Dobrý den, pane doktore, mám dotaz ...

9. 2. 2004
otázka
Dobrý den, pane doktore, mám dotaz týkající se jedné z vašich předchozích odpovědí. První naše mimčo (4.250g) přišlo na svět po nezbytném trápení nakonec císařským řezem - jak na to, aby druhé mimčo nebylo zase přes 4kg, aby se automaticky hned nedělal císařský řez? Nyní jsem v 15. týdnu těhotenství. Děkuji za vaši odpověď.
odpověď
dobrý den, tak musím říct, že v tomhle vám ani neporadním, lépe řečeno ani nemůžu... Váha plodu ( teď myslím ve smyslu + , čili velké děti ) není dána ani zdaleka výživou, např. vitamíny,jak si mnohé maminky myslí., největší vliv má "genetika".Ale, zase ne tak úplně dědičnost jako taková, ale spíš genetický program, který je dán do vínku vyvíjecímu se embryu/plodu. Tzn. že sice větší tatínkové a maminky mají větší děti,ale zdaleka to nemusí být pravda, stejně tak jedno větší mimčo nemusí znamenat nutně hned následně větší další. Existuje něco, co v lidském genomu / čili genetické "výbavě" / nazýváme morfogenetický systém,který ovlivňuje růst plodu od počátku jeho vývoje. Jeho působení je sice ovlivnitelné zevními vlivy, ale ne cíleně !Prostě ho zatím (možná naštěstí)ovlivnit neumíme ( narozdíl od rostlin, kde už umíme pěstovat např. kukuřici jako telegrafní sloupy atd ) Takže, zjednodušeně řečeno, jak vidíte, ovlivnit růst se ve smyslu + nedá, něco jiného je, když má maminka špatnou výživu, nebo např. má špatnou funkci placenty, pak miminka drobnější jsou,ale to je jiná kapitola...Rád bych vám poradil víc,ale v tomhle berte přírodu jako nevyzpytatelnou CCa kolem 36.týdne už budete mít zhruba jasno, pokud se mimčo ultrazvukem přeměří, kolik asi bude +- v termínu vážit,ale do té doby všechny děti rostou zhruba stejně s malými odchylkami.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24381
Další dotazy
17. 8. 2019
otázka
Vážený pane doktore, mám na Vás obrovskou prosbu. Nyní jsem v 18tt po ivf. Těhotenství v pořádku - jen na začátku drobný hematom, někde jeho zbytek přetrvává, ale to prý nemůže již ublížit. V roce 2004 jsem byla na operaci se zánětem pobřišnice, kdy...
odpověď
Dobry den,tak tohle mohou byt ciste spekulativně srusty,pokud neni ohrozen zivot ženy,nedá se resit,v opačném případě,při náhlé příhodě břišní,tj.kdy srusty mohou omezit cévní zasobeni orgánu v břiše či zaškrcení střev,pak pomůže jen laparotomie,tj....
17. 8. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore. Lze dopředu podle polohy v děloze předpokládat, že miminko bude abnormálně rotovat a narodí se obličejovou částí? Jaká jsou rizika takového porodu a může mít miminko následně neurologické problémy? Děkuji za odpověď Petra
odpověď
Dobrý den,v drtivé většině případů se ustanovuje naléhání plodu až s první dobou porodní,takže dopředu stěží.Oblicejovou polohu rodime cis.řezem
17. 8. 2019
otázka
Vážený pane doktore, Jsem v 35+4 a výsledky z biometrie jsou PBD 32+4, HC 33+4, AC 33+1, FL 34+2, placenta bez POL, normohydramnion, PI AU 1,18 fyziol, ACM PI 1,38, KTG fyziolog. Efw 2160 g. Chtěla jsem se zeptat jaký by měl být ideálně další postup...
odpověď
Dobrý den,ani,takhle bychom postupovali i u nás.Riziko,že dítě bude nějak postizene,tu při nižší váze je,ale je velmi malé
17. 8. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore,jsem těhotná po Ivf 30+0tt..Cca 10 dnů ležim v nemocnici pro zkrácený čípek(měřeno vag.ultrazvukem)17mm a 14mm v nejužším místě,jinak tuhý na špičku prstu,hlavička je nízko a tlačí dolů.Nemám jiné potíže,břicho netvrdne....
odpověď
Dobrý den,za mě hospitalizace nutná neni.
12. 8. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, co si myslíte o tom, že lékař v těh. poradně chce provést Hamiltona již od 38tt? Přijde mi to brzo. Děkuji
odpověď
Dobrý den,mě taky,víc k tomu neumím říct
9. 8. 2019
otázka
Dobry den pani doktorko, chtela bych se zeptat na vas nazor. Na zacatku tehotenstvi v 9.tt mi delali odbery na toxoplazmozu: IgM 0,2 neg a IgG 0,0 neg. Test opakovan v 16.tt IgM opet 0,2 neg a IgG 0,3 neg. Prekvapilo me, proc je nyni IgG vyssi nez...
odpověď
Dobrý den, test máte opakovaně negativní AP
9. 8. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na užívání paralenu 500 ve 30tt. Skolila mě chřipka-rýma, kašel, bolesti svalu a kloubu, zvýšena teplota. Průběh těhotenství mám bez komplikaci. Neublizi požití 1-2 prášku paralenu miminku? Moc děkuji za vás čas a...
odpověď
Dobrý den, maximální dávka je až 4g za 24 hodin, Paralen je bezpečný, A.Pašková
9. 8. 2019
otázka
Dobry den pani doktorko, mam jeste jeden dotaz / ohledne prsou. Jsem na prelomu 21.a22.tt. Vcera jsem po osprchovani objevila na obou bradavkach jakoby zaschle zlute stroupky (nevim jak lepe to popsat). Prsa mam citliva, tak jsem jeste po sprse...
odpověď
Dobrý den, je to normální nález, není třeba kontroly, stroupky jsou na mléčných žlázách, nesloupávejte jenom promazávejte krémem na bradavky, A.Pašková
9. 8. 2019
otázka
Dobry den pane profesore, prosim o konzultaci. Jsem na zacatku tehotenstvi ,v terminu 4+4 hodnota Hcg 14 416 , na UZ 4+5 zloutkovy vacek umisteny v deloze,na srdecni akci je brzy, vim.Ale znepokojuje me ta vysoka hodnota,cetla jsem o molovem...
odpověď
Dobrtý den, nyní bude důležitá UZ kontrola, vyčkejte zatím kontroly a potvrzení vitality plodu, AP
7. 8. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, aktuálně jsem ve 22+3tt. Před 14 dny mi byla zjištěna Ureaplasma - byl mi nasazen Azitromycin na 9 dní. Lék jsem dobrala před pár dny a dnes mi lékař předepsal pro podezření na zánět moč.cest další antibiotika Augmentin 1g (1...
odpověď
Dobrý den,ano.