chrčení v nose

8. 10. 2018
otázka

Dobrý den, mám 8 týdenního chlapečka, který v noco a hlavně k ránu chrčí a skoro se dusí. Přes den to nedělá. Původně jsem si myslela, že má rýmu, ale asi to rýmou nebude. Je možné se mu dostane mléko při kojení do nosu a potom takto chrčí? Nemůže kvůli tomu spát a je potom ráno podrážděný. V noci kojím v leže, při sání chrčení není slyšet,pije dobře. Postýlku má zvednutou do zvýšené polohy a stejně to nepomáhá. Jak mohu případně pomoci, aby mu nezůstávalo mléko v nose? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Nevím, jestli je to úplně přepíjením. Některé děti mívají nosánek ucpaný. Se zvýšenou polohou postýlky neurčitě neuděláte chybu, můžete nosit po pití alespoň 15 minut. Zkuste zvlhčit prostředí. Děti v tomto věku ještě mohou mít sekreci v nosu, která je dána spíše anatomickými poměry. Může se také přepíjet, zkuste zvážit před a po pití, a konzultovat s PLDD.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1973
Další dotazy
24. 1. 2020
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně úrazu hlavy 11 m dítěte..2 dny zpátky se mi stalo, že mi dcerka přepadla přes postýlku (cca 80 cm vysokou) a dopadla na plovoucí podlahu pravděpodobně na hlavu..Pád jsem neviděla :( ..malou jsem našla ležet na zemi na...
odpověď
Dobrý den. Velká většina dětí naštěstí "přežije" takový úraz bez jakýchkolik následků. Výtěžnost rtg vyšetření se neustále distkutuje. Pokud není porucha vědomí, výrazný hematom na hlavičce, pohmatové podezření na zlomeninu lebky, tak výtěžnost rtg...
24. 1. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat na dvě otázky. První jaké jsou nemoci nebo důvody proč dítěti nezarusta fontanela? A jestli jsou děti kterému by fontanela nezarostla vubec? Vím že má fontanela zarust do dvou let Proč se Vás ptám mám 21...
odpověď
Dobrý den. Fontanela by měla zarůst do dvou let, někdy může přetrvávat i něco déle. Nyní ve 21 měsících rozhodně není potřeba vyšetřovat, jestli je vývoj v pořádku (což je u Vaší holčičky zjevně urychlen). Důležité je rovněž, jestli je v pořádku...
20. 1. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, odkdy je vhodné zavádění jogurtu u dítěte? Dcera je nekojená, od 4 měsíců příkrmy a kaše, jí vše. Dnes jsem jí dala bílý jogurt Activia sladký, příští týden jí bude 7 měsíců a kamarádka mně řekla, že jsem dala brzy, že až od...
odpověď
Dobrý den. Žádné jasné doporučení postaveno na studiích není. Říká se, že kvalitní bílý jogurt mohou děti v prvním roce dostat, naprosto nižím není podloženo jestli od sedmého nebo osmého měsíce.
20. 1. 2020
otázka
Dobrý den, mám syna narozeného 19.10.2919 ve 36.týdnu , bez komplikací. Domů jse byli propuštění s hladinou bilirubinu 190, dále vystoupila nejvýše na 250. Nyní 6.ledna v odběrech hladina 200 a přímý 13. Všechny ostatní odběry KO a biochemie v normě...
odpověď
Dobrý den. Nejspíše je jedná o diagnózu přetrvávajího ikteru u plně kojeného dítěte, která nemá žádný další dopad ani neohrožuje zdraví miminka. Někdy se zkouší podávat dva dny ostříkané mateřské mléko, které předtím bylo ohřáto na 60°C (a schlazeno...
17. 1. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore,chtěla bych znát Váš osobní názor na to zda očkovat dítě i proti planým neštovicím. Vím,že očkování nemusí být 100% účinné, ale nevím, zda je lepší,aby je dítě prodělalo nebo raději aby je neprodělalo a bylo naočkované? Mám...
odpověď
Dobrý den. Problém s očkováním proti varicelle vidím v tom, že nevíme, jestli po tomto očkování zůstává celoživotní imunita. Po prodělaném onemocnění planými neštovicemi tomu tak je. Děti přitom vesměs snášejí plané neštovice lépe než dospělí....
17. 1. 2020
otázka
Dobrý den, na doporučení našeho pediatra dáváme po všech očkování Panadol. Zatím jsme byli na hexavakcíně, Prevenaru 13 a Rotarixu. V lékárně mi řekli, že se toto rozhodně nemá dělat. Na internetu jsem si pak přečetla, že účinnost očkování jsme tím...
odpověď
Dobrý den. Názory na to nejsou jednoznačné. K žádnému výraznému snížení účinnosti očkování nedojde (změny jsou minimální), nicméně rovněž preferuji analgetika podávat až při event. teplotě.
15. 1. 2020
otázka
Dobry den,pane doktore, Mam dve otazky.Syn 26m bio 24mesicu korigovane. 1.Zatim nam moc nemluvi az na zakladni slova..dohromady asi 15 vyrazu..dle psycholozky je syn zcela OK,az na rec(vyslovovani),ktere je pry hranicni pro jeho vek pro dochazeni na...
odpověď
Dobrý den. K první otázce mne nenapadá nic jiného než snaha o komunikaci s chlapcem, nedávat mu vše rovnou do ruky, ale zkoušet čekat až to sám pojmenuje. Nebo mu to dát s opakovaným vyslovením názvu předmětu se snahou, aby to sám zopakoval (nebo...
15. 1. 2020
otázka
Dobrý den, mám syna, má ukončených 5 měsíců. Zatím jsme s příkrmy nezačali, je plně kojen. Já mám celiakii, držím přísnou bezlepkovou dietu. Kdy byste doporučil začít s příkrmy? Kdy zavádět lepek? Neměl by syn podstoupit nějaké speciální vyšetření?...
odpověď
Dobrý den. Pokud máte celiakii, tak jsou Vaše děti samozřejmě ve vyšším riziku. Nicméně na vyšetření ani oddalování zavedení lepku do stravy není důvod. Takže příkrmy můžete zavést hned a brzy pak lepek na začátku v malém (lžička mouky do vývaru,...
13. 1. 2020
otázka
Dobry den pane doktore, opet Vas prosim o radu - neuhlidala jsem svou 5ti tydenni dcerku. Nemohla mi usnout v postylce, tak jsem ji mela v houpacim lehatku na zemi v obyvaku, zatimco jsem ja trochu uklizela, pribehl nas pes, ma cca 4 kg. Na okraj...
odpověď
Dobrý den. Nemusíte se ničeho bát. Shaken baby syndrom je skutečně o tom, že dospělý vezme kojence a bez zbytku soudnosti s ním hrubě opakovaně třese, až mu lítá hlavička. K ničemu takovému u Vás samozřejmě nedošlo, malá byla celou dobu bez ztráty...
13. 1. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore,poprosila bych Vás o radu. Dcera 5 let z úterý na středu v noci začala s teplotami až 39,1, ráno zvracela cca 5x. Jen žaludeční šťávy. Šly jsme k lekarce. Paní doktorka nám řekla jen srazet teplotu a černý čaj. Teplota po...
odpověď
Dobrý den. Dotaz už jste nejspíše vyřešili. Omlouvám se, ale jednak na poradnu nekoukám každý den, jednak takovéto problémy "po telefonu" bez vyšetření dítěte ani vyřešit nejde. Doufám, že malá je již lepší.