Fyzioterapie a endometrióza

9. 3. 2021
otázka

Vážená paní magistro, prosím o vaši radu, je při endometrióze vhodná fyzioterapie, případně jaký druh by byl vhodný? Mám dlouhodobě i občasné potíže s krční páteří a tzv. hrbem. Na to mi byla doporučena kraniosakrální terapie. Otěhotnění se pravděpodobně kvůli zmíněnému zdravotnímu problému nedaří. Případně budu ráda za vaše další doporučení.Děkuji. Pěkný den.PS

odpověď

Dobrý den, určitě se endometrióza a fyzioterapie nevylučuje. Samozřejmě případné těhotenství může komplikovat. Co se týká jednotlivých technik, nechala bych na konkrétním fyzioteapeutovi. Každý většinou kombinuje několik technik, konceptů (Mojžíšová, viscerální terapie, zmiňovaná kraniosakrální terapie, osteopatické postupy apod. ) Volila bych fyzioterapeuta, který se případně problematikou těhotenství a otěhotnění zabývá. Pokud s Vámi bude komplexně pracovat, bude se věnovat i Vaší krční páteři. 

Držím palce ať se úspěch dostaví! Veronika Š.

Mgr. Veronika Šťastná

Odborník na problematiku bolestivých stavů pohybového aparátu v těhotenství, pánevního dna a poporodní inkontinence.

