Dobrý den pane doktore, asi se ...

15. 11. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, asi se mi stalo totéž co jedné kolegyni. Možná se můj dotaz ztratil (byl z 9.11.). Prosím tedy ještě jednou o radu.-     integrovaný test ve 13 týdnu vyšel v pořádku (krev i ultrazvuk)-     triple test v 16. týdnu ale našel zvýšení AFP a riziko 1:30 – následný ultrazvuk v 17. týdnu byl vpořádku-     je i 28 letOd počátku těhotenství v podstatě po celý první trimestr jsem lehce krvácela (hnědavý výtok - brala Utrogestan). Pak se to postupně uklidnilo, ale začala jsem pociťovat občasné tvrdnutí dělohy (beru magnesium). Na základě triple testu mi byla doporučena amniocentéza, ale s rizikem vzhledem ke stahům. Po konzultaci s genetikem a přihlédnutí k mému zdravotnímu stavu a(mononukleóza v 10 letech částečně asi reaktivovaná před 3 lety, následné teploty 37,2 doposud, chronická thyreotitida – 100 Letrox, manželovo vitiligo – to vše by se prý mohlo projevit na hladině AFP) a obavy z amniocentézy v mém případě, jsme se domluvili na kontrolním ultrazvuku v 21. týdnu, kde by měly případné vady být vidět (rozštěpy...). Je ultrazvuk relativně postačující (vím, že 100% je jen amniocentéza, ale 1. test mi vyšel dobře)? A je tento postup správný a dostačující? Amniocentézy se obávám. Děkuji mnohokrát
odpověď
Dobrý den,je mi líto,ale neodpovím,protože váš dotaz jsem již odpověděl,právě jsem našel odpověď - dotazy se neztrácí,jen je problém s tazatelkami,které nejsou dostatečně trpělivé, některé nechápou,že je tu tolik dotazů,že jejich dotaz je již dávno pár stránek vzadu.Takže máte-li zájem,hledejte.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 21654
Další dotazy
26. 2. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore mám dotaz.Je mi 43let a jsem ve 38+2tg,mám těhotenskou cukrovku na dietě, bez problémů,jen otékají nohy,hlavně pravý nárt ,kotník a bérec,,dále křečové žíly a píchám si clexane 0,4 mám poruchu krevní srážlivosti heterzygot...
odpověď
Dobrý den,pokud diabetes na dietě a ne na inzulinu,pokud nebude jiný důvod,skutečně není nutné porod vyvolat hned kolem termínu. Cíl je jediný,nenutit se do vyvolání a dát šanci mimču na přirozený porod.
26. 2. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore. Při včerejší plánované uz kontrole těhotenství s dvojčátky mi byla naměřena hodnota délky děložního hrdla 32 mm - pro 19 + 0. Je tato hodnota nižší či v normě ? Zajímavé je, že před touto kontrolou jsem byla vyšetřována...
odpověď
Dobrý den,tako hodnota je v normě,ale za dva tři týdny vhodná kontrola.
26. 2. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se Vás zeptat na užívání Utrogestanu v mém případě. Jsem v 19 tt,Utrogestan mi byl nasazen v 6 tt,v 8 tt silné krvácení,hematom,hospitalizace,dávka Utrogestanu 2-2-2,při utz ve 13 tt snížena na 1-0-1,na poslední...
odpověď
Dobrý den, s ohledem na Vaši anamnézu, byť by chtělo dovyšetření reprodukčním imunologem, je nejspíš vhodné Utrogestan minimálně do konce II.trimestru.
26. 2. 2015
otázka
Dobry den pane doktore Koucky cetla jsem o Vas spoustu pozitivnich referenci, a proto, pokud to neni problem, bych se rada zeptala na svuj aktualni stav. Jsem dnes ve 34+1 s tim, ze v sobotu jsem mela silne bolesti, asi kontrakce, ale prezila jsem a...
odpověď
Dobrý den,pokud nemáte vlnovité křečovité bolesti v intervalech á pět minut a méně a nekrvácíte, při daném nálezu bych doporučil nemít žádné omezení.
