dobry den, pane doktore. v dnesnim ...

19. 2. 2004
otázka
dobry den, pane doktore. v dnesnim clanku na zena-in s nazvem Drobne obtize v tehotenstvi stoji toto: "Dbejte na intimní hygienu, zejména nepoužívejte poševní výplachy. Dávejte přednost bavlněným kalhotkám, vyhýbejte se ochranným vložkám, které umožňují šíření choroboplodných zárodků, zejména mykóz." Reknete mi, co znamenaji "ochranne" vlozky? Snad ne slipove vlozky na kazdodenni noseni? Zvykla jsem si na ne a kdyz intimku rano zapomenu, mam neprijemny pocit, takze je prestanu pouzivat, jenom kdyz reknete, ze fakt podporujou mykozy - ale to snad prece neni mozny....? diky a hezky den
odpověď
Dobrý den, ale věřte, je to tak myšleno, určité vyšší riziko infekce tu je, nicméně to je spíše doporučení, neberte to jako absolutní pravdu, pakliže jste bez obtíží, asi není nutné tento návyk měnit. Bavlněné kalhotky jsou asi ale opravdu lepší, po porodu v období šestinedělí jsou dokonce tyto kalhotky žádoucí.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24931
Další dotazy
15. 4. 2021
otázka
Vážený pane doktore, pročítám si Vaši poradnu a náhodně jsem díky tomu zjistila, že deficit MBL může být důvodem potratu. Já prožila své první těhotenství a svůj první potrat nedávno - v 11/2020 (9tt, zjištěno v 11tt). Před asi 15 lety mi byl na...
odpověď
Dobrý den,deficit MBL = zajištění těh.progesteronem a ev.i miniheparinem.Ví reprodukční imunologové. Pak začít zde. No a pak vést péči v porodnici,kde ví...
15. 4. 2021
otázka
Vážený pane doktore,za pár týdnů mě čeká preventivní cerklaz z důvodu dvou předčasných porodů v anamneze. Vím,že se k preventivnímu provedení tohoto zákroku stavíte spíše odmítavě,přesto bych ráda znala Váš názor na to,jak by měl vypadat režim po...
odpověď
Dobrý den, tak pozor, potřeba si říci, jak je...už od r. 2004, což je doba,od kdy ze odpovídám, neustále deklaruji,že zde "neventiluji" svoje názory,ale působím jen jako "transformátor" informací - tj.předávám takové, jaký můj obor má nyní nejnověji...
15. 4. 2021
otázka
Dobrý den pane doktore, začátkem letošního roku jsme po porodu přišli o syna. Výsledkem pitevní zprávy byl nález železa v játrech s podezřením na neonatální hemochromatózu, s doporučením o vyšetření imunologické a genetické a při dalším těhotenství...
odpověď
Dobrý den,hmm, je mi líto,ale mohu jen potvrdit to,co už víte, riziko opakování je minim. 80%. Příčina ale známa není,resp. tušíme,že  důsledek chybné kooperace mateřské imunity s budoucím plodem, zůstává diskutabilní, zdali může změnit např....
15. 4. 2021
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jak lze bez ultrazvuku poznat, že je vše v pořádku? např. špatně fungující placentu (placenta špatně vyživuje) nebo částečné odloučení placenty? Známá v 29tt přišla o miminko z důvodu špatně fungující...
odpověď
Dobrý den,ano,to se může stát. Všechny vyspělé země světa mají ve svých doporučeních max. 3 UZ vyšetření za těhotenství, u nás stejné. Ale může se stát,že se lékaři nezdá velikost plodu podle velikosti břicha/dělohy těhotné pohledem/pomatem a pak...
4. 4. 2021
otázka
Dobrý den, jsem ve 38tt. Před týdnem mi našli pozitivního streptokoka a budou mi tedy před porodem podána antibiotika. Dnes jsem nad tím přemýšlela, co jsem mohla udělat špatně a dívala jsem se i na internet, kde jsem se dočetla, že jsem možná něco...
odpověď
Dobrý den, streptokoka skupiny má v lidském těle cca 30-40% lidí, domov střevo, u žen v těh.typicky cestuje do pochvy,bez absolutní šance to ovlivnit.
4. 4. 2021
otázka
Dobrý den, vážený pane doktore. Jsem po 2 ZT ve 12 a15 tt, jako možná příčina byli označené lehce pozitivní některé antifosfolipidove protilátky. Nyní jsem ve 12tt. Na léčbě utrogestanem,godasalem, medrolem a fraxiparinem. Čeká mně screening a...
odpověď
Dobrý den,dva dny problém není,ale po pravdě, o tomhle jsem v životě neslyšel...
4. 4. 2021
otázka
Dobrý den, pane doktore. Nyní jsem v 6 tt. Mám za sebou ZT a předčasný porod v 26.tt kvůli hellp syndromu a preeklampsii. Můj lékař mi chce nyní nasadit miniheparin i anopyrin současně. Prý každý lek je prevencí něčeho jiného. Je to v pořádku?...
odpověď
Dobrý den, kolega naslouchá odborným informacím správně. Miniheparin není jen "ovlivňovač srážlivosti krve",jak si bohužel myslí 99% nejen českých kolegů,ale velmi potentní imunomodulační prostředek, tj. "narovnává  pokřivené vztahy mezi...
4. 4. 2021
otázka
Dobrý den, připadám si už trošku jako blázen a každá poradna je pro mě stres, jelikož mám nějaké potíže a postup lékařů prostě neodpovídá tomu, co uvádíte vy a jelikož mám s Apolinářem dobrou zkušennost, naprosto vám věřím. Pak stále dochází k...
odpověď
Dobrý den,ad 1 - ne, ležení jen mírně zvyšuje riziko komplikací (trombóza atd.), takže paradoxně škodlivý manévr, ad 2 - není o čípku,ten jen zrdcadlem jinak skrytých procesů,ale pokud tento o.k.,riziko komplikací - zatím  - nízké. K...
4. 4. 2021
otázka
Dobrý den, jsem ve 35+1 tt a poslední cca 3 dny mě nárazově pobolívá břicho v horní části pod žebry. Tato bolest je nová. Uleví se mi v leže na boku, zhoršuje se nebo přichází při otáčení v leže. Dostaví se ale i při stání a pohybu. Nejde o ostrou...
odpověď
Dobrý den,chápu,že nechcete potenciálně šířit nemoc,ale tady potřeba vyloučit HELLP syndrom (google)  či jiné důvody  a to bez krevních testů nejde. Takže kontrola NUTNÁ. I v karanténě možné navštívit lékaře, respirátor a oznámit okolnosti...
30. 3. 2021
otázka
Dobry den pane doktore, Obracim se na Vas protoze vim ze jste opravdu odbornik na svem miste. V rijnu roku 2019 jsem v 19+3tt z niceho nic zacala krvacet a byla odvezena na Bulovku kde jsem byla registrovana k porodu. Do 22+2 jsem lezela na luzku...
odpověď
Dobrý den, ano,jedna z možností je prekoncepční cerkláž, vím,že Jirka Hanáček provádí v ÚPMD a má t.č. velké zkušenosti. Nicméně data stran prosperity těhotenství po takovém zákroku zatím jen minimální z ČR, ze světa už ale ano a tam,zdá se,dobré...