GBS - nedostatečný profylaxe

19. 4. 2017
otázka

Dobrý den, obracím se na Vás z dotazem možného rizika. Před týdnem jsem porodila syna. Měla jsem pozitivní stěr na streptokoka. Ve 4.00 mě praskla plodová voda, měla jsem pravidelné kontrakce, ovšem porodní cesty prý nebyly připraveny. V 9:30 jsem se konečně doprosila podání antibiotik, která dokapala cca.v 10:00h v 10:50 se syn narodil. Dosud se žádné komplikace nevyskytly. Jaké je prosím riziko pozdní formy GBS u nedostatečné profylaxe. Je možné nechat synovi udělat nějaké testy na přítomnost streptokoka B v těle? Či nějak jinak minimalizovat riziko. Za jakou dobu od porodu se mohou komplikace vyskytnout? Neustále si vyčítám, že jsem v porodnici pouze o antibiotika prosila, že jsem nebyla ráznější, čas na jejich podání byl. Předem děkuji za Vaši odpověď.

odpověď

Dobrý den. Tato problematika je poměrně složitá. Proto se pokusím odpovědět několika poznámkami: největší riziko je prvních 24 hodin zápalem plic nebo sepsí. To už naštěstí máme za sebou. Další rizikové faktory jsou odtok plodové vody více než 12 hodin před porodem, horečka matky (nad 38°C během porodu) a nezralost pod 37.g.t. Z toho naštěstí také nic neuvádíte. Ne vždy se podaří patřičnou profylaxi provést. Je také pravdou, že u více než poloviny dětí s časně vzniklou GBS sepsí byl výtěr u jejich maminek negativní. U klinicky dobře vypadajících dětí, u kterých nebyla provedena adekvátní profylaxe, by se podle amerických doporučení:

- měly vyšetřovat děti pod 35. gestační týden (hemokultura a krevní obraz), i když toto doporučení má své limity

- podávání antibiotik novorzencům bez klinických nebo laboratorních známek sepse není všeobecně indikováno

