Hypotrofický plod

20. 2. 2012
otázka
Hezký den, pane doktore, prosím o Váš názor na výsledky biometrie. Na UZ docházím do nemocnice, lékař při mé poslední návštěvě neměl prostor se mnou cokoli probrat (což s ohledem na množství porodů v době mého vyšetření úplně chápu...). 35+0 tt: BPD 82, HC 288, AC 275, FL 67, váha 2 100 g. RI 0,62, PI 1, MCA 1,7. Po těchto výsledcích měli podezření na IUGR, byla jsem týden hospitalizována, 2x denně monitorovali plod, udělali mi oxytocinový test (v 35+5 tt). Monitory byly v pořádku, u testu mi řekli, že dopadl dobře. Po týdnu opět UZ (výsledky nemám), protože plod porostl, IUGR nepotrvzeno, pustili mě domů. UZ v 37+1 tt: BPD 85, HC 310, AC 294, FL 70,4, HC/AC 1,05, BPD/FL 1,21, váha 2 416 g, RI 0,56, PI 0,87, normální množství plodové vody. Jedná se o hypotrofický plod? Může malá hlavička naznačovat nějakou vrozenou vývojovou vadu? (screeningové vyšetření v I. trimestru i UZ v 21 tt byly v pořádku). Jak by bylo z Vašeho pohledu vhodné dále postupovat? Kontrolu v poradně, CTG budu mít příští týden, další UZ bude zřejmě až za 14 dní - nebylo by lepší jej provést už za týden? Mám obavy, že plod třeba přestane růst... Mám těhotenskou cukrovku, jsem jen na dietě, hodnoty cukru mám v normě. Doporučil byste ukončení těhotenství před termínem (kvůli růstu plodu, cukrovce), případně nejpozději v termínu? Mám obavy z vyvolávaného porodu - zda nebude pro "mé malinké" miminko znamenat příliš velkou zátěž. Bylo by dobré oxytocinový test udělat ještě znova? Moc děkuji za odpověď Jana
odpověď
Dobrý den,pojen hypotrofický plod je široký a zahrnuje v širším slova smyslu řádově několik podkategorií,mj.růstovou restrikci danou vlivem konstituce (genetické vlivy ) = norma, jednak např. vlivem abnormálního placentárního/pupečníkového zásobení, a další.... pokud plod roste lineárně (= přibývá, nezhoršují se UZ parametry,monitory), lze uvažovat o vlivu konstituce. Pozná se ovšem z mnoha po sobě jdoucích vyšetření.Nejkratší doba mezi měřeními velikosti plodu minimálně 14 dní, dříve není ve vyspělých zařízeních zvyklé (chyba měření). Monitor stačí 1x týdně, opak. zátěžový test také po 38.týdnu. Pokud bude vše o.k.,jen nepřenášet dlouho,jinak žádnou nadbytečnou intervenci.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24948
Další dotazy
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Dobrý den, ani doprton tedy poslech srdíčka ani uktrazvuk nevadí, AP
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Pokud jste byla začátkem září 6 g.-t.-, nemohlo to být ze styku 29/8, AP
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Ano, AP
22. 10. 2021
otázka
Dobrý den, jsem 17 měsíců po sekci, miminko bylo vymodlený po 4IVF a 7transferu, dnes jsem byla na kontrole u lékaře a ten my sdělil že je jizva slabá a není tak zjizvená jak by měla být .A prý kvůli tomu nedoporučuje těhotenství, pak mi zůstala po...
odpověď
Dobrý den, můžete si vyžádat second opinion u jiného lékaře a uktarzvukové vyšetření jizvy na případný defekt jizvy a pak konzultovat vše v IVF centru, AP