Dobrý den pane doktore, asi se ...

15. 11. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, asi se mi stalo totéž co jedné kolegyni. Možná se můj dotaz ztratil (byl z 9.11.). Prosím tedy ještě jednou o radu.-     integrovaný test ve 13 týdnu vyšel v pořádku (krev i ultrazvuk)-     triple test v 16. týdnu ale našel zvýšení AFP a riziko 1:30 – následný ultrazvuk v 17. týdnu byl vpořádku-     je i 28 letOd počátku těhotenství v podstatě po celý první trimestr jsem lehce krvácela (hnědavý výtok - brala Utrogestan). Pak se to postupně uklidnilo, ale začala jsem pociťovat občasné tvrdnutí dělohy (beru magnesium). Na základě triple testu mi byla doporučena amniocentéza, ale s rizikem vzhledem ke stahům. Po konzultaci s genetikem a přihlédnutí k mému zdravotnímu stavu a(mononukleóza v 10 letech částečně asi reaktivovaná před 3 lety, následné teploty 37,2 doposud, chronická thyreotitida – 100 Letrox, manželovo vitiligo – to vše by se prý mohlo projevit na hladině AFP) a obavy z amniocentézy v mém případě, jsme se domluvili na kontrolním ultrazvuku v 21. týdnu, kde by měly případné vady být vidět (rozštěpy...). Je ultrazvuk relativně postačující (vím, že 100% je jen amniocentéza, ale 1. test mi vyšel dobře)? A je tento postup správný a dostačující? Amniocentézy se obávám. Děkuji mnohokrát
odpověď
Dobrý den,je mi líto,ale neodpovím,protože váš dotaz jsem již odpověděl,právě jsem našel odpověď - dotazy se neztrácí,jen je problém s tazatelkami,které nejsou dostatečně trpělivé, některé nechápou,že je tu tolik dotazů,že jejich dotaz je již dávno pár stránek vzadu.Takže máte-li zájem,hledejte.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 21993
Další dotazy
27. 7. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, dnes mi gynekolog sdělil, že v 27+1 týdnu jsem otevřená na 1,5 cm (vyšetřením rukou bez ultrazvuku). Předepsal magnesium a hodně ležet s podloženým polštářem pod pánví, aby byla děloha vyvýšená. Kontrola za 3 týdny. Mohu v...
odpověď
Dobrý den,bez ultrazvukové cervikometrie se bohužel nedá vyjádřit.
27. 7. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore, byla jsem na sone ve 20 tt ( dosud bylo vše v norme, jinak z anamnezy 1 x jsme prodělala missed abort), nyní na sone ve 20 tt - dle PM jsem měla být 19 + 3 , dle naměřených hodnot odpovídá 18 + 3 ( BPD 39,0, HC 142,0 , AC...
odpověď
Dobrý den,tolerance měření je v tomto období plus minus 2 týdny v rámci normy - u Vás týden,takže o.k.
27. 7. 2015
otázka
Vážený pane doktore, chtěla bych moc poprosit o "second opinion" - je mi 36 let, v předchozí anamnéze 2x SC (2001 pro vasa previa, děťátko zemřelo, 2007 v 37. týdnu pro preeklampsii), nově diagnostikovaný antifosfolipidový syndrom. Nyní jsem ve 23....
odpověď
Dobrý den, terapeutické dávky při žilní tromboze začínají od cca 0,6 ml s.c. 2x denně - tj.v součtu 1,2 ml denně.
26. 7. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore, Vaše poradna mi v celém těhotenství moc pomáhá, proto jsem se rozhodla obrátit se na Vás se svými dotazy. Mám po dvou předčasných porodech, jeden v 32. týdnu - abrupce placenty, porod se rozběhl samovolně, druhý v 36. týdnu...
odpověď
Dobrý den,hmm, opatření máte adekvátní,riziko tedy není velké,ale soudě dle anamnézy kombinovaných patologií ještě stále "vyhráno" není. Utrogestan je imunomodulans,čili lék,který výrazně zlepšuje šanci na toleranci cizího vetřelce ( rozumějte plodu...
