Dobry den,mohu pit v tehotenstvi medunkovy ...

27. 10. 2006
otázka
Dobry den,mohu pit v tehotenstvi medunkovy caj?Jsem v 7tt. Mam problemy se zazivanim a take jsem psychicky rozhozena,plactiva.Pokud se pit muze,tak kolik porcovanych sacku denne? Dekuji a preji hezky den
odpověď
Dobrý den, medu?kový ?aj Megafyt m?žete pít v dob? t?hotenství 3x denn?. Více o problémech se zažíváním v odpov?di na otázku ?. 96, pop?. i 106 v této poradn?. Zdravím, PharmDr.Jana Matušková Lékárna Nad Primaskou, Praha 10 www.epharmacy.cz
PharmDr. Jana Řežábková

Odpoví na otázky týkající se užívání léčiv a doplňků stravy v období těhotenství a kojení

Počet odpovědí: 4041
Další dotazy
5. 8. 2019
otázka
Vážená paní doktorko, dnes jsem se dozvěděla, že čekám dvojčátka. Co mě ale trápí je, že asi 2. tt jsem musela (vše dle lékaře) užít krém Jenamazol 2% (3 dávky) a v 5. tt. na bakterie v pochvě antibiotika Dalacin krém a nyní probiotika Gynimum intim...
odpověď
Zmíněná lokální vaginální léčba nepředstavuje přímé ohrožení pro zárodek/ky a probíhající těhotenství. V období cca 3 týdnů po oplodnění jakýkoliv negativní vliv včetně léků, infekce, horečky apod., zasahuje do vývoje embrya pravidlem "vše nebo nic...
5. 8. 2019
otázka
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně canestenu v těhotenství. Jsem ve 30tt a ještě dobírám utrogestan (perorálně) a azitrox na ureaplasma. Už pár dní mám občasné svědění spodku i konečníku. Mohu používat mast canesten? Mockrát děkuji za odpověď
odpověď
Vzhledem k současnému výskytu ureaplasmat nedoporučuji samoléčbu ale konzultaci potíží a případné léčby s lékařem.
5. 8. 2019
otázka
Dobrý den paní doktorko, můj syn, 6 měsíců, plně kojen, má podezření na ABKM, mívá hlen ve stolici a hlavně červené tečky, což jsme se obávali, že je krev. Bere ale současně Maltofer, který jsem teď na týden vysadila, a tečky zmizely. Po zavedení se...
odpověď
Přípravky obsahující železo mohou zbarvit stolici černě, ale nevytvoří na ní červené tečky, může se tedy jednat opravdu o krev. Konzultujte s pediatrem, co jste vypozorovala v přímé souvislosti s užíváním Maltoferu. (Při užívání přípravků se železem...
5. 8. 2019
otázka
Dobrý den, s manželem se snažíme o miminko. Zatím sice ještě nevíme, zda jsme byli tento měsíc úspěšní. V posledních dnech mě hodně trápí suchý kašel, bohužel bezmyšlenkovitě jsem si vzala Dr.Max Tussical 7,5mg/5ml sirup. Sirup jsem brala pouze...
odpověď
Určitě jste neuškodila, buďte bez obav.
5. 8. 2019
otázka
Dobrý den. Vím, že používání tea tree olejíčku v těhotenství je diskutované téma, a proto bych se chtěla zeptat na konkrétní způsob používání v konkrétní fázi těhotenství. Jedná se o používání za účelem prevence proti gynekologickým obtížím, kdy...
odpověď
Ano, neměl by být problém.
5. 8. 2019
otázka
Dobrý den. Byly mi předepsány kapky do očí Sensivit. V lékárně mi sice potvrdili, že smím užívat i v těhotenství (jsem ve 14. týdnu), ovšem v příbalovém letáku užívání v těhotenství i v době kojení zakazují. Kapky obsahují mj vitamin A. Je to...
odpověď
Nejedná se o koncentrovaný zdroj vitamínu A přijímaný vnitřně (ústy), při dodržení doporučeného dávkování lze použít.
5. 8. 2019
otázka
Dobrý den, mám nějaké bakterie v moči (v pondělí budu mít podrobné výsledky), začínám 5. TT a hrozí mi antibiotika, bohužel. Jsem z toho docela špatná, protože mám strach o vývoj miminka. Hrozí mi Ospamox nebo Zinnat, mohou ublížit? Je mi jasné, že...
odpověď
Včas informujte vašeho urologa o možnosti těhotenství, určí vhodný léčebný postup vč. bezpečných léčiv i preventivní opatření proti recidivám potíží, neléčená infekce představuje větší riziko. Občasná kúra z brusinek je v těhotenství ok.  
5. 8. 2019
otázka
Dobrý den, paní magistro. Mohu Vás požádat o Váš názor na užívání jenamazolu v 1.-2. týdnu těhotenství? Doporučila mi ho telefonicky gynekoložka, říkala jsem jí, že nelze vyloučit těhotenství, ale na to nijak nereagovala a na internetu jsem...
odpověď
Použití clotrimazolu (účinná látka vag. krému Jenamazol) během těhotenství je v indikovaných případech možné, forma zavádění pomocí vaginálního aplikátoru ale nejvhodnější není, ale s opatrností při aplikaci bude jistě vše v pořádku.  
5. 8. 2019
otázka
Dobrý den, Měla by jsem na Vás dotaz. Manžel je rok a půl po transplantaci kostní dřeně pro aplastickou anemii, před transplantaci mel chemoterapii. Ma GVHD proto bere pořád Cyklosporin, Prednison a k tomu antibiotika, antivirotika, antimykotika. S...
odpověď
U onkologických onemocnění se doporučuje, pokud je to vhodné, odebrat a zamrazit partnerovo sperma před započetím léčby. V souvislosti s druhem a postupem léčby (léčebný protokol) bývá ovlivněna i kvalita spermatu, plodnost může být dočasně nebo...
5. 8. 2019
otázka
Dobry den, chtela bych se Vas zeptat na prilezitostne pouziti spreje proti hmyzu v domacnosti. Jsem na prelomu 4. a 5. mesice tehotenstvi. Vcera jsem vystrikala nekolik skrinek v kuchyni sprejem Protect. Behem aplikace jsem se toho spreje take...
odpověď
Při práci s chemickými čističi, postřiky a jinými prostředky je nutné dodržovat obecné hygienické zásady a bezpečnostní pokyny uvedené výrobcem, především zamezit přímému styku s pokožkou a zajistit důkladné větrání prostor. Při zajištění správného...