Dobry den pane doktore, zajimalo by ...

7. 1. 2007
otázka
Dobry den pane doktore, zajimalo by me do jake miry je ultrazvuk presny. Stalo se mi, ze jsem byla 3.1. na UZ u sveho doktora - podle PM jsem byla 24+1 a na UZ vysly tyto udaje: delka stehenni kosti 24+0 a obvod hlavy 22+3. Za dva dny 5.1. jsem byla u jineho lekare (na porodnici), ktery take premeroval dite a nameril tyto hodnoty: delka kosti 24+2 a obvod hlavy 24+3. Jak je mozne, ze behem techto dvou dnu byli namereny uplne rozdilne udaje? Je to vinna spatneho mereni doktora nebo nepresnosti ultrazvuku? Dekuji za odpoved
odpověď
Dobrý den,co lékař,co přístroj = jiné hodnoty, není ŽÁDNÉ překvapení.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 22744
Další dotazy
30. 9. 2016
otázka
Dobrý den, již delší dobu jsme se snažili o miminko, nyní jsem konečně otěhotněla, ale hned v počátku těhotenství mi byla zjištěna anémie z nedostatku vitamínu B12. Dle paní doktorky jsou hodnoty v krvi kritické, budu docházet na injekce. Paní...
odpověď
Dobrý den,poškození rozhodně ne,ale nedostatek tohoto vítamínu může s sebou nést nespecifické poruchy těh. zejména na Vaší straně = hlavně anémie.
30. 9. 2016
otázka
Dobrý den, pane doktore, mám jedno dítě po IVF. Při různých vyšetření mi byla prokázána mutace genu 1298C v homozygotním stavu a na předpis centra IVF jsem si píchala do 12tt fraxiparin. Poté mi na hematologii řekli, že si mám sama zvážit, zda ho...
odpověď
Dobrý den,pokud nízkoriziková těhotná, tato porucha není chápána jako porucha srážlivosti a při absenci anamnézy opakovaných těh.ztrát atd. není k miniheparinu z mého pohledu důvod, samozřejmě.
30. 9. 2016
otázka
Dobrý den, pane doktore, Četla jsem pár studií o možné nákaze miminka bakterií Ureaplasma, kterou oba dva s partnerem máme. Vím, že ji má cca 50 procent populace a že nemá cenu to léčit. Jak je to ale s porodem? Při průchodu plodu porodními cestami...
odpověď
Dobrý den,Ureaplasmata reálně donošenému dítěti nevadí. Navíc, stejně plod nežije ve sterilním prostředí a velmi pravděpodobně je v kontaktu s různými mikroby už od početí,jejich přítomnost formuje imunitu ještě při pobytu v děloze,  zatím...
30. 9. 2016
otázka
Dobrý den, na konci těhotenství mám podstoupit rentgen plic, mám možnost odložit tento úkon až po po porodu, ale tím bych si bohužel mohla nedobrovolně prodloužit pobyt v porodnici. Proto žádám o radu, zda rentgenem nemohu miminku uškodit. Děkuji a...
odpověď
Dobrý den, RTG v těh.- běžný snímek - nevadí- NIKDY NEBYL PROKÁZÁN PROBLÉM.
30. 9. 2016
otázka
Dobrý den, pane doktore, moc děkuji za odpověď na dotaz týkající se nahnědlého výtoku z prsu v těhotenství - doporučujete sono a cytologii. Již jsem objednaná na sono, na které mi napsala doporučení praktická lékařka, mám cytologii řešit s lékaři na...
odpověď
Dobrý den,sono je základ, cytologie zatím není nutná.
29. 9. 2016
otázka
Dobry den, Chci se zeptat,jak postupovat v pripade teh.cukrovky.Pred temer 3 lety jsem cekala prvni dite (ve 24.tt mi vysel hranicni test OGTT-mela jsem dietu).Nyni jsem ve 23.tt a na OGTT jsem byla jiz ve 12.tt.Vysledky testu byly 4,5;8,3;6,5......
odpověď
Dobrý den, OGTT test ve 12 t.t. je neprůkazný a je nutné ho opakovat mezi 23 - 27 t.t. Na základě výsledků v tomto týdnu se stanovuje diagnoza gestačního diabetu. Bylo by vhodné vzhledem k nynějším hodnotám  vaší glykemie a porodnické...
28. 9. 2016
otázka
Dobrý den,ráda bych se zeptala,co to znamená,když miminko má srdeční frekvenci 140, když jsme ve 13+0 tt. Pan doktor říkal,že statisticky je to málo,ale nelze říci,že je to špatně. Může to něco znamenat,když by v tomto období mělo mít frekvenci...
odpověď
Dobrý den,   srdeční frekvence neustále kolísá. Podle aktivity miminka. Buďte v klidu. Hezký den Kateřina  
23. 9. 2016
otázka
Dobrý den, jsem ve 33.tydnu tehotenstvi. Minuly tyden jsem mela u obvodni doktorky zvysene EKG,f 96/min, dnes jsem byla na kontrole a mela jsem TK 120/80 a f 100/min. Dostala jsem lek Metoprolol Mylan 50mg (1/2 tablety denne) s tim ze se v...
odpověď
Dobrý den, lék se může užívat, ale jenom pokud je to nezbytně nutné, pokud máte jenom vyšší tepovou frekvenci s pravidelným rytmem, nijak Vás to neomezuje a nevadí Vám to, lék není nezbytně nutné užívat, s pozdravem A.Pašková
23. 9. 2016
otázka
Dobry den, pani doktorko. chci se zeptat, je mi 34 let. Vsechny vysetreni byly az do 27.tydnu naprosto v poradku.(NF test, combined test, organ screening ve 20+6 tt ,napr delka FL byla 3,31cm ). Pak v 27tt+6 mi byla zjistena teh. cukrovka a kratsi...
odpověď
Dobrý den, pokud by  bylo podezření an genetickou vadu, invazivní stanovení chromozomů by Vám lékař jistě nabídnul. Pokud jsou kratší jenom  stehenní kosti neznamená, to, že se musí jednat o vrozenou vadu plodu. Pokud je plod celkově měnší...
23. 9. 2016
otázka
Dobrý den,ráda bych se vás zeptala. Podle mé poslední menstruace,která byla 22.7 bych měla být podle lékaře cca v 7/8 tt. Ale na ultrazvuku plod odpovídal 5 tt. Jeden týden mi doktorka rekla ze plod má 0,5mm a za necelý týden měl plod 1cm. Ale žádná...
odpověď
Dobrý den, jinak než kontrolním ultrazvukem se další vývoj těhot.zjostiti nedá, s pozdravem A.Pašková