Dobrý den,obracím se na Vás s ...

25. 12. 2006
otázka
Dobrý den,obracím se na Vás s následujícím dotazem po 6-ti letech manželství jsem letos plánovaně otěhotněla - během 2 měsíců zkoušení - poslední menzes byla 17.5.06, bohužel v červenci-25.7.06 jsem spontánně potratila,ačkoliv jsem se chovala velice zodpovědně(tři měsíce před otěhotněním jsem užívala kys.listovou,jedla zdravě atd.),po revizi dělohy a nálezu z histologie(přemnožení trofoblastů-výrok lékaře),jsem byla opět na odběru krve - důvod přítomnost hCG, který byl negativní.Mé tělo se s tímto, pro mou duši velice nepříjemnou zkušeností,vypořádalo celkem rychle,menzes se ustálila ihned,žádné komplikace nebyly a nejsou.Miminko bychom si s manželem hrozně přáli,jsem ročník 1974.Zajímal by mě Váš názor na příčinu potratu-nález z histologie jeho vysvětlení a jak je to se spontánními potraty?Děkuji.Přeji úspěšný a šťastný rok 2007.
odpověď
Mám obavu, že tzv. "zodpovědné chování" proti potratu nepománá - pokud tedy zrovna nezatěžujete tělo něcím extremním. Příčiny potratů viz dřívější příspěvky, je to tam docela podrobně. Histologie téměř nikdy ( asi tak v 99%) příčinu nezjistí.
MUDr. Karel Řežábek, CSc.

Přední český odborník zabývající se diagnostikou a léčbou neplodnosti, vč.IVF.

Počet odpovědí: 3140
Další dotazy
9. 2. 2016
otázka
Dobrý den, pane doktore, mám za sebou dva porody, oba císařským řezem (s odstupem 13 let). Při druhém porodu jsem měla 4 dny silné kontrakce, ale porod stále nepostupoval, nakonec jsem, kvůli špatným ozvám miminka, skončila na sále. Až během operace...
odpověď
Dobrý den, ano, další gravidita bude dost riziková (hrozici ruptura dělohy v celé druhé půli gravidity, placenta percreta), těžko ale přesně říci v % jak moc .. něco napoví posouzení oblasti jizvy na děloze na UZ,...
9. 2. 2016
otázka
Dobrý den,chci se zeptat, jestli je možné otěhotnět i při mírné formě obezity, popř.jaké zdravotní potíže by mi to mohlo přivodit? Posledního půl roku mám rozházházenou menstruaci,někdy to dostanu třeba i o 11 dní později než mám, nebo taky dřív o...
odpověď
Dobrý den, dotaz není chirurgický, nepatří mi .. stručně .. lze otěhotnět, ale někdy vázne správná činnost vaječníků (PCO sy.), chybí ovulace nebo jsou vajíčka méně kvalitní a neoplodní se nebo dojde...
8. 2. 2016
otázka
Dobrý den chtěla bych se zeptat zdali bych mohla otěhotnět když beru hormonální antikoncepci velmari, když by se do mě přítel udělal, prášky beru bez vynechani akorát v jiné hodiny, když jsem po noční tak si je beru hned ráno co přijdu domů to je...
odpověď
Vas dotaz mi nepatri .. je mi lito mm
8. 2. 2016
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li je možné otěhotnět s nepravidelnou menstruací popřípadě jak si vypočítat plodné dny? děkuji
odpověď
Dobrý den, Váš dotaz není operační, nepatří mi .. možné to je, vypočítat těžko .. snažte se pěkně často uprostřed cyklu mezi menses .. když nepůjde 6-12 měsíců (mj. dle věku) obraťte se na svého gynekologa,...
6. 2. 2016
otázka
Dobrý den, Jsem po dvou potratech.Jednou jsem měla prázdné vajíčko a musela jsem na vyčištění a po druhé přestalo tlouc srdíčko v 7 týdnu,prý za to mohl myom,který mi byl v listopadu odstraněn.Byl velký 7 cm prý hluboko pod dělohou. Doktor říkal, že...
odpověď
vyckal bych 6 mesicu, to je dobry standard .. jestli duben nebo konec kvetna mi uz prijde skoro jedno .. nemuzu rici presneji neb nerozumim terminu hluboko pod delohou, resp. kazdy si pod tim muze predstavit neco jineho a Vase predstava je mozna...
4. 2. 2016
otázka
Dobry den pane doktore Psala jsem vam jiz drive ohledne tehotenstvi s myomy. Bydlim v zahranici. Mam v deloze tri myomy cirka 3,5cm. Otehotnela jsem a ve 12tydnu jsem samovolne potratila. Plod vypadal,ze byl jiz par dni mrtvy a placenta vypadala o...
odpověď
je vzdy otazka co potrat zpusobilo .. myomy spise po 12.tydnu v 2. trimestru .. v 1. trim. jsou to nejcasteji chyby embrya (vady, genet.) .. ale vzdy jsou to trochu spekulace a kazdy Vam rekne lehce neco jineho .. postupujee se tak, ze se (po...
4. 2. 2016
otázka
Dobrý večer Před 14 dny jsem dobrala Entizol 250mg(prášky) poté jsem zjistila,že jsem již v 7 týdnu těhotenství.V příbalovém letáku se uvádí,že tento lék není vhodný na užívání v 1 trimesrtu.Timto jsem se Vás chtěla zeptat jaké riziko to může...
odpověď
Vas dotaz mi nepatri, je mi lito mm
2. 2. 2016
otázka
chtěla bych Vás touto cestou požádat o radu. Jsem těhotná, ve 27. týdnu. Má krevní skupina je AB- a kolem 30. týdne mám být očkována anti-D globulinem myslím. Jde mi o to, zda je to nezbytné. Nejprve jsem měla potrat, poté se mi narodil syn s rh...
odpověď
tyto dotazy mi nepatri mm  
2. 2. 2016
otázka
Dobrý den,chtěla bych se stát dárkyní vajíček a 4. DC mi byl dělám hormonální profil,s výsledky FSH 11,95IU/l, LH 8,37IU/l,estradiol 59 pg/ml, chtěla bych vědět zda jsou hodnoty v normě a zda budu vhodná pro stimulaci,ještě dodám že mám 3 děti.
odpověď
Dobrý den, neznám přesná kritéria IVF center pro dárkyně, IVF apod. se už déle nezajímám, ptejte se mě na otázky gyn. chirurgie, ty zde odpovídám. Výsledky budou zřejmě odpov. věku. mm
2. 2. 2016
otázka
Dobrý den pane doktore. Mám takovýto dotaz: Tento týden jsem měla podstoupit kyretáž, protože dle sona, mám v děloze nějaké novotvary, patrně na podkladě žlázových výměšků. Když už jsem byla v narkóze, zjistilo se, že mám srostlý vstup do dělohy a...
odpověď
Dobrý den, ano, po přechodu je to někdy oříšek .. optimální je hysteroskopický přístup vhodnou tenčí optikou (tj. za pomocí optiky, nejen na slepo jako při kyretáži), ev. UZ asistence, zkušenosti a zručnost i odvaha .. pokud by...