Dobry den,pane doktore. Nejprve bych Vam ...

12. 3. 2004
otázka
Dobry den,pane doktore. Nejprve bych Vam chtela podekovat za odpovezeni me otazky a za vas citlivy pristup k nam, ktere Vam posilame nase dotazy: Rada bych se jeste bych na neco zeptala. Mam krevni skupinu A+, partner ma negativni.. Nebude to mit nejaky spatny vliv na plod? Jsem nyni v 7 tt. A druha vec-moje sestra se narodila s vadou-rozstep rtu a patra, ja jsem mela pri narozeni (a vlastne dosud mam)pod nosem jen slabe patrnou jizvicku, tzn. ze mi to asi "srostlo" pred narozenim. Nakolik lze a hlavne jak ovlivnit, aby se nam miminko narodilo zdrave? Beru vitaminy Gravital, na kontrolu k lekari jdu 1.4. s tim, ze mi bude asi jiz odebirat krev, a potom nas s partnerem asi posle na genetiku. Velice dekuji za odpoved a preji prijemny den. M. Balakova
odpověď
Dobrý den, děkuju .Možná už jsem o tom mluvil, v oboru gyn.-por. jsem už po 7 letech práce porodníkem tělem a duší, proto, jakkoliv rozumim i druhé polovině našeho oboru, zaměřuje se tato poradna jen na otázky týkající se těhotenství, proto musím některé ženy poprosit,aby své otázky týkající se období třeba i neplodnosti směřovaly na poradnu dr.Nouzové.Do budoucna bude ještě nejspíš "otevřena" ještě další poradna týkající se právě otázek týkajících se otěhotnění, resp. neplodnosti ( sterility ), nebo infertility( opakované samovolné potraty apod. ).Jeden můj kolega, který se této problematice věnuje u nás na klinice se už docela těší .No a teď k Vašem otázkám. Kombinace krevních skupin, které uvádíte, by neměla být pro plod nebezpečná. Obrácená situace by již bylo něco jiného, v dřívějších odpovědích jsem to již psal. Jde o to, že krevní skupina vlastně znamená přítomnost specifických antigenů ( jakýchsi výrůstků ) na každé buňce lidského těla. Krevních skupin je známo více jako 100, v lidské medicíně jsou důležité hlavně dvě: systém AB0 ( krevní skupiny A,0,AB,B ) a systém Rh .Pro těhotenství je velmi důležitá krevní skupina systému Rh.Skupina Rh+ znamená, že na buňce ( speciálně je důležitá pozice na červené krvince ) je výrůstek Rh. Skupina Rh- znamená, že tam žádný výrůstek není. Lidí, kteří tam výrůstek Rh mají, čili jsou Rh+, je 85%, lidí, kteří tam výrůstek Rh nemají je zbývajících 15%. No a teď: představte si, že by jste vy měla krevní skupinu Rh- a manžel Rh+. Znamenalo by to, že je tu určitá pravděpodobnost, že vaše mimčo mělo krevní skupinu po manželovi, tj. bylo by Rh+, čili s výrůstkem Rh na krvïnkách. Protože se část krvinek plodu dostává skrze placentu do oběhu matky ( Vašeho oběhu ), krvinky s výrůstkem na povrchu - Rh+ by tedy vnikly do oběhu matky. Tělo matky, které má ale krevní skupinu Rh- identifikuje "nepřátelské" - nestejné - krvinky a imunitní, obranný systém začně vytvářet protilátky proti těmto proniknuvším krvinkám. No a co teď? Jesliže se jedná teprve o první graviditu, nic moc se vlastně nestane ( i když to neplatí vždy ). Imunitní sytém matky prostě krvinky plodu zlikviduje a je po problému. Jestliže je žena těhotná ale podruhé ( se stejným manželem Rh+ a má Rh + plod ), tělo si pamatuje předchozí boj s krvnikami plodu a vytvoří daleko mohutnější