Doppler test

13. 12. 2018
otázka

Dobrý večer, min.týden jsem v Pražské porodnici podstoupila ultrazvuk v 31.týdnu. Přesně 30+4, ale v papírech jsem zjistila, že oni ult vyhodnocovali jako 31+1(špatně si zaznamenali). Výsledek byl takový, že mi bylo řečeno, že mám špatný tok do pupečníku. Posílám naměřené hodnoty a moc vás prosím o vaše vyjádření. Jsem od té doby v absolutním stresu a bojím se, aby miminko neumřelo, nebylo postižené, zaostalé atd(jsou mé obavy na místě?Jaké jsou prosím hranice toku a jak moc je můj výsledek špatný? Jinak jsem se cítila dobře. Na kontrolu mám jít až za 14dni,není to pozdě? Děkuji moc za Vaši odpověď. Výsledky : Biometrie/anatomie BPD 75,0 mm HC 273,0 mm AC 268,0 mm FL 56,0 mm HC/AC 1,02 BPD/FL 1,34 Vahovy odhad 1543g Percentil 22,9 Akce srdeční zobrazena Poloha podelná hlavičkou, postavení leve Uložení placenty ba přední štěně, nezasahuje do dolního děložního segmentu Plodova voda normální množství Doppler UZ ARTERIA UMBILICALIS PI 1,50 EDF patologický ARTERIA CEREBRI MEDIA PSV 51,0 cm/s Zhodnocení patologický průtok bez nuloveho toku Závěr Dle ult nálezu je plod proporcionální, velikosti odpovídá gestacnimu stáří. Plod bez známek hydropsu či ascitu PI v a.umbilicalis patologický bez nuloveho toku. PSV v MCA 51 cm/s, v pásmu 1-1,5 MoM, plod by neměl být ohrožen významnější anemii.

odpověď

Dobrý den, PI v a.umbilicalis je opravdu vysoký 1,5, proto hodnota patologická, proč tomu tak je nevím, určitě je to na další dovyšetření a kontrolu cerebroplacentárního indexu, riziko odumření plodu, při nenulových hodnotách průtoků je velmi nepravděpodobné, s pozdravem AP

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.


