Dobrý den pane doktore, asi se ...

15. 11. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, asi se mi stalo totéž co jedné kolegyni. Možná se můj dotaz ztratil (byl z 9.11.). Prosím tedy ještě jednou o radu.-     integrovaný test ve 13 týdnu vyšel v pořádku (krev i ultrazvuk)-     triple test v 16. týdnu ale našel zvýšení AFP a riziko 1:30 – následný ultrazvuk v 17. týdnu byl vpořádku-     je i 28 letOd počátku těhotenství v podstatě po celý první trimestr jsem lehce krvácela (hnědavý výtok - brala Utrogestan). Pak se to postupně uklidnilo, ale začala jsem pociťovat občasné tvrdnutí dělohy (beru magnesium). Na základě triple testu mi byla doporučena amniocentéza, ale s rizikem vzhledem ke stahům. Po konzultaci s genetikem a přihlédnutí k mému zdravotnímu stavu a(mononukleóza v 10 letech částečně asi reaktivovaná před 3 lety, následné teploty 37,2 doposud, chronická thyreotitida – 100 Letrox, manželovo vitiligo – to vše by se prý mohlo projevit na hladině AFP) a obavy z amniocentézy v mém případě, jsme se domluvili na kontrolním ultrazvuku v 21. týdnu, kde by měly případné vady být vidět (rozštěpy...). Je ultrazvuk relativně postačující (vím, že 100% je jen amniocentéza, ale 1. test mi vyšel dobře)? A je tento postup správný a dostačující? Amniocentézy se obávám. Děkuji mnohokrát
odpověď
Dobrý den,je mi líto,ale neodpovím,protože váš dotaz jsem již odpověděl,právě jsem našel odpověď - dotazy se neztrácí,jen je problém s tazatelkami,které nejsou dostatečně trpělivé, některé nechápou,že je tu tolik dotazů,že jejich dotaz je již dávno pár stránek vzadu.Takže máte-li zájem,hledejte.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 22343
Další dotazy
31. 1. 2016
otázka
Dobrý den, paní doktorko, byla bych vděčná, kdybyste mi zodpověděla jeden dotaz, prosím. Jsem těhotná a toto jsou hodnoty z ultrazvuků. 14.12.2015 - dle PM 7+ 5 tt, dle UZ 6 + 5 tt, o 7 dní mladší těhotenství, početí vychází na 21 DC, 06.01.2016 -...
odpověď
Dobrý den, ultrazvuk je v tomto případě přesnější, ale musíte počítat s odchylkou,ovulace mohla být mezi 15-21.dnem cyklu, s pozdravem A.Pašková
31. 1. 2016
otázka
Dobrý deň, včera mi bol robeny morfologicky usg, konkr. 24.tt. Zistené dva minor markery, defekt komoroveho septa a šelest na srdiečku (TR). Lekár tomu nepripisoval obzvlášť veľku závažnosť, doporučil nám však vzhľadom k riziku na T21 1:270...
odpověď
Dobrý den, vrozené srdeční poruchy (např. defekt komorově-předsíňové přepážky, defekt mezikomorové přepážky, Fallotova tetralogie) se vyskytují téměř u 50% dětí s Downovym syndromem.  I když je malá pravděpodobnost, že bude tato...
31. 1. 2016
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsem se nedopustila hrubé chyby v užívání rybího oleje v 1 trimestru. Od cca 6 týdne do 9 týdne užívám denně 1 tobolku /1000 mg/ Nefdesanté Omega 3. Na přípravku o těhotenství zmínka není a píše se, že kromě...
odpověď
Dobrý den, pokud obsahuje jenom nízké hladiny vitaminu A , nemělo by v těhotenství vadit :), s pozdravem A.Pašková
31. 1. 2016
otázka
Dobrý den,jsem na konci 37 tt a od pátku slabě špiním,chci se zeptat jestli je to v pořádku a nemusím mít strach..děkuji za odpověd
odpověď
Dobrý den, lehké špinění může souviset s pootevřením porodních cest, pokud necítíte pravidelné kontrakce, nedošlo k odtok plodvé vody a cítíte normálně pohyby, není nutné vyhledat lékaře, s pozdravem A.Pašková
31. 1. 2016
otázka
Dobry den.mela jsem s manzelem nechraneny sex 12. den po porodu.bojim se otehotneni a infekce.moje otazka je.jak je pravdepodobne ze mohu otehotnet z toho styku?a za jak dlouho by se infekce projevila?a jak ji poznam abych ji resila co nejdriv?...
odpověď
Dobrý den, pokud se cítite dobře, nic se pravděpodobně nestalo, jsou kultury, kdy dochází k pohlavnímu styku po porodu relaitvně velmi brzy po porodu :), možnost otěhotnění je velmi nízká, s pozdravem A.Pašková
31. 1. 2016
otázka
Dobrý den, první den poslední menstruace jsem měla 13. prosince. Dělala jsem si těhotenský test a vyšel mi pozitivní, na návštěvu gynekologa mi připadne trochu brzy. Ovšem v prosinci jsem byla na první vakcíně proti žloutence typu A i B. Jedná se o...
odpověď
Dobrý den, očkování je bezpečné i v průběhu těhotenství, ale doporučujeme očkovat jenom v nevyhnutelném případě po ukončeném 12 g.t., s pozdravem A.Pašková
31. 1. 2016
otázka
Dobrý den, obracím se na Vás s otázkou, která mě velmi trápí. Jsme nyní v 8 tt, o těhotenství jsme se dozvěděla před týdnem. Bohužel jsme v podstatě po celou dobu pila alkohol denně (či skoro denně), předpokládám tak 1-2 piva nebo 2 až 4 dcl vína. O...
odpověď
Dobrý den, myslím, že pokud by jste pokračovalav pití velké množství alkoholu každý den, může to způsobit fetální alkoholový syndrom, s těžkou mentální retarrdací dítěte, pokud to bylo jenom pár dnů, nemělo by to vadit, s pozdrave A.Pašková
31. 1. 2016
otázka
Dobrý den, dostala jsem na zánět močových cest antibiotika Cotrimoxazol al forte. V té době jsme byla na přelomu 4. a 5. týdne těhotenství, ale bohužel jsem o tom nevěděla a teď se bojím, zda se nemohlo něco miminku stát, myslím tím hlavně nějaké...
odpověď
Dobrý den,je to v pořádku, i kdyby teoreticky došlo k poškození, v této fází těh. funguje pravidlo vše nebo nic, buď poškození a potrat nebo vývoj bez poškození. S pozdravem A.P.
31. 1. 2016
otázka
Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu, plánujeme v červenci svatební cestu do Ameriky a zároveň plánujeme miminko a chtěli bychom dát otěhotnění v červnu volný průběh. Je nějaké ohrožení při delším letu v prvních týdnech těhotenství (pokud...
odpověď
Dobrý den, let sá o sobě nevadí a počínající těhotënství by neměl nijak ohrozit, s pozdravem A.P
31. 1. 2016
otázka
Dobrý den, v 31tt mi byla krev na testy ohledně Hb+trombo. Po měsíci mi bylo sděleno, že mě výsledky jsou Hb 112 HCT 33,7 + 236. Bylo mi sděleno,že mám málo železa v krvi a předepsán Tardyferon-Fol. Hrozí něco miminku? Jsou hodnoty hodně pod normou...
odpověď
Dobrý den, miminku nehrozí nic, jedná se lehkou chudokrevnost, s pozdravem A.P.