chtela bych se zeptat co znamena ...

23. 1. 2005
otázka
chtela bych se zeptat co znamena drazdiva deloha.dekuji
odpověď
Dobrý den, nic, co by mělo způsobit potrat či předčasný porod :-))), podrobněji viz můj článek v archivu článků na porodnice.cz na téma "tvrdnutí a bolesti břicha v těhotenství", nerad bych se neustále opakoval, je to jeden z nejčastějších dotazů, odpověď najdete tam :-)
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 21734
Další dotazy
30. 3. 2015
otázka
Dobrý den, čekám 3. dítě,- předchozí se narodilo na císaře kvůli vcestné placentě-, a ve 12. týdnu jsem začala silně krvácet, měla jsem vcestnou placentu a velký hematom na placentě, v této chvílí 25.týden je hematom minimální a placenta se vytáhla...
odpověď
Dobrý den,záleží na přesné pozici placenty, pokud bude v termínu minimulně 3 cm od vnitřní branky hrdla a nebude-li jiný problém,pak spont.porod možný.
30. 3. 2015
otázka
Dobrý den, 5 týdnu zpět jsem porodila mrtvé miminko ve 32 tt. Příčina smrti- zaškrcený pupečník. Chtěla bych se zeptat po jaké době se mužeme začít znnova snažit? Fyzicky si myslím, že jsem ok, očistky pouze 14 dní. Rodila jsem vaginálně (...
odpověď
Dobrý den,s nadsázkou hned po šestinedělí. Pauze je jen na Vás.
30. 3. 2015
otázka
Dobrý den, jsem ve 38.tt Před týdnem jsem byla na hematologii na kontrole.Mám mutaci F II Protrombinu heterozygot, MTHFR homozygot.Dosud jsem nic užívat nemusela.Lékařka mi řekla, že výsledky krve vypadají normálně a předepsala mi první injekci na...
odpověď
Dobrý den, ano,dilema v současném porodnictví,ale dle aktuálních doporučení přesně,jak uvádíte.
30. 3. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore, je mi 33 let, od 26 let jsem v menopauze mám RH 0-, manžel RH 0+ V 30 letech r.2012 jsem podstoupila své 1.IVF s darovanými vajíčky( dárkyně RH 0-), moje váha 85kg,čerstvý ET 2 embrya (8mi buněčné) medikace -aspirin 1tbl...
odpověď
Dobrý den,jak se ukazuje, neúspěchy těh.jsou často dáno chybným "cross talk" mezi mateřskou imunitou a plodem v úvodu těh.,tj.řádově kolem týdnu dvou po početí. Jestli je v této době něco špatně, pak se "veze" dále,někdy krátce a pak konec ( =...
30. 3. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. Jsem poprvé těhotná, dnes 30tt+2. Na jaře v roce 2013 jsem prodělala konizaci čípku, stp LEEP. Od počátku těhotenství mne můj gynekolog straší, že mám čípek kratší, že můžu mít předčasný...
odpověď
Dobrý den,norma je 25 mm a více od 30.týdne, pak je délka u každé ženy jiná,aniž nutně znamená předčasný porod. Proto také délku hrdla porodník nemá po 30.týdnu měřit. Bohužel, ne každý kolega si koupil např. moji knihu, kde sběr informací o této...
30. 3. 2015
otázka
Vážený pane doktore, Koucký. Dotazů na polohu KP ke konci třetího trimestru máte za sebou jistě již nespočet, tak se předem omlouvám za další. Ve 34 tt mám jako vícerodička (1.porod spontální, 2.porod - přerušení z důvodu vývojové vady ve 23 tt,...
odpověď
Dobrý den,ano, poloha se u vícerodiček může měnit (ale nemusí) do poslední chvíle.
30. 3. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore, dnes jsem 20+2 tt a protože mě od včera bolela záda a cítila jsem tlak v podbřišku, zašla jsem dnes pro svůj klid do poradny. Výsledek vyšetření: Vag.: sakrálně tuhé hrdlo, 3 cm dlouhé, uzavř. UZ: 1 vit. plod, AS+, prav.,...
odpověď
Dobrý den, Utrogestan je podáván pro snížení rizika předčasného porodu.  http://www.cochrane.org/CD004947/PREG_prenatal-administration-of-progest... To,že příbalová informace neobsahuje, není podstatné, v příbalovém letáku jsou informace o...
30. 3. 2015
otázka
Zdravím Vás pane doktore a přicházím opět možná s banálním dotazem. Starší dcera chová hlodavce (v jedné kleci potkana, ve druhé morče). Jsou to zvířátka z chovu, koupená, tedy by měla být zdravá. Přesto mám určité pochybnosti, je-li to v mém stavu...
odpověď
Dobrý den,nemělo by nijak vadit.
30. 3. 2015
otázka
Vážený pane doktore, jsem ve 37tt a k velké smůle mě od 36tt začala trápit mykóza, po návštěvě mého lékaře, které jsem se úspěšně po celou dobu těhotenství vyhýbala. Doktorka mi nasadila Macmiror 500 čípky s tím, že by to mělo po dvou dnech...
odpověď
Dobrý den, jestliže kolegyně udělala stěr z pochvy a vyšly ji kvasinky, pak Macmiror o.k.,ještě lepší ale Clotrimazol vag. tbl. Tea tree oil nevadí,ale mykosu,je-li přítomna neléčí. Neléčená mykosa = nulové riziko pro donošení dítě,ale obří riziko...
30. 3. 2015
otázka
Dobrý večer, pane doktore, mám dotaz ohledně děložního hrdla. Jsem druhorodička a nyní jsem 27+0tt. Gynekoložka mi dnes měřila poprvé cervikometrii s výsledkem 2,4cm. Řekla mi, že je to již hodně málo a mám mít klidový režim a brát 3x denně...
odpověď
Dobrý den, 25 mm a více je norma, 24 mm tedy blízko normě. Když už, má smysl podat Utrogestan 2 tbl vaginálně,magnesium neřeší riziko předčasného porodu. Ale jiné omezení není nutné.