GBS - nedostatečný profylaxe

19. 4. 2017
otázka

Dobrý den, obracím se na Vás z dotazem možného rizika. Před týdnem jsem porodila syna. Měla jsem pozitivní stěr na streptokoka. Ve 4.00 mě praskla plodová voda, měla jsem pravidelné kontrakce, ovšem porodní cesty prý nebyly připraveny. V 9:30 jsem se konečně doprosila podání antibiotik, která dokapala cca.v 10:00h v 10:50 se syn narodil. Dosud se žádné komplikace nevyskytly. Jaké je prosím riziko pozdní formy GBS u nedostatečné profylaxe. Je možné nechat synovi udělat nějaké testy na přítomnost streptokoka B v těle? Či nějak jinak minimalizovat riziko. Za jakou dobu od porodu se mohou komplikace vyskytnout? Neustále si vyčítám, že jsem v porodnici pouze o antibiotika prosila, že jsem nebyla ráznější, čas na jejich podání byl. Předem děkuji za Vaši odpověď.

odpověď

Dobrý den. Tato problematika je poměrně složitá. Proto se pokusím odpovědět několika poznámkami: největší riziko je prvních 24 hodin zápalem plic nebo sepsí. To už naštěstí máme za sebou. Další rizikové faktory jsou odtok plodové vody více než 12 hodin před porodem, horečka matky (nad 38°C během porodu) a nezralost pod 37.g.t. Z toho naštěstí také nic neuvádíte. Ne vždy se podaří patřičnou profylaxi provést. Je také pravdou, že u více než poloviny dětí s časně vzniklou GBS sepsí byl výtěr u jejich maminek negativní. U klinicky dobře vypadajících dětí, u kterých nebyla provedena adekvátní profylaxe, by se podle amerických doporučení:

- měly vyšetřovat děti pod 35. gestační týden (hemokultura a krevní obraz), i když toto doporučení má své limity

- podávání antibiotik novorzencům bez klinických nebo laboratorních známek sepse není všeobecně indikováno

