Epidurál nebo spinál

19. 2. 2018
otázka

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně plánovaného císařského řezu. Prvního aktutního císaře jsem měla 2015 srpen a nejdříve jsem si myslela, že budu rodit přirozeně a dostala epidurál několikrát se nepovedlo napíchnout, ale pak ano. Nakonec jsem musela na císaře a jen mi to připíchli. Źádné problémy s epidárelem potom nebyly. Teď budu mít březen druhý císařský řez, ale už plánovaný. Rozhoduji se mezi epidurálem nebo spinálem. Nejdříve jsem si myslela, že je to totéž. Na diskuzích maminek se hodně píše, že u plánovaného může být i epidurál jen nástup trvá déle než spinál. Je to prý skoro stejná metoda jen se to píchá jinam. Jde mi potom o případné komplikace. U epidurálu prý je menší riziko bolesti hlavy a katetr prý dále zůstává v případě bolesti se může aplikovat látka. Spinál se prý vyndává hned.Mám takový strach také z necitlivosti nohou u ktérého způsobu to odeznívá dříve umrtvenost? Jinak už budu rodit na malém městě a jak jsem se ptala, tak tady dělají spíše spinál nebo celková. Epidurál při normálním porodu, když maminka nechce cítit bolest. Ve velkých porodnicích zase dávají na výběr. Osobně jsem se po telefonu bavila s anesteziologem a není prý problém se pak na místě dohodnout, ale zkušenosti mají spíše se spinálem. jde mi hlavně o to, jestli ten anesteziolog musí být nějak speciálně vyškolen na epidurál? V brožurce kterou jsem u Vás dostala při prvním porodu Porod nemusí až tak bolest, se právě u epidurálu jako u nevýhodu píše, že je to organizačně náročná metoda, v porodnici musí pracovat nejlépe tým anesteziologů, kteří jsou vzděláni v metodách místní anestezie a to ještě na zvláštnosti v péče o těhotnou ženu a nejdražší metoda v porodnické analgezii a naopak u spinálu jedna nevýhoda to zvýšené riziko bolesti hlavy a infekce. Jako na laika to na mě budí dojem, že epidurál je náročnější metoda.Moc se omlouvám za takový sloh, který jsem napsala, ale budu ráda za vysvětlení a také způsob analgezie, kterou mi doporučité. Jinak si píchám clexane preventivně jednou denně 0,4 ml a docházím do Trombcoentra na Karlově náměstí z důvodu náhodně zjištěné leiden mutace. U prvního syna jsem si také od začátku píchala preventivně. Moc děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den,záleží mj.na filozofii pracoviště,ale epidurál jen výhody, když není akutní řez - nevýhodou pouze cena.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 23835
Další dotazy
22. 9. 2018
otázka
Dobry den pane doktore,40 let,spontanni tehu,11tt bez komplikaci.Pred otehotnenim jsem jedla rizikove potraviny(sushi,tatarak,zrajici francouzske syry,musle v cizine).Pro svuj klid jsem si nechala udelat nabery (Synlab),gynekolog mi rekl,ze to tu 40...
odpověď
Dobrý den, nejspíše bych se nestresoval, upřímně, riziko vady je velmi malé,když už , reálně hrozí horečnatý potrat, předč.porod,ale to už by se stalo dávno,nyní si myslím,že je za Vámi. Rizikové potraviny? :-))). Obávám se,že veřejnost vůbec netuší...
22. 9. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, čekám 2. dítě, před dvěma dny se u mne spustil předčasný porod ve 32tt, došlo k tomu zhruba do hodiny po sexu. V porodnici jsem byla pouze přes noc, magnéziem se povedlo situaci zklidnit, nyní mi břicho sem tam (odhaduji 10-...
odpověď
Dobrý den, protože se tím zabývám docela dlouho a shodou okolností jeden ze spoluautorů postupu pro předč.porod pro ČR, říkám rovnou, není nezbytné ho nasadit,pokud se při přijetí nejevily zjevné známky bezprostředního rizika předč.porodu.Když už,...
