buněčná imunita

10. 1. 2017
otázka

Vážený pane doktore, dcera má nyní 18 měsíců. V 10 měsících absolvovala vyšetření na alergologii kvůli podezření na ABKM a špatné snášenlivosti některých dalších potravin. Výsledky vyšetření krve mimo ref. mez: CD3+abs.počet: 6,22 (1.50-2.70), CD4+abs.počet: 4,20 (0.8-2.0), CD8+abs.počet: 1,70 (0.40-0.70), #CD19+(B lymfocyty): 14,0 (15.0-39.0), IgG1: 2,57 (2.86-6.80), IgG4: méně než 0,004 (0.01-0.65), CH50: 60 (23-56). Vyšetření v mezích normy: #CD3+(T lymfocyty), #CD4+ (Th lymfocyty), #CD8+(Tc lymfocyty), IRI (CD4+/CD8+), CD19+abs.počet, #CD3-CD16+56 (NKb), CD3-CD16+56+abs.počet, #IgG, IgG2, IgG3, #IgA, #IgM, #IgE celkové, ECP. Testy na potravinové alergie sIgE kravské mléko, kasein, alfa.laktalbumin, beta laktoglobulin, mouka pšeničná, bílek vaječný - vše v normě. Po vyšetření jsme zkusily zavést po dobu 14 dnů obyčejný Nutrilon místo NAC, dcera měla opět nadýmání a bolesti břicha. Vrátili jsme se k NAC. Toleruje jogurt a trochu másla. Pribináček a tvaroh netoleruje. Očkování Hexavakcínou a Prevenar 13 máme dle očkovacího kalendáře. PMV zpožděný, ale plynulý. Cvičíme RHC. Dcera v 18M začala chodit. Dcera má celý podzim a zimu rýmu a kašel, je hodně zahleněná, vždy to trvá cca 3 týdny, pak je 3-5 dní zdravá a tak to jde stále dokola. Stejné to bylo i loni (starší sourozenec je druhým rokem v MŠ). Minulou zimu měla 2x zánět průdušek - léčeno Spiropentem. Na vykašlávání dostává Mucosolvan junior. Prospan nepomáhá. ATB zatím nebyly třeba. Obvod hlavy a tělesnou délku má dle růstového grafu v pořádku (kolem 25 percentilu). Hmotnost k délce byla ve 12M pod 10 percentilem a v 18M je pod 3 percentilem. Dcera je nejedlík. 1) co prosím znamenají výše uvedené výsledky vyšetření buněčné imunity (některé výsledky jsou s červenými vykřičníky)? 2) měly bychom raději odložit očkování MMR po 2. roce věku? 3) může mít dcera ABKM, když je vyšetření z krve negativní? 4) je potřeba nějak řešit její nízkou hmotnost? Jak? 5) je normální, aby měla tak často kašel a rýmu? Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Bez podrobného klinického vyšetření mohu alespoň několik poznámek. Pokud je podezření na alergii na bílkovinu kravského mléka, často se v krvi vůbec nemusí ukázat. Naopak zásadní je, jak na danou formuli reaguje. Je však potřeba říct, že pokud dostává máslo a jogurt, bezmléčnou dietu nedrží, protože tyto potraviny bílkovinu kravského mléka obsahují. Dívka měla dosud podle Vašeho popisu celou řadu virových infektů, které jsou nepříjemné, ale pro těžký imunodeficit zatím rozhodně nesvědčí. Otázka je, co všechno nosí starší sourozenec ze školky. V imunologickém vyšetření buněčné imunity žádné zásadní abnormity nenacházím, ale měla byste jej zkonzultovat ještě s alergologem, který vyšetření posílal. MMR po druhém roce bych neodkládal, pokud bude mít zdravé období, ve kterém bude možno ji naočkovat. Nízkou váhu by bylo jistě dobré vylepšit. Bylo by potřeba vyloučit celiakii (jestli už vyšetření nemáte za sebou) a sepsat jídelníček a domluvit se nutriční terapeutkou, jak případně lze energetický příjem u dítěte navýšit. Např. kaše udělaná z NAC, maso každý den, atd.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 720
Další dotazy
30. 3. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, mám 3 měsíční holčičku, z porodnice jsme šli z příkrmem, ale od 2 týdnů je plně na UM. Už od narození blinkala a říhala i 3 hodiny po krmení. Poctivě ji nechávám odříhnout 30 minut po jídle, má zvýšenou postýlku, nosíme ji ve...
odpověď
Dobrý den. Vidět, že jste vyzkoušeli již naprosto všechno. Při takto setrvalém ublinkávání a vzhledem k Vaší anamnéze bych doporučil vyšetření dětským gastroenterologem, případně observaci na dětském oddělení k objektivizaci dávek a zvracení. Mělo...
29. 3. 2017
otázka
Dobry den pane doktore,mam 3,5 mesicniho chlapecka. Od 2.mesice je plne na UM (nemela jsem dostatek mleka,posleze MM jiz odmital). Zajimalo by me,zda je mozne jej okolo 22.hodiny VZBUDIT na krmeni. Kdyz basti okolo 22.hodiny,vydrzi pK spinkat az do...
odpověď
Dobrý den. Takto malé dítě by mělo pít 7x denně (pokud prospívá) a v noci by nemělo mít pauzu delší než 6 hodin. Takže z mého pohledu ho můžete vzbudit v 22 hodin a pak skutečně nejpozději v pět ráno další dávku. Na krabicích umělé výživy jsou často...
