buněčná imunita

10. 1. 2017
otázka

Vážený pane doktore, dcera má nyní 18 měsíců. V 10 měsících absolvovala vyšetření na alergologii kvůli podezření na ABKM a špatné snášenlivosti některých dalších potravin. Výsledky vyšetření krve mimo ref. mez: CD3+abs.počet: 6,22 (1.50-2.70), CD4+abs.počet: 4,20 (0.8-2.0), CD8+abs.počet: 1,70 (0.40-0.70), #CD19+(B lymfocyty): 14,0 (15.0-39.0), IgG1: 2,57 (2.86-6.80), IgG4: méně než 0,004 (0.01-0.65), CH50: 60 (23-56). Vyšetření v mezích normy: #CD3+(T lymfocyty), #CD4+ (Th lymfocyty), #CD8+(Tc lymfocyty), IRI (CD4+/CD8+), CD19+abs.počet, #CD3-CD16+56 (NKb), CD3-CD16+56+abs.počet, #IgG, IgG2, IgG3, #IgA, #IgM, #IgE celkové, ECP. Testy na potravinové alergie sIgE kravské mléko, kasein, alfa.laktalbumin, beta laktoglobulin, mouka pšeničná, bílek vaječný - vše v normě. Po vyšetření jsme zkusily zavést po dobu 14 dnů obyčejný Nutrilon místo NAC, dcera měla opět nadýmání a bolesti břicha. Vrátili jsme se k NAC. Toleruje jogurt a trochu másla. Pribináček a tvaroh netoleruje. Očkování Hexavakcínou a Prevenar 13 máme dle očkovacího kalendáře. PMV zpožděný, ale plynulý. Cvičíme RHC. Dcera v 18M začala chodit. Dcera má celý podzim a zimu rýmu a kašel, je hodně zahleněná, vždy to trvá cca 3 týdny, pak je 3-5 dní zdravá a tak to jde stále dokola. Stejné to bylo i loni (starší sourozenec je druhým rokem v MŠ). Minulou zimu měla 2x zánět průdušek - léčeno Spiropentem. Na vykašlávání dostává Mucosolvan junior. Prospan nepomáhá. ATB zatím nebyly třeba. Obvod hlavy a tělesnou délku má dle růstového grafu v pořádku (kolem 25 percentilu). Hmotnost k délce byla ve 12M pod 10 percentilem a v 18M je pod 3 percentilem. Dcera je nejedlík. 1) co prosím znamenají výše uvedené výsledky vyšetření buněčné imunity (některé výsledky jsou s červenými vykřičníky)? 2) měly bychom raději odložit očkování MMR po 2. roce věku? 3) může mít dcera ABKM, když je vyšetření z krve negativní? 4) je potřeba nějak řešit její nízkou hmotnost? Jak? 5) je normální, aby měla tak často kašel a rýmu? Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Bez podrobného klinického vyšetření mohu alespoň několik poznámek. Pokud je podezření na alergii na bílkovinu kravského mléka, často se v krvi vůbec nemusí ukázat. Naopak zásadní je, jak na danou formuli reaguje. Je však potřeba říct, že pokud dostává máslo a jogurt, bezmléčnou dietu nedrží, protože tyto potraviny bílkovinu kravského mléka obsahují. Dívka měla dosud podle Vašeho popisu celou řadu virových infektů, které jsou nepříjemné, ale pro těžký imunodeficit zatím rozhodně nesvědčí. Otázka je, co všechno nosí starší sourozenec ze školky. V imunologickém vyšetření buněčné imunity žádné zásadní abnormity nenacházím, ale měla byste jej zkonzultovat ještě s alergologem, který vyšetření posílal. MMR po druhém roce bych neodkládal, pokud bude mít zdravé období, ve kterém bude možno ji naočkovat. Nízkou váhu by bylo jistě dobré vylepšit. Bylo by potřeba vyloučit celiakii (jestli už vyšetření nemáte za sebou) a sepsat jídelníček a domluvit se nutriční terapeutkou, jak případně lze energetický příjem u dítěte navýšit. Např. kaše udělaná z NAC, maso každý den, atd.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 691
Další dotazy
24. 2. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore. Při první návštěvě pediatra doma u miminka jsme dostali Vigantol a Kanavit. Vigantol dávám 1 kapku denně. Ale u Kanavitu jsem měla poznačeno začít dávat až od 12. týdne věku dítěte (injekce se u nás v porodnici nedává). Takže...
odpověď
Dobrý den. Doufám, že v případě zprávy, kde máte doporučení strn Kanavitu, se jednalo o nešťastný překlep. Myslím, že určitě neublíží, když pro jistotu i teď ještě jednu kapku jednou týdně po dobu tří týdnů podáte. Pak bych to vysadil.
