Dehiscence jizvy po CS

15. 9. 2019
otázka

Dobrý den, vážený pane docente. Při kontrolách u gynekologa mi bylo již před rokem zjištěno, že po císařském řezu vznikla v jizvě dehiscence 12x8 mm. Nicméně nebyla nijak řešena, jen mi bylo řečeno, že rozhodně teď nesmím otěhotnět. Až nyní při kontrole jsem žádala, aby se tento problém začal řešit, protože bych ráda ještě měla druhé dítě, ale ne příliš daleko od toho prvního. Byla jsem zaslána s doporučením do nemocnice. Tam mě velmi překvapilo, že mi bylo řečeno, že jdu poměrně pozdě (přes 1,5 roku od porodu), že oprava jizvy se dělá nejpozději půl roku od porodu. Je to opravdu tak moc pozdě? Při kontrole po šestinedělí bylo vše v pořádku, ale za půl roku při klasické prohlídce již byla dehiscence vidět. Při prohlídce v nemocnici byla dehiscence změřena 46x11 mm (u gynekologa 12x8), což je další věc, která mě mate. Proč takový rozdíl? Předpokládám, že 46x11 mm je už poměrně závažný problém pro další těhotenství. Nyní mě čeká prohlídka jizvy, v jakém je stavu. Na základě toho se navrhne další postup. V nejhorším případě znovu říznout a přešít, laparoskopicky u nás v nemocnici prý ještě tento problém neřešili. V jakém případě lze operovat laparoskopicky a kdy opět řezat? Za jak dlouho dobu je možné se opět snažit o další těhotenství (v případě, že oprava je úspěšná)?

Děkuji za odpověď.

odpověď

1) korekce nesrotle casti jizvy se dela nehlede na dobu od cisarskeho rezu .. cili je jedno zda ted nebo pred rokem ..

2) po remodelaci dolniho segmentu delohy se musi pockat s oteh. 6mesicu (stejne jako po cisarskem rezu ci myomektomii)

3) dehiscence nelze na UZ presne zmerit, resp, v ruznych fazich cyklu muze byt ruzne naplnena starsi menstr. krvi, tedy ruzne velka, navic je mereni docela subjektivni .. dulezitejsi je (patrne) sila zhojene svaloviny v miste defektu

4) vicemene vzdy lze operovat laparoskopicky .. delaji vsak jen vybrana laparoskopicka centra, ne kazda nemocnice .. otazka je, jak se to zhoji, to nelze 100% garantovat .. ani to vsak neznamena zakaz dalsiho otehotneni .. jen je treba probrat /vysvetlit pac. rizika

hodne stesti

mm

Doc. MUDr. Michal Mára, CSc.

Přední český odborník oblasti gynekologické endoskopie. Zodpoví vaše dotazy na diagnostiku a léčbu děložních myomů. Více o děložních myomech na stránkách www.myomy.cz

