Dobrý den,obracím se na Vás s ...

25. 12. 2006
otázka
Dobrý den,obracím se na Vás s následujícím dotazem po 6-ti letech manželství jsem letos plánovaně otěhotněla - během 2 měsíců zkoušení - poslední menzes byla 17.5.06, bohužel v červenci-25.7.06 jsem spontánně potratila,ačkoliv jsem se chovala velice zodpovědně(tři měsíce před otěhotněním jsem užívala kys.listovou,jedla zdravě atd.),po revizi dělohy a nálezu z histologie(přemnožení trofoblastů-výrok lékaře),jsem byla opět na odběru krve - důvod přítomnost hCG, který byl negativní.Mé tělo se s tímto, pro mou duši velice nepříjemnou zkušeností,vypořádalo celkem rychle,menzes se ustálila ihned,žádné komplikace nebyly a nejsou.Miminko bychom si s manželem hrozně přáli,jsem ročník 1974.Zajímal by mě Váš názor na příčinu potratu-nález z histologie jeho vysvětlení a jak je to se spontánními potraty?Děkuji.Přeji úspěšný a šťastný rok 2007.
odpověď
Mám obavu, že tzv. "zodpovědné chování" proti potratu nepománá - pokud tedy zrovna nezatěžujete tělo něcím extremním. Příčiny potratů viz dřívější příspěvky, je to tam docela podrobně. Histologie téměř nikdy ( asi tak v 99%) příčinu nezjistí.
MUDr. Karel Řežábek, CSc.

Přední český odborník zabývající se diagnostikou a léčbou neplodnosti, vč.IVF.

Počet odpovědí: 3140
Další dotazy
20. 12. 2014
otázka
Dobrý deň pán doktor, chcem Vás poprosiť o názor na nasledujúcu záležitosť: moja mama, 66 rokov začala slabo krvácať pred 3 týždňami, teraz to vyzerá, že to slábne. Absolvovala vyšetrenie s následným výsledkom: uterus v AVF veľkosti 75mm,...
odpověď
jedmoznacne a bez pardonu hysteroskopii (nebo kyretaz) k vylouceni zhoubneho nadoru delozni sliznice! (myom by nevadil, ale krvaceni z myomu nejaednou leta po prechodu je divne .. navic u na UZ se pise ze sliznice delozni /endometrium/ je podezrele...
20. 12. 2014
otázka
Dobrý den, pane doktore, po 1 revizi jsem měla bioptický nález: Objemné úseky deciduy, hypersekčního endometria a krevní koagula s choriovými klky, přiměřeného vzhledu. Residua post abortum. Po následné 2. revizi týden na to však zní nález takto:...
odpověď
neznamena to nic .. histologie ma jen oŕientacni vyznam .. muze to znamenat jen ze v matzer. z 2. revize jiz nebyla zastizena tzv. residua cili zbytky po gravidite, jen sliznice .. usuzovat z tohoto ze Vam neco strhli navic (nebo jak to pisete ve...
20. 12. 2014
otázka
Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnost nákazy pásovým oparem, který má tchán, který s námi bydlí ve společném domě. Jsem 8 tt a mám strach z poškození plodu. Neštovice jsem prodělala ve 4 letech. Je možné abych pásový opar chytla a tím své...
odpověď
dotaz mi nepatri .. je mi lito mm
20. 12. 2014
otázka
Dobrý den, pane doktore. Včera jsem zjistila podle těhotenského testu, že jsem těhotná, asi 2 týdny od ovulace, takže zcela rané těhotenství. Manžel se doléčuje clotrimazolem. Může toto léčivo při pohlavním styku jakkoliv negativně ovlivnit zdraví...
odpověď
dotaz mi nepatri .. je mi lito mm
20. 12. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, v minulosti jsem prodělala mimoděložní těhotenství a vzali mi jeden vejcovod, druhý je neprůchozí. Je mi 39 let a stále se mi nepodařilo otěhotnět. Jak dlouho by asi trvalo uskutečnění IVF (i s čekací dobou na první...
odpověď
ano, zda se ze nezbyva nez IVF .. nevim presne kolik casu, no hned v pondeli se objednejte do vybraneho centra .. mohou vaz vzit tak do mesice a pak k IVF jeste 1-2 mesice cca zlomte vaz mm
16. 12. 2014
otázka
Dobrý den, prosím Vás, jaký je dopad na plod (stáří plodu 21+3) v případě, že spím a pobývám v ložnici s novým nábytkem? Nábytek je dělaný na zakázku a měly by být použity barvy s dětským atestem, ale po namontování to zapáchá. Propustí placenta...
odpověď
dotaz mi nepatri, je mi lito mm
15. 12. 2014
otázka
Dobrý den, rok se léčím s bipolární poruchou. Od doby, kdy beru antipsychotika, nemám menzes. (Zyprexa, Lithium, Quetiapin). Během půl roku jsem přibrala asi 20 kg (z 50 kg na 70 kg) při výšce 161 cm...ale ta ztráta menstruace mne velmi znepokojuje...
odpověď
dotaz mi nepatri.. neznam ani jednoduchou ci jasnou odpoved, je to na dovys., pro nemenstruujete nejlepe v ramci gyn. endokrinologie .. pricina muze byt i v mozku,resp. Vasi lecbe, ale je treba vys. i dalsi priciny .. je jich rada mm
15. 12. 2014
otázka
Dobrý den, minulý týden jsem byla na ult.vyšetření vev2 trimestru a v lékařské zprávě mám napsáno Placenta - pravá hrana, nedosahuje do DDS, značná část je inzerovaná v místě myomu, myom v pravé hraně 76mm v prům. nad hranicí DDS. Moc se v tom...
odpověď
placenta je OK .. co se tzyce vyse ulozeni, ale tezko rici zda jeji inzerce v miste myomu muze znamenat nejake riziko (jeji horsi funkce nebo predcasneho odlucovani .. oboji u vetsich myomu cca 2x casteji nez u bezne  populace tehotnych bez...
14. 12. 2014
otázka
Dobrý den, moc děkuji za odpověď na předchozí dotaz. Chápu tedy správně, že sliznice by měla správně narůstat, ačkoliv mám ještě po revizi HCG 371 jednotek? Tj. nenarůstání signalizuje nějaký problém... Ještě bych Vás chtěla poprosit, začala mi...
odpověď
borax globule (nebo Canesten vag. cipky apod. z lekarny) klidne hCG se sliznici nijak nesouvisi .. ze je nizka muze a nemusi (je to jeste dost brzy na zavery ale tou HSK ni nezkazite) signalizovat srusty v dutine del., coz je nebezpecne. mm...
14. 12. 2014
otázka
Dobrý den, pane doktore. Mám za sebou 2 revize: 12.11. zjištěno zamlklé těhotenství 6+2tt (cca týden staré zamlknutí) 18.11. první revize 27. 11. druhá revize pro rezidua 3.12. nakonec "second look" zjištěny další rezidua 2*3 cm (větší, než po první...
odpověď
tezko mohu posuzovat kdyz vykon nedelam apod. slizice nizka na UZ muze znamenat ze mate v deloze 2 revizich srusty a je dobe Vas planovat na HSK, ta spolu s hormonalni substituci by mela pomoci neverim ze stena del. jen 2mm, revizemi Vam...