Císařský řez

20. 1. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, Chtěla bych Vás poprosit o radu a odpověď na mé dvě otázky: 1) Jsem v 31. týdnu těhotenství a čeká mě rozhodování o způsobu porodu. První těhotenství v roce 2011 bohužel muselo být ukončeno z genetických důvodu ve 23. týdnu těhotenství (vyvolaný porod). Po 4 měsících jsem opět otěhotněla a narodil se nám v březnu 2012 zdravý syn císařským řezem. Nyní jsem opět těhotná a v březnu čekáme miminko (přesně 2 roky po předchozím porodu), ale nevím jestli mohu riskovat přirozený porod nebo bude muset být opět císařský řez. Můj gynekolog zastává názor jednou císař, tak i po druhé císař a také mi řekl, že záleží na mně jestli půjdu do toho rizika. Ráda bych rodila klasicky, ale bojím se prasknutí dělohy nebo jiných komplikací. Je to hrozně těžké rozhodnutí, miminko je v pořádku, otočené již hlavičkou dolů a předpokládaná váha miminka v 31. týdnu je 1562 g, s jizvou zatím žádný problém nemám ani nebolí. Jaká jsou rizika přirozeného porodu po císařském řezu? Je to velké riziko? Co je bezpečnější? A jak takový přirozený porod probíhá? Mám na mysli první dobu porodní, slyšela jsem, že v tomto případě musí rodička ležet na lůžku a být monitorována. Byla bych moc ráda, jestli byste mi napsal Váš názor, který by mi pomohl při rozhodování. 2) Chtěla bych se zeptat na vliv pití piva v těhotenství. Myslela jsem si, že malé množstvi piva v těhotenství miminku neublíží. Dávala jsem si 2-3 loky max. půl deci piva po obědě. Pomáhalo mi to na trávení. Mé okolí mi tvrdilo, že tak malé množství alkoholu se nemůže ani do krve dostat. Dnes jsem si ale přečetla, že jakékoliv množství alkoholu můžu miminku uškodit. Hlavně pokud se jedná o pravidelnou konzumaci. Myslíte, že jsem mohla miminku nějak ublížit? Děkuji moc za rady a odpověď
odpověď
Dobrý den,ad 1 - vedení porodu lze po předchozím řezu tehdy, je-li jizva na děloze dle UZ dostatečné síly (není ztenčení) a/nebo nemá-li matka bolesti v místě jizvy na děloze a/nebo není-li plod váhového odhadu větší než 4000 g a/nebo není-li jiný důvod. Potud medicínské důvody k plánování řezu. POkud žádné nejsou, obává-li se matka spont.vedení porodu - k němu musí být informovaný souhlas - také řezu plánujeme. Pokud chybí identifikovatelné rizikové faktory viz výše,spont.porod probíhá zcela identicky,jako bez nich,jen po porodu vhodný UZ dělohy ke kontrole jizvy. ad 2 - nízké dávky nijak nevadí a kdo tvrdí opak,nech mi předloží pádný argument.Není prokázáno, že by např. 2 dl vína denně nějak vadilo
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
29. 9. 2023
otázka
Vážený pane profesore, děkuji, že se věnujete této poradně, ze které čerpám mnoho informací. Přesto mám na Vás jeden dotaz. Předchozí těhotenství porod ve 40.týdnu bez komplikací, druhé těhotenství porod ve 38. týdnu, s častým tvrdnutím břicha,...
odpověď
Dobrý den, utrogestan může pomoct zklidnit a udržet těhotenství, užívá se vaginálně 200 mg na noc do 36 g.t., AP
29. 9. 2023
otázka
Dobrý den, máme 1,5 letou dceru, kterou ještě hodně kojím a ráda bych v tom pokračovala. Zároveň bychom rádi další děťátko a jelikož mi je 43, navštívili jsme reprodukční kliniku a chci podstoupit IUI. Dnes mi lékař udělal ultrazvuk a zjistil, že...
odpověď
dobrý den, tento dotaz mi nepatří AP
22. 9. 2023
otázka
Dobrý den, může partner užívat Champix na odvykání koureni během snahy o otěhotnění nebo se mame raději snažit až po ukončení odvykaci kúry? Dekuji
odpověď
přípravek neznám poraďte se v lékarně, AP
22. 9. 2023
otázka
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s prosbou ohledně ureoplasma urealyticum, která mi vyšla pozitivní z kultivačních stěrů. Jsem těhotná, 21+1, dostala jsem azythrimycin, na který se mi projevila nesnášenlivost v důsledku které mi léky vysadili...
odpověď
Dobrý den, léčba je indikována jenom při hrozáícím předčasném porodu nebo odtoku plodové vody, AP
22. 9. 2023
otázka
Dobrý den! Jsem poprvé těhotná, zdravá, novomanželka. Je mi 37let, takže bohužel stará...Ale zadařilo se nám hned napoprvé, Nemám nevolnosti, cítím se dobře. Ale paní doktorka tvrdí, že vzhledem k rizikovému věku nutně musím být v pracovní...
odpověď
Věk není indikace k neschopence.AP
19. 9. 2023
otázka
Dobrý den, vážený pane doktore, mám na vás dotaz, je to cca 3 dny zpět, co jsme u známých grilovali, no a známý vyndané ugrilované maso vrátil zpět do misky, kde bral to syrové maso a dával na gril, samozřejmě jsem to zjistila až když jsme maso...
odpověď
dobrý den, riziko nákazy velmi nízké, AP
19. 9. 2023
otázka
Hezký den, pane profesore, moc Vás prosím o Váš názor. Je mi čerstvě 39 let. Jedno ZT, porod zdravé holčičky v termínu, těhotenství zcela bez problémů, pak další ZT a nyní jsem v 13+2. Výsledek ze screeningu v 1. trimestru je "atypický", což mě...
odpověď
Dobrý den, celkový výsledke screeningu je negativní. Přesnost 90%. Pokud chcete mít  jistotu na 99,9% lze doplnit neinvazicní test z krve napři.Prenascan... ap  
11. 9. 2023
otázka
Vážený pane profesore, Obracím se na Vás s dotazem týkajícím se možného druhého těhotenství a medikace. 1.těhotenství: od 17tt sledováno děložní hrdlo, ve 22.týdnu 23-28mm, 25tt - 22mm; 28tt -11mm; celkem 2 kúry atosibanu před 30tt u Apolináře, ve...
odpověď
dobrý den, ano, je potřeba zvážit imunologické dovyšetření a event vyšetření fetálního fibronektinu za hospitalizace po 20 g.t., UTG urcite od počátku, clexane je k zvážení. AP
6. 9. 2023
otázka
Dobrý den, reagují na vaši odpověď ohledně mečouna. No všude se uvádí, že je to zakázaná ryba, že má mnoho rtuti. Což jsem zjistila až po konzumaci. Tak proto ta otázka. V jaké míře vadí malé množství. Děkuji
odpověď
rozhodně po jednorázovém užití Vám žádné komplikace a negativní vliv na plod nehrozí, AP
6. 9. 2023
otázka
Dobrý den, na dovolené jsem omylem snědla malý kousek mečouna, muže to nějak ohrozit miminko? Jsem v 27 týdnu. Moc děkuji za odpověď
odpověď
dobrý den, úplně nerozumím proč by to mělo miminko ohrozit ?AP