26. 7. 2015
otázka
Dobrý den, jsem objednaná k lékaři na měření šíjového projasnění úplně poslední den ve 14 týdnu. Chtěla jsem se zeptat jestli je to v pořádku. Na internetu a v knize (bohužel nevím titul) jsem se dočetla, že se toto vyšetření provádí pouze v 11. a...
odpověď
Dobrý den,14.týden je ještě na hranici ( 13+6) , ale šíjové ztlušení je platné hlavně tehdy, když je  součástí kombinovaného testu - více viz zde http://cfm.gynpor.cz/informaceprotehotnepacientky/skrining/46-screening-...
26. 7. 2015
otázka
Dobrý deň. To som opat ja s dvojickami snad uz naposledy :) rada by som opäť poznala Váš názor a trosku sa ukludnila :) len v skratke moja situacia. 1.tehu - problemy s krckom ... 26tt 36mm - nasadene magnezium a nariadeny kludovy rezim, 28tt 28mm...
odpověď
Dobrý den,pokud byla cervikometrie u Vás do 30.týdne, víme,že riziko porodu před 33.týdnem je velmi nízké,hodně pod 1%. Dále už do vyšších týdnů nevidíme.  Vaginální vyšetření neumí poznat,kdy a jak porodíte, na dvojčata bych ale  viděl v...
26. 7. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně hrušek v těhotenství. Jsem v 19tt a každý den sním jednu hrušku, po ní se totižto druhý den perfektně vyprázdním. Někde jsem četla, že hrušky v těhotenství nejsou vhodné. myslím, že je to kravina, ale...
odpověď
Dobrý den,ano,hrušky a těhotenství.... správně uvádíte souvislost s hovězím dobytkem...:-) Také jsme s manželkou cestovali v obou jejích pokročilých těhotenstvích 7 hodin na Slovensko. Smích dělá větší otřesy dítěte než dálnice.
26. 7. 2015
otázka
Hezký večer, čili mohu cervikometrii odmítnout, ač ji mám v žádance na ultrazvuk? Cervikometrie 33tt viz. odpověď od Vás - Dobrý den,nerad to činím,ale ze své pozice (na klinice jsem za péči o komplikované těhotné zodpovědný ) nemohu říci nic jiného...
odpověď
Dobrý den,můžete,ale když se odkáže na mne, budou mě všichni kolegové "milovat" :-)
26. 7. 2015
otázka
Dobrý den, potřebovala bych od Vás radu, zda je možné aby mi nějaký doktor v důledku psychického stavu pomohl s vyvoláním porodu.. Jsem 38 týden ale dle UZ v nemocnici o 2 týdny větší.. Jenže psychicky to již moc nezvládám, mám za sebou 3 potraty,...
odpověď
   Dobrý den.    Určitě je dobré vše konzultovat s vaším psychiatrem a po té konzultovat Vaši situaci v tomto týdnu již v porodnici, kde budete rodit. Porodník komplexně vyhodnotí váš stav. Váš zdravotní stav, zpráva  ...
23. 7. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás již podruhé. Poprvé jsem byla hospitalizovaná ve 26. týdnu se zkrácením čípku na 24 mm, po 10 dnech 2x denně magnesia nitrožilně následoval při poslední kapačce ,,záchvat,, (zimnice, třes, zvýšený tep,...
odpověď
Dobrý den,pokud bylo děl.hrdlo do 30.týdne více jak +- 25 mm (vidím,že ano při propuštění),pak bych Vás nijak neomezoval žádnou léčbou ani dalším opatřením, jste pro mě nekomplikovaná těhotná..Magnesium neumí zabránit předč.porodu,když se hrdlo...