Fetální anemie

15. 5. 2019
otázka

Dobrý den, prosím o názor na postup řešení naší situace s rizikem rozvoje fetální anemie. Okolo 20. týdne těhotenství jsem prodělala akutní infekci PVB19 (projevy: vyrážka, bolest v krku, anemie), která byla prokázána sérologicky (pozitivní IgM, negativní IgG). Z tohoto důvodu jsem sledována v rizikové poradně, kde jsou pravidelně prováděna měření maximální průtokové rychlosti v arteria cerebri media. Nyní jsem 28+4 tt a na dopplerometrii byla naměřena zvýšená hodnota MCA-PSV: 57,6 cm/s. Předchozí hodnoty byly: 23+4 tt: 38,6 cm/s; 25+5 tt: 47,0 cm/s; 26+4 tt: 45,6 cm/s. Nyní tedy došlo oproti minulému měření k poměrně výraznému nárůstu hodnoty. Proto si nejsem jistá, jestli by nebylo vhodné zvážit již při těchto hodnotách zjištění hodnoty fetálního hemoglobinu a případně podat fetální transfuzi. Další kontrolu mám příští týden. Není při této hodnotě týden příliš dlouhá doba na vyčkávání? Za jak dlouho se při takové hodnotě může rozvinout poškození plodu (zejména hydrops), které by mohlo zanechat trvalé následky? Je možné nějakým způsobem zmírnit negativní dopad anemie na plod? Děkuji za odpověď. AK

