Dobrý den pane doktore, asi se ...

15. 11. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, asi se mi stalo totéž co jedné kolegyni. Možná se můj dotaz ztratil (byl z 9.11.). Prosím tedy ještě jednou o radu.-     integrovaný test ve 13 týdnu vyšel v pořádku (krev i ultrazvuk)-     triple test v 16. týdnu ale našel zvýšení AFP a riziko 1:30 – následný ultrazvuk v 17. týdnu byl vpořádku-     je i 28 letOd počátku těhotenství v podstatě po celý první trimestr jsem lehce krvácela (hnědavý výtok - brala Utrogestan). Pak se to postupně uklidnilo, ale začala jsem pociťovat občasné tvrdnutí dělohy (beru magnesium). Na základě triple testu mi byla doporučena amniocentéza, ale s rizikem vzhledem ke stahům. Po konzultaci s genetikem a přihlédnutí k mému zdravotnímu stavu a(mononukleóza v 10 letech částečně asi reaktivovaná před 3 lety, následné teploty 37,2 doposud, chronická thyreotitida – 100 Letrox, manželovo vitiligo – to vše by se prý mohlo projevit na hladině AFP) a obavy z amniocentézy v mém případě, jsme se domluvili na kontrolním ultrazvuku v 21. týdnu, kde by měly případné vady být vidět (rozštěpy...). Je ultrazvuk relativně postačující (vím, že 100% je jen amniocentéza, ale 1. test mi vyšel dobře)? A je tento postup správný a dostačující? Amniocentézy se obávám. Děkuji mnohokrát
odpověď
Dobrý den,je mi líto,ale neodpovím,protože váš dotaz jsem již odpověděl,právě jsem našel odpověď - dotazy se neztrácí,jen je problém s tazatelkami,které nejsou dostatečně trpělivé, některé nechápou,že je tu tolik dotazů,že jejich dotaz je již dávno pár stránek vzadu.Takže máte-li zájem,hledejte.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 21181
Další dotazy
20. 8. 2014
otázka
Dobry den Pani doktorka. Som v 24 tt a doktor i oznamil,ze sa mi skacuje delozny cipek,dnes som mala 26mm. Chcela by som sa opitat,jak moc mam dodrziavat klidovy rezim, a ako pridem na to ze sa to zhorsuje aby som neprisla neskoro? MAm strach ze...
odpověď
Dobry večer, čípek ve 24t.t zkrácený na 26 mm neznamená v tomto týdnu jestě nic závažného. Samozřejmě záleží kolik čípek měřil při předešlé kontrole a jak vaginální nález pokročil. I během fyziologického těhotenství se děloha stahuje...
20. 8. 2014
otázka
Moc Vám děkuji za odpověď pane docente. Byla jsem na hysteroskopii, laparoskopii i chromopertubaci. Takže by určitě touto metodou byla zjištěna srdcovitá děloha? Nelze, aby při laparo byla normální, ale v těhotenství a při roztahování se teprve...
odpověď
Dobrý den, je to málo pravděpodobné A.P.
20. 8. 2014
otázka
Dobrý den pane docente, po mnoha peripetiích jsem aktuálně těhotná ve 13tt.(8 inseminací, 4 IVF, 1 UPT pro VVV). Tento týden mi bylo panem doktorem při screeningu naznačeno-ale zapsal to i do zprávy, že mám srdcovitou dělohu. Neříkal to na 100%, ale...
odpověď
Dobrý den, na 100% lze tuto diagnozu potvdit laparoskopicky, přímým prohlídnutím dělohy, ale i v průběhu hysteroskopie operatér je schopen poznat tuto vadu, s pozdravem A.P.
20. 8. 2014
otázka
Dobrý den, mám těhotenskou cukrovku a na internetu jsem zjistila, že bych mohla ke slazení používat stevii sladkou - je to možné? V drogerii jsem koupila kapky s obsahem 0,1g sacharidů v 100ml. Děkuji za odpověď. Hezký den Daniela
odpověď
Dobrý den,extrakt z listů Stevie nezvyšuje glykemii, můžou jim sladit i diabetici, s pozdravem A.P.
