GBS - nedostatečný profylaxe

19. 4. 2017
otázka

Dobrý den, obracím se na Vás z dotazem možného rizika. Před týdnem jsem porodila syna. Měla jsem pozitivní stěr na streptokoka. Ve 4.00 mě praskla plodová voda, měla jsem pravidelné kontrakce, ovšem porodní cesty prý nebyly připraveny. V 9:30 jsem se konečně doprosila podání antibiotik, která dokapala cca.v 10:00h v 10:50 se syn narodil. Dosud se žádné komplikace nevyskytly. Jaké je prosím riziko pozdní formy GBS u nedostatečné profylaxe. Je možné nechat synovi udělat nějaké testy na přítomnost streptokoka B v těle? Či nějak jinak minimalizovat riziko. Za jakou dobu od porodu se mohou komplikace vyskytnout? Neustále si vyčítám, že jsem v porodnici pouze o antibiotika prosila, že jsem nebyla ráznější, čas na jejich podání byl. Předem děkuji za Vaši odpověď.

odpověď

Dobrý den. Tato problematika je poměrně složitá. Proto se pokusím odpovědět několika poznámkami: největší riziko je prvních 24 hodin zápalem plic nebo sepsí. To už naštěstí máme za sebou. Další rizikové faktory jsou odtok plodové vody více než 12 hodin před porodem, horečka matky (nad 38°C během porodu) a nezralost pod 37.g.t. Z toho naštěstí také nic neuvádíte. Ne vždy se podaří patřičnou profylaxi provést. Je také pravdou, že u více než poloviny dětí s časně vzniklou GBS sepsí byl výtěr u jejich maminek negativní. U klinicky dobře vypadajících dětí, u kterých nebyla provedena adekvátní profylaxe, by se podle amerických doporučení:

- měly vyšetřovat děti pod 35. gestační týden (hemokultura a krevní obraz), i když toto doporučení má své limity

- podávání antibiotik novorzencům bez klinických nebo laboratorních známek sepse není všeobecně indikováno

