Infekty v tehotenstve

11. 11. 2019
otázka

Dobrý deň, pani doktorka. Zajtra začínam 36 tt. V 24 tt som prekonala campylobactera, dostala som ho na rodinnej grilovačke z kuracieho mäsa. Choroba prebiehala krvavými hnačkami a vysokou teplotou. Infektologička ma uistila, že táto baktéria sa nemôže dostať k bábätku. Napriek tomu ma celý mesiac kontrolovala, brala výtery a preventívne liečila päť dní antibiotikami Rovamycine. Upozornila ma, že som seronegatívna na toxoplazmózu a môžem byť rada, že som nedostala práve túto chorobu. Ani Vám nemusím hovoriť, ako som si zvyšok tehotenstva dávala pozor na to, čo zjem. Možnože aj z toho dôvodu beriem svoje tehotenstvo až príliš úzkostlivo.

Na začiatku októbra som však v jednej reštaurácii zjedla vajce, ktoré malo tekuté žĺtko, čiže evidentne neprešlo dostatočnou tepelnou úpravou. O štyri dni nato ma začalo mierne pobolievať hrdlo a na ďalší deň sa u mňa prejavila únava, bolesť kĺbov, svalov (hlavne bedrových a krížových) a občasná žalúdočná nevoľnosť (jesť mi však chutilo). Uvedené stavy trvali cca 5-6 dní. Zvýšenú teplotu, bolestivé či zväčšené uzliny a bolesť hlavy som nepociťovala, nepreháňalo ma ani som nezvracala, problémy s močením som nemala. Jednoducho som nevedela identifikovať, či ma niečo obchádza, alebo sú to skutočne len príznaky vysokého štádia tehotenstva - veľmi sa totiž podobali tomu, čo som zažívala počas prvého trimestra.

Nenechala som to len tak a navštívila som gynekologičku. Gynekologička tvrdila, že zvýšená únava je v tomto štádiu tehotenstva častá, žalúdok ma bolí z toho, že dieťa je už veľké a tlačí naň, že kĺby a svaly ma bolia presne z toho istého dôvodu a hrdlo ma pobolieva preto, lebo ma páli žáha a jedlo sa mi vracia naspäť pažerákom, čo následne dráždi aj hrdlo (mám dlhodobo diagnostikovaný GERD). Nakoniec mi po mojich prosbách s veľkou neochotou zobrala rozšírený krvný obraz a protilátky na choroby, vrátane toxoplazmózy, EBV a syfilisu.

Výsledky týchto testov dopadli - našťastie - negatívne. Z rozšíreného krvného obrazu sa však zistilo, že som mala mierne zvýšené hodnoty neutrofitov a mierne znížené hodnoty lymfocytov (ale len percentuálne hodnoty, tie absolútne boli v poriadku). Výsledok bol interpretovaný tak, že buď som mala, resp. mám na niečo alergiu, alebo ma skutočne v tom čase obchádzala nejaká ľahká chrípka. Tieto výsledky jednoducho nepredstavovali podľa doktorky niečo, čím by sa mala zaoberať. Keďže som sa cítila a aj sa cítim omnoho lepšie, tlak, moč, morfologické sono a základný krvný obraz mám v poriadku a pohyby dieťaťa cítim, tento môj predchádzajúci stav sa teda už vôbec nerieši. Z výsledkov som však vyčítala, že test na listeriózu mi nerobili, hoci aj na toto ochorenie som vyslovila podozrenie. Stále mi preto vŕta hlavou, či sa náhodou niečo nezanedbalo...

Tento štvrtok mám poslednú poradňu u gynekológa. Doktorka mi bude robiť ster z pošvy na streptokoka plus kontrolné sono plodu. Dá sa z tohto steru zistiť aj prítomnosť iných baktérií v tele matky, napr. už spomínanej listeriózy? Môžem to doktorke navrhnúť, alebo sa to robí automaticky? Bojím sa ale, že ma už skutočne vyhodí z ambulancie :)

Myslíte, že by za uvedenými príznakmi (bolesť v krku, únava, bolesť kĺbov a svalov, občasná nevoľnosť, percentuálne hodnoty neutrofitov a lymfocytov; avšak bez akejkoľvek teploty, zimnice, bolesti hlavy, vracania a hnačiek) mohla stáť aj listerióza? Je možné nakaziť sa listeriózou z nedostatočne tepelne upraveného vajca? Ako by ste na mojom mieste postupovali Vy?

Nechcem nič zanedbať, no nechcem sa ani zbytočne stresovať. Žiadne problémy momentálne nepociťujem. Plod, plodová voda a plodové obaly sú podľa minulotýždňového sona v poriadku. Vopred ďakujem za odpoveď a za objektívnu radu.

odpověď

Dobrý den, reálné riziko nákazy listeriozou u zdravé těhotné