Hydrocefalus, fontanela

9. 7. 2019
otázka

Dobrý den, chtela bych Vas poprosit o informace ohledne nemoci hydrocefalus u miminek. Na internetu pisi ze prvotni priznak je zvetseni obvodu hlavicky ale uz nepisi o kolik cm o 2cm,5 nebo 10cm treba behem mesice nebo dvou? nevim o kolik je zvetseni hlavicky normalni a o kolik ne. Mam treba 14,5mesicni dceru a ta mela v 10mes. obvod hlavičky 46cm v roce take 46cm a ted ve 14,5mesicich ma 47,5 tj.narust o 1,5cm to se mi zda v poradku kdyz si vezmu ze ji dva mesice predtim nerostla a ted ano. Dale se Vas chci zeptat jake ma dalsi priznaky tato nemoc? Pozna nemoc obycejny clovek nebo jen doktor podle ultrazvuku? Jinak se me dite chova normalne neni vztekle,netrpi nespavosti, normalne ji,ty vystouple zily jak pisi na internetu si myslim ze nema,jen trosicku par slabych u spanku...

Fontanelu tedy srostlou jeste nema a myslim si, ze je dlouhou dobu stejna a nezmensuje se. Kdyz jsem byla na ockovani tak jsem pani doktorce rekla ze jeste nema srostlou fontanelu a ta mi jen rekla, ze ma dcera do dvou let cas a nic vic,vigantol davam, na slunicko chodime a fontanela se mi zda porad stejna asi 2x1,5. V ockovacim prukaze ma dcera VF ve 14dnech 2x2, ve 3 mes. 2x2, ve 4 mes. 2x3 (to se ji asi zahadne zvetsila nebo nevim) , v 6mes.1x1, v 8mes.2x1, v 10mes.2x1,v roce 2x1,5 a ted 14mes 2x1,5 Tem rozmerum nerozumim jednou je fontanela vetsi pak mensi a pak zase vetsi, muzete mi prosim poradit? Nebo jen nemam peclivou pani doktorku a ty rozmery si vymysli? Dcera ma od narozeni hodne vlasku.

Muze byt fontanela dlouho stejna a pak se treba behem mesice o centimetr zmensit?

Dekuji Vam za odpovedi a preji hezky den s pozdravem Lucie Nova

odpověď

Dobrý den. Podobně jako na růst do délky a váhu, tak i na obvod hlavičky existují percentilové křivky. Pokud dojde k výraznému nárůstu směrem nahoru nebo dolu (tzv. přes dvě hlavní percentilové křivky), tak je nutné vyšetření. Orientačně na základě hodnot, které jste poslala, tam nic špatného není (dítě má v roce věku průměrně 46-47cm, ve dvou letech 49cm).

