Hexavakcína

6. 1. 2017
otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nutné nechat očkovat všechny 4 dávky hexavakcíny? Po 3. dávce měl syn alergickou reakci, otok na místě očkování a ekzém. Nechtěla bych ho už takovým problémům vystavovat. Je pravděpodobné, že po dalším očkování bude mít podobnou reakci? Děkuji, Monika

odpověď

Dobrý den. 4. dávka je součástí očkovacího kalendáře. Nedokážu posoudit, nakolik byla reakce závažná. Konzultujte proto prosím svého PLDD, a v případě, že se jednalo o skutečně velkou reakci a máte strach, je možné konzultovat nebo pokračovat očkování v očkovacím centru (v Praze v Motole).

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 975
Další dotazy
11. 12. 2017
otázka
Dobrý den, chtěla bych poradit jak dále postupovat. Momentálně je synovi 6 měsíců doteď kojen, zatím neočkovaný (nejprve kvůli nízké porodní váze později kvůli "ne zdraví" od tří měsíců trpěl velkým zahleněním, zadní rýmou kdy nastávali situace že...
odpověď
Dobrý den. Pokud se po Vaši dietní chybě objevily u malého žilky krve ve stolici, skutečně se o alergiina bílkovinu kravského mléka (nebo u kojeného dítěte breast-milk kolitítdu) jednat může. Chronické zahlenění toho může být důsledkem, proto také...
11. 12. 2017
otázka
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak dlouho je infekční pásový opar? Přesněji se mi jedná o to, že mám 8 měsíčního syna se středně těžkou neurtopénií a např. 1.12. se mi projevil pásový opar. Okamžitě jsem nasadila léčbu (Herpesin 400 á 4 hodiny),...
odpověď
Dobrý den. Imunita, která se podílí v boji proti viru planých neštovic, naštěstí více souvisí s jiným typem bílých krvinek (lymfocyty) než s neutrofily - proto by neutropenie Vašeho dítěte v tomto případě neměla moc vadit (neutropenie by nám vadily...
11. 12. 2017
otázka
Dobry den, prosim muze se pri porodu nakazit dite z pochvy kde jsou premnozena vibria (mobiluncus)? Jsem tesne pred porodem a nevim zda se stihnu prelecit metronidazolem. Jaka by pripadne byla rizika pro dite? Dekuji moc
odpověď
Dobrý den. Kromě jediného odborného článku v databázi pubmed, že uvedené osídlení může způsobit předčasný porod, se mi nepodařilo najít žádné špatné působení na plod nebo narozené dítě. Takže můžete být klidná.
8. 12. 2017
otázka
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu a názor ke zdravotnímu stavu dcery – nyní má 9. týdnů, váha 4,3 kg, narozena v 36. týdnu, porodní hmotnost 2,4 kg. Porod byl přirozený, zahájen odtokem plodové vody, bez komplikací (pouze novorozenecká...
odpověď
Dobrý den. Indikace podávání antibiotik u asymptoamtických infekcí močovýh cest je u kojenců složitá. Nicméně pokud se jednalo o opakovaný odběr, získaný dokonce opakovaně cévkováním, tak atb jsou na místě. Samozřejmě není dobré dávat atb příliš...
7. 12. 2017
otázka
Dobry den p.doktor chcela som sa poradit o nepovinnom ockovani pre 12 chlapca.Povinne ma vsetky to je jasne,z nepovin.ma akurat FSME,je polyv.alergik a v minulosti bol sledovany pre PFAPA syndrom.Dalej som sa chcela opytat na nepovin.ockovanie dcery...
odpověď
Dobrý deň. Zaočkoval by som FSME i u malej (hlavne, ak máte v okolí veľa kliešťat), a najskor hepatitídu A u oboch. Ostatné je na Vaše zvažovanie (hlavne meningokok, ktorý može prebiehať rýchlo a dramaticky, ale riziko, že ho chytí je dosť nízké).
7. 12. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, dne 30.10.17 jsem porodila v 38+5 chlapecka. Porod byl spontánní, ale bohužel se musel ukončit vexem. Chlapeček v pořádku po porodu, měl trošku červenou hlavičku, ale za 3 dny to zmizelo. Měl novorozeneckou žloutenku, nutno...
odpověď
Dobrý den. Velká většina komplikací porodu VEXem se objeví bezprostředně po porodu, riziko pozdních komplikací je naštěstí malé. Snad chlapec neměl během porodu nedostatek kyslíku (předpokládám, že se jednalo o nepostupující porod), protože adaptace...
6. 12. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, pořád kojím svého 13měsíčního syna, ale bohužel mám právě kvasinkový zánět a doktor mi předepsal 2 zaváděcí globule lomexinu s tím, že při kojení nevadí, ale v přívalovém letáku píší, že se při kojení nesmí. Mohu ho tedy brát...
odpověď
Dobrý den. U kojení je potřeba zvážit přínos a riziko každého léku. V souhrnné informaci uvedeného léku je psáno, že se může při kojení podávat s opatrností. Málokterá farmaceutická firma si dovolí udělat studie u kojících matek, byl by to i velký...
6. 12. 2017
otázka
Dobrý den , dcera má po narození na obou víčkách tkz. andělské kousnutí, zmizí to a za jak dlouho ? Děkuji
odpověď
Dobrý den. Pokud měla paní doktorka nebo pan doktor na mysli superficiální kapilární névus, který se na víčkách projeví růžovým zbarvením, většinou vymizí během prvních měsíců nebo prvního roku.
6. 12. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore. Mám dotaz ohledně své 11. měsíční dcery, která má dlouhodobé problémy se zácpou. Už jsem zkoušela skoro všechno, v příkrmech vynechávám mrkev, rýži, banán, dávám ředěnou švestkovou šťávu, probiotika, do příkrmu olivový olej....
odpověď
Dobrý den. Pokud má holčička takovéto chronické problémy, doporučuji vyšetření dětským gastroenterologem - provede odběry, zváži pasáž, apod. (nebo vyšetření v proktologické poradně, v Praze v rámci pracoviště dětské chirurgie v Krči nebo v Motole).
4. 12. 2017
otázka
Dobrý den potřebovala bych poradit. Mám 3měsíční holčičku. A už asi 3 týdny máme problém s kojenim a uspavanim. V ruce jí nakojit už nejde, protože se začne otáčet na druhou stranu a kouká kde co lítá. Takže když jsme venku, tak je to úplně bez...
odpověď
Dobrý den. Před nedávnem jsem mluvil s jednou maminkou. Říkala, že ve srovnání s tím, jaký byl porod, kterým ji strašili, je mnohem horší neklid a pláč její dvouměsíční dcerky, která byla naštěstí úplně jinak v pořádku. Pláč již odezněl, malá...