24. 2. 2017
otázka
Dobrý den,mám 7 týdenní holčičku,ktere byl nyní nalezen zlatý stafylokok v uchu. Začalo ji natejkat,mela ho plne hnisu a osypane vyrážkou,natekla oční vicka,pokaslava,podle zvuku by člověk řekl že má rymu ale nemá...zkrátka příznaky jako kdyby byla...
odpověď
Dobrý den. Z Vašeho dotazu úpně nevím, kdo holčičku vyšetřil a kdo Vám kapičky naordinoval. V každém případě, kdy by se Vám jakkoliv nelíbila, jeďte raději vzhledem k jejímu věku kdykoliv na dětskou pohotovost do nemocnice. Určitě pro jistotu...
24. 2. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu - dnes jsem byla s dcerou 19 měsíců u pediatra, má rýmu a kašel, husté hleny. Dr. mi doporučila 1x denně 2,5 ml Aerius a 3x denně Sinupret sirup (15 kapek) a Prospan (2,5 ml) nebo Bronchipret. Opravdu se...
odpověď
Dobrý den. Nechci paní doktorce moc mluvit do léčby, nejspíše má s danou kombinací zkušenost. Je však pravdou, že mechanismus účinku Sinupretu (event. Bronchipretu) a Prospanu je stejný - ředění hlenů a ulehčení vykašlávání, a nevím, jestli má...
24. 2. 2017
otázka
Vážený pane doktore,bylo by možné vás prosím kontaktovat emailem ohledně dcery? Děkuji
odpověď
Dobrý den. Možné to je, ale vzhledem k pracovní vytíženosti prosím pouze v zcela výjimečných situacích.
24. 2. 2017
otázka
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu: osmiletá dcerka už třináctý den říká, že jí občas zabolí, píchne, pálí na žebrech, místo se střídá a trvá to vždy jen chvilku a v ničem ji to neomezuje. Nekašle, teplotu neměla, jen rýmu. Problémy začaly, když...
odpověď
Dobrý den. Pokud nejsou jiné příznaky jako, teplota, kašel, otoky, změna barvy kůže, tak mne jiný důvod než bolest po namožení nenapadá. Může se jednat o bolesti svalových úponů, zcela výjimečně se vyskytne silná ostrá bolest v oblasti úponu úponu...
24. 2. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, máme roční holčičku a zhruba od 8.měsíce jsem začala pozorovat lehkou jednostrannou ptózu horního víčka (nejsem schopna říct, zda byla ptóza od narození a s růstem se jen zviditelnila, nebo se objevila až později). V rodině...
odpověď
Dobrý den. Pokud vím, tak se nejčastěji jedná o izolovanou ptózu z poruchy vytváření příslušného jádra hlavového nervu. Důležité je, aby měla dcerka vyšetření a sledování neurologem, který jednak vyloučí širší neurologické postižení, zejména...
23. 2. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, synovi je nyní 15 měsíců. Ve 12 měsících už se budil v noci pouze jednou a to na napití čaje a podání dudlíku. Od prosince, kdy mu začali růst současně 4 stoličky, se však budí velice často, třeba i každé 2 hodiny a vyžaduje...
odpověď
Dobrý den. S tímto nelhekým dotazem mi pomohla moja úžasná manželka, které tímto moc děkuji. Tady je její odpověď: To, že Váš syn ve věku 15 měsíců vyžaduje dudlík, není zcela neobvyklé. Více než 63 % patnáctiměsíčních dětí v Británii dudlá, z toho...
23. 2. 2017
otázka
Dobrý den, mám 10ti denního syna. Předčasný spontánní porod v 36+1tt. V 35tt dokončena saturace plic z důvodu hrozícího předčasného porodu. Občas se mu zrychlí dech. Dýchá více nahlas, zrychleně, těžce a sem tam pochrochtne. Nevím jestli to tak má...
odpověď
Dobrý den. Chlapce nevidím, ale pokud nemá jiné potíže, je zcela normální že při tlačení, apod., začne miminko dýchá trochu rychleji. Důležité je, že ve spánku a v klidu je dýchání normální, nepromodrává, nemá teplotu, pije dobře, apod. Kdyžtak to...
23. 2. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, rada bych se zeptala. Beru jodid kvůli hypofunkci štítné žlázy. Malého kojim, ale ne plně. Dělám i prikrm. Může vadit, ze beru i ten jodid, když plné nekojim? Malému je 7 týdnů. Dekuji
odpověď
Dobrý den. Jodid v odpovídající dávce můžete při kojení bezpečně užívat.
23. 2. 2017
otázka
Dobrý den,vážený pane doktore.Právě ležím se synem 12 měsíců již šestý den v nemocnici.Syn má zápal plic.Nemoc trvá již desátý den.Prvně byla rýma,pak se přidal kašel a horečky od předminulé neděle.Byly vysoké kolem 40 stupň7 celsia.Na rentgenu...
odpověď
Dobrý den. Žel bez klinického vyšetření a laboratoře toho moc neodhadnu. Tento rok bylo hodně virových pneumonií (chřipka, adenoviry), které mohou udělat takto dlouho trvající příznaky zápalu plic. Oboje z těchto infektů jsou často doprovázené i...