Banner
Počet odpovědí: 7160
Další dotazy
20. 10. 2019
otázka
Zdravím pane doktore  je mi 24 let  a  jsem už po 5 zamlklých potratech   vždy tak do 7 tt-9tt   přestalo bít srdíčko (při některých těhotenství byl přítomen hematom )  .  Byla jsem na Genetických testech a vše v pořádku žádná vada až při mém...
odpověď
prepazka muze byt jen mala a nebyva dobre videt na UZ .. vidi jen zkuseni ultrazvukari a ne vzdy .. odstraneni je snadne, jde o hysteroskopicky maly vykon na 10 minut v kratke narkoze, tyz den domu, nic neboli hodne stesti mm
19. 10. 2019
otázka
Dobrý den pane docente, mám každý měsíc velké bolesti v podbřišku, nyní je to tak dva měsíce, kdy mám bolesti trvalého charakteru, bolest na pravé straně, břicho bolestivé na pohmat. Jsem vyšetřena na urologii i na chururgii. Bolest je neustále....
odpověď
muze .. gynekol. vys. lekarem, ktery toto umi poznat hodne stesti mm
19. 10. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, před týdnem jsem absolvovala KET (vše bez problémů, já zdravá), mám otázku, zda-li můžu běžně cvičit jako před tím. Není myšleno poskoky, ale spíše posilovací cviky. Je vhodné cvičit i na břicho? Děkuji
odpověď
muzete
19. 10. 2019
otázka
Dobrý den, na začátku těhotenství byla jsem těhotná asi 3 dny jsem dostala atb azitromycin sandoz 500 nemohlo to nějak poškodit screening ve 12 týdnu dopadl dobre ,ale stejně mám strach prosím o odpověď
odpověď
vazene damy, je mi to lito, ale jine dotazy, nez z me každodenní specializace, tedy z toho, cemu aspon trochu rozumim (gynekol. operace, zejm. mini-invazivni, t.j. endoskopicke), zde nemam, nemohu a nebudu odpovídat Navíc spouste věci z ...
19. 10. 2019
otázka
Dobry den, lze platbu za konzultaci ve Vasi ambulanci platit bezhotovostne, tj. na fakturu. Zamestnavatel mi ji muze zaplatit jako nadstandardni zdravotni peci, ale musi to byt prave bezhotovostne. Dekuji za odpoved.
odpověď
behzhotov. ano, na fakturu nikoli .. dostat muzete pokladni listek o zaplaceni mm
19. 10. 2019
otázka
Dobrý den, jsem měsíc po porodu-epiziotomie. Pred porodem jsem měla velké malé stydke pysky a uvažovala jsem nad labioplastokou ale nyní po porodu se mi pysky o dost zmenšili. Jak je to možné? Popřípadě vrátí se po nějaké době do původní velikosti?...
odpověď
vazene damy, je mi to lito, ale jine dotazy, nez z me každodenní specializace, tedy z toho, cemu aspon trochu rozumim (gynekol. operace, zejm. mini-invazivni, t.j. endoskopicke), zde nemam, nemohu a nebudu odpovídat Navíc spouste věci z ...
19. 10. 2019
otázka
Dobrý den, asi 3x za poslední půlrok se mi stalo, že jsem během styku začala v období mimo menstruaci krvácet. Poslední krvácení trvalo cca 5 dnů, tak jsem zašla na gynekologii. Udělali mi všechny stěry, vyšetření, ultrazvuk. Našli: Ureaplasma...
odpověď
vazene damy, je mi to lito, ale jine dotazy, nez z me každodenní specializace, tedy z toho, cemu aspon trochu rozumim (gynekol. operace, zejm. mini-invazivni, t.j. endoskopicke), zde nemam, nemohu a nebudu odpovídat Navíc spouste věci z ...
19. 10. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda se jedná o prosperující těhotenství dle ms 7+4 ale dle utz jsem 6+3 +- 4 d nevím co to znamená to +-dny. a plod ( fazolka) má 0,69 cm. je to moje první těhotenství přirozeně. po nevydařených 3 Ivf. děkuji za...
odpověď
je o tyden mensi / mladsi  a uvidi se .. prvni 3 mesice jsou vzdy nejiste hodne stesti mm
19. 10. 2019
otázka
Dobrý den,pane doktore. Ráda bych se Vás, zeptala jaký vliv může mít vyšetření magnetickou rezonancí v ranném těhotenství. Dne 11.10.2019 jsem byla neplánovaně na vyšetření mozku a páteře, dnes 18.10. mam pozitivní test s odhadem 1-2 týdny. Při...
odpověď
mysim ze bez obav mm  
19. 10. 2019
otázka
Dobry den pane doktore, ve 36tt podstoupila jsem vyšetření na streptokoka, vyter byl vzat pouze z pochvy a nikoliv z konecniku. Je možné, pokud bude výsledek vyteru z pochvy negativní, ze v konecniku muže byt streptokok přítomen a muže ohrozit...
odpověď
vazene damy, je mi to lito, ale jine dotazy, nez z me každodenní specializace, tedy z toho, cemu aspon trochu rozumim (gynekol. operace, zejm. mini-invazivni, t.j. endoskopicke), zde nemam, nemohu a nebudu odpovídat Navíc spouste věci z ...