doma kocku na hlidani od znamych. Ja jsem ho navstivila asi tyden potom,co uz tam ta kocka nebyla...Takze kocici zachod uz tam nebyl,ale...
odpověď
Pokud jste se ničeho nedotýkala riziko nákazy není, AP
9. 11. 2019
otázka
Dobry den. Od zhruba 3tydne tehotenstvi az do 6 tydne se mi opakovane tvorily genitalni opary. Jeden se zahojil a hned druhy se delal hned vedle. Dle sveho gynekologa jsem nesmela pouzivat zadne masticky tak jsem to resila vitaminy, tee tree oilem a...
odpověď
Dobrý den,reálně je riziko ohrožení těh.malé,ale již dávno jste měla mít předepsaný Zovirax 5x200 mg na deset dní a tím se sníží jak riziko recidivy, tak i vertikálního přenosu viru na dítě.Od 36.týdne pak určitě 3x400 mg Zoviraxu jako prevence...