Endometrióza a bolesti

17. 12. 2011
otázka
Vážený pane docente, obracím se na Vás s dotazem - je mi 33 let, mám za sebou jeden porod (SC pro nepostupující porod) - těhotenství po 3. IVF (neplodnost ze strany manžela) Vždy jsem mívala silnou a bolestivou menstruaci - příčina nikdy nezjištěna, po porodu cca 1 rok slabší menzes - nekojila jsem. Nyní se znovu vrátila velmi silná a bolestivá menstruace. Dle utz nález na děloze normální, v pochvě zjištěno ložisko endometriózy 1,5x1,5cm. Gynekolog mi doporučil nízkohormonální HAK, ale vzhledem k anamnéze IVF mi to přijde zbytečné, plánujeme ještě jedno dítě. Chtěla bych vědět, zda endometrióza může způsobovat toto silné a bolestivé krvácení a zda je opravdu vhodné antikoncepci brát - vyřeší to něco? (Po HAK vždy hodně zadržuji vodu) Děkuji za odpověď.
odpověď
ano, endometrioza muze zpus. predevsim bolestive menses (nekdy i bol. mimo menses, napr. pri styku, stolici apod.). HAK je castym lekem na endometriozu, resi predevsim s ni spojenou bolest, zkusil bych ji, uvidite zda budete snaset a jak moc bude drzet vodu (existuje i HAK ktera odvodnuje, tedy s diuretickym ucinkem).. vzdy je to neco za neco. dyby to s bolestmi neslo vydrzet je treba resit endometriozu chirurgicky, ve Vasem pripade mozna kombinacei laparoskopie s operaci posevni. To pak ev.muze pomoci i snazsimu otehotneni. Hodne stesti mm
prof. MUDr. Michal Mára, CSc.

Přední český odborník oblasti gynekologické endoskopie. Zodpoví vaše dotazy na diagnostiku a léčbu děložních myomů. Více o děložních myomech na stránkách www.myomy.cz

Banner
Počet odpovědí: 7381
Další dotazy
21. 5. 2020
otázka
Vážený pane doktore, dne 2. 3. jsem prodělala SP na konci prvního trimestru - příčina neurčitá. Následovala revize ještě ten den. Na kontrolním ultrazvuku byly vidět rezidua a proto 7. 3. další revize pod kontrolou ultrazvukem. U pravého děložního...
odpověď
neznam presne detaily a kontext, ale takto na dalku bych rekl ze muzete tehotnet od cca 7-8/20 hodne stesti mm
21. 5. 2020
otázka
Vážený pane doktore, před 7 týdny jsem podstoupila operaci - odstranění myomu z dělohy. Ještě 6 týdnů před tím jsem podstoupila revizi dělohy po nekompletním potratu v 11 tt. Příčinou byl pravděpodobně myom. Na dotaz, kdy se budu moci pokoušet o...
odpověď
6 mesicu staci vzdy .. vetsi cekani je nesmysl .. je videt, ze jste nebyla oper. u nas hodne stesti mm
21. 5. 2020
otázka
Dobrý den pane profesore, ráda bych se Vás chtěla optat na pár otázek. 11.5.2020 jsem byla na Laparoskopii kvůli prasklé cystě (Cystis ovarii I.sin rupta cum haemoperitoneum), při tom mi vzali i polyp z hrdla a dělali průchodnost vaječníků. Po...
odpověď
krvaceni neprav po operaci a pri cyste muze byt jakkoli, to je irelevnatni a nic to nerika a netreba nijak resit ci mudrovat endometrioza je predevsim perperacni nalez, ktery usi rict ten chirurg - operater .. pokud rekne patolog a jeste ze mozna (a...
19. 5. 2020
otázka
Dobrý den,už tři týdny cítím jakoby vzrušení v oblasti klitorisu.Občas to na chvíli přestane ale je to opravdu nepříjemné.
odpověď
spise pro sexuologa .. toto rozhodne neoperujeme at to prejde mm
19. 5. 2020
otázka
Dobrý den, již tři roky beru hormonální antikoncepci. Chtěla bych si teď na jaře udělat detoxikační kúru jater, všude je za tímto účelem doporučován ostropestřec mariánský. Někteří tvrdí, že se s antikoncepcí "nemusí," resp. může měnit její účinnost...
odpověď
dotazy mimoperacni me nepatri neb jim malo rozumim hodne stesti s ostropestrecem mm
18. 5. 2020
otázka
Dobrý den. Jsem 4 dny po laparoskopii. Rozrušování srůstů (komplikovaná operace slepého střeva), drilling ovarií, bez jednoznačných známek endometriózy a pod pravým sakrouterinním vazem drobný peritoneální defekt charakteru Allan-Master sy....
odpověď
vrele nedoporucuji minim. tento cyklus .. po menses, prosim .. mm
18. 5. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore. V 16tt jsem prodělala spontánní potrat z důvodu těhotenství v rohu děložním (respektive na hranici rohu děložního a dělohy). Byla provedena revize, ale zůstaly rezidua. Je to 8 týdnů od zákroku. Žádné problémy nemám, MS...
odpověď
tezko jednoznacne rici .. podle meho to muze pusobit negativne a doporucil bych hysteroskopii (zkusenym oper.) .. ta urcite nic nezkazi a ev. residua (obtize mit nemusite) setrne odstrani .. inertni to byt muze, aletake zanetlivy teren pro dalsi...
18. 5. 2020
otázka
absolvoval som specialne vysetrenie, kde mi pozitivne detekovali bakteriu typu Veillonella ratti a streptokok Streptococcus viridans. Predpokladam spravne, ked si myslim, ze streptokok nebude az taky dolezity pre riesenie mojho problemu a...
odpověď
nechirurgicke dotazy mi nepatri, je mi lito hodne stesti mm
17. 5. 2020
otázka
Dobry den, prosím Vás, přítelovi se týden po pohlavním styku udělal nějaký pupínek na přirození, při čůrání to pálí. Já mám po 10 dnech mikozu dostala jsem cipky od doktora. Přítel si koupil masticku canesten, ale asi mu to moc nepomáhá. Doporučil...
odpověď
mimooperacni dotazy mi nepatri, je mi lito hodne stesti mm
17. 5. 2020
otázka
Dobrý den, v dubnu jsem prodělala mimoděložní těhotenství. Neměla jsem žádný problém nic bolesti žádný. Podchytily to při pravidelné kontrole a v ten den mě operovali. Po probuzení jedna rána větší než druhá. Doktor mi řekl že mám v malé pánvi...
odpověď
predpokladam ze Vam odsranily 1 (ten mimodel. graviditou) postizeny vejcovod .. mimodel. gravidita se bohuzel muze opakovat (obvykle v tom ponech. druhostrannem vejcovodu) a pokud byl dany stav vysledem prodel. (1 neb vice) zanetu (...