Dobrý den, pane doktore. Chtěla jsem ...

18. 2. 2004
otázka
Dobrý den, pane doktore. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor na přenášení. Dnes jsem byla na kontrole (40+1) a dle doktorky to na brzký porod nevypadá, vůbec se neotvírám. Termín mám spočítaný správně i podle UTZ. Z vyvolávání porodu mám strach, dále mám pozitivní kultivaci na streptokoky a stafilokoky. Jaká je pravděpodobnost, že porod skončí císařským řezem? Je normální, že mě moje doktorka neposlala na CTG?
odpověď
Dobrý den, nevím odkud jste,ale v podstatě jsou dvě " školy " ,"vyčkávací a aktivní". Vyčkávací vede k tomu, že lékař jenom sleduje a kontroluje monitory plodu, otevírání por. cest cca obden, ob dva dny, je-li vše v pořádku, čeká se cca do konce 42.týdne, pakliže žena neporodí do té doby, porod se vyvolá,ať už se předtím otvírá, nebo ne. Nebo, je-li žena dostatečně otevřená již krátce po ukonč. 40.týdnu, lze porod vyvolat dříve, to aktivní přístup.Celý problém je velmi obšírný, složitý, rozdíly jsou u maminek s fyziologickým těhotenstvím a rizikovým těhotenstvím atd., v zásadě bych se klonil osobně k tomu, že pakliže se neotvíráte, čekal bych, pokud bude monitor miminka ( a ten by měl být proveden vždy od 39.týdne při každé poradně až do porodu ! )v pohodě,není kam spěchat. Čeká se cca do 41+3, pak se zvolna začne o porodu uvažovat. Důležité ale je, souhlasí - li stáří od počátku dle ultzrazvuku. Je-li rozdíl více jak týden ( méně jak týden ) , mohlo by se jednat o mladší graviditu, to musí posoudit ošetřující lékař.Co se kultivací týče, důležité jsou streptokoky, ale těch je celá řada, takže jenom Streptococcus agalactiae je důležitý nejvíce, maminka se u porodu zajišťuje antibiotiky. Pravděpodobnost císařským řezem se vůbec nedá předvídat, jsem zastáncem přirozeného porodnictví, zdravá žena="zdravý"porod K poslední otázce jenom to, že monitor proveden měl být, více si nedovolím komentovat.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24488
Další dotazy
19. 11. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký by jste mi doporučoval porod, zda císařský řez nebo normální? 8/2008 spont. porod + RCUI, 1/2011 missed AB + RCUI 6/2012 spont. porod + RCUI, ANTI D, Manual lysa 11/2013 mini UPT + RCUI 3/2015 spont. porod Nyní...
odpověď
Dobrý den,pokud nebude dle UZ vyšetření shledána abnormálně invazivní placenta ( AIP - více viz google), přirozený porod možný.
19. 11. 2019
otázka
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o Váš názor, jak byste pohlížel na můj ´´případ´´ a jaký druh porodu byste volil. Nyní jsem 30tt, 1.těhotenství, po ivf. Anamnéza - kissing ovaries, pravděpodobně endometrioza, pco, 2004 prodelaný...
odpověď
Dobrý den,pokud nejsou jiné důvody, nevidím problém,přirozený porod jednoznačně priorita. Miniheparin v prev.dávce neovlivňuje riziko krvácení.
19. 11. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, jsem v 6 tt těhotenství a ke svému gynekologovi jdu až za 2 týdny. Poslední 3 dny mě trápí lehce nazelenalý hlenovitý výtok. Není ho moc, spíše ho vidím jen někdy na toaletním papíru po utření. Výtok nijak nezapáchá, nesvědí...
odpověď
Dobrý den,pokud nejsou jiné obtíže, nemusí být obrazem problému.
19. 11. 2019
otázka
Vážený pane doktore, chtěla jsem se Vás zeptat, kdy po dobrání přípravku Norethisteron,je již bezpečné otěhotnět? Předem děkuji za odpověď. S úctou K.
odpověď
Dobrý den,klidně hned druhý den.
13. 11. 2019
otázka
Dobrý den, jsem 17tt a objevili se mi hemeroidy. Je možné používat čípky v těhotenství. Dříve před těhotenství mi zabíraly. Masticky mi nepomáhají. Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den, užití preparátu konzultujte se svým obvodním gynekologem. S pozdravem Katka Meeganová
13. 11. 2019
otázka
Dobrý den, jsem měsíc po porodu-epiziotomie. Pred porodem jsem měla velké malé stydke pysky a uvažovala jsem nad labioplastokou ale nyní po porodu se mi pysky o dost zmenšili. Jak je to možné? Popřípadě vrátí se po nějaké době do původní velikosti?...
odpověď
Dobrý den,  je skutečně netradiční, že se Vám po porodu stydké pysky zmenšily. Co bude dál nedokáži odhadnout, většinou se s přibývajícím věkem stydké pysky zvětšují. Menší elasticita kůže,gravitace. Je dobře, že jste nyní spokojená. S pozdravem...
11. 11. 2019
otázka
Dobrý den jsem 20tt po stolici mám v mise jasně červenou krev i po utřeni řitního otvoru. Gyn. Mi napsala detralex 2tablety ráno. Mohu brát víc tablet nebo i cipky. Co by jste mi poradil. Beru tablety 4tý den a nějak změnu nevidím. Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den, krvácení může souviset s hemorhoidy, užívejte běžné dostupné preparáty volně prodejné v lékarně na tuto oblast, AP
11. 11. 2019
otázka
A ještě se zeptám může kašel ovlivnit zkracování děložního čípku? Děkuji za odpověď Krňávková K
odpověď
Drážidvý dlouhodobý kašel může aktuálně ovlivnit délku děložního čípku, ale nespustí předčasný porod, AP
11. 11. 2019
otázka
Zdravím Vás pane profesore měla bych otázku. Dne 1.11 sem byla v nemocnici kde mi diagnostikovali hraniční nález na čípku (2,5 cm) a následně mi byl dát utrogestan a magnesium lactiti a klid na lůžku. Včera sem byla u své doktorky a ta řekla že...
odpověď
Dobrý den, sexuální život, pokud nehrozí zvýšené riziko předčasného porodu není nebezpečný, čípek 25mm , neuvádíte zda pohmatově nebo ultrazvukem v v 29. týdnu je v normě, riziko je pokdu je před 30 g.t. méně než 25mm a jsou přítomné i jiné příznaky...
11. 11. 2019
otázka
Dobrý den, jsem na začátku třetího trimestru, synovec má neštovice, moje starší dítě s ním bylo v částem kontaktu, neštovice jsem už měla. Existuje nějaké riziko? Dekuji
odpověď
Pokdu jste je měla v dětsví, máte ochranné protilátky, A.Pašková