protilátkovou odpověď a protilátky jsou intenzivně vyplaveny do oběhu matky , snadno pak pronikají do oběhu plodu a zde udělají totéž,co v krvi matky - likvidují krvinky v oběhu plodu !!!. To už je samozřejmě vážná věc a plod může být ohrožen. Celý popis situace ,který jsem uvedl, je ale jen naprosto krajní situací, v řadě případů to tak zdaleka nekončí, velmi často je jen nalezeno zvýšené množství protilátek v krvi matky, bez toho,že by došlo k ohrožení plodu. Obecně ale platí, že všechny ženy, které jsou Rh negativní a speciálně mají Rh pozitivního manžela, jsou velmi bedlivě sledovány! Vaše situace je ale zcela opačná, naopak vy jste Rh pozitivní, takže i kdyby byl plod Rh pozitivní (ale váš manžel je Rh negat., takže to není možné ), protilátky vytvářet nemůžete, protože budete mít stejnou skupinu, takže buďte bez obav. Samozřejmě,ale jsem uvedl na začátku, je potřeba brát v potaz dalších mnoho skupin, u kterých může vzniknout podobný " nesoulad ", jako u Rh-systému. Proto všechny maminy mají kontrolovány navíc tzv. nepravidelné protilátky, právě proti některým vzácným skupinám, nesoulad mezi nimi je ale velmi vzácný, takže buďte v pohodě. Co se týče rozštěpové vady v rodině a možná i u vás, na to se mi hůře odpovídá,ale jediné,co mohu doporučit a jistě s tím Váš gynekolog počítá, je konzultace genetika. Některé typy rozštěpových vad se dědí v rodinách, i když se jedná spíš o vzácnější variantu, daleko častější je jejich "nadodilý", náhodný výskyt. Sama toto nijak neovlivníte,v 7.týdnu je již vývoj řady orgánů již dokončen a dochází už jen k "úpravám".Pokud vím, obecně je pravděpodobnostní riziko kolem 10% ,že se bude rozštěp opakovat, nedovolil bych si ale vymýšlet,dozvíte se od genetika víc. Vidíte sama ale sama na sobě, že rozsah nemusí být v žádném případě velký ( a věřte mi, je to u Vás je malá pravděpodobnost a potvrdí Vám to i genetik ). Je možné ,že genetik doporučí odběr vody plodové, amniocentézu, rozhodně se výkonu nebojte, je zbytečně zatížen spoustou mýtů, které se mezi maminkami povídají jako tichá pošta
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24749
Další dotazy
9. 8. 2020
otázka
Dobrý den, dnes jsem 29tt+6. Minulý pátek (28tt+6) jsem byla přijata k hospitalizaci na doporučení mého gynekologa po kontrole děložního čípku- naměřeno 8mm + 15-20 tuhnutí břicha denně. V nemocnici ještě ten den kontrolní UTZ, naměřeno 12 mm,...
odpověď
Dobrý den,možná jsem přehlédl,ale nevidím to  nejzásadnější opatření,progesteron vaginálně. Pakliže ale riziko předčasného porodu před 33.týdnem nízké ,zdá se,podle stávajících parametrů, že hospitalizace nezbytná není.
9. 8. 2020
otázka
Dobrý den, dnes jsem 20+5 tt, cervikometrie 26 mm. Stejná hodnota i 13. a 27.7. Hlavička naléhá, pohyby citím hodně dole. Jsem po LEEP děložního čípku v roce 2018, po konizaci dle lékaře čípek nezkrácen s dělkou hrdla 46 mm. Tvrdnutí břicha od 16 tt...
odpověď
Dobrý den, norma mezi 20.-30.týdnem 25 mm a více, po konizaci zatím tedy vše o.k., pokud by se hrdlo zkracovalo (cervikometrie á 3-4 týdny vhodná), progesteron vaginálně na místě a kdyby bylo možné, doupřesnit via predcasnyporod.eu riziko...