Epidemiologickou studii na riziko pozdní sepse se mi nepodařilo dohledat. Riziko pozdní sepse je však naštěstí mnohem menší než sepse časné. Nemá význam dělat stěry ani dávat naslepo antibiotika na osídlení. Pozdní sepse může být i za několik týdnů, ale to miminko může mít sepsi i z úplně jiných důvodů, např. zánětu ledvin. Shrnutí: riziko je naštěstí malé, nicméně zvláště u dítěte do tří měsíců platí všeobecné doporučení - v případě, že by mělo teplotu, změnilo by nápadně chování, apod., raději je jděte ukázat lékaři na pohotovost.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 821
Další dotazy
27. 6. 2017
otázka
Dobrý den, mému synovi bylo 21.6. šest měsíců. Od narození je na UM. Uz dva měsíce má hlen ve stolici. Není to nějaké velké množství, i když vlastně nevím :-( Paní doktorka to nějak zvlášť neřeší, rozbor stolice ani výtěr z konečníku nedělala....
odpověď
Dobrý den. ABKM samozřejmě nelze vyloučit. Pokud dítě prospívá a nejsou tam žilky krve, sám bych možná ještě vyčkal, ale indikace Nutrilon Allergy Care rozhodně není chybou. Pokud je dítě jinak klinicky v pořádku, další vyšetření t.č. není...
27. 6. 2017
otázka
Dobrý den, mám 5mesicniho syna, ktereho plne kojím. Včera mi na chirurgii strhavali nehet a na hojeni napsali mast Betadine 100mg. Muzu s touto mastí bez obav kojit? Na chirurgii jsem kojení hlasila, ale v příbalovém letaku pisi, ze pri kojeni neni...
odpověď
Dobrý den. Betadinu aplikujeme jako účinnou dezinfekci na kůži i novorozencům nebo kojencům. Pokud ji budete aplikovat na omezené místo (nehtové lůžko) a ne na velké plochy, aplikace vzhledem ke kojení bych se nebál.
27. 6. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, dnes můj jedenáctiletý syn snědl párky i s igelitovým obalem. Byly nakrájené na kousky a zjistili jsme to až je dva snědl. Prostě to prý šlo špatně kousat. Může se mu něco stát? Děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den. Je velice nepravděpodobné, že by se cokoli stalo.
25. 6. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na jednu věc. Mám 5 měsíční dceru, plně kojím. Nyní jsem na zánět prsu dostala antibiotika Augmentin a kojím dále. Dcera by měla jít v úterý (atb beru od neděle, na týden) na očkování Prevenar 13. Je...
odpověď
Dobrý den. Nemusíte se bát a očkování může mimino podstoupit. Antibiotika by mohly ovlivnit odpověď proti živým bakteriím, nicméně vakcína proti pneumokoku je tzv. neživá a antibiotika by tvorbu imunitní odpovědi neměly nijak ovlivnit, ani kdyby je...
23. 6. 2017
otázka
Dobry den, chtela bych se zeptat na syna-3 mesice, do 7 tydnu neprospival, pote hospitalizace, zjistili IBKM non Ige, nasazeno Alfamino, zacal prospivat, nyni ma 5,2kg.. V tech 7 tydnech mel hranicni hodnotu amoniaku- 53, pak 49... V 10 tydnu...
odpověď
Dobrý den. Uvedených hodnot bych se vůbec nebál, dědičná porucha metabolismu (s poruchou metabolismu amoniaku) je nepravděpodobná
23. 6. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore. Pročetla jsem snad všechno o alergii na kravskou bílkovinu. Ale jsem již tak bezradná, že Vám chci popsat naší konkrétní situaci. Od 4 měsíců měl náš plně kojený chlapec opakovaně nitky krve ve stolici. Doktorka mi řekla,...
odpověď
Dobrý den. Popravdě bych Vám doporučil, aby Vás paní doktorka poslala na některou z dětských kliník, klidně přímo k hospitalizaci. Dítě potřebuje speciální tzv. aminokyselinovou formuli (Neocate nebo Alfamino), pokud je nebude tolerovat, alespň...
23. 6. 2017
otázka
Vazeny pane doktore, malemu bude 6 mesicu a je na Nutrilonu HA. Duvody pro HA mleko byly nasledujici : tezke ekzemy,silne blinkani, krev a hlen ve stolici. Presli jsme tedy na tento typ mleka. Stolice se upravila, ale ekzemy a blinkani pretrvavaji....
odpověď
Dobrý den. Popravdě pokud mělo miminko všechny uvedené příznaky, nemělo by dostávat HA mléko, ale Nutrilon Allergy Care nebo Alfaré. Toto mléko by Vám měl PLDD napsat na recept, protože je velice drahé a jedná se o léčbu. Praktici tyto formule na...
23. 6. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, mám na Vás dotaz. Malá si škrabe tvářičky, tak jsem jí dala na ruce rukavičky. Jenže jsem pak zjistila, že v jedné rukavičce měla ukazováček ohnutý na druhou stranu. Bojím se ted, že se jí s ním něco stalo. Sice nepláče,...
odpověď
Dobrý den. Pokud ho dokáže ohnout ve všech kloubech (i když je natažený), pokud tam není otok, zarudnutí, je poranění nepravděpodobné. V opačném případě je ke zvážení ukázat ho na dětské chirurgii.
21. 6. 2017
otázka
Dobrý den můj syn byl narozen předčasně v 27tydnu měl půlkulaté měřil 32cm.Ted už mu jsou dva roky.Lekari říkali že na to že se narodil předčasně tam má všechno v pořádku jako kdyby jste narodil normálně.Včera se mi z ničeho nic začal dusit až byl...
odpověď
Dobrý den. Nevím, co to bylo a jaké máte možnosti, ale pokud se dvakrát během dvou dnů dusil, sám bych doporučil dítě hospitalizovat a přinejmenším observovat. Na zvážení je endoskopické vyšetření dýchacích cest, které se provádí ve specializovaných...
21. 6. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu. Mám 2 letou dceru, pro případ potřeby jsem si na doporučení lékárnice zakoupila dezinfekci na rány Betadine 100 mg/ml kožní roztok. Informace v příbal. letáku mne ale poměrně vyděsili: U novorozenců a...
odpověď
Dobrý den. Sám mám s Betadinou velice dobré zkušenosti a používáme ji na drobné ranky (např. po kožních biopsiích), i v rámci našich jiných invazivních výkonů jako velice účinnou a bezpečnou dezinfekci. Na malé odřeniny "běžného provozu" bych ji ani...