GBS - nedostatečný profylaxe

19. 4. 2017
otázka

Dobrý den, obracím se na Vás z dotazem možného rizika. Před týdnem jsem porodila syna. Měla jsem pozitivní stěr na streptokoka. Ve 4.00 mě praskla plodová voda, měla jsem pravidelné kontrakce, ovšem porodní cesty prý nebyly připraveny. V 9:30 jsem se konečně doprosila podání antibiotik, která dokapala cca.v 10:00h v 10:50 se syn narodil. Dosud se žádné komplikace nevyskytly. Jaké je prosím riziko pozdní formy GBS u nedostatečné profylaxe. Je možné nechat synovi udělat nějaké testy na přítomnost streptokoka B v těle? Či nějak jinak minimalizovat riziko. Za jakou dobu od porodu se mohou komplikace vyskytnout? Neustále si vyčítám, že jsem v porodnici pouze o antibiotika prosila, že jsem nebyla ráznější, čas na jejich podání byl. Předem děkuji za Vaši odpověď.

odpověď

Dobrý den. Tato problematika je poměrně složitá. Proto se pokusím odpovědět několika poznámkami: největší riziko je prvních 24 hodin zápalem plic nebo sepsí. To už naštěstí máme za sebou. Další rizikové faktory jsou odtok plodové vody více než 12 hodin před porodem, horečka matky (nad 38°C během porodu) a nezralost pod 37.g.t. Z toho naštěstí také nic neuvádíte. Ne vždy se podaří patřičnou profylaxi provést. Je také pravdou, že u více než poloviny dětí s časně vzniklou GBS sepsí byl výtěr u jejich maminek negativní. U klinicky dobře vypadajících dětí, u kterých nebyla provedena adekvátní profylaxe, by se podle amerických doporučení:

- měly vyšetřovat děti pod 35. gestační týden (hemokultura a krevní obraz), i když toto doporučení má své limity

- podávání antibiotik novorzencům bez klinických nebo laboratorních známek sepse není všeobecně indikováno

