dobrý den,byla mi dělána kultivace a ...

2. 9. 2004
otázka
dobrý den,byla mi dělána kultivace a bohužel mi byl zjištěn streptokok GBS pozitivní.Chci se zeptat,jak moc je to běžná záležitost a zda se tato bakterie vyskytuje v pochvě normálně,nebo pouze za trvání těhotenství.A jakou infekci by miminko mohlo dostat bez nasazení antibiotik...a jaké jsou možné příčiny nákazy? Předem děkuji Helena
odpověď
Dobrý den,aj jaj , moje doména Jen co nejstručněji. Tato bakterie je považována za normální ve střevním traktu řady lidí, občas a velmi často až v těhotenství , "vycestuje" do porodních cest, hlavně na konci těhotenství.Pokud vycestuje už na začátku, nebo už tam dokonce je před tím ( žena nemusí mít žádný obtěžující výtok ), může se podílet , bohužel, na rozvoji potratu, či předčasného porodu, proto na poč. gravidity ,či kdykoliv při obtížích v těhotenství ( kontrakce , výtoky ) pátráme mimo jiné i po této bakterii, lze ji přeléčit a tak minimálně např. oddálit riziko předčasného porodu. Bohužel, je to naprosto "nezničitelný" mikrob, ktery krátce po přeléčení vycestuje znovu do porodn. cest ze svého rezervoáru. Celý problém je velmi složitý, nemůžu zabíhat do podrobností. Pokud jste na začátku grav. , je potřeba ještě doplnit vyšetření moči,jestli tam není také a adekvátně vás přeléčit antibiotiky lokálně ( jen pochva, v moči nic ) ,nebo celkově ( i moč je pozitivní ) Pak je vše o.k. -většinou. Pokud jste skorovtermínu ( což pro nás znamená v podstatě druhá polovina 3.trimestru - kol 35-36.týden) a nemáte obtěžující výtok, postup je podobný, ale pokud nemáte obtěžující výtok, tato bakterie vám ani mimču v těhotenství neuškodí, při negativních obtížích tuto bakterii neléčíme, buďte naprosto v klidu !!!!!!! K porodu je však potřeba podat do žíly antibiotika - především pencilin, či jemu podobné látky atd., které už nemají za cíl tuto bakterii léčit,ale vytvořit účinnou koncentraci v krvi plodu ( dostane se do mimča placentou ),tak aby bylo chráněno - stačí alespoň dvě dávky, minim. 4 hod. před porodem plodu je prakticky 100% pravděpodobnost dokonalé ochrany před infekcí. Kdyby jsme antibiotika nepodali, poté se mimčo pokryje mikroby, může dostat velmi vážnou infekci - hlavně velmi rychle probíhající zápal plic, či zápal mozkových blan či celkovou otravu krve těmito mikroby...Podáním antibiotik je tento problém "smeten" ze stolu, nebojte V podstatě jde hlavně o to, objevit tohoto mikroba v por.cestách a pak už vše funguje dobře, kolegové v celé ČR jsou s postupem dokonale obeznámeni Paradoxně, u řady žen po porodu , s odstupem, již tuto bakterii opět v por.cestách neprokážeme .... Nejste rozhodně sama, v ČR je výskyt cca 20% u těhotných žen, každá pátá česká těhotná či rodička...
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24738
Další dotazy
8. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je u mě pravděpodobnost, ze moje těhotenství dopadne dobře. Mám dvě dělohy a dva čípky, měla jsem ještě poševní septum, ale to mi bylo operačně odstraněno. Nyní jsem na rizikovém těhotenství a jsem ve 14tém...
odpověď
Dobrý den,vrozené vady dělohy s sebou nesou řádově procenta rizik potratu,předčasného porodu. To není strašení,ale realita,jen nevíme,u koho nastane a koho ne.Nelze nijak předvídat a poznat.Jen měřit pravidelně od cca 16.týdne děložní hrdlo a při...
8. 7. 2020
otázka
Vážený pane doktore, jsem aktuálně 33tt. Před dvěma dny jsem si nešťastně vrazila do břicha - cvičila jsem v podřepu, podklouzla mi noha a břicho narazilo do stehna. Na zem jsem neupadla, břicho se ale při narázu hodně zmáčklo. Mám placentu vpředu,...
odpověď
Dobrý den,reálně takový typ pádu neohrozí nijak prosperitu těhotenství, resp.nikdy jsem se s tím nesetkal.
