Hlavicka hmatatelna v pochve+CS 2 v 25tt

17. 9. 2020
otázka

Dobry den pane doktore, rada bych vas pozadala o vas nazor na vyjadreni meho gynekologa, ze hlavicka plodu, kterou nahmatal pri vaginalnim vysetreni delozniho cipku je prilis nizko a do tehot.prukazky zapsal hodnotu CS 2. Dle vyjadreni je dle UZ vysetreni,ktere nasledovalo hodnota v norme a cipek to pry zatim drzi (konkretni hodnotu jeho delky vsak nesdelil). Doporucil klidovy rezim (nejlepe lezeni),aby byl tlak na panev co nejmensi a do tydne kontrolu. V den vysetreni jsem byla 25+0tt. Je mozne,aby takto brzy byl plod hlavickou dolu a byl hmatatelny v pochve? Je nutne bezvyhradne dodrzovat lezeni? A jaka je dle vaseho nazoru pravdepodobnost nutnosti lezet az do konce tehotenstvi,aby plod nebyl ohrozen? dekuji za vas nazor a cas!

odpověď

Dobrý den, pokud nemáte pravidelné kontrakce, krvácení, anamnézu předčasného porodu, je přesnější ultrazvukové měření délky děložního hrdla, pokud není hodnota méně než 25 mm, můžete být v klidu. Toto měření lze zopakovat v intervalech 14 dnů. AP

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.


Počet odpovědí: 2907
Další dotazy
24. 10. 2020
otázka
Dobry den, pan doktor! Stalo se, že jsem v den početí a dva týdny po početí darovala plazmu, protože jsem ješte věděla, že jsem těhotná. Nyní se velmi obávám, zda to ovlivní dítě. Existují nějaké známé negativní účinky dárcovství plazmy v rannem...
odpověď
Dobrý den,nevadí.Nijak.
24. 10. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na užívání Utrogestanu v průběhu těhotenství. Jsem po IVF (darovaná embrya) uchytilo se jen jedno, druhé se začalo spontánně vstěbávat. Na posledním sonu byla již vidět jen trochu tekutina po...
odpověď
Dobrý den,v tomto daném konkrétním případě bych řekl,že progesteron 2 tbl na noc rozhodně nic nezkazí až do 36.týdne,byť zcela off label
24. 10. 2020
otázka
Dobrý den pane Doktore, jsem 21+2 a před 2 týdny my bylo zjištěno kratší děložní hrdlo. 19+2 naměřeno 25 mm. V minulém těhotenství jsem měla stejný problém. Od 24tt jsem měla 25mm. Ležela jsem do 35 týdne. Cerclage byla vyhodnocena, že není nutná. V...
odpověď
Dobrý den,už dvacete let víme, že absolutní klid na lůžku zvyšuje riziko předčasného porodu.Proto, VŮBEC NECHÁPU,jak někdo toto opatření může stále doporučovat.Cerclage ale u Vás na místě,souhlas.  Předpokládám,že už máte progesteron vaginálně,...
24. 10. 2020
otázka
Vážený pane doktore, absolvovala jsem 2.screening v 21+1 tt. Vše v pořádku až na nízko položenou placentu. Ta je uložena na zadní stěně, zasahuje distalnim okrajem až k vnitřní brance(více jsem se nedozvěděla) , takto to mám ve zprávě. Kromě...
odpověď
Dobrý den,takto leží placenta v dané fázi těh.u cca 20% těh. , u nás bychom omezení žádné nedoporučili."late onset",tj. pozdní forma předčasného porodu,tak ,jak popisujete,  má NULOVOU předvídatelnost. Může a nemusí se opakovat.Prognoza dětí...
24. 10. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, cca před 2 lety jsem podstoupila robotickou abdominální cerclage kvůli insuficienci čípku a následnému předčasnému porodu. Nyní jsem těhotná, 23.tt a s druhým trimestrem se mi zvýšilo libido. Občas prožívám orgasmy ve spánku...
odpověď
Dobrý den, sex sám o sobě problém nezpůsobuje.
24. 10. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore. Prosím o Váš názor. Byla jsem u gynekologa ( v 8tt)na ultrazvuku. Plod v poradku, ale v deloze se objevovalo cosi, co pan doktor priznal, ze nevi co je..mam z toho ted strach, protoze na dalsi kontrolu jdu az za 14 dni...ve...
odpověď
Dobrý den,netuším,vážně, může a nemusí být přepážka na děloze.  
15. 10. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore. Mám na Vás dotaz. V dubnu jsme přišli o miminko ve 25 tt, příčinou byla infekce plodových obalů. Dlouho jsme nepřišli na příčinou infekce. Prošla jsem hematologické vyšetření, vyšetření na endokrilologii a na nic se nepřišlo...
odpověď
Dobrý den,IgG bez pozitivity IgM znamená v konkrétní kontextu Vašeho předchozího těh.již jen prodělanou infekci,tj. ochrannou imunitu a na další těh.by tím nemělo mít negativní vliv, ale pozitivní,ochranný jistě ano.
13. 10. 2020
otázka
Dobry den pane doktore, v lednu letosniho roku jsem ve 39 tydnu porodila mrtveho chlapecka. Pricina - 3x omotany pupecnik okolo krcku s pravym uzlem. Nyni jsem ve 21 tydnu tehotenstvi a cim je toto tehotenstvi starsi, tim vice se trapim tim, aby se...
odpověď
Dobrý den,pravděpodobnost je velmi malá,ale bohužel nelze nijak upřesnit. Na UZ se po pupečníku ale nepídíme, má ho kolem ruky,trupu,nohy,krku atd. 30% dětí, a u drtivé většiny z nich nedělá problém,chápeme jako přirozenou součást těhotenství.
13. 10. 2020
otázka
Dobrý den, snad jsem vybrala správnou sekci. Mám za sebou zamlklé těhotenství v 8tt, nyní začínám 10. Od poloviny osmého týdne se potýkám s nepravidelným krvácením různé intenzity. S tím, že se objevuje pouze při močení a v posledních dnech došlo k...
odpověď
Dobýr den, krvácení je u  cca 20% těhotných, aniž u většiny z nich nakonec problém.Nicméně chápeme,obecně, jako projev nestability těhotenství, které většinou neznamená nic,ale v určitém počtu případů,nelze zjistit u koho ano,u koho ne, může...
11. 10. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, narazila jsem dnes na informaci, že progesteron může mít teratogenní vliv na plod dítěte a že může zbůsobit následující - virilizace, vyšší riziko VCC, defektů CNS, redukčních vad končetin a atrézie jícnu. Celkem mě tato...
odpověď
Dobrý den,zdroj? Progesteron užívají miliony žen v I.i II.trimestru a reálně nic uvedeného nevidíme. Platí pro max. dávky 6 tbl 100 mg denně.