odpověď

Dobrý den,nemám v hlavě sofware UZ přístroje,takře nevím. Ono je důležité,jak si stojíme stran srovnání s limity - průtoky jsou pro každý týden jiné a navíc, je tam určité pásmo normy (např. od 30 do 60)  Může být tedy ještě normální hodnota a pak je úplně jedno,kolik bylo před tím.Předpokládám,že si kolegové hlídají a pokud by bylo mimo limit ,signalizující anémii,už by ke kordocentéze přistoupili.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24266
Další dotazy
25. 5. 2019
otázka
Dobry den pane doktore, Poprosila bych o Váš názor ohledne meho gynekologickeho vysetreni. UZ: TVS: FDČ 13,6mm, funelling ostre V 11,5mm výšky 6,8mm pri stresu beze zmeny. Vag.vyš. Cervix zbytek mekky sakral, max.1-1,5cm, pro prst, hlava naleha....
odpověď
Dobrý den,chápu,že za to nemůžete,ale u Vás typický příklad toho,že když se kolegové dověděli,že cervikometrie přesnější než vnitřní vyš.,začali "nadužívat" ZCELA v nesmyslných situacích....jak zde mnohosetkrát řečeno, cervikometrie předvídá riziko...
25. 5. 2019
otázka
Dobrý den jsem v 30 týdnů těhotenství.Do 4 mesice Sem dost zvracela tak ze sem furt chodila na kapacky sama možná sem ani nemusela.Mam strašný ztrach jestli se zvraceni může vratit jak na zacatku??Občas se někdy poblíju ale každý říká že to je...
odpověď
Dobrý den,zvracení má x-příčin,ale pokud je vyloučíme, pak nejpravděpodobnější důvod představuje reflux obsahu žaludku do jícnu v těhotenství. Pak se dá dobře řešit,ale jedinou efektivní skupinu představují prokinetika z řad omezprazolu atd.,...
25. 5. 2019
otázka
Dobrý den,pane doktore. Chtěla bych se s vámi poradit ohledně vývoje těhotenství. Jsem po KET s preimplantační genetikou, momentálně 28+5 tt. Můj lékař mě neposílal na screening v prvním trimestru, že prý vzhledem ke již hotové genetice není potřeba...
odpověď
Dobrý den,chápu,že za to nemůžete,ale bez podrobnějších údajů se "nehnu".
25. 5. 2019
otázka
Dobrý den, dnes jsme byla na kontrole, jsem 35+5 a miminko je polohou hlavičkou nahoru, byla mi doporučena změna polohy zevními pohyby. Jsem z toho nešťastná, mám obavy, že to bude jednak nebezpečné pro dítě, jednak bolestivé a když vím, že to není...
odpověď
Dobrý den,každý výkon má svá rizika, bez souhlasu a seznámení s riziky výkon provádět nemůžeme. Riziko spočívá hlavně v neúspěchu manévru - tj. obratu zevními hmaty,ale i v tom,že se raritně může odloučit placenta či dojít k ohrožení plodu = pak...
21. 5. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, Při 1.sreeningu mi vyšlo riziko růstové retardace 1:45. Předchozí těhotenstvi ukončeno pro IUGR ve 24tt. Nyní beru od začátku těhotenstvi preventivně fraxiparine. Po sreeningu mi gynekolog napsal ještě anopyrin, že to...
odpověď
Dobrý den,ano, přestože nechápe ani většina kolegů, proč to tak je,tak zjednodušme aspoň tady..fraxiparine má více funkcí a mj. pokrývá "protisrážecí" funkci anopyrinu plus navíc moduluje imunitní mateřskou odpověď na "cizí" plod příznivou cestou......
21. 5. 2019
otázka
Dobrý den, psala jsem Vám email, kdy jste mi odepsal, že k dotazům slouží tato poradna. Tak to zkusím ještě jednou. Jsem po druhé těhotná, na začátku komplikace s krvácením, nasazený utrogestan. Později zjištěno, že krvácení zpusobovala horká voda,...
odpověď
Dobrý den,chápu,že za to nemůžete,ale CS patří do 90.let minulého století.Moderní porodnictví pracuje s hodnocením délky hrdla vag.UZ sondou a podle ní se dá hodotit riziko předčasného porodu. Jen dodatek, platí i pro ostatní. Nevykládejte si zle,...
21. 5. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych poprosila o konzultaci mého aktuálního stavu. Čekám dvojvaječná dvojčata, do 30 tt vše v naprostém pořádku. 32 tt zkrácený čípek na 23 mm. Dnes kontrola první den 34 tt. čípek 15 mm a otevřená na jeden prst, plod A...
odpověď
Dobrý den, u žen,které jsou po 30.týdnu a nemají pravidelné křeče břicha několikrát do hodiny či nekrvácí vag.vyš.moderní porodník neprovádí. Nepřináší totiž žádnou užitečnou informaci o tom,kdy budete rodit.Je mi lito, že i přes "úpornou" snahu...
20. 5. 2019
otázka
Dobrý den, včera jsem byla na screeningu a plod v příčné poloze, dnes u gynekoložky a poloha šikmá, hlavička směrem vzhůru, jsem ve 33. tt. Mudr. mně vystrašila, že prý hrozí předčasný odtok plodové vody, protože plod vyvíjí zvýšený tlak směrem dolů...
odpověď
Dobrý den, pro určení definitivní polohy je velmi brzy, do 37 g.t. může mít plod labilní polohu a pro klidový režim není důvod, A.Pašková
20. 5. 2019
otázka
Dobrý den, paní doktorko, mám na Vás prosbu, jsem v 34+2tt a dnes jsem si chtěla sednout na sedací pytel, bohužel byl trochu níž a ja si na něj zprudka dosedla, až jsem musela zatnout břišní svaly. Mohla jsem ublížit miminku? Mám jet na pohotovost?...
odpověď
Dobrý den, ne nemohla jsem mu tím ublížit, A.Pašková
20. 5. 2019
otázka
Dobrý den, zítra mám nastoupit na vyvolaný porod ale zapomněla jsem v kolik hodin u apolinare nevíte v kolik hodin se nastupuje na příjem . Děkuji moc.
odpověď
Dobrý den, mezi 7-8:30, A.Pašková