26. 2. 2015
otázka
Dobry den pane doktore, ve 31tt mi byl predepsan vaginalne utrogestan 0-0-2 kvuli hrozicimu predcasnemu porodu (tonizace, zkraceny prostupny cipek, nalehajici hlavicka, nalevka V). Nyni jsem 35+3 a vysadit mam utrogestan az 36+0. Cetla jsem, ze vy...
odpověď
Dobrý den, doporučení stran délky podávání Utrogestanu individuální ,t.č. neexistuje žádné mezinárodně přijímané. Osobně bych,ve světle nových informací,spíše až 36.týden. Po vysazení léku se zpravidla nic nestane.
26. 2. 2015
otázka
Vážený pane doktore, ráda bych se optala na můj momentální problém. Jsem ve 31.týdnu těhotenství, v poradně mi lékařka naměřila zkrácený čípek 14mm, o 5 dní později 11mm, neotevírá se. Říkala mi, že je-li čípek pod 15mm, provádí se okamžitá...
odpověď
Dobrý den,jak už několiksetkrát řečeno,moderní porodnictví provádí cervikometrii do 30.týdne, do té norma délky hrdla 25 mm a více.Poté má každá těhotná jinak dlouhý a i hodně krátké hrdlo nemusí a také většinou neznamená předčasný porod. Pakliže je...
26. 2. 2015
otázka
Dobrý den, děkuji za vaši předchozí odpověď, ale pokud to není nějaké lékařské tajemství, opravdu moc PROSÍM o konkrétnější informaci - sice rozumím, že záleží na konkrétním porodu, konkrétní ženě, konkrétní velikosti dítětě, individuální pružnosti...
odpověď
Dobrý den,ne,žádná taková studie neproběhla.Když má žena 100 kg ,má hráz "větší" ,pak nástřih odpovídající např. 6-7 cm.Když má cca 60 kg,pak odpovídající i např. 3-4 cm.Na druhou stranu, někdy obráceně, i u ženy obrovské není nezbytné větší jak 3-4...
26. 2. 2015
otázka
Dobrý den chci se zeptat dnes jsem byla u gynekoložky na KTG a na ultrazvuku. Jsem ve 36+3tt podle UZ a 34+2tt podle PM mám tam rozdíl 2 týdny, zavodnuji se mám otoky dolních i horních končetin,tlak jsem měla zvýšený 130/70, a na ultrazvuku mi...
odpověď
Dobrý den,pojem přezrálá placenta moderní porodnictví nezná,je mi líto,že říkám,ale taková informace vůbec nepatří do slovníku moderní péče,ale samořejmě chápu,že za to nemůžete.Pokud plod roste normálně  a máte normální tlak - tj. nižší než...
26. 2. 2015
otázka
Dobrý den, jsem v 8 týdnu těhotenství a min. týden mi doktorka naměřila na pravém vaječníku cystu 7,8x7,9, ještě před týdnem měla 5x5, takže dost roste a prej je prokrvavená. Paní doktorka uvažuje o jejím odstranění (to bych i chápala), ale ona chce...
odpověď
Dobrý den, pokud je,jak popisujete, pokud nebude problém - bolesti břicha - není nutný zákrok dříve jak event. ve II.trimestru,tj. nejdříve po 12 .týdnu,i nyní je reálný vliv narkosy na dítě zanedbatelný,ale ve II.trimestru ideální doba na případno...
26. 2. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se s vámi "poradit". Mám za sebou potrat ve 22tt v lednu 2014. Vše se semlelo rychle a přišlo se na to náhodou při utz ve 20tt, že jsem otevřená na 25mm a prý byl vidět i vak blan. Byla jsem okamžitě...
odpověď
Dobrý den, potrat ve II:trimestru poněkud může zavánět skrytým problémem, není neobvyklé,že se stalo,jako popisujete,bohuže vidím desítky podobných situací....je vhodné vyoučit skrytý problém v imunitě http://ulbld.lf1.cuni.cz/ambulance-klinicke-a-...