monada
Počet odpovědí: 230
Další dotazy
4. 3. 2022
otázka
Dobrý den paní Šťastná, dcera od narození trpěla lehkou predilekcí k pravé straně. Ve 3 měsících jsme začaly docházet na fyzio a dcera se moc zlepšila. Kvůli stěhování jsme však musely změnit terapeutku a nyní si nejsem zcela jistá jejím postupem,...
odpověď
Dobrý den, názory v tomto se mouho lišit.Zkuste zanalizovat, zda zhoršení nemohlo být z jiného důvodu, zeptejte se i své terapeutky, proč si myslí, že k tomu zhoršení došlo. Cvičíte stále? Pokud by byl sed s hroucením k jedné straně, příliš bych ho...
2. 1. 2022
otázka
Dobrý den, paní Šťastná, přesně před týdnem jsem byla se synem na kontrole kyčlí po šestinedělí a pan doktor říkal, že máme cvičit cviky na nohu vbočenou. Dnes jsem zjistila, že při cvičení mu musím kotník zafixovat, aby se hýbala pouze část u...
odpověď
Dobrý den ne synovi jste určitě neublížila. Vše pečlivě konzultujte se svou fyzioterapeutkou, případně pokud vám cviky ukázal lékař a nejste si jistá, nechte si je zvnovu ukázat lékařem, nebo se objednejte na fyzioterapii. hezký den Veronika Š.
2. 1. 2022
otázka
Dobrý den, dnes mi byla předepsaná 10x elektroléčba. Jsem momentálně v 17tt těhotenství. Bolestmi trpím v oblasti beder do pravé hýždě, ale údajně to mám zablokované v hrudním koši. Pan doktor mi chtěl napsat magnety ale při zmínění těhotenství...
odpověď
Dobrý den, elektroléčba vzdáleně ne na oblast pánve a beder opravdu aplikována být může, myslím si však, že je mnohem více metod, fyzioterapeutických technik, kterými vám lze ulevit i bez pomoci elektroléčby. Přepis, který však máte může být...
6. 12. 2021
otázka
Dobrý den, Jiz v těhotenství mě velmi bolely kyčle. Nyní 6 měsíců po porodu kycle stále s přestávkami bolí. Nejhorší je to při ležení na boku, nicméně dcera se v jiné poloze odmítá kojit, takže se lezení na boku nevyhnu, ba naopak jsem v této poloze...
odpověď
Dobrý den, doporučila bych rehabilitačního lékaře, případně ortopeda, který udělá potřebné vyšetření a následně by poslat k fyzioterapeutovi. Případně se lze objednak přímo na fyzioterapii, kde Vás vyšetří a zhodnotí stav pohybového aparátu a pokusí...
10. 10. 2021
otázka
Dobrý deň, som 4 mesiac po pôrode a bola mi zistená cystokela. Vraj sa to dá pekne vycvičiť. No na internete som nasla len informácie, ze fyzioterapia nevráti prednú stenu spať, iba pomôže spevnit svaly panvového dna. Mam ju už vo vchode do pošvy a...
odpověď
Dobrý den, cystokéla není jen o svalovině pánevního dna.Správná poloha orgánů je určována postavením pánve, napětím (resp. svalovou sílou pánevního dna) a taktéž kvalitou závěsného aparátu. První dvě se dají velmi dobře ovlivnit fyzioterapií....
28. 9. 2021
otázka
Dobry den. Dneska jsem omylem velmi rychle zvedla placici 8. mesicni dceru z postylky a ji se prudce zaklonila hlavicka. Hrozne si vycitam, zda jsem ji nemohla neco udelat. V naruci plakat hned prestala a chova se normalne. Dekuji za odpoved.
odpověď
Dobrý den, pokud se dcera nadále chová normálně, což předpokládám, nic se jí nestalo a vy si nic nevyčítejte:).8 měsíční mimčo již něco zvládne. hezký večer V.Č.
2. 9. 2021
otázka
Dobrý den, paní magistro, dne 10. srpna jsem prodělala spontánní potrat, bez operace, přirozeně a doma. Dne 26. srpna jdu na kontrolu na gynekologii, zda je vše v pořádku. Cítím se dnes už docela fit. Před otěhotněním jsem cvičila Mojžíšové metodu...
odpověď
Dobrý den paní Nováková, nepíšete v jakém týdnu jste potrat prodělala, ale dle toho, že píšete doma a bez lékařského zásahu odhaduji, že v brzkém stádiu těhotenství. Po kontrole gynekolegem již asi jste, takže dýchání do břicha a jakékoliv dechové...
14. 6. 2021
otázka
Dobrý den, jsem nyní 8 týdnů po mém druhém porodu a zjistila jsem, že mám lehkou diastázu pouze v oblasti pupíku (na 2 prsty). Pod pupíkem a nad pupíkem jsou svaly v pořádku u sebe. Chtěla jsem se zeptat, zda-li si myslíte, že je tento nález ještě...
odpověď
Dobrý den, 8 týdnů po porodu bychom mohly připustit, že vaše diastáza v oblasti pupíku je fyziologická, pokud při flexi hlavy nedojde k výrazné prominnci (vypouknutí) tohoto místa, nebo naopak nedojdek výraznému propadu v oblasti kde hmatáte...
23. 5. 2021
otázka
Dobrý den, V porodnici nám byla přidána plena na kyčle a na kontrole v 6 týdnech u doktora nám dal peřinku,do zdravotního záznamu zapsal biulait těžká dysplasie,v levo na hranici subluxace v AP proj hlavice v jamkách.Peřinku máme na plný režim a...
odpověď
Dobrý den, podle nálezu ortopeda, který popisujete si nemyslím (těžká dysplasie, až subluxace),  že by se vše do 6ti týdnů upravilo. Chápu, že celý režim s peřinkou je nepříjemný, miminku nekomfortní. Vojtovu metodu bych určitě ...
6. 5. 2021
otázka
Dobrý den, pani magistro, stydno je mi, ale zjistila jsem, že mi dcera z prvních botiček vyrostla dříve, než jsem si toho všimla. Začala mi pomalu se stavět, obcházet nábytek 26.2.a další den měli vyhlásit nouzový stav, tak jsme na rychlo koupili v...
odpověď
Dobrý den Veroniko, omlouvám se za prodlevu v odepsání, o to víc, když čtu, že jste kvůli své "chybě" nespala. Myslím, že jste naprosto vzorná matka a dceři jste rozhodně dle toho co píšete nic nenávratně nepoškodila. Děti si opravdu většinou...