22. 9. 2018
otázka
Dobry den, na 2 screeninku(21+1) se zjistilo, ze dite ma objemny mocovy mechyr, ktery dosahuje do podjaterni krajiny, behem vysetreni se nevyprazdnuje, v.s. zadni uretralni chlopen. Ledviny bez znamek dilatace uretry stihle. Pristi kontrola bude za...
odpověď
Dobrý, Míra Břešťák je daleko kompetentnější než já, je to jeden z největších borců na UZ diagnostiku nejen v ČR. Podle dynamiky nálezu se uvidí, nyní příliš brzy. Většinou prognosa ale dobrá, ev. se zavede pomocí fetální endoskopie stent do moč....
22. 9. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, ve kterém týdnu těhotenství se provádí stěry na zjištění streptokoka. Jsem v 35+0tt a dnes jsem byla na kontrole u svého gynekologa a ten mi řekl, že mi stěry udělají až v porodnici. Ale na první kontrolu do...
odpověď
Dobrý den,ano, ZCELA správně, stěr se má dělat co nejpozději,po 37.týdnu ideální.Mikrob je přítomen u cca 30% lidí ve střevech a odsud migruje typicky poslední týdny do pochvy - u žen. Čím dříve se test provede, tím může být pravděpodobnost...
22. 9. 2018
otázka
Dobrý den, dnes jsem byla na ultrazvuku a ve 30+1 tt má miminko 1285 g. Nemusím mít obavy z nějakých abnormalit, resp. není to nenormální? Moc děkuji. Já jsem malá (155 cm), manžel také (175 cm). Byla jsem také drobné miminko. Děkuji Vám.
odpověď
Dobrý den,pokud jde jen o číslo, tak to je o.k.,více neumím posoudit.
22. 9. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem těhotná 20+2 tt, čekám dvojčátka. V červenci ve 12 TT jsem podstoupila redukci, protože jsme čekali trojcata. Do 17 týdne bylo vše v pořádku, od 17 týdne jsem zacela špinit a krvácet. Na pohotovosti...
odpověď
Dobrý den, sestřičko, tedy jestli jste to Vy :-)...věřím,že nějak spolu vyřešíme,ale jak jsem říkal, nemohu nic slíbit.
22. 9. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, nedávno jsem otěhotněla (nyní 7 tt), do té doby jsem docházela (a stále ještě docházím) k certifikovanému výživovému poradci (nejmenované velké firmy, měla by být tedy záruka kvality), protože jsem se snažila o změnu...
odpověď
Dobrý den,nelze konzistentně odpovědět, ale pokud vyloženě metabolická acidoza (viz google), může k ohrožení těh.dojít.
22. 9. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore. Obracím se na Vás v naprosto zoufalé situaci. Po dobu těhotenství jste mne vcelku držel nad vodou s otázkami ohledně mých nemocí atd. nyní má dcerka 5 měsíců a naštěstí se narodila opravdu zdravá. Zato já jsem se před 3 dny...
odpověď
Dobrý den,ad 1 -  teoreticky ano, ad  2  - teoreticky ano,ale reálně spíše ne,ad 3 - teoreticky ano,ad 4 -  teoreticky ano,ale jen - velmi hrubě řečeno,kdyby jste se dotkla rodidly právě čerstvě potřísněného prkénka atd....
22. 9. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore.Chtěla bych se zeptat na Váš názor.Nyní jsem 33tt, otevřená na špičku prstu, hrdlo měkké,čípek 35mm, vnitřní branka do T.Miminko náléhá hlavičkou.Otevřená jsem už asi od 28tt.Jak velké je riziko předčasného porodu?Je nutná...
odpověď
Dobrý den,informovaní porodníci již hrdlo po 30.týdnu cervikometrií neměří, protože se toto po 30.týdnu přirozeně zkracuje u každé ženy jinak.Věřím,že z toho vyplývá,že nelze nijak poznat, kdy a jak porodíte po této hranici.Pokud nemáte časté křeče...
21. 9. 2018
otázka
Dobry den,mam zlucove kyseliny hodnotu 17 a beru treti den ursosan 2-0-2.Jaterni resty mam v poradku a uz asi tyden me svedi cele telo.Ted jsem 37+3 a mam hrozne nervy z tech leku(ursosan)Muze to na miminko v tak pokrocilem stadiu tehotenstvi nejaky...
odpověď
Dobrý den, je potřeba kontrolovat aktivně hladinu žlučováých kyselin, pokud by došlo k nárustu hladiny nad 20 je vhodnější pood vyvolat. Ursosan je bezpečný lék., A.Pašková