8. 7. 2020
otázka
Vážený pane doktore, V prvním těhotenství jsem měla ICP (diagnostikována v 35tt, FA:Ursosan 3x1, Transmethil 2x1, max žlučové kyseliny 24, porod indukován 37+2, narozen zdravý syn 10/2018). Vzhledem k přetrvávající mírné elevaci transamináz půl roku...
odpověď
Dobrý den,určitý počet pacientek vyvine časnou formu ICP, i v I.trimestru, není od věci tedy nabrat žlučové kyseliny již nyní.
5. 7. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem potřetí těhotná, 1. těhotenství donošený syn 39+1, 2. těhotenství biochemické skončilo v 6tt, nyní 3. těhotenství aktuálně 21+3 gemini bibi. Byla jsem nyní hospitalizována pro funneling velký ve tvaru pisemene V, hrdlo...
odpověď
Dobrý den,šanci máte,ale nyní máme teprve jedno měření, prognóza se dá dělat jen po více opakovaných měřeních. U nás bychom doplnili test na fetální fibronektin,výrazně zpřehleďnuje,ale stále není rutinně zavedená metoda,kterou nehradí plošně...
5. 7. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore Koucký, našla jsem, že odpovídáte na dotazy ohledně ureaplasmy. Mám takový problém. Jsem těhotná ( 39. Týden ). Mela jsem asi pred měsícem zánět močáku, potom se mi to vrátilo ale zánět uz to nebyl a zjistili ureaplasmu ( mela...
odpověď
Dobrý den,za mě jednoduché, pokud v moči ureaplasmata citlivá na azitromycin, jednoznačně léčit - tady ano. 
5. 7. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, předně moc děkuji za poradenství, které zde poskytujete. Chtěla bych se zeptat k čemu se Vy v léčbě přikláníte. Jsem 29+0 s bi-bi dvojčátky. Nyní jsem hospitalizována pro inkompetenci děložního hrdla. Hrdlo se během týdne...
odpověď
Dobrý den, no jo, na našem pracovišti x-let tvoříme postupy, které jsou nejprve naše vlastní a většinou s odstupem zobecněny do národních doporučených. V této oblasti je již několik let shoda mezi autoritami (ve světě) v tom,že odezní-li vliv jedné...
5. 7. 2020
otázka
Dobrý den, dnes jsem 35+0 a byla mi zjištěna těhotenská hepatopatie s těmito hodnotami (Bili-26,2 ; bili přímý 11, ALT 8,47, AST 4,65) jsou tyto hodnoty pro miminko ohrožující nebo je nutná hospitalizace? Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den,prognózu těhotenské cholestázy neurčují hladiny jaterních testů,ale hladiny žlučových kyselin. Nejsou-li k dispozici, nemohu se  vyjádřit.
30. 6. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, čtu bedlivě vaše odpovědi a názory a chtěla bych se zeptat, jak byste posoudil moje vyhlídky. Jsem po dvou zamlklych těhotenství v roce 2018, toto je moje 4. těhotenství, mám doma syna 4roky. V září jsem absolvovala zákrok...
odpověď
Dobrý den, většina žen se zkrácením hrdla porodí v termínu. Ale to je asi tak vše,co se o tom obecně dá říci. Neboli sama o sobě délka hrdla není až tak přesná v předpovědi, moderní porodnictví používá doupřesňující metody, bez nich se v podstatě...
30. 6. 2020
otázka
Dobry den. Prosim o zhodnocení výsledků. Byla jsem odeslana na vysetreni krve TORCH, po utz kde byly napadnejsi mozkove komory. Dnes mi sestra predala vysledky, ktere vysly takto.S_CMV IgG *62,2KlU/l Ref.interval (0.0-6.0) =pozitivni Anamnesticke...
odpověď
Dobrý den,uvedená čísla neříkají nic o tom,kdy jste se uvedenými infekcemi setkala,ale velmi pravděpodobně již pradávno.Promořenost populace uvedenými viry je až 80% a není možné dávat tedy automaticky do kontextu prodělaný infekt s jinými čísly, tj...
30. 6. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore prosím o názor. Dne 25.04.2020 se mi narodila dcera po akutním císařském řezu, kdy jsem začala krvácet. Císařský řez byl proveden akutně kvůli mému krvácení, že bych mohla vykrvácet. Ozvy dcery byly v pořádku, dle porodníka...
odpověď
Dobrý den,sám narozen 35+0 před 47 lety a snad vypadám docela normálně.