Dotaz

17. 10. 2018
otázka

Dobry den pane doktore,dceri jsou 2 mesice..od zacatku jsme na UM(jedna znacka)..pokud nespinka,tak place(nekdy az do fialova) utesit se mi ji povede jen na rukach,ale musim chodit..jakmile si sednu ona to pozna a zase krik...to same mame s kocarkem..pokud jezdim je klid,jak zastavime krik a krik :-( muze to mit nejaky duvod? Nebo je to jen obdobim a prejde to?

odpověď

Dobrý den. Bylo by dobré zkontultovat s PLDD, jestli se nepřepíjí, jestli dobře prospívá a je jinak v pořádku. Pokud ano, nejpravděpodobnějším důvodem jsou kojenecké koliky, které samy přejdou do čtvrtého měsíce. Existuje množství hypotéz, ale nikdo je dosud spolehlivě nevysvětlil a nenašel účinnou metodu na jejich zmírnění.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1642
Další dotazy
25. 4. 2019
otázka
Dobrý den. Ráda bych s Vámi skonzultovala případ mého syna. 12 měsíců afektivni záchvaty s křečema. Denně jich má klidně až 5-6 z toho 1 s upadnutim do bezvědomí. Diagnóza paní doktorky je Rivotril 9kapek denně. Tudíž má otázka je jak moc návýkove...
odpověď
Dobrý den. Pokud jsou to takto závažné afektivní stavy, s uvedenou medikací souhlasím a návykovosti bych se vůbec nebál, Rivotril v tomto věku je běžně podáván, někdy jso po něm děti trochu zahleněné.
25. 4. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla bych trochu uklidnit a zároveň poradit. Mám 4,5 měsíčního kojence, který během 4 dnů ubyl na váze 270g.Na 4 měsíční kontrole váha 6300, nyní váha 6575, syn je také po očkování a prořezal se mu 1 zoubek. Co mě ale znepokojuje je...
odpověď
Dobrý den. V dotazu uvádíte nejdřív nižší a pak vyšší váhu, ale mluvíte o úbytku, tak nevím, zda nedošlo k chybě. V každém případě, když mimino trochu zakolísá na váze, nic se neděje. Zejména, pokud ve 4,5 měsících váží krásných 6,5kg. Lze klidně...
25. 4. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, vždy jsem trpěla na opary v oblasti rtů, ale od porodu se mi objevuje opar na rtu pravidelně co tři týdny. Synovi je nyní 5 měsíců a je plně kojen, za tu dobu jsem měla opar již 6x. Beru vitamíny Mamavit, kde je B12, zinek i...
odpověď
Dobrý den. Váš syn by měl být dosud naštěstí poměrně dobře ochráněn protilátkami, které jste mu předala ještě v graviditě. Bezpříznakové nakažení herpes virem je podle mně hodně časté. Když si uvědomíme, že tento virus má v sobě více než 80%...
25. 4. 2019
otázka
Milý pane doktore, mám 4 měsíční dite, týden mě bolí v krku, dnes jsem zasla k lékaři a dostala jsem atb, s miminkem jsem v neustálém kontaktu, zatím má jen první povinné ockovani. Chci se zeptat, jaká je pravděpodobnost, ze ho nakazim? Nepusinkuju...
odpověď
Dobrý den. Ale můžete být poměrně klidná. Nevíme přesně čím to je, nejspíše ještě vývojem lymfatické rkáně v oblasti tonzil a hrdla, ale takto malá miminka angínou prostě neonemocněním nebo minimálně jsem takové za celou svou prax neviděl. (pokud to...
23. 4. 2019
otázka
Pane doktore, ještě jeden dotaz, respektive prosba o vás názor. Jedu s 4 měsíčním miminkem poprvé na víkend k rodičům, rodiče mají studnu, nemyslím si, ze vodu v ni kontrolují, kdysi si pamatuji, ze výsledky nebyly moc dobré. Voda se nepije jen...
odpověď
Dobrý den. Pokud pak lahvinky vysterilizujete, tak by to mělo být ok. 
23. 4. 2019
otázka
Dobrý večer pane doktore, prosím o radu. Dcerka (19.měs.) byla v úterý očkována MMR vakcínou. Manželovi se ve středu udělal na rtu malinký opar, dodržuje přísnou hygienu, nicméně se o dcerku běžně staral a uspával ji ve společné posteli s tím, že...
odpověď
Dobrý den. Není nutné se zbytečně strachovat. Očkování nepředstavuje tak velkou antigenní zátěž, aby k tomu nezvládla ještě případnou novou infekci oparem. Přitom je určitě možné, jak píšete, že bezpříznakovou infekci oparem již má za sebou. Kdyby...
23. 4. 2019
otázka
Dobrý den, moc Vás prosím o Váš názor na naší situaci. Mám tři děti. Synovi je 5 let, dceři 3 roky a nejmladší dceři 1,5. Od 7.3 nejmladší léčena pro zápal plic Klacidem 14 dní. Měla nízké CRP (méně 5). Zápal plic byl prokázán RTG, poslech byl čistý...
odpověď
Dobrý den. Rád bych Vám pomohl, ale aniž bych viděl, rtg snímek, tak si netroufnu. Je dobře, že nejmladší byla přeléčena Klacidem, který funguje na chlamýdie a mykoplasmata, které byly pozitivní (i když nevím, z jakého vyšetření). Je ale také dost...
23. 4. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat na Váš názor na očkování proti TBC. Mám syna 6 měsíců, který má již 2 dávky Hexa vakcíny a 2 dávky Prevenaru. Paní doktorka mi dala číslo na plicní, abych objednala syna na očkování TBC. Očkovat jej...
odpověď
Dobrý den. Své dítě bych proti TBC nejspíše rovněž nechal zaočkovat. Buď teď po prvních dvou dávkách hexy, nebo až po třetí dávce. Tam je riziko toho, že kdyby se chránička po očkovní TBC nezhojila (někdy v malém množství případů se to může stát),...
17. 4. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, dnes jsem Vám psala dotaz níže a zapomněla jsem uvést, že doktorka fontanelu měřila od oka ze židle a dcera měla od malička mnoho vlasů tak proto asi fontanela někdy byla zvetsena. obvod hlavy v 8mesicich měla 44,5cm v 10 mes...
odpověď
Dobrý den. Naměřené hodnoty fontanely i velikosti hlavičky, i dávkování vitamínu D jsou zcela v pořádku. Velká fontanela by se měla uzavřít do 18 měsíců. Při šesti pomočených plenách dehydratována určitě nebude.
17. 4. 2019
otázka
Milý pane doktore, mám 4 měsíční miminko, ockovani máme zatím jen jedno ( hexavakcinu)- na pneumokoky jdeme začátkem května. Byli jsme dnes u lekare ( malá cekarna) a evidentně vedle nás byla nemocná maminka ( rýma, kašel) mám strach, ze se mé dite...
odpověď
Dobrý den. Pneumokokové nákazy bych se jistě zbytečně nebál. Daleko pravděpodobnější je, že maminka měla nějakou virózu.