20. 8. 2014
otázka
Dobrý den, zjistila jsem, že jsem zřejmě během úplného začátku těhotenství brala Norethisteron. Moje Dr. mi tenkrát dělala UTZ, na kterém nebylo prý nic vidět. Poslala mě na krevní test, ale výsledek nevím, sestřička nebyla schopná mi ho nyní říct....
odpověď
Dobrý den, jelikož jste léky užívala na samém začátku těhotenství, nemělo by to mít vliv, se zvýšeným NT to nesouvisí, s pozdravem A.P.
20. 8. 2014
otázka
Dobry den.Chcela bych se zeptat, měla jsem zánět močových cest a dnes mi doktor zjistil, ze mam zkrácený cipek na 26mm. jak moc mi hrozi predvcastny porod a aky klidový rezim mam dodrzovat.Porat Leze?
odpověď
Dobrý den, nenapsala jste podstatnou informaci, ve kterém týdnu těhotentsví jste. Pokud je cervicometrie více než 25mm do 30 týdne, nejsou žádné obtíže, tak malá pravděpodobnost, že porodíte dříve než ve 34tt, s pozdravem A.P.
20. 8. 2014
otázka
Dobrý den paní doktorko, jsem 10 a půl měsíce po porodu, malého stále kojím, cca 3x - 4x za den, v noci dle potřeby, někdy 2x, někdy více (celkově ale nekojím více než hodinu denně). Menstruaci jsem stále nedostala a plánujme pomalu druhé miminko,...
odpověď
dobrý den, pokud nejsou při kojení delší pauzy než 6 hodin a kojíte i v noci a menstruace se ještě nedostavila, tak máte 80-85% pravděpodobnost, že se Vám nepodaří otěhotnět. doporučuji snížit frekvenci kojení, pokud se dostaví menstrauca a podaří...
20. 8. 2014
otázka
Dobry den, da se behem porodu zmenit spatne nalehajici hlavicka? Z tohoto duvodu mi po cca 12 hodinach udelali cisarsky rez. Dite melo 4,070. Apgar score 9,10,10.(Minusovej bod byl za barvu). Rodila jsem podruhe. Napred jsem se pomalu otvirala, tak...
odpověď
Dobrý den, podle toho jak popisujete průběh porodu, postup lékařů byl správný. Špatně naléhající hlavičku se skutečně snažíme narotovat polohováním z boku na bok a chůzí, pokud se toto nedaří při fyziologickém monitoru déle než dvě hodiny v druhé...
19. 8. 2014
otázka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné, že bych byla těhotná. Dneska jsem si zmáčkla bradavku a vytekl mi z ní takový jakoby mléčný bílý maz, mám silnější výtoky, nízký tlak, bolí mě prsa, záda a mám křeče v podbřišku.Těhotenský test mi...
odpověď
Dobrý den, pokud je test zatím negativní a menstruace se ještě nedostavila, doporučuji test zopakovat s odstupem několika dnů. Pokud by jste těhotná nebyla a přetrvávala mléčná sekrece z bradavky je vhodné provést hormonální vyšetření na hladinu...
19. 8. 2014
otázka
Hezký den, ráda bych se zeptala na tyto bakterie, jak jsou nebezpečné v těhoteství: staphylococus haemolyticus, enterococus f., a beta-hemolytický streptokok. Prý se jedná o střevní bakterie - jaká je příčina toho, že se tyto bakterie dostanou do...
odpověď
Dobrý den, střevní bakterie se v pochvě vyskytují často, neboť střevní bakterie jsou přítomné na hrázi. A bakterie přítomné na hrázi se obvykle snadno dostanou do pochvy. Potíže způsobuje až přemnožení těchto bakterií. V tom případě je třeba zahájit...