9. 8. 2020
otázka
Dobrý den, Jsem ve 25 tt a po celodenním sezení v práci mi začalo tvrdnout břicho. Dle kontroly: v sedu vag. hrdlo 2 cm dlouhé, tuhé, cervikometrie 49 mm, VB dilatace šířky 5-9 mm, při zatlačení se dilatace zvětšuje do šířky 9 mm, v délce 13 mm....
odpověď
Dobrý den,důležitá je délka uzavřené části hrdla a matematicky jsem dospěl k závěru,že i ta by měla být více jak 25 mm, takže norma a žádné omezení není nutné.Nonstop ležení mírně zvyšuje riziko předčasného porodu, takže vůbec nechápu doporučení...
6. 8. 2020
otázka
Dobrý den, Má manželka má po prvním porodu císařským řezem špatně zahojenou jizvu v děložní štěně, která je slabá, a vznikla na jednom místě malá dírka o průměru 2 mm, kde je stěna nejslabší, né-li žádná, a manžece již teď její gynekolog...
odpověď
Dobrý den, v prvním trimestru nelze určit zda se jedná o dehiscenci jizvy po SC. Samozřejmě můžete poslat ke konzultaci na vyšší pracoviště. AP
6. 8. 2020
otázka
Dobrý den, jsem ve 12tt (11+4), včera se mi na zápěstí udělal červený flíček, ve kterém mi dnes vyskákaly puchýřky. Myslela jsem si, že jsem se někde spálila, ale nejsem si toho vědoma. Napadlo mě, zda by to nemohl být pásový opar. Minulý týden jsem...
odpověď
Dbrý den, na dálku nelze vyloučit pásový opar. Pro plod nebezpečný není, ale v případě zhoršení projevů nebo bolestí se někdy celkově podávají antivirotika, AP
6. 8. 2020
otázka
Dobrý den, pane profesore, v prvé řadě Vám chci poděkovat za Vaše rady a ochotu zodpovídat dotazy. Chtěla bych se zeptat na hodnoty OGTT, které byly údajně v pořádku. Na lačno 4,7 - po 1 h 6,7 - po 2 h 6,8. Nicméně mě zarazilo, že ta hodnota po 2 h...
odpověď
Dobrý den, výsleek oGTT je zcela v normě, AP
6. 8. 2020
otázka
Dobrý den, ještě bych se ráda zeptala, zda ty natažené nožičky jsou indikace k nějakému vážnému problému nebo proč to je. Moje gynekoložka mi na dotaz mi neodpověděla. Děkuji moc. Níže je historie naší konverzace... otázka Dobrý den, čekám své první...
odpověď
Dobrý den, zevní obraz je u prvorodiček doporučován po pečlivém ultrazvukovém vyšetření , vyloučení abnormality dělohy, nebo patologie u plodu kolem 36-37. g.t., zeptejte se porodníků v registrující porodnici, zda obrat provádějí. Jinak se u...
6. 8. 2020
otázka
Dobrý den, byla jsem na CTG monitoru, jsem v 38+1tt, na monitoru mi sestra hodně třásla s břichem, aby vyvolala vyšší pohybovou aktivitu, je to normální, dělá se to? Nemohlo dojít k nějakému poškození? Děkuji
odpověď
Dobrý den, ano občas se to někde dělá a není to nebezpečné, AP  
6. 8. 2020
otázka
Dobrý deň, som v 29+4 tt, bola som na vyšetrení a všetko je podľa vyjadrenia pána doktora v poriadku. Doma som si ešte nález prezerala a zarazila ma hodnota TCD, je to 36,4 mm a GA 23+1. Chcela by som sa opýtať na Váš názor, je to v poriadku?...
odpověď
Dobrý den, mozeček se ve 30. g.t. neměří, jenom se popisují mozkové struktury v případě abnormality, AP
6. 8. 2020
otázka
Dobrý den, mám hyperfunkci štítné žlázy a užívám Thyrozol. Chtěla bych se zeptat, jaká jsou rizika spojená s užíváním tohoto léku a těhotenstvím. Vím, že se nedoporučuje. Je nějaká jiná možnost léčby hyperfunkce během těhotenství? Děkuji
odpověď
Dobrý den, léčbu musíte konzultovat s ošetřujícím endokrinologem, AP