Epidemiologickou studii na riziko pozdní sepse se mi nepodařilo dohledat. Riziko pozdní sepse je však naštěstí mnohem menší než sepse časné. Nemá význam dělat stěry ani dávat naslepo antibiotika na osídlení. Pozdní sepse může být i za několik týdnů, ale to miminko může mít sepsi i z úplně jiných důvodů, např. zánětu ledvin. Shrnutí: riziko je naštěstí malé, nicméně zvláště u dítěte do tří měsíců platí všeobecné doporučení - v případě, že by mělo teplotu, změnilo by nápadně chování, apod., raději je jděte ukázat lékaři na pohotovost.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 916
Další dotazy
20. 10. 2017
otázka
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se dá mast hydrocortison krátkodobě použít na ekzém na krku u dcerky 7 měsíců? Nic jiného nám nezabírá. Děkuji.
odpověď
Dobrý den. Taková mast se na těžký ekzém použít dá, ale vždy bych to konzultoval s lékařem, ideálně dermatologem, který dítě vidí, případně má dítě v péči. Je potřeba pečlivě zvážit přínosy a rizika takové léčby, léčba kortikoidy může být nežádoucí...
18. 10. 2017
otázka
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor na užívání tekutého Bio Colostra na podporu imunity u dítěte ve věku 13,5m korigovaně (17m biologicky). Předem velice děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den. Osobně jsem k takové podpoře imunity skeptický. Kolostrum může obsahovat imunoglobulíny, tyto jsou ale jako bílkoviny degradovány v žaludku a nevstřebávají se. Všechny ostatní složky by mělo dítě dostávat v pestré batolecí stravě. Nevím o...
16. 10. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore. Mám 9 měsíční dceru a už asi dva měsíce neusne jinal, než že mi trhá vlasy. Když si nasadim například čepici, tak dlouho pod ní sahá až nějaký pramen uzme. Když ji nasadim rukavice vztekle rukama mlátí a třepe až rukavice...
odpověď
Dobrý den. Děti kolem třičtvrtě roku to dělají poměrně často a pokud nepoškozuje i sebe, nemusí to být nic patologického. Popisuje se i vliv separační úzkosti, která je kolem 10. měsíce fyziologicky hodně silná. Děti kontakt s vlasy/se srstí...
12. 10. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore. Kamarádka má adoptované dítě a nyní z ní "vypadlo", že biologická matka na něj přenesla syfilis. Hned po porodu došlo k přeléčení antibiotiky a prý chodili jen na krevní testy, které byly dosud v pořádku, ale nyní - ve dvou...
odpověď
Dobrý den. Nemusíte se bát. Situace, že by se Vaše dítě nakazilo, je velice nepravděpodobná.
9. 10. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, mám takový dotaz. .. mame jít na oslavu a když kojím, muzu si dát skleničku vina nebo radsi ne? Za jak dlouho se odbourává alkohol z mléka z 2 dcl vina do dalšího kojení? Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den. Jestli si jednou za čas dáte skleničku vína (rozhodně ne pravidelně), tak se nic moc nestane. Alkohol z jedné sklenky bílého vína byste měla zmetabolizovat do 2-3 hodin.
9. 10. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, opět se na vás obracím s dotazem. Dceři je nyní téměř 13měsíců a začíná samostatně chodit. Je velice aktivní,celé dny se nezastaví. Nyní jsme na dovolené, kde celé dny "plave, chodí" a non stop řádí. V noci ovšem přestala...
odpověď
Dobrý den. Myslím, že má najednou hodně podnětů, změnil se běžný režim. Pokud jste u moře, také jestli nebyla moc na slunci. Věřím, že časem se to upraví, až se vrátíte do normálního režimu. Samozřejmě můžete zkusit i "volnější" den.
9. 10. 2017
otázka
Dobrý den, Dobrý den, jsem ve 34 týdnu těhotentví ze stěru z nosní sliznice mi byla zjištěna přítomnost bakterií Corynebcaterium species a Streptococcus viridans. Chtěla bych se zeptat, jetsli mohou představovat riziko pro mé dítě a co případně mohu...
odpověď
Dobrý den. Uvedené bakterie představují běžné osídlení nosní sliznice a není potřeba dělat vůbec nic.
6. 10. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktora. Chtěla bych se s vámi poradit ohledně spánku syna (2 a tri ctvrte roku). Už delší dobu ( pul roku urcite) se synovi často stává, že po usnuti se do hodiny vzbudi s velikym brekem. Ocicka ma zavřená, place, vetsinou i treba...
odpověď
Dobrý den. Může se jednat o noční děs nebo noční můru. U obou se může dítě probudit s pláčem, u nočního děsu si dítě sen nepamatuje, u noční můry áno. Dokonce se vážou na rozdílné fáze spánku. Jeden z nich je spíše první polovinu noci, ten druhý pro...
6. 10. 2017
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně hlenu 2letého syna ve stolici. Už jsme byli na několika testech, sonu a vše bylo v pořádku i přesto se synovi ve stolici stále objevuje hlen. Abych to upřesnil, matka syna ho totiž detailně prozkoumává, na povrchu je...
odpověď
Dobrý den. Pokud tam hlen není s krví, je ho malé množství, dítě růstově a váhově prospívá, má v pořádku vývoj a klinický nález, co Vám řekne Váš praktik, bych to nejspíše moc neřešil. Hleny mohou být známkou podráždění tlustého střeva. V kojeneckém...
4. 10. 2017
otázka
Vážený pane doktore, ve 28. tt mi byla náhodou zjištěna snížená funkce štítné žlázy, TSH 5,65, FT4 10,74. Po měsíci byly již hodnoty v normě. Obávám se, zda takto snížená funkce nemohla syna nějak negativně poznamenat. Jak by se to projevilo? Další...
odpověď
Dobrý den. Myslím, že se nemusíte bát. V 28.týdnu už by měla fungovat štítná žláza plodu, který by si měl sám vytvářet dostatek hormonů. Kromě toho Vaše hodnoty zas nebyly tak dramatické. Nyní už si miminko tvoří hormony štítné žlázy s dostatkem...