Dobrý den pane doktore, před půl ...

4. 2. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore, před půl rokem jsem měla komplikovaný porod, který nakonec skončil císařským řezem (miminko mělo pup.šňůru 2x kolem krku, a já jsem se vůbec neotvírala) chtěla bych vědět jaká je pravděpodobnost, že i podruhé budu mít SC a lze takto porodit i potřetí, jaký by měl být časový odstup mezi porody.Mohu už začít cvičit cviky na břišní svaly a také jestli je vhodné cvičit při kojení. Děkuji moc.
odpověď
Dobrý den, to je správný dotaz,ale odpověď na něj je poněkud složitější Zjednodušeně ale řečeno: pokud u maminky neexistuje trvalý důvod, proč císařský řez provádět / např. závažné choroby matky, vrozené odchylky pánve atd., seznam je docela dlouhý /, můžete po císařském řezu v následném těhotenství rodit spontánně, pakliže je miminko uloženo hlavičkou dolů a jedná se o porod v termínu.Takový je rozhodně trend. Jeden císařský řez tedy neznamená v tomto případě automaticky další.Předpokladem sponátnního porodu je ale mimo jiné i to, že ultrazvukový váhový odhad miminka v termínu v tom násl. těhotenství by měl být pod 4000 g, u větších dětí tedy také děláme rovnou císařský řez. Samozřejmě že to samé platí i pro další gravidity .Jestliže má maminka další císařský řez, "nepodařil" se ani napodruhé spontánní porod, pak už další těhotenství - třetí bude automaticky císařským řezem, to proto, že po dvou císařských řezech je už děložní stěna velmi křehká a existuje relativně vysoké riziko možné ruptury během spontánního porodu. V takovém případě ( a to platí už při druhém císařském řezu ) navrhujeme sterilizaci, opakuji, pouze navrhujeme , právě pro vyšší riziko prasknutí dělohy. Co se odstupů týče, já bych řekl, že nejkratší interval mezi porodem a zač.další gr. by měl být u operačních porodů cca 1 rok, cvičit už teď můžete, myslím, že je to už dostatečně dlouhá doba, kojení by to ovlivnit nemělo
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24341
Další dotazy
13. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, mám prosím dotaz kvůli naordinovanemu doplňování železa formou tablet. Jsem 35leta žena v 31 týdnu , všechny krevní obrazy krom posledního mi vyšly krásne a v posledním mám lehce nižší železo v krvy. Řekla bych, že se...
odpověď
Dobrý den,nesmysl.
13. 7. 2019
otázka
Dobrý den, mám nějaké bakterie v moči (v pondělí budu mít podrobné výsledky), začínám 5. TT a hrozí mi antibiotika, bohužel. Jsem z toho docela špatná, protože mám strach o vývoj miminka. Hrozí mi Ospamox nebo Zinnat, mohou ublížit? Je mi jasné, že...
odpověď
Dobrý den,léčba zánětu močových cest antibiotiky je jediným správným řešením - a to penicilinová a cefalosporinová antibiotika představují v těh.léčbu bezpečnou. Neléčený zánět dramaticky zvyšuje riziko potratu/předčasného porodu, nechám na Vás,co...
13. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore. Chtěla jsem se zeptat, včera jsem absolvovala vyšetření nt+ v prenatalu v brně, výsledky vyšetření negativní. Ale co mně trápí, miminko se během ultrazvuku nechtělo natočit potřebným směrem, tak ho paní doktorka různě"...
odpověď
Dobrý den,ano,stává se často a není důvod se kvůli tomu stresovat.
13. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, mam dotaz který tu uz mozna byl,nenašla jsem. Jsem momentálně ve 22tt. Vcera na prohlídce u sveho doktora zjistil ze je mimco hodne dole,ma tam nožičky. Jinak se neotviram a cipek ma vice nez 5 cm. Rikal teď 14 dnu klidovy...
odpověď
Dobrý den, uvedené postupy s ležením atd .se doporučovaly naposledy před více jak 20 lety,když jsem začínal. Pak jsme brzy zjistili,že nejen,že nevylepší situaci, ba co víc, těhotné neúměrně stresují a nepřináší žádný prospěch. Uložení plodu dole...
13. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou. Je mi 44, neléčím se a jsem vysportovaná. Snažíme se s manželem o dítě. Mam za sebou zamlkle těhotenství v 10tt (před rokem). Bylo by možné objednat se u Vás na oddělení rizikového těhotenství ke...
odpověď
Dobrý den, omlouvám se,ale ne,starám se jen o těhotné.
13. 7. 2019
otázka
Dobrý večer, měla by jsem na Vás dotaz.. Manžel je rok a půl po transplantaci kostní dřeně pro aplastickou anemii. Pred transplantaci mel chemoterapii. Ma GVHD proto pořád bere Cyklosporin, Prednison a k tomu antibiotika, antivirotika, antimykotika...
odpověď
Dobrý den,aby se případně poškozené spermie obnovily, chtělo by plus minus pauzu aspoň rok po skončení chemoterapie.
13. 7. 2019
otázka
Dobry den, jsem 34tt a pred peti dny mi byl nameren tlak 160/110. Poznala jsem podle bolesti na hrudi a tezkemu dychani. Byla jsem hospitalizovana v jedne nemocnici, ve ktere mi delali a sber moci za 24h - vysledek 3 g bilkoviny. Nasazen dopegyt 1-1...
odpověď
Dobrý den,obtížné odpovědět, může být někde chyba hodnocení,ale pokud čistá hypertenze, cílem spodní tlak kolem 90, nejméně 80, nižší určitě NE, pokles průtoku krve placentou při poklesu tlaku matky se dítěti moc nelíbí.
13. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, děkuji Vám za odpověď na otázku možných komplikací dalšího těhotenství po sekci ve 26tt kvůli hellp syndromu. V odpovědi jste zmínil užívání miniheparinu v dalším těhotenství. Mám adrenalní hyperplázii, tedy onemocnění...
odpověď
Dobrý den,ano,ale ve Vašem případě ještě i progesteron navíc.
13. 7. 2019
otázka
Dobrý den, před týdnem jsem byla v 4+6 tt a srdeční akce tam byla velice mala, dnes o týden později už žádná. Je možné ze se srdeční akce opět obnoví? Děkuji
odpověď
Dobrý den, těžko říct, obvykle bychom měli spolehlivě vidět akci srdeční až 6+0 a více
7. 7. 2019
otázka
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestliže je žena plodná jen jeden den v měsíci, znamená to že ostatní dny není možné,aby byla následně těhotná? Popř. dá se poznat, který den to je? Děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den,žena může otěhotnět kterýkoliv den cyklu,jen pravděpodobnost je nejvyšší kolem ovulace.