Epidemiologickou studii na riziko pozdní sepse se mi nepodařilo dohledat. Riziko pozdní sepse je však naštěstí mnohem menší než sepse časné. Nemá význam dělat stěry ani dávat naslepo antibiotika na osídlení. Pozdní sepse může být i za několik týdnů, ale to miminko může mít sepsi i z úplně jiných důvodů, např. zánětu ledvin. Shrnutí: riziko je naštěstí malé, nicméně zvláště u dítěte do tří měsíců platí všeobecné doporučení - v případě, že by mělo teplotu, změnilo by nápadně chování, apod., raději je jděte ukázat lékaři na pohotovost.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1171
Další dotazy
23. 5. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, můj syn, nyní 3 a 3/4 měsíce, 7 kg má pravděpodobně ABKM. Už od porodnice trpí na hrozné koliky a bolesti bříška, nechtěl se přisávat byl hodně plačtivý, ospalý. Měl zvýšené testy na žloutenku, poté hodnota klesala,...
odpověď
Dobrý den. Dotaz je poměrně složitý, pokusím se odpovědět alespoň na některé aspekty. I když jste byli oba s manželem alergici, nebylo nikdy dostatečně pokrázáno, že HA mléko by bylo prevencí ABKM. Názory na to jsou různé a určitě to úplně nelze...
23. 5. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Syn (4měsíce) plně na UM. Momentálně už zavádíme příkrmy. Jelikož syn váží 7810g (porodní váha 3760g) paní doktorka doporučila přejít na pokračovací mléko 2. Nemůže mu to nějak uškodit? Potřebuji znát i jiný názor....
odpověď
Dobrý den. Příkrmy s váhou 7,8kg jsou již plně na místě. Pokračovací mléko má proti počátečnímu více bílkoviny a dítě by na něm snad ještě více prospívalo. Uvádí se, že má být zahájeno spolu s příkrmy, nicméně ve Vašem případě bych možná počkal do 5...
22. 5. 2018
otázka
Dobry den, nevim si nyní vubec rady. Syn 7,5mesice ma silný atopicky exem a alergie na kravske mléko, vajíčka, soju, také pyl, prach,... a vice. Doktoři mi doporučuji přejít na uměle speciální mléko. I kdyz jsem držela dietu a kojila tak atopicky...
odpověď
Dobrý den. Nevím, co má za umělé mléko, jestli přímo aminokyselinovou formuli (Alfamino, Neocate), nebo extenzivní hydrolyzát (Alfaré nebo Nutrilon Allery Care). V každém případě, pokud formuli nepije (možno přisladit 5g glukopuru do 100ml formule...
22. 5. 2018
otázka
Dobry den pane doktore. Moje 3-leta dcera trpi od ctvrtecniho vecera teplotami kolem 39 stupnu, po nurofenu to trochu klesne ale po nekolika hodinach zase vyskoci. Dnes ji pani doktorka udelala crp test, ktery vysel 116. Cekam na vysledky steru z...
odpověď
Dobrý den. S vysokou pravděpodobností se jedná o bakteriální infekci, ať už se jedná o angínu, zánět středního ucha, zápal plic nebo ledvin. Proto dcera dostala antibiotika. nevím, co má za příznaky, takhle po mailu ji nejde vyšetřit, to už je na...
15. 5. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore syn má jít teď v 10 letech na přeočkování tetanu. Je to nutné? Nejvíce mě zajímá zda ho můžu nechat očkovat i když má alergickou rýmu. Moc děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den. Pravidelné očkování proti této jinak smrtelné nemoci je určitě vhodné. Alergická rýma nevadí.
15. 5. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím o Váš názor. Máme holčičku starou 4 měsíce. Porodní váha byla 2800 g, klesla na 2650 g, délka 46 cm. Na prohlídce ve třech týdnech byla váha 3220 g, délka 50 cm, v osmi týdnech váha 3970, délka 53 cm, ve třech...
odpověď
Dobrý den. Jednoznačně příjem je nízký a dítě špatně prospívá. Je potřeba zvýšit příjem dítěte, kojení po třech hodinách. Dávky by měly být při současné váze cca 90ml. Vhodné by bylo vyšetřit krevní obraz, biochemii, hladinu vit.B12, podívat se na...
15. 5. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu nebo spíš uklidnění. Mám tu půl roku otevřený, v temnu skladovaný Babylove bio řepkový olej a dávala jsem malé (13 měsíců) do příkrmů vždy lžičku.. Teď jsem byla snad měsíc nonstop nemocná, angína,pak...
odpověď
Dobrý den. Maximálně bych čekal průjem a ten nebyl. Není důvod se strachovat a dále to řešit.
15. 5. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor ohledně cestování s miminkem, chtěli by jsme letět začátkem července na Korfu, malému tou dobou bude 7 měsíců, let trvá dvě hodiny. Za sebou budeme mít dvoje očkování hexa vakcínou,...
odpověď
Dobrý den. Obecně kojencům doporučuji spíše dovolenou v českých luzích a hájích - v letadle si moc neumějí prodýchnout středouší, mohou je bolet uši, pomůže dudlík nebo prso. Krémem ho určitě namažte a na sluníčko fakto obrovský pozor. Koupat se s...
12. 5. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore. Chtela jsem se zeptat na Vas názor na ockovani proti rotavirum a pneumokokum? Mam 10ti tydenni dceru a dnes nas pani doktorka naockovala hexavakcinou a nabidla tyto dalsi ockovani k promysleni. Zajimal by me Vas nazor na...
odpověď
Dobrý den. Očkování protipneumokokům a rotavirům jistě podpořím na zákaldě svých zkušeností z nemocniční pediatrie (jednak těžké pneumokokové pneumonie, jednak rotavirové gastroenteritídy jako druhá nejčastější příčina příjmu na kojenecké oddělení...
12. 5. 2018
otázka
Vazeny pane doktore, u syna bylo od narozeni podezreni na abkm (hlen a obcasne nitky krve ve stolici), soubezne mel ale ecoli infekci. Po dobu kojeni jsem drzela bezmlecnou dietu, krev nebyla, hlen byl az do zavedeni nemlecnych prikrmu. Na UM jsme...
odpověď
Dobrý den. Pokud už jste na HA UM, tak už prakticky žádnou dietu nedržíte. Samozřejmě je možné, že se po něčem příznaky potravinové alergie znovu objeví. Zkuste jogurt na chvíli vysadit, dávat jiné mléčné výrobky a zkusit se k němu za nějakou dobu...