Dobry den pane doktore chtela bych ...

31. 1. 2004
otázka
Dobry den pane doktore chtela bych se vas zeptat na uzivani prenatal multivitaminu jeste pred otehotnenim a v otehotneni.Zakoupila jsem si ho z kyselinou listovou o 800mcg a dalsimi dulezitymi vitaminy.Dekuji za odpoved
odpověď
dobrý den, myslím, že můj názor jsem tu možná tak nějak už zmínil Jsem pro co nejpřirozenější průběh těhotenství. O Američanech se říká, že mají"nejdražší" moč na světě Vlivem nadnárodních farmaceutických společností užívají doslova gramy vitamínů denně ve formě multivitamínových preparátů, velmi často ne zrovna levných. Tyto vitamíny jsou za prvé v syntetické, čili "umělé" podobě, čili jejich biologická účinnost ve srovnání s přírodními je nižší, za druhé, lidské tělo si bere jen to,co potřebuje, nadbytek je vyloučen ven. V těhotenství je potřeba vitamínů zvýšena, to jistě ano, ale racionální, tj. "normální" výživou s dostatkem ovoce a zeleniny, mléka a mléčných výrobků vysoce převýšíte příjem denní potřeby vitamínů , v multivitaminových přípravcích jich je prostě i méně.Něco jiného je příjem kyseliny listové. Také množství,které uvádíte je "o něco menší", než množství, které je v těhotenství doporučováno, tj. 1gram ( 1000 mikrogramů ) Její význam je jistě velký v prevenci vrozených vad nervové soustavy, její "umělý přívod" v trimestru, čili cca do 12.týdne je vpravdě odůvodněný. Jinak si myslím,že multivitaminové přípravky jsou jistě pro těhotenství neškodné ,ale budete-li ji přirozeným způsobem jíst a nebudete-li je užívat, výsledek bude stejný V době před otěhotněním je jejich význam sporný, tělo si opravdu vezme jenom to,co potřebuje, a to, věřte mi, ve normální stravě obsahující občas nějaké to ovoce a zeleninu ,najde, přebytečné se vyloučí "ven".
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24454
Další dotazy
21. 10. 2019
otázka
Dobrý den, paní doktorko, prosím Vás o radu. Ve 35tt se u mě vyskytují nevolnosti jako v prvním trimestru. Sice nezvracím, ale mám pocit, že každou chvíli budu. Nejhorší je to vleže, když miminko kope. Může to být způsobeno právě těmi pohyby? Asi...
odpověď
Dobrý den, je to dané postavením a velikostí dělohy, která je kolem 35 týdne gravidityuložená velmi vysoko a proto tlačí na žaludek, v dalších týdnech by se to mělo zlepšit, hezký den A.Pašková
21. 10. 2019
otázka
Dobrý den, prosím o odpověď, zda naměřené hodnoty jsou v pořádku, zda miminka prospívají tak jak mají a zda i průtoky jsou v normě. A co je hodnota percentilu? A proč druhý plod má hodnotu percentilu o tolik menší? Naměřené hodnoty jsou 25+3tt,...
odpověď
Dobrý den, Váš dotaz byla již zodpovězen, A.Pašková
21. 10. 2019
otázka
Dobrý den, prosím o odpověď, zda naměřené hodnoty jsou v pořádku, zda miminka prospívají tak jak mají a zda i průtoky jsou v normě. A co je hodnota percentilu? A proč druhý plod má hodnotu percentilu o tolik menší? Naměřené hodnoty jsou 25+3tt,...
odpověď
Dobrý den, biometrie odpovídá týdnu těhot., jedná se o dvojčata , proto plody můžou být váhově menší než u jednočetné gravidity. Percentil 0-99, většina plodů je 50.percentil, problém je pokud je váha plodu pod 5.percentilem a méně. Malý váhový...
18. 10. 2019
otázka
Dobry den, mam dotah ohledně pohybů dvojčat bi/bi. Nyní jsem 25 týden a pořád cítím pohyby hrozně slabě ikdyž mají placenty na zadní stěně. Příjde mi, jako by byli líné, že se jen tak jakoby převalí, ťuknou a konec. U prvního syna jsem ve 25 týdnu...
odpověď
Dobrý den, někdy u dvojčat může být jiné vnímání pohybů, je to dané také jejich polohou, důležité je , aby ultrqazvukové vyšetření a měření jejich velikosti bylo v normě, A.Pašková
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den moje jmeno je martina kurinova a momentálně jsem ve 28+5tt a chtěla bisem se poradit s českou lékařkou ohledně pohybů miminka, asi v 18tt sem začala cítit pohyby a každý týdem bili silnĕjší asi do 26tt potom se ale začal počet pohybů...
odpověď
Dobrý den, pokud jsou ultrazvuky  a monitor v pořádku, břicho roste, tak je možné, že dítě změnilo polohu a protoi jsou pohyby méně výrazné, A.Pašková
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den, paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně obav z možného přehřátí (?) plodu. Jsem momentálně v 1. trimestru a jednu noc jsem si nechala ruku přitisknutou na břicho. K ránu jsem se vzbudila a měla ho úplně zpocené, celkově jsem se pod...
odpověď
Dobrý den, s miminkem určitě ano, A.Pašková
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den, jsem měsíc po porodu-epiziotomie. Pred porodem jsem měla velké malé stydke pysky a uvažovala jsem nad labioplastokou ale nyní po porodu se mi pysky o dost zmenšili. Jak je to možné? Popřípadě vrátí se po nějaké době do původní velikosti?...
odpověď
Dobrý den, ano je, A.Pašková
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den, jsem v ranném stádiu těhotenství dle výpočtů 4.týden +6 (předchozí cykly ale nebyly uplne pravidelne).........dnes jsem byla na kontrole u pana doktora z důvodu slabeho nahnedleho špineni a slabeho krvacení....nemam bolesti břicha,...
odpověď
Dobrý den, v takto ranním stadiu těhot. nelze ještě těhot.ultrazvukem potvrdit, rozhodující je pak hladina těhot.hormonu HCG, AP
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. Momentálně jsem 33+2 a už dva dny pociťuji časté tvrdnutí břicha. Většinou večer a zrána, někdy po 5-8 minutách (to trvá třeba 3/4hodiny) a potom půl hodiny klid a další tvrdnutí jsou jen občasná...a za 2...
odpověď
Dobrý den, pokud se kontrakce nestupňují, není přítomný odchod hlenové zátky, nebo krvácení, vyčkejte 4 dny na další kotnrolu, AP
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu. Dnes mám termín porodu a od vaginální léčby Dalacinem mám vyšší pH pochvy. Nyní z kultivace zjisten masivně pomnožený stafylokok aureus a četně Gardnerella. Doktoři v nemocnici se shodli, že nemá cenu...
odpověď
Dobrý den, ano můžete aplikovat bez obav, AP