Dobrý den,jelikož jsem velmi obézní, gynekolog ...

17. 11. 2005
otázka
Dobrý den,jelikož jsem velmi obézní, gynekolog mi doporučil zhubnout, jestliže chci v pořádku otěhotnět.Já s ním souhlasím. Objevila jsem metodu bypassu žaludku, chtěla bych si toto nechat provést a chtěla bych vědět, jestli po tomto zákroku můžu otěhotnět, zda pak bude plod dostávat ode mne dostatek živin a zda to nebude riskantní pro mě i pro miminko. Děkuji, Anna Nováková
odpověď
Dobrý den,ano,je to jedna z možností, jak razantně zhubnout a skutečně, díky tomu se pravděpodobně obnoví normální hormonální poměry umožňující otěhotnění. Bypass žaludku nezpůsobí zásadní problém , nicméně musí být zajištěn kvalitní přísun některých vitamínů a minerálů před plánovaným početím a to je hlavně při přípravě na těhotenství kyselina listová - lze ji získat na předpis. Jak moc ale bypass ovlivní vaši výživu, nevím, to je doména chirurgů , zeptejte se před výkonem konkrétně na toto jich, jistě odpoví.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24700
Další dotazy
4. 6. 2020
otázka
Dobry den, Chtela bych Vas poprosit o radu. V 35+1tt ma miminko podle UT 2160g. Je to moc spatny vysledek nebo je to jeste v norme? Podle nekterych tabulek je to spatne, podle jinych to jeste neni nejhorsi. Dekuji predem za informaci, Marie
odpověď
Dobrý den, záleží na průtocích placentou, jaká váha byla předtím, může se jednat o uplně zdravé miminko jenom s menší porodní váhou :), AP
4. 6. 2020
otázka
Dobrý den, rada bych se zeptala, zda muze byt zemedelsky postřik, zřejmě nejake dusicnany+siran amonny, popr fungicidy byt skodlive pro plod ve 24tt ze vzdalenosti 50m po dobu 30m. Byli jsme na zahrade za chatou, nic necitili, ale pak si vsimli...
odpověď
Dobrý den, krátkodobé vystavení  postřiku ve volné přírodě by nemělo vadit, AP
3. 6. 2020
otázka
Dobry den, jsem v pátém týdnu druheho těhotenství. Moje gynekolozka mi rekla, ze mam jit za ni az v osmem tydnu těhotenství. Chtela jsem se k ni objednat, protože se mi prubeh nezda standardní. Behem dne me obcas bolí břicho v dolni casti na ruznych...
odpověď
  Dobrý den,    vámi uvedené příznaky se mohou v dobře se vyvíjejícím se těhotenství vyskytovat. Ale skutečně vám na dálku nemohu říci, zda je vše v pořádku. Pátý týden je velmi křehký začátek těhotenství.  Být vámi počkám do...
3. 6. 2020
otázka
Dobrý den, Abych se přiznala, mám velký strach z možného abdominálního těhotenství. Před cca 7 měsíci jsem měla nechráněný styk s ejakulací. Od té doby menstruuji sice v termínu, ale posledních cca 5 menstruací je pouze úplně slabých. Zhruba...
odpověď
Dobrý den, pokud máte HCG negativní a na ultrazvuku lékař neprokázal těhotenství, těhotná nejste.  S pozdravem Katka Meeganová
3. 6. 2020
otázka
Dobrý den, mohu se prosím zeptat na Vas osobní názor, zda kratkodoby stres v těhotenství muze mit nejaky negativni neurologicky vliv na miminko? Jsem nyni ve 23tt a v průběhu celeho tehotenstvi jsem mnohem vice nachylnejsi na stres.situace bez drive...
odpověď
Dobrý den, nebojte se určitě jste miminku neublížila. Tělo těhotné ženy je na stres připravené, tak tomu je a bylo celá tisiciletí, kdy se lidé museli vyrovnávat s tíživými situacemi. Nebolestivé ztvrdnutí břicha při leknutí či náhle vzniklém stresu...
2. 6. 2020
otázka
Dobry den, rada bych se vas zeptala zda je mozne urcit orientacne termin poceti. 16. a 21.6.2019 jsem mela styk s jednim partnerem. 5. az 11.7.2019 jsem mela menstruaci. Od 12.7. jsem zacala zit s druhym partnerem. 31.7 az 3.8 jsem mela slabou...
odpověď
Při vypočteném termínu porodu dle ultrazvuku, vychází termín koncepce 1.8. , AP
2. 6. 2020
otázka
Dobrý den. Dnes jsem 35+2tt a v pondělí (34+4tt) jsem byla hospitalizována pro začínající předčasný porod. Byli mi podány 2 dávky kortikoidů, infuze na zastavení kontrakcí a magnesium. Ve čtvrtek jsem byla propuštěna ale cítím velmi slabě pohyby....
odpověď
Dobrý den, na dálku nelze stav plodu posoudit, pokud se Vám pohyby plodu nezdají a necítíte se dobře, pak je vhodná kontrola v porodnici, AP
2. 6. 2020
otázka
Dobrý den, před 14 dny jsem podstoupila interrupci potratovou pilulkou. Chtěla bych se zeptat, kdy přibližně dochází k ovulaci a menstruaci a jestli je v pořádku, že mám stále zvětšené a nafouklé břicho, těhotenské testy také stále pozitivní. Děkuji
odpověď
Dobrý den, za 14 dnů po tabletce je doporučen kontrolní ultrazvuk, ovulace v tomto cyklu nemusí být, zbytkové hodnoty HCG lze ještě po potratu nějakou dobu pozitivní, AP
2. 6. 2020
otázka
Dobrý den, po prodělaném SP a následné revizi jsem měla oslabený děložní roh, nyní je už normálně silný. Je to 8 týdnů. Jak dlouho mám ještě čekat, než se pokusím o další těhotenství? Když by to bylo dříve než za půl roku (celkem tedy dříve než za 8...
odpověď
Dobrý den, pokud nebyla gravidita uložená v děložním rohu a nedošlo k operaci na děloze, nebo poranění dělohy, lze se pokoušet po dvou menstračních cyklech, AP
2. 6. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, absolvovala jsem screening v prvním trimestru 12+4 lékařka mi hodně věci vysvětlila, ale protože člověk neví hned na co se ptát, tak postupně zjišťuje až doma... Chápu, že výsledky se berou komplexně, jen mi nebyly vysvětleny...
odpověď
Dobrý den, screening je negativní, velmi nízké riziko chrmozomálních vad, přesnost vyšetření až 95%, AP