Hodnoty z krve v testech z 1. a 2. trimestru

10. 11. 2013
otázka
Dobrý den, měla bych dotaz opět týkající se hCG. Přečetla jsem hodně Vašich odpovědí týkající se této hodnoty a chápu, že sama o sobě např. zvýšená hodnota nic neznamená, že se test hodnotí jako celek a že je přesnější prvotrimestrální screening než tripple test. Přesto mě trápí několik otázek a protože bych chtěla rodit u Apolináře, obracím se s nimi na Vás. Komb.test vyšel údajně dobře, CRL 69 mm, NT 1,8 mm, BPD 21 mm, nosní kost normální. Biochemický screening (vzorek odebrán v 9+3tt): Volný beta-hCG: 149,0 IU/I - shodný s 2,166 MoM; PAPP-A: 0,610 IU/I - shodný s 0,748 MoM. Upravené riziko: Trizomie 21 - 1:626, Trizomie 18 - 1:10467, Trizomie 13 - 1:32767. Vyšetření z druhého trimestru: MS-AFP: 24, 5 ug/L - 0,70 MoM; uE3: 0,94 ug/L - 0,96 MoM; Total hCG: 53 kiu/L - 2,06 MoM Fb hCG IT: 149 iu/L - PAPP-A : 0,61 iu/L - NT: 1,8 mm - 1,07 MoM Screening negativní, zvýšené Total hCG 2,06 MoM Riziko DS: 1 z 1100, riziko NTD 1 Z 12000, riziko DS očekávané pouze vzhledem k věku matky (31 let) je(1 z 830). Poznámky: Fb hCG1 a PAPP-A nebrány v úvahu protože 1.odběr proveden před 10.týdnem Chtěla bych Vás moc poprosit o Váš názor, máme z toho nyní s manželem trochu zamotanou hlavu. Když jsem prosila o vysvětlení, bylo mi nabídnuto echo plodu (což nás tedy čeká příští týden). Na genetickém ultrazvuku lékař nic neshledal. (1) Chtěla bych se zeptat, proč nemohou být brány v druhém testu v úvahu hodnoty FBhCG a PAPP-A - všude se píše, že odběry biochemického screeningu probíhají 9-11tt a u mě byl vzorek odebrán 9+3. (2) Také bych se chtěla zeptat, zda je hodnota z prvotrimestrálního screeningu (149,0 IU/I - shodný s 2,166 MoM) považována za zvýšenou a pokud ano, jestli, když na zvýšené hCG poukazuje i druhý test, to můžeme hodit za hlavu nebo zda by to skutečně nějaký problém signalizovat mohlo, případně jaká další vyšetření bychom měli absolvovat, či zda byste na našem místě ještě někde podstoupil nezávislý genetický ultrazvuk (samozřejmě chápu, že nikdo nám nemůže dát stroprocentní jistotu, přesto bychom chtěli udělat vše, co je v našich silách). Jde o naše druhé dítě, u prvního byly všechny testy v pořádku a mimiko se narodilo zdravé. Za Vaši radu moc děkuji.
odpověď
Dobrý den,kdyby nebyl proveden tripple test,nebyly by následné zmatky,co dodat...tripple test může situaci upřesnit,ale nese s sebou obří falešnou pozitivitu....pak je mi líto,ale moc neumím vyjádřit, takto se ve světě moderní hodnocení neprovádí.Je-li komb.test negativní, už žádný tripple test není.... jediné,co mohu nyní doporučit,je opravdu fetální ECHO.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 23876
Další dotazy
15. 10. 2018
otázka
Dobrý večer pane doktore ,jsem v 22 tydnu těhotenství a čím více se hlídám tím větší chyby dělám, prosím pane doktore chtěla jsem se zeptat krajela jsem kuřecí maso a olizla jsem si omylem prsty :( může zde být nějaké riziko nakažení listeriózou ?...
odpověď
Dobrý den,listerie jsou ve vysokém počtu běžných potravin. Nicméně v malém množství.Pokud se potraviny správně skladují,imunita si poradí.Pokud ne,vzácně se mohou přemnožit a udělat nákazu - horečnatý potrat,předč.porod.
15. 10. 2018
otázka
Vážený pane doktore, chci Vás poprosit o Váš názor ohledně Leidenský mutace a MTHFR. V rodině máme vysoký výskyt Leidenské mutace. Sama jsem na ní testovaná a u mě nebyla diagnostikovaná. Dočetla jsem se, že u Leidenský mutace je zvýšené riziko...
odpověď
Dobrý den,pokud ji nemáte, pak neřešte.MTHFR je porucha zpracování listové kyseliny a je spojena s mírně vyšším výskytem potratu, předč.porodu atd.Pokud žena užívá dlouhodobě před početím a v těh.aktivní metabolit listové kyseliny (listová kys....