S velkou fontanelou - rozměry, které píšete, jsou zcela v normě. U novorozence a malého kojence se VF může zvětšovat, pak postupně její rozměry klesají. Většinou se uzavírá do 18.měsíce věku. Kdyby to bylo o tři čtyři měsíce později, nijak bych to nejspíše nevyšetřoval.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1845
Další dotazy
19. 9. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně očkování. Chtěli bychom stihnout očkování naši dcery (dat.nar. 30.8.2019) dvěma dávkami hexa vakcíny a prevenaru ještě do Vánoc. Je to při současném očkovacím kalendáři možné? Dle infa z szu.cz je...
odpověď
Dobrý den. Možné to teoreticky je, ale nevím, jestli je to dobře. Je potřeba počítat s tím, že i kdybychom interval zkrátili a dávku podali těsně před Vánoci, tak mimino může mít ještě několik dnů poté teploty nebo být nevrlé. A to je něco, co bych...
17. 9. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, Měsíc po porodu mě začaly hodně bolet kolena. Jsem silnější postavy, nicméně dosud jsem s koleny neměla problémy. Od narození malé ji kojím jen částečně. Nevím čím je ta bolest způsobena nicméně mě napadlo užívat nějaké...
odpověď
Dobrý den. Nejsem gynekolog, ale mám zkušenost, že maminky po porodu bolí nohy, někdy i měsíce. Sám nevím, čím je to způsobeno, jestli nějakou vécní nedostatečností. Jestli chcete brát komerčně dostupné přípravky na klouby obsahující např....
16. 9. 2019
otázka
Dobry den, chtela bych se zeptat na koprivku u dcery. Je ji 3 a kousek, zacala chodit do skolky a po otci nejspise podedila alergii na hmyzí (komari) kousnuti. Tatinek ji nema lekarsky potvrzenou, ale kazde kousnuti predstavuje alespon tydenni otok...
odpověď
Dobrý den. Má sice kopřivku, ale jinak ve Vašem popisu nevidím nic tak závažného, abyste to řešili jinak než Vámi uvedenou a dosud aplikovanou léčbou. Pokud má i jiné alergické projevy, atopický ekzém, ucpaný nos nebo naopak sekreci z nosu, nebo...
16. 9. 2019
otázka
Dobrý den, dcerka má 3 měsíce a už týden se potýká s hnisavým výtokem z oka. Totéž si prodělala s druhým okem, kdy se jí udělal váček a ten se zřejmě vyprázdnil masážemi oka a atb kapkami. Ve středu máme odjet na dovolenou do zahraničí, máme kapat...
odpověď
Dobrý den. Atb bych se nebránil hned, vždy po vykapání očí antiseptickými kapkami. Je dobře, že děláte masáže slzných kanálků. Nevím, jak daleko pocestujete a jaká je úroveň místního zdravotnictví, kdyby došlo k nějakým komplikacím (nejenom stran...
16. 9. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, půlroční syn od narození trpí gastro refluxem. Nejedná se o projektilové zvracení, ale ublinkávání menšího množství jídla v průběhu celého dne, nejen bezprostředně po jídle, ale i třeba dvě hodiny poté. Dodržujeme všechna...
odpověď
Dobrý den. Souhlasím s Vaší PLDD, že pokud je dítě jinak v pořádku a takhle dobře prospívá, tak se reflux řešit nemusí. Spíše alespoň zkontrolovat, jestli dávky mléka nejsou zbytečně vysoké a mimino se nepřepíjí. Jiné by bylo, kdyby mělo mimino...
12. 9. 2019
otázka
Dobry den, pane doktore, prosím o radu. Můj 8. týdenní syn často po kojení cca 30 az 60 minut, zejména tedy v noci jakoby lapá po dechu (hyka) bud jen jednou nebo vícekrát za sebou. Nevim zda se jedná o problém s dechem či se mu jen vrací šťávy ze...
odpověď
Dobrý den. Je mi líto, ale tohle si nedovolím vyřešit po mailu. Zkuste to natočit na mobil a PLDD ukázat. Nemusí se jednat o nic závažného, podle Vašeho krátkého popisu se nejspíše jedná o reflux, o přepíjení nebo jejich kombinaci. Ale pokud to...
10. 9. 2019
otázka
Dobrý den, mám 5 měsíčního syna na UM Sunar AR a comfort. Bere probiotika Bio Gaia a stále máme problémy s prdikama a nemůže se mi sám vykakat. Vyprázdni se mi sám max 2 dny v měsíci. Jinak má bolení a pláče. Nevím si už rady a náš lékař říká že je...
odpověď
Dobrý den. První, co bych udělal - jestli kvůli refluxu nepotřebuje AR formuli, tak bych dával běžnou formuli. 5 měsíců už je celkem dost na koliky, ale těžko se mi odpovídá bez anamnézy a bližšího klinického vyšetření. Jestli odešla smolka déle než...
8. 9. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, můj dotaz se týká jídelníčku mého 14měsíčního syna, od narození dávám Nutrilon,kojila jsem pouze jen asi první dva týdny. Od 4 měsíců jsme zavedli příkrmy (ve skleničce), bez problémů, postupně ovoce a ovocné přesnídávky. Od...
odpověď
Dobrý den. Důležité je, že miminko dobře prospívá a roste, a že kouše. Podle váhy a délky se rozhodně nezdá, že by strádal. Zkuste mu dávat piškoty když ne v jogurtu, tak alespoň v mléku častěji, aby kousal a žvýkal co nejčastěji. Vše je to hodně o...
8. 9. 2019
otázka
Dobrý den ještě jednou pane doktore, mám dotaz ohledně mé dcery. Za nedlouho jí bude 5 měsíců a ještě nebyla očkovaná. Minulá pediatrička nestihla malou naočkovat a pak jsme se z důvodů stěhování přehlásili jinam, kde nám pediatr řekl, že takhle...
odpověď
Dobrý den. Nechápu, proč pediatr nechce očkovat 5měsíční dítě, které dosud očkováno nebylo. Jestli to není výjimečný případ patřičně odůvodněný, a postupuje tak u většiny dětí, měl by praxi zavřít.  Četné studie prokázaly benefity očkování. Množství...
8. 9. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat na podávání pečiva pro svého ročního syna. Nyní má vpodstatě každý den pečivo-střídám rohlík a chleba,ale nejsem si jistá jestli nevadí,že má pořád toto pečivo.Všude čtu jak klasické rohlíky jsou nezdravé...
odpověď
Dobrý den. Dělejte, co uznáte za vhodné a netrapte se vším, co kde píšou. Rohlík a chléb jsou ještě pořád základem naší místní stravy a pro mimino naprosto v pořádku. Samozřejmě můžete obohatit o jakékoli jiné pečivo, ale nesmí být pro mimino příliš...