hypertneze a těhotenství

18. 1. 2020
otázka

Dobrý den, je mi 38 let, léčím se pro hypertenzi a chci ještě otěhotnět. Znamená to automaticky, že pokud otěhotním budu muset rodit před termínem a vyvolávaným porodem? Že se TK v těhotenství ještě zhorší? A že je velmi vážné riziko preeklampsie ? V podstatě, že otěhotnět v mém věku a s hypertenzí ( i když léčenou) je vyloženě hazard?

Vím, že mi nikdo neřekne, jak to bude zrovna u mne. Zajímá mne dlouholetá zkušenost s ženami s hypertenzí (max 165/105 bez léků, léky teprve dostanu, prý Dopegit, když se snažíme o dítě a tonometr domu). Víc mi k tomu nebylo řečeno.

Jinak děti už mám, vše bez komplikací, nikdy jsem v těhotenstvý vysoký TK neměla. To až teď. Zkřížilo mi to plány. Ještě jsem jedno dítě velmi chtěla.

odpověď

Dobrý den,hazard ne,ale hypertenze,pokud se nevyvine v peeklampsie (bezmála čtvrtina těhotných) nebo nebude jiný důvod, by neměly přenášet. Překvapivě mají ženy s chronickou hypertenzní celkem dobré výsledky,nicméně je zde nepředvídatelné riziko růstové restrikce dítěte. 

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24620
Další dotazy
21. 2. 2020
otázka
Vážený pane doktore, moc Vás prosíme o radu. Z předchozího vztahu mám syna 5 let,porod přirozený, 39+3, zdravý, krevní skupina A-,těhotenství v pořádku. Se současným partnerem máme dceru, 9 měsíců, těhotenství komplikované(opakující se špinění z...
odpověď
Dobrý den,vyšetření zpravidla nakonec nezjistí nic,co by jinak změnilo následující postup. Podání imunomodulační podpory - nízkomolekulární heparin a progesteron vaginálně významně zlepšuje šance proti nepodání uvedených prostředků. Za 22 let praxe...
21. 2. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může nějak negativně ovlivnit vývoj plodu to, že jsem pár dní před otěhotněním dobrala druhé balení makrolidových antibiotik Klacid? Děkuji za Váš názor.
odpověď
Dobrý den,ne.
21. 2. 2020
otázka
Vážený pane doktore, Prosím Vás o radu – o dítě se snažím od 30 let – 2014/2015 zamlklé těhotenství (1x dilatace hrdla při kyretáži). 2016 – reprodukční imunologie u prof. Gallové – Ulčové, bez nálezu. 2017 porod - od začátku těhotenství utrogestan...
odpověď
Dobrý den,v podstatě progesteron vaginálně a mihiheparin a cerkláž jen při zkrácení hrdla pod 25 mm do 24.týdne.Jinak chování těhotenské,bez spec.omezení. Do poradny ke mně můžete,ale registrující gynekolog musí napsat žádanku typu K k předání do...
21. 2. 2020
otázka
Dobrý den,je mi 38let před 7lety jsem prodělala potrat v 15tt celé těhotenství bylo rizikové, krvácení, hematom nakonec mi odtekla plodova voda. S nynějším přítelem jsme se snazili o miminko 5let máme za sebou 3.IVF příčina neplodnosti krom nízké...
odpověď
Dobrý den,vyšetření zpravidla nakonec nezjistí nic,co by jinak změnilo následující postup. Podání imunomodulační podpory - nízkomolekulární heparin a progesteron vaginálně významně zlepšuje šance proti nepodání uvedených prostředků.
21. 2. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, aktuálně jsem těhotná v 8. týdnu a mám za sebou dvě zamlklá těhotenství (konec vždy cca v 8. týdnu). Beru Utrogestan 4-0-4. Myslíte, že by bylo vhodné nasadit LMWH jako prevenci časné těhotenské ztráty, nebo k tomuto obvykle...
odpověď
Dobrý den, Česká společnost klinické alergologie a imunologie doporučuje LMWH po dvou těh.ztrátách ( sekce reprodukční imunologie). Progesteron stačí 200 mg tbl na noc. Víc je zcela zbytečné.
21. 2. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, odpovídal jste mi na dotaz 3.2., moc Vám děkuji. Můj dotaz se týkal opakovaných výsevů oparu na hýždích v těhotenství (ted 17tt. trpěla jsem v nižší míře už před těhotenstvím). Bohužel i po dobrání herpesinu se mi do týdne...
odpověď
Dobrý den,ano,jednou z verzí je užívat Zovirax 3x400 mg denně až do porodu,snižuje riziko recidivy.Ale dítě je chráněno protilátkami,tam o.k.
21. 2. 2020
otázka
Dobry den, rada bych se zeptala na Vas nazor na zvedani 15kg od pocatku tehotenstv,sama ma 55kg. Mam dvouleteho syna,15kg a jsem na pocatku tehotenstvi. Bohuzel manzel ma narocne povolani a tak 5x za den ho proste musim zvednout napr do zidlicky,...
odpověď
Dobrý den, pokud je těhotenství dobře založené, jste jinak zdravá, nebála bych se. Samozřejmě snažte se zvedání omezit, při zvedání zapojte nohy a omezte námahu beder a břišních svalů. S pozdravem Katka Meeganová
16. 2. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, moje těhotenství bylo bezproblémové, 31+0 na kontrole vše v pořádku, 31+2 mi ráno v 6 hodin začala protékat plodová voda. V nemocnici si mě nechali na kapačkách s tím, že na nich budu 3 dny a potom budu rodit. Monitory v...
odpověď
Dobrý den,neznám detaily a nemohu tedy vědět, proč kolegové doporučili tento postup... Ať nezní hloupě...ale co nyní napíšu,odráží zkušenosti pracoviště.... vedeme  péči takto u nás cca 15 let. Tj.odtéká-li voda po 20.uk.týdnu, není-li ohrožena...
16. 2. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je správné nabídnout Hamiltonův hmat v 38+1tt . Zpráva zní: 1. grav. spont. koncepce neg.scr. M.D., t.p.+5 dní nemá GDM GBS neg EFW 2930g normohydram 4.2 Subj. poslíčky porodu. Děloha dráždivá, SF 33 cm, PPH,...
odpověď
Dobrý den,nabídnout můžeme,ale těhotná musí se vším souhasit. Bez souhlasu špatně. Nicméně u zdravé prvorodičky chabá šance na úspěšnou podporu biologické přípravy dítěte k porodu takto brzy.
16. 2. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, mám dotaz ohledně potřeby užívání fraxiparinu v těhotenství. Je mi 44 let. Porody v roce 2002+2003, otěh. i těhot. bez problému, děti donošeny, přirozený porod 40tt, (3800g,4350g,V roce 2019 imunologoe u Dr. Malíčkové, vše...
odpověď
Dobrý den, ve Vašem případě, v nejmodernějším pojetí, nemluví vůbec do péče hematolog. Nemůže vědět.Miniheparin má imunomodulační záměr podávání,nikoliv srážlivost ovlivňující. Buď ví erudovaný porodník nebo reprodukční imunolog.  Progesteron je též...