15. 10. 2018
otázka
Váženy pane doktore, Mam za sebou 4 potraty, příčiny nezjisteny (6 tt, 6tt, 23tt,6tt) a jeden porod po provedené cerklazi. Nyní jsem těhotná v 19 tt a mám dělo. hrdlo opět pootevrene na 0,5cm a délky 40mm.byla mi zjištěna poz. Ureaplazmata a mám atb...
odpověď
Dobrý den, s Vaší anamnézou je ZÁSADNÍ opatření aplikace Utrogestanu a nízkomolekuárního heparinu denně od početí do porodu. T o je nejvyšší "level" péče,který dramaticky snižuje riziko komplikací. Je to sice "off label",ale nejvyšší centra v...
15. 10. 2018
otázka
Som v 33.tt, TK 115/60, otvorená na 1prst tesne, hrdlo 2cm, CS-3, preto mi doktorka odporučila klidový režim doma a užívanie 3x500mg magnézium denne. Mam diagnostikovanu lahku OVP. Chcem sa vás spýtať akú formu magnézia mi odporúčate?Magnezium -oxid...
odpověď
Dobrý den,magnesium je placebo v zabránění předčasného porodu a horní hranice užívání jsou 4x2 tbl denně ( 500 mg tbl).
15. 10. 2018
otázka
Dobrý den, pane Doktore, po 14 dnech suchého dráždivého kašle přítelkyně (nyní: 12tt), kdy nepomohlo kloktání či dezinfece dutiny ústní a kašel se spíše zhoršoval, jsme se i na základě Vašich odpovědí na tomto fóru, rozhodli nasadit Sinecod....
odpověď
Dobrý den,je velký problém,že řada farmaceutů,při vší úctě k nim,čerpá data z teoretických zdrojů.Proto jsem svolil a je mi ctí být recenzentem této publikace,která ale určená lékařům https://www.knihydobrovsky.cz/farmakoterapie-v-tehotenstvi-a-pri-...
15. 10. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat můžu rýma ohrozit vývoj plodu v 18.tydnu těhotenství. Objevila se mi vodnata rýma, lehce zvýšená teplota 37,2 pár dní, poté rýma silnější a trvala cca 2 týdny a poté se mi vytvořili opary na rtu a pod nosem (na opary...
odpověď
Dobrý den, běžné virozy a rýma plod neohrožuje, AP
15. 10. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, čekám druhé dítě, jsem 35+0tt a včera mi pan doktor na kontrole řekl, že dítě už je hlavičkou hodně dole a tvrdil mi, že do termínu ho nedonosím. Jinak nález na porodních cestách vcelku optimistický, hrdlo zcela uzavřené, 2,...
odpověď
Dobrý den, dle uložení hlavičky nelze předvídat termín porodu, AP
15. 10. 2018
otázka
Vážený pane doktore, prosím o radu, popř. uklidnění. Kdysi v bláznivých létech jsem si nechala udělat piercing v pupíku. Protože se mi vždy rána špatně hojila, raději jsem ho vyhodila. Nyní v těhotenství, jak se pupík napíná, se jizva opět ozvala a...
odpověď
Dobrý den, ošetřujte dále jako dosud, miminko to neohrožuje, AP
10. 10. 2018
otázka
Dobrý večer pane doktore, měla bych ještě navazující dotaz ohledně těhotenské cholestázy. Žlučové kyseliny mi v pondělí 1.10. vyšly 21, v té době dle UZ stáří plodu 35+0. Dostala jsem Ursosan 250mg 0-0-2 + Transmetil 1-0-1, dočasně svědění výrazně...
odpověď
Dobrý den,ne,přesně jak píšete,kolegové zvolili ZCELA optimální postup,dtto jako my např. HOdnoty žluč.kyselin se nabírají jednou týdně, mezi tím nemá smysl, neuvěřitelně  kolísají,dle toho,jak je "odčůráte" a jak je odbourají játra atd.
10. 10. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o Váš názor. Jsem ve 35.tt (první těhotenství, zatím vše naštěstí v pořádku). V rodině máme vysoký výskyt embolií, proto mi byl dělán před lety test na trombofilní mutace. Závěr je, že u mě nejsou...
odpověď
Dobrý den,MTHFR není dispozicií k trombozám,je porucha zprac.kyseliny listové a tak je dobré doplnit do těla to,co se při této chybě v těle netvoří ještě měsíce před početím a celé těh.,tj.aktivní formu listové kyseliny,kterou má v ČR v sobě jen...