Dobrý den,obracím se na Vás s ...

25. 12. 2006
otázka
Dobrý den,obracím se na Vás s následujícím dotazem po 6-ti letech manželství jsem letos plánovaně otěhotněla - během 2 měsíců zkoušení - poslední menzes byla 17.5.06, bohužel v červenci-25.7.06 jsem spontánně potratila,ačkoliv jsem se chovala velice zodpovědně(tři měsíce před otěhotněním jsem užívala kys.listovou,jedla zdravě atd.),po revizi dělohy a nálezu z histologie(přemnožení trofoblastů-výrok lékaře),jsem byla opět na odběru krve - důvod přítomnost hCG, který byl negativní.Mé tělo se s tímto, pro mou duši velice nepříjemnou zkušeností,vypořádalo celkem rychle,menzes se ustálila ihned,žádné komplikace nebyly a nejsou.Miminko bychom si s manželem hrozně přáli,jsem ročník 1974.Zajímal by mě Váš názor na příčinu potratu-nález z histologie jeho vysvětlení a jak je to se spontánními potraty?Děkuji.Přeji úspěšný a šťastný rok 2007.
odpověď
Mám obavu, že tzv. "zodpovědné chování" proti potratu nepománá - pokud tedy zrovna nezatěžujete tělo něcím extremním. Příčiny potratů viz dřívější příspěvky, je to tam docela podrobně. Histologie téměř nikdy ( asi tak v 99%) příčinu nezjistí.
MUDr. Karel Řežábek, CSc.

Přední český odborník zabývající se diagnostikou a léčbou neplodnosti, vč.IVF.

Počet odpovědí: 3140
Další dotazy
18. 1. 2015
otázka
Dobrý den, jsem v 8 tt a byla mi diagnostikována pravděpodobně dermoidní cysta na vaječníku 6x7 cm. Markery CA 125 vyšly 90. Lékař zatím vyčkává, jak cysta poroste a podle dalšího vývoje bude odstraněna buď v druhém trimestru nebo až po porodu. Mám...
odpověď
to je tezka otazka a tezko na ni odpovedet jednoznacne .. nelze se oprit o zadna data, procenta apod., jen o muj (nebo jiny) nazor, co ja si myslim ze je vice ci mene pravdepodobne. Odpovim po bodech na co se ptate a jen heslovite a berte to jen...
17. 1. 2015
otázka
Dobrý den, zajímalo by mne, zda je nějaká hranice v mm na síle děložní stěny, kdy je bezpečné znovu po 2 SC otěhotnět? Všude se uvádí spíše síla stěny pro spont.porod. Na kontrole mi bylo naměřeno v místě po řezu 4mm, stále ještě po porodu špiním (3...
odpověď
hodnoty nic moc neznamenaji, navicx mereni je dost subjektivni a sila steny delozni v miste jizvy byva v ruznych msitech ruzne silna .. jinymi slovy ani 5mm neznamena ze deloha nepraskne a 1mm neznamena opak, je to 1 z parametru a nikdo moc...
17. 1. 2015
otázka
dobry vecer vazeny pane doktore chtela bych se zeptat jsem ve 14tydnu tehotenstvy mam rozdojenou delohu a mam anemii . jsem jiz po 3cs chtela bych se vas zeptat jake riziko to prome znamena dekuji za vasi odpoved setetova
odpověď
dotaz mi nepatri .. hrozi ze deloha praskne, ale jak moc to hrozi je tezko rict, ale jiste vic nez po 1 SC .. prevence neexistuje, musite sledovat doporuceni Vasich lekaru hodne stesti mm
17. 1. 2015
otázka
Dobrý den, byl mi předepsán lék ESMYA - můj myom je velký 3mm. Chtěla bych se jen ujistit, jak je to bude probíhat s menstruací - během léčby bude slabší? A po léčbě by měla přijít opět normálně? Navíc beru antikoncepci, kterou samozřejmě mám...
odpověď
obecne je lek esmya relativne malo ucinny a jeho efekt na myom nejisty, casto maly, casto jen docasny apod. - to k Vasemu udivu proc jste ji nemela predeps. drive .. na Slovensku je vice oblibeny nez v CR, diky predevsim lepsimu marketingu firmu a...
15. 1. 2015
otázka
Dobrý den mám dotaz menstruaci jsem měla naposled před měsícem v krvi mi zjistili hcg menší než 1,2 co to znamená? že jsrm nebo nejsem??e
odpověď
nejste
15. 1. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, v září 2014 mi byl nalezen nádor na děložním čípku a to v pokročilém stádiu IIb, k tomuto došlo i přes pravidelné návštěvy gynekologa každý rok, krom výtoku jsem neměla jiné obtíže, je mi 35 let, operaci mi nechtěli už udělat...
odpověď
nejsem onko-gynekolog a svuj dotaz byste mela smerovat spise jinam, jen se podilim na laparoskopicke onkogyn. operative  na nasi klinice. Toto se nekdy bohuzel stava, metody screeningu rakoviny cipku (cytologie) nejsou 100% .. poznat IIB se...
15. 1. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, jaké je riziko předčasného porodu. První dvě děti se narodily předčasně. Dcera v 33. týdnu - 1490g - ve 28, týdnu krvácení, poté zkracování čípku, ležení s nohama nahoře, porod. Syn 36. týden 1600g,...
odpověď
porodnicke dotazy mi nepatri., jen strucne: riziko opak. predcasneho porodu zde jiste je (ale tezko odhadnout jak velke) a cerclage by mohla pomoci hodne stesti mm
14. 1. 2015
otázka
Vážený pane Docente, je mi 32let a mám doma dvě děti obě narozené císařským řezem.Na UTZ u Apolináře mi byl zjištěn myom na pravém vaječníku o velikosti 18X15mm.Chtěli bysme s manželem v nejbližší době ještě jedno dítě.Je možné s myomem otěhotnět a...
odpověď
mymoy na vajecniku defacto neexistuji, leda fibrom, coz je vzacne, a podobne, myomy se v 99.9% tykaji delohy .. s nalezem 18mm se nemusi na 95% nic delat, at uz je kde chce, pokud to vypada opravdu nezhoubne .. musi Vym rici kdo Vas vys. mm 
11. 1. 2015
otázka
Dobrý den pane docente, chtěla bych Vás poprosit o radu - před 6 týdny jsem absolvovala revizi pro ZT, následně před týdnem hysteroskopickou resekci reziduí, při které mi již NEBYLA odstraněna žádná sliznice, jen chirurgicky odstraněna rezidua cca...
odpověď
menses snad jak byste normane cekala (nehlede na HSK) .. to nikdy nevite u zenskych jak to (s tou menstruaci) bude :) spineni / vytok muze byt normalni .. zalezi na dalsim vyvoji a vysl. vys. a UZ vice stesti priste mm
11. 1. 2015
otázka
Vážený pane docente, moc vás prosím o posouzení mého rozhodnutí - 2 myomy na přední stěně o vel. 3,5 a 1,5 cm řešit myomektomíí a zadní stranu 5,5 cm myolýzou. Po dvou císařských řezech již hradím sama. My ženy po dětech máme velmi omezené možnosti...
odpověď
proc bych Vas probuh vyhazoval?, kldine se objednejte ... po 2 sekcich je provadeni delohu zach. vykonu (zejm. pri vicecetnych myomech) velmi sporne .. osobne pokud byste mi uz k myomektomii "premluvila" bych odstranil vsechny 3, nebo naopak,...