Počet odpovědí: 2571
Další dotazy
23. 3. 2019
otázka
Dobrý den, mám dotaz, zda mohlo mít na zdravotní a psychický stav dítěte vliv to, že v prvních 4 týdnech těhotenství (2-3 týdny od početí) jsem užívala alkohol a kouřila. Cigaret cca 5 denně, alkohol taktéž - denně víno ve větším množství (cca 0,5-...
odpověď
Dobrý den není známo že by alkohol způsoboval strukturální vrozené vady.Fetální alkoholový syndrom je něco jiného ,je to spíš důsledek užívání vysokých pravidelných dávek a provází ho spíše funkční problémy při pravidelném pití
23. 3. 2019
otázka
Dobrý deň pán doktor, veľmi by som Vás chcela poprosiť o radu. Jednu neúspešnú graviditu mám za sebou, keď som mala foetus mortus v 36.týždni tehotenstva kvôli obrupcii placenty. Som v 21.týždni a včera som absolvovala morfologický USG, na ktorom mi...
odpověď
Dobrý den jen podle délky nosní kosti v této fázi těhotenství bych nutně neuvažoval o tom, že za tím může stát genetická odchylka typu Downova syndromu ,ale hovoříme zde o pravděpodobnostech, jistotu dá skutečně, buď jen odběr plodové vody a nebo...
23. 3. 2019
otázka
Dobrý den pane Koucký, mám dotaz ohledně zkracování čípku v těhotenství. Jsem ve 27+4tt a čípek mám 30mm. Pan doktor mi nařídil v úterý klidový režim, ideálně neschopenku, žádné procházky, pohlavní styk, dlouhou jízdu autem atd + k tomu 2 x denně...
odpověď
Dobrý den ,netuším proč pan doktor doporučil taková opatření když je délka děložního hrdla normální ,hrdlo se pochopitelně v průběhu těhotenství zcela přirozeně zkracuje takže není neobvyklé že nyní měří 30mm když předtím měřili více
21. 3. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, Jsem cca v 5-6tt. Poslední menstruace byla 5.2. V lednu jsem byla na první vakcíně tetanu. 25.2. jsem podstoupila druhou vakcínu a to už jsem byla těhotná. Těhotenství mi můj gynekolog potvrdil minulý týden v pátek. Mám se...
odpověď
Dobrý den, jen kvůli očkování se není potřeba bát o miminko.
21. 3. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s dotazem - jsem na začátku 26 tt, dosud těhotenství v pořádku, mám leidenskou mutaci, ale zatím bez medikace. Včera tvrdnutí břicha (již beru 4x denně Magnerot), na ultrazvuku zjištěno, že čípek je...
odpověď
Dobrý den, pokud funkční délka 36 mm, norma, žádné omezení.Riziko předčasného porodu před 33.týdnem cca 0,5 %
21. 3. 2019
otázka
Vazeny pane doktore, jsem v 19tt, dnes jsem si nechala zjistovat protilatky v krvi na spalnicky. Jsem rocnik 82 a protilatky uz nemam. Se svym dvouletym synem chodim jednou tydne na cviceni/hry s batolatky. Je nas tam cca 10 maminek a 10 deti od...
odpověď
Dobrý den,tak očkování proti spalničkám v těh.možné, nákaza v něm nebezpečná pro Vás, ne pro dítě.
21. 3. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, již od 9tt špiním, do 12tt jsem brala Utrogestan a bez obtíží, poté se mi to okolo 18tt začalo opět vracet a již mám za sebou 2x přeléčení Pymafucinem, 1x Dafnegin krémem na 14 dní a stále se mi to do 14 dnů od dobrání...
odpověď
Dobrý den, nestresuji Vás,ale při krvácení nutné vyloučit x-příčin, nádor a přednádorové změny, poranění por.cest, trauma por.cest, zánět por.cest a abnormální uložení placenty a hrozící předčasný porod ( zkracování hrdla atd.)  a řidčeji...
21. 3. 2019
otázka
Dobrý den, vaše poradna mi pomáhala už v prvním těhotenství. Teď jsem ale moc podobných dotazů nenašla. Včera mi v nemocnici řekli, že mám dvě placenty, plod pouze jeden. Ve zprávě je napsané: placenta na zadní stěně nízko - dosahuje do DS, na...
odpověď
Dobrý den,tento typ placenty velmi zřetelehodný stran vedení porodu, někdy mezi částmi takové placenty běží tzv. vcestné cévy - NUTNÉ zmapovat,ale je čas, stačí při UZ kolem 30.týdne, pokud tam budou,cís.řez v 35.týdnu.
21. 3. 2019
otázka
Dobrý den, ve třetím trimestru se mi vytvořila cysta Bartolinske žlázy. Je mekka, nebolestiva, ani o ni nevim - pouze pozoruji typicky lehce zvětšenou jednu stranu okolo pochvy. Cystu jsem již mela na druhé strane před 4 lety, byla celá vyjmuta i se...
odpověď
Dobrý den,nekomplikovaná cysta není překážkou přirozeného porodu,nevadí nijak,není potřeba - jsouc elastická - ji odstraňovat.
21. 3. 2019
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně 1 léku, který mi předepsal můj gynekolog. Tento týden jsem ve 33. tt. druhé miminko. Ve 28. tt mi dr. řekl, že jsem nepatrně otevřená (CS3, 27mm) a předepsal mi Magnesii Lactici 3x2 tablety a brali mi kontrolní krev, ze...
odpověď
Dobrý den,vit. D jsme skutečně poddávkování, zejména těhotné,ale těch 3O mi přide moc...nicméně denní, standardní dávky,kolem 1000 jsou nejen bezpečné,ale i žádoucí, teratogenní úvahy už byly pradávno překonány...ale koukám, tato informace "...