29. 3. 2017
otázka
Dobrý den, je vhodné či bezpečné účastnit se skupinových poporodních lekcí "maminek s miminky(cca.15+15kusů" s dítětem, které není ještě očkované? Má čerstvě 3 měsíce a očkování je oddáleno z důvodu atopického ekzému, dítě trpí i na soor, v ústech i...
odpověď
Dobrý den. 100% jistotu Vám samozřejmě nedá nikdo. Na Váš konkrétní dotaz - z nemocí, které součástí hexavakcíny, by se teoreticky dítě mohlo ve větším kolektivu nakazit černým kašlem, který se může u dospělých projevit podobně jako viróza....
26. 3. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore . Co by se stalo kdybych t rimesicnimu miminku dala místo jedné kapky vit K za týden 10 kapek vit K na ráz za tyden? Podle mého jsem to nedala, jen me to zajímá. Dekuji
odpověď
Dobrý den. Jedná se o dávku, kdyby se naštěstí nemělo nic stát.
25. 3. 2017
otázka
Vážený pane doktore, Přestože mám zkušenou pediatričku, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Mám nyní 6ti měsíčního kojence. Por. Váha 3140g, dvojnásobek přesáhl při kontrole ve 4. měsíci. Celou dobu výhradně kojím a chlapeček dobře prospíval....
odpověď
Dobrý den. Pokud miminko takto hezky prospívá, stolice nejsou vyložené vodnaté, nejsou s příměsí krve, nejspíše bych to neřešil ani dietou. Někdy je méně více, stran vyšetření i případných intervencí. Abnormální stoličky mohou někdy několik týdnů po...
25. 3. 2017
otázka
Dobrý den, mám šesti týdenního předčasně narozeného chlapečka (36+1tt) kojeného na požádání. Poslední dva dny si začal prodlužovat intervaly kojení přes den na 4 hodiny a v noci by spinkal i déle (vždy jsem ho po 4 a pul hodinách vzbudila, takže...
odpověď
Dobrý den. Vidím, že jedním z nejdůležitějších poslání mé internetové poradny je uklidňovat maminky po věcech, co maminky z různých pramenů lekají. Nevím, proč to lidi dělají a takové věci píší. Maminky jsou pak vystrašené a neužívají si mateřství a...
25. 3. 2017
otázka
Dobry den, dekuji za odpoved ohledne oparu. Naposledy jsem opar mela tak pred deseti lety, tak uz o tom moc nevim a mela bych jeste par otazek. 1)Za jak dlouho se z pupinku stane klasicky opar (nekolik puchyrku, nemyslim strup)? 2) Pokud se za tu...
odpověď
Dobrý den. Vývoj oparu - nejdřív se projevuje jako svědící místo na rtu, s brněním a pnutím kůže, druhý až třetí den se objeví nažloutlý puchýřek, který obsahuje tekutinu, při prasknutí může vytéct nažloutlá tekutina i trochu krve. Po osmi až...
24. 3. 2017
otázka
Dobry den, dnes jsem si vsimla, ze se mi na rtu udelal pupinek a nevim jestli z toho nebude opar, uz nekolik jsem ho nemela, tak presne neznam prubeh (zatim je to jen jeden maly pupinek). Problem je, ze vcera uz tam byt mohl a ja zkousela rtem...
odpověď
Dobrý den. U takhle starého miminka se infekce herpesem nejčastěji projevit aftami v pusince. Nicméně, pokud jste mívala herpes i předtím, nejspíše ještě bude chráněno Vašimi přenesenými protilátkami. Kdyby nějak změnil své chování, hůře by pil,...
23. 3. 2017
otázka
Dobry den pane doktore ,prosim o radu,mam syna je mu 9 roku,mame problem se zadrzovanim stolice ,potrebovala bych radu jak na nej ,at to nedela.Trva to uz dele,ale ne porad,nekdy dostava forlax rano ,vecer ,nekdy cipek ,ale v noci pres den ho nechce...
odpověď
Dobrý den. Bylo by dobré, aby PLDD na středisku nabral krevní obraz, biochemii, parametry štítné žlázy, screening celiakie. Vzhledem k déle trvajícím potížím by bylo dobré objednat se na dětskou gastroenterologii. Do té doby to, co nejspíše s...
23. 3. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, syn (15,5 měsíce) má 10 dní kašovitou stolici, normální barvy, s nestrávenými kousky, občas s hlenem, 2-3x denně (před tím měl stolici tuhou, také tak 2x denně, někdy obden). Teplotu neměl a nemá, nezvracel a ani ho nepřešla...
odpověď
Dobrý den. Mohlo by se jednat i o chonické střevní onemocnění (např. celiakie nebo i alergie na lepek), ale vzhledem k tomu, že chlapec je jinak v pořádku, nejspíše nijak významně neztratil na váze, a k celkové době trvání potíží bych s...