Dobrý den pane doktore, asi se ...

15. 11. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, asi se mi stalo totéž co jedné kolegyni. Možná se můj dotaz ztratil (byl z 9.11.). Prosím tedy ještě jednou o radu.-     integrovaný test ve 13 týdnu vyšel v pořádku (krev i ultrazvuk)-     triple test v 16. týdnu ale našel zvýšení AFP a riziko 1:30 – následný ultrazvuk v 17. týdnu byl vpořádku-     je i 28 letOd počátku těhotenství v podstatě po celý první trimestr jsem lehce krvácela (hnědavý výtok - brala Utrogestan). Pak se to postupně uklidnilo, ale začala jsem pociťovat občasné tvrdnutí dělohy (beru magnesium). Na základě triple testu mi byla doporučena amniocentéza, ale s rizikem vzhledem ke stahům. Po konzultaci s genetikem a přihlédnutí k mému zdravotnímu stavu a(mononukleóza v 10 letech částečně asi reaktivovaná před 3 lety, následné teploty 37,2 doposud, chronická thyreotitida – 100 Letrox, manželovo vitiligo – to vše by se prý mohlo projevit na hladině AFP) a obavy z amniocentézy v mém případě, jsme se domluvili na kontrolním ultrazvuku v 21. týdnu, kde by měly případné vady být vidět (rozštěpy...). Je ultrazvuk relativně postačující (vím, že 100% je jen amniocentéza, ale 1. test mi vyšel dobře)? A je tento postup správný a dostačující? Amniocentézy se obávám. Děkuji mnohokrát
odpověď
Dobrý den,je mi líto,ale neodpovím,protože váš dotaz jsem již odpověděl,právě jsem našel odpověď - dotazy se neztrácí,jen je problém s tazatelkami,které nejsou dostatečně trpělivé, některé nechápou,že je tu tolik dotazů,že jejich dotaz je již dávno pár stránek vzadu.Takže máte-li zájem,hledejte.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 21138
Další dotazy
31. 7. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na fyzický styk pětiměsíčního miminka s osobou po chemoterapii. Neškodí to nijak miminku?
odpověď
Dobrý den, dotaz mi bohužel nepatří, s pozdravem A.P.
31. 7. 2014
otázka
Dobrý den, jsem v 23 tt a cervikometrii jsem měla 30mm, ještě před čtyřmi týdny však 38mm. Je normální, že se ta hodnota takhle hodně změní? Nehrozí mi předčasný porod? Na další kontrolu mám jít až za pět týdnů. Těhotenství probíhá normálně, jen mám...
odpověď
Dobrý den, pokud je hodnota do 30tt 25mm a více, riziko předčasného porodu, obecně velmi nízké, pokud je významná progresea pokud jsou přítomné obtíže doporučujeme opakovat vyšetření po 14 dnech, s pozdravem A.P.
31. 7. 2014
otázka
Dobry den, minuly tyden jsem byla na NT screeningu, ktery vysel na 1*, nosni kustka pritomna, sijove projasneni v poradku, proste vse jak ma byt. Proto jsem byla rozcarovana, kdyz mi za dva dny volala dr.vysledky krve, ktere mi brala v den NT a...
odpověď
Dobrý den, obecně riziko velmi nízké, nicméně pokuád riziko je  1:300 a méně, tak je výsledke screeningu pozitivní, u vás to překladem znaemná 1 z 220 těhotentsví může ( neznamená , že bude) být postiženo Downovym syndromem. Hodnota HCG je...
31. 7. 2014
otázka
Dobrý den,chtěla jsem se Vás zeptat,na poporodní šití,po porodu jsem při šití dostala 4 injekce na bolest,jak je možné,že mě vnitřní šití neskutečně bolelo,doslova jsem řvala bolestí,že mě bylo slyšet až na vrátnici,měla mohla mi moje paní doktorka...
odpověď
Dobrý den, každý má práh bolesti jiný, proto, pokud nestačí místní znecitlivění, je možná kombinace s analgosedací, nebo je podána v průběhu porodu epidurální analgezie, lze přidat větší anestetiskou dávku, jako při císařském řezu, kdy jste při...
28. 7. 2014
otázka
Dobrý den, pane doktore proč mi při skupině O+ , berou protilátky v těhotenství vícekrát než u ostatních skupin? Lékař se k tomu nevyjádří, prý to tak je normální,ale vím že není. Děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den,nevím,jak často kolega,ale dle stávajících doporučení by měl být odběr 2x za těh. i v případě Rh.pozitivity,protože existuje nesoulad i jiných systémech než ABO či Rh-systém.
28. 7. 2014
otázka
Vážený pane doktore, prosím o radu ohledně CT přístroje, v jehož blízkosti pracuji (zdravotnické zařízení, jedná se o vedlejší místnost) - může mít vliv na plod (přímý kontakt s přístrojem není)? Velmi Vám děkuji za odpověď a přeji krásný den. S...
odpověď
Dobrý den,no,těžké odpovědět, nerozumím jak daleko pracujete, pokud přímo v provozu CT, není vhodné, nelze vyloučit pro lidský život neškodnou,ale pro těh.již kritickou radiaci. Nevím,jak stínění organizováno atd. Všechny těhotné by měly přijít na...
28. 7. 2014
otázka
Dobrý den,pane doktore.Je mi 36 let a jsem nyní v 19+2 tt po 2.IVF+ICSI.Mám syna z 1.IVF,porod v roce 2006 akutní SC pro těžkou preeclampsii v 36+2,syn je zdravý.Chci se zeptat na Váš názor.Nyní v těhotenství slabé jednodenní špinění a to v 7+1tt,11...
odpověď
Dobrý den,no,nevím,jak moc nízko placenta je, buď tzv. centrálně a pak vysoce pravděpodobný řez,nebo jen nízko nasedající,tj.částečně čípek zevnitř překrývá či se mu jen blíží, pak se ve většině případů vytáhne růstem dělohy nahoru a nijak nebrání...
28. 7. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na Váš odborný názor. Už zhruba od pátého měsíce mi tvrdne břicho. Doktorka mi předepsala hořčík (3x2) a zvolnit tempo a čípek držel, tak se to dál neřešilo. Ve 22 týdnu mi kvůli výtoku doktorka udělala...
odpověď
Dobrý den,ne, ureaplasmata má v por.cestách 50%těhotných,léčíme jen pod 30.týden a u žen s bezprostředním rizikem předčasného porodu. Nikoliv paušálně.Takže bych doporučil vysadit.
28. 7. 2014
otázka
Dobrý den, za jak dlouhou po pádu se udělá hematom někde v děloze? Během pár hodin ? Děkuji
odpověď
Dobrý den,těžké odpovědět, krevní výron je projevem nestability těh.a může se tvořit  a následně zanikat hodiny,dny, týdny.
28. 7. 2014
otázka
Dobrý den, chci Vás poprosit o radu. Jsem týden 15+4 a dnes jsem dostala na ORL mast Framykoin, kterou si mám 3 x denně po dobu 3 dní vytírat jedno ucho a jednu nosní dírku. Bojím se, jestli to nemůže ublížit miminku? Moc děkuji.
odpověď
Dobrý den,nemůže ublížit miminku.