Celozrné výrobky

14. 6. 2019
otázka

Dobrý den pane doktore, zajímalo by mě, zda mohu v pořádku zkusit podat ovesné vločky uvařené na kaši. Jsou celozrné, četla jsem, že celozrné pečivo je pro malé děti nevhodné,nevím ale jestli to platí i u těchto vloček.Stejně tak by mě zajímalo, jestli můžu zkusit jahody v kupované přesnídávce,vím že jsou hodně alergenní,tak nevím jestli nemám počkat až po roce.Na přesnídávkách je u jahod napsáno,že jsou snad už od ukončeného 5.měsíce, to se mi zdá brzy,stejně tak je to i s malinami. Samozřejmě s tímto ovocem v čerstvé podobě raději zatím začínat nebudu. Jinak dceři bylo už 10 měsíců. Děkuji za Vaši odpověď.Veronika

odpověď

Dobrý den. Jahodové přesnidávky bych se nebál. Když uděláte ovesné vločky fakt na kaši, tak to bude v pořádku. Ale stejně bych zvolil spíše nějakou energeticky bohatší stravu - např. kaši rýžovou nebo krupičnou.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1767
Další dotazy
17. 7. 2019
otázka
Vážený pane doktore, synovi (9,5 měsíce) pro cca týden přetvrávající zvýšené teploty (do 38,5 v konečníku, bez odečtu) paní doktorka udělala výtěr z krku. Teploty nyní klesly (pravděpodobně byly součástí prořezávání zubů), nicméně ve výtěru z krku...
odpověď
Dobrý den. Souhlasím s paní doktorkou. Určitě bych neléčil. Tohoto typu Streptokoka se bojíme u dětí v nororozeneckém věku, případně u těžce imunokompromitovaných jedinců. Jinak je součástí běžné flóry. S ABKM nic společného nemá.
17. 7. 2019
otázka
Dobrý den, dnes jsem byla se svoji 16mesicni dcerou u prakticke doktorky kvuli jeji fontanele kterou ma 2x1,5. Rikala jsem ji, ze ma fontanelu od 6mesice porad stejnou, ze se ji nezmensuje a ona mi rekla ze to nevadi, ze ma do dvou let cas, ze se ji...
odpověď
Dobrý den. Souhlasil bych s paní doktorkou, že to v tomto věku nemusí znamenat nic patologického. Zásadní spíše je, že vývoj dítěte je v pořádku a obvod hlavičky také (tady by bylo ideální vidět křivku růstu hlavičky).
15. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, syn je narozený v termínu 25.4.2019, PV 2940g, plně kojený. Krátce po porodu se mu objevil ve stoličce hlen. V jeho 6ti týdnech jsem ze stravy vynechala mléko, vejce, sóju, kuřecí a hovězí maso. Po 3 týdnech diety jsem...
odpověď
Dobrý den. Jste první maminka, co podepsala děťátko, takže Matýska srdečně zdravím:-) Matýsek je pěkný macek a šíleně prospívá (za 11 týdnů je to 250g na týden). To znamená, že se jednoznačně přepíjí a také, že netrpí žádným závažným problémem. U...
15. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, narazila jsem na internetu na clanek jak merit obvod hlavicky miminkum. A pisi: Frontookcipitální obvod (dále FOH) měříme pásovou mírou přes glabellu s přesností na 1mm. Cejchovaná páska je při měření vedena horizontálně -...
odpověď
Dobrý den. Žel přesně na milimetry hlavičku měří málokdo a většinou to skutečně měříme krejčovským centimetrem. Proti uvedenému z textu nic nemám. Daleko důležitější včak, jestli je hlavička na 75. nebo na 90. percentilu (a jestli je měřena o tak...
11. 7. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, synovi (23 měsíců) na ORL disgnostikovali druhý stupeň u nosních mandlí. Mudr.doporučuje operaci v červnu příštího roku. Syn nebývá nemocný (za dva roky cca 5 krát, běžné nachlazení, většinou po očkování), dýchá pusou v době...
odpověď
Dobrý den. Operaci by měl indikovat ORL lékař, takže mohu jenom laicky - termín máte až za rok, takže mezitím je dost dlouhá doba a uvidíte, jak se bude situace vyvíjet, event. jestli se velikost mandle zhorší. Nevím, jestli jste chtěla napsat...
11. 7. 2019
otázka
Dobry den pane doktore, vcera jsem sla s 15 mesicni dcerkou na ockovani mmr. Cekala jsem vakcinu Priorix, ale pediatricka rekla, ze ona uz rok pouziva overenou francouzskou M-M-RaxPro, u ktere ji maminky jeste vedlejsi ucinky nehlasily. Dcera je...
odpověď
Dobrý den. Přiznám se, že nevím úplně, jaká je legislativa a jestli PLDD musí nakupovat vakcíny jenom od jednoho výrobce. Většinou je nejspíše kupují od svého privátního distributora. Nicméně Vámi uvedená vakcína byla schválenou Evropskou lékovou...
11. 7. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, mám takový dotaz ohledně příkrmů. Máme chlapečka, který ve 3 měsících vážil 6 930g a měří 64 cm. Dosud plně kojen, přibíral nádherně, žádný problém. V poslední poradně nám paní doktorka řekla, že již můžeme začít přikrmovat...
odpověď
Dobrý den. Pravidlo je, nezačínat příkrmy před ukočeným čtvrtým měsícem (17.týdnem). Pravdou ale je, že Vaše miminko není se svou váhou úplně "pravidelné":-) Proto bych se v tomto případě nebál skutečně opatrně začít s příkrmy dříve, mateřské mléko...
11. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, 5.7.jsme si psali ohledne fontanely me 15mesicni dcery. Psala jsem, ze fontanelu ma od 8 mesice stale stejnou nezmensuje se a to 2x1,5 a vy jste odepsal: Pokud by se fontanela do dvou let věku neuzavírala, nechal bych...
odpověď
Dobrý den. Pokud je dítě jinak v pořádku (vývoj je v pořádku, hlava roste v percentilových grafech), tak bych s vyšetřením stran fontanely klidně počkal do dvou let věku. Povrchové podkožní žíly mohou mít velice variabilní uspořádání, které se mezi...
9. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktora, moje 2,5m dcera má atopický ekzém na tvářičkach, za 3 týdny máme jít očkovat prevenar 13, chtěla jsem se jen informovat, zdá AE není kontraindikací. Dále jsem se chtěla zeptat zda očkování proti pneumokokum vy osobně...
odpověď
Dobrý den. Lokalizovaný atopický ekzém ve tvářích jistě není kontraindikací k očkování. Očkování proti pneumokokům jistě doporučuji. I když není stoprocentní, dává velikou naději na zmírnění onemocnění (zejména pneumokokové zápaly plic), na které...
9. 7. 2019
otázka
Dobry den, mam petimesicniho syna, ktery jiz vazi 7500g, meri 66cm, neni to moc? Existuje neco jako nadvaha kojence? Byl do ctyr mesicu plne kojen, ale mel neustale hlad, proto jsem zacala davat na noc kasi (tu ale moc nechce, sni tak 40ml) a na...
odpověď
Dobrý den. Zásadní také je, kolik vážil jako novorozenec. Přibližně platí, že dítě by mělo v pěti měsících zdvojnásobit svou porodní váhu. Je dost pravděpodobně, že nyní již jeho váhové prospívání bude pomalejší. Dieta se v tomto věku nedrží, ale...