Epidemiologickou studii na riziko pozdní sepse se mi nepodařilo dohledat. Riziko pozdní sepse je však naštěstí mnohem menší než sepse časné. Nemá význam dělat stěry ani dávat naslepo antibiotika na osídlení. Pozdní sepse může být i za několik týdnů, ale to miminko může mít sepsi i z úplně jiných důvodů, např. zánětu ledvin. Shrnutí: riziko je naštěstí malé, nicméně zvláště u dítěte do tří měsíců platí všeobecné doporučení - v případě, že by mělo teplotu, změnilo by nápadně chování, apod., raději je jděte ukázat lékaři na pohotovost.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 866
Další dotazy
18. 8. 2017
otázka
Dobrý den, pediatr na čtyřměsíční prohlídce zjistil u syna šelest na srdci. Odeslal nás pro jistotu na kontrolu na kardiologii. Objednáni jsme, ale až na 14.9., a já mám nyní strach, zda to není až za dlouho. Bohužel jsem se na internetu dočetla, že...
odpověď
Dobrý den. Jestli Vaše miminko dobře prospívá a je jinak v pořádku, není důvod na velké obavy. Skutečně patologický nález při takto slabém šelestu vidíme málokdy. S nedomykavostí chlopně Vašeho tatínka to také nejspíše nemá vůbec nic společného.
18. 8. 2017
otázka
Dobry den. Mohu se zeptat,zda skodi foceni mobilem s bleskem/led blesk iphonu6/ dvouletemu diteti? Fotili jsme cca deset fotek ve tme, v predsini bez oken. Na vsech fotkach ma jasne cervene panenky. Ted se bojim,zda diky tmave mistnosti, kdy jeho...
odpověď
Dobrý den. Tento problém jsem před nedávnem řešil a naštěstí se podařilo zjistit, že energie blesku z fotoaparátu je tak malá, že by neměla sítnici ublížit.
17. 8. 2017
otázka
Dobrý den, je to 14 dní, co jsem začala mému synovi dávat první příkrmy. V září bude mít 6 měsíců. Zatím bylo vše bez problémů, začal si zvykat...zkoušeli jsme mrkev, brambor, petržel, celer, květák, hrášek...ale cca je to 5 dní, co má nepravidelnou...
odpověď
Dobrý den. Pokud se nekroutí bolestí, kdyby bylo vhodné vyšetření, bych se toho nebál. Je přirozené, že po zavedení příkrmů bude stolice hustější a méně častá, klidně i jednou za dva nebo tři dny.
16. 8. 2017
otázka
Dobrý den, prosím mám 7 měsíční miminko. Začíná vše strkat do pusinky. Nevšimla jsem si kousky plastu rozzvejkaneho od psů na sedacce a bojím se jestli to malej nesnedl. Prosím co delat v takové situaci. Dekuji
odpověď
Dobrý den. Malý kousek plastu do velikosti desetikoruny by měl bez potíží projít, komplikace nejsou pravděpodobné. V případě potíží samozřejmě konzultovat lékaře, ale myslím, že není třeba se bát.
16. 8. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, mám 9měsíčního syna, kterého stále kojím. Synovi kapeme každý den kapku vigantolu. Donedávna jsem brala multivitamínové tabletky pro kojící ženy, ale až nedávno jsem si všimla, že obsahují i 20 mikrogramů vitaminu D, a teď...
odpověď
Dobrý den. Nemusíte se bát, vůbec ni se nestalo, a to i kdyby se přenesla celá dávka vitamínu přes mateřské mléko dítěti.
15. 8. 2017
otázka
Vážený pane doktore, poprosila bych o Váš názor a radu - máme miminko 7 týdnů, narozen v 34.tt, korigovaně cca 2 týdny, od propuštění z porodnice tj. cca měsíc se potýkáme se zánětem spojivek, levé, pravé oko, střídavě, nyní obě, sekret zelenožlutý...
odpověď
Dobrý den. Asi bych miminko přeléčil antibiotickými očními kapkami (např. Tobrex), vždy před vykapáním očičko vyčistit antiseptickými kapkami. Pokud zánět neodezní, již masírujete slzní kanálky, vyžádal bych konzílium očního lékaře k zvážení...
15. 8. 2017
otázka
Dobrý den Vážený pane doktore, mám chlapečka starého nyní dva měsíce. Každý večer, někdy i přes den ho zlobí kojenecká kolika.Má bolesti bříška, napíná se a kroutí. Bohužel už jsem vyzkoušeli snad vše se se dalo - masáže, kapičky espumisan, cvičení...
odpověď
Dobrý den. Kojenecká kolika je definována jako pláč trvající více než tři hodiny, častěji než třikrát do týdne, alespoň dva týdny za sebou. Typicky se objevuje kolem koncem prvního měsíce života a sama vymizí ve 3-4 měsících života. Nikomu se dosud...
14. 8. 2017
otázka
Dobry den, mame dva syny 2 roky a 7 mes. Zajimalo by mne jaky denni rezim by pro kazdeho z nich byl optimalni s ohledem na dobu spanku, cas ukladani k vecernimu spanku, stravovani, delky vychazek atd. Zaroven prosim o zhodnoceni takoveho rezimu z...
odpověď
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Pravidelný denní režim je pro dítě velmi důležitý, nicméně bych se zdráhal vydávat doporučení v duchu „dítě má či musí dělat to či ono přesně od tolika do tolika hodin“. Vždy je třeba mít na paměti potřeby a možnosti...
14. 8. 2017
otázka
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor a radu ohledně možného předávkování paracetamolem. Před několika dny jsem jela se 4,5měsíčním synem na pohotovost s vysokou horečkou a paní Dr. mi řekla, ať mu ihned doma dám čípek. Paní doktorka věděla,...
odpověď
Dobrý den. Určitě se bát nemusíte. Normální dávkování je 10-15mg/kg/dávku. Pokud má miminko přesně 6kg, tak jsme mu dala 16mg/kg a vůbec nic se neděje, protože toxická dívka je mnohem vyšší. (Pokud váží více než 6kg, tak je to ještě méně). Dala jste...
14. 8. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Syn,3 roky, byl s otcem na výletě, kde došlo k dietní chybě. V důsledků této došlo k neutišitelnému zvracení a násl.hospitalizaci pro dehydrataci na dětském odd. Po 3 dnech propuštěn do...
odpověď
Dobrý den. Podle Vašeho popisu - exantém podobný kopřivce, který svědí, to odpovídá spíše nějaké alergické reakci. Exantém po virové gastroenteritíděd také někdy bývá, ale většinou nesvědí. Jestli je to na terapii systémovými antihistaminiky nebo...