Dobrý den pane doktore, měla bych ...

31. 1. 2005
otázka
Dobrý den pane doktore, měla bych na Vás pár dotazů:-))1.) Manželův syn, kterého si bereme každý týden, má ve školce plané neštovice, které ještě neprodělal, tedy hrozí, že je chytne. Já je také nikdy neměla, jsem nyní na počátku 7tt, mám obavy, zda je nemůžu od něj chytit ještě v době, než se na něm pozná, že je má, tedy než se osype. Jaké je riziko poškození plodu v případě, že bych je chytila? Do kolikátého týdne? Do 12tt? Nebo je riziko i později?2.) Sice již k tisíckrát zmiňovaným bolestem podbříšku. Stále cítím tlak a jakoby tíhu, občas lehounce křečovité pobolívání hlavně na levé straně u třísel, někdy ale i napravo. Mám to již 4 týdny, kdy ten stálý tlak začne trochu ustupovat? Většinou se říká, že po 12tt se těhotná začne cítít lépe, tedy i že tolik bříško nebolí???3.) Existuje nějaké vyšetření na srářlivost krve? ám problém se sebemenší rankou, velice špatně se hojí, dlouho trvá, než se zastaví krvácení a lehce se obnovuje. Mám strach pro případ porodu, aby nenastal nějaký problém...4.) Mám strašný strach z pohlavního styku, je možná způsobený i tím pobolíváním a pnutím v podbříšku, možná i tím, že mi gynekolog řekl, že to může být kdykili v tomto stadiu potraceno a nabádal k opatnému pohl. styku. Tak nevím... No, tak jsem vás opět zahltila Děkuji moc za trpělivost a za to, že existujete
odpověď
Dobrý den, rada je relativně jednoduchá. Už nyní se vyhýbejte kontaktu s ním, myjte si často ruce - neštovice se přenáší kapénkami ( kýchnutí, smrkání, sliny.... ). Problém řešte, až když uvidíte ,že manželův syn neštovice dostal - měly by se u něj objevit cca do 14-21 dnů po kontaktu s nemocnou osobou. Pakliže se objeví, je nutno ihned jít k lékaři,aby u vás stanovil protilátky proti neštovicím. Není totiž vyloučeno,že jste je prodělala aniž jste dostala klasický výsev "pupínků" - není to vzácná situace. Jinak ,realita je taková, že skutečně neštovice mohou infikovat plod, udělat tzv. kongenitální varicelu, s poškozením mozku plodu/novorozence, to je realita - platí obecně pro všechny situace, kdy je těhotná v kontaktu s neštovicemi a sama je neprodělala.Je tu i riziko pro vás, můžete dostat neštovice nejen jako pupínky, ale těhotné mají vyšší riziko "neštovicového" zápalu plic. Ženy, které je prodělaly, již jsou chráněny. Nechci vás strašit, jen správně inforomovat, protože se ptáte, odpovídám. Pakliže by se u vás objevily protilátky proti neštovicím, které by svědčily o akutně právě probíhající infekci, krajním řešením je přerušení těhotenství, ale to je extrémně vzácná situace,by´t tu riziko přenosu na plod je, není zase až tak veliké. Paradoxně, pokud by jste byla v kontaktu s neštovicemi mezi cca 20-36.týdnem, pak riziko přenosu na plod není žádné, naopak ,výrazně zase naroste po tomto období, těsně před porodem. Stran bolestí břicha - koukněte na článek na porodnice.cz v archivu článku "Tvrdnutí a bolesti ...." Tlaky jsou velmi často způsobeny růstem dělohy, nikdo neumí předvídat, kdy tlaky ustoupí, je to jednoznačně individuální záležitost. Pokud gynekolog shledal normální nález, není důvod se kvůli těmto tlakům znepokojovat. O zpomaleném srážení a hojení musíte říci lékaři, existuje řada vyšetření, které mohou problém odhalit - detaily o tomto po mě nechtějte, je jich gigantické množství. Při opakovaných tlacích v podbřišku opravdu styk načas vynechte, nedá se nic dělat, dokud obtíže neustoupí, v tomto případě musím říci, že si sama musíte rozhodnout, jak moc o těhotenství stojíte a co všechno chcete případně riskovat.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, vážený pane profesore, byla jsem na screeningu v 1. trimestru- jsem v 12+1 tt. dle UZ. CRL 57 mm, NT 1,9 mm, BPD 19,1 mm, HC 74,4 mm, AC 55,4 mm, FL 6,6 mm, intrakranialni translucence prítomna, 2,4 mm. Srdeční frekvence 160 úderu/min....
odpověď
dobrý den, měření FL je nestandartní v prvním trimestru a nelze z tohoto údaje posuzovat nic, důležitý je výsledek zda je výsledné rizik nízké, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, chci se zeptat, po nakojení jsem dcerku položila na záda a vyblinkala mléko, avšak poměrně dost jí steklo do nosu a očiček. Má je zarudlé a červené. Vadí to? Omyla jsem je vodou, ale mám strach, aby se jí neco nestalo se zrakem,kdyz je v...
odpověď
dobrý den, tento dotaz je pro pediatra,ap
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, jsem v 19.tt a poslední 2 týdny se mi dělají takové svědivé puchýřky především na předloktí a vzadu na krku. Od 6tt si píchám Clexane 0,4. Dá se po takové době užívání léku přemýšlet o alergické reakci na Clexane? Nebo bude příčina jiná?...
odpověď
dobrý den, ano je nutná konzultace ošetřujícího lékaře, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobry den, syn prinesl ze skolky roupy. Vsichni jsme se prelecili Vermoxem, ale ja jsem nasledne zjistila, ze jsem tehotna. Datum uziti posledniho Vermoxu byl 29.8. a datum zacatku posledni menstruace 7.8. K ovulaci zrejme doslo o neco driv (10-...
odpověď
Vermox plod neohrožuje, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, manžel užil v březnu 2022 jednorázově (jeden den, cca 6 tablet) na dnový záchvat kolchicin (lék Colchicum-Dispert). V příbalovém letáku je uvedeno, že se má muž zdržet plození dětí 6 měsíců. Já jsem otěhotněla po 4 měsících. Nyní jsem v...
odpověď
dobrý den, myslím, že nejdůležitější jsou podrobné morfologické ultrazvukové vyšetření , protože NIPT testem odhlaíte na 99,9% nejčastější genetické vady a syndromy, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně otřesů miminka v kočárku. Sjela jsem se 2 mesicnim miminkem ze schodu. Byly tam totiz 2 schody za sebou a najednou mi z toho druheho (vyssiho) sjela malá na ten druhý (nizsi o patro). Byla to dost velka rana, malá začala...
odpověď
otázka patří pediatrovi, AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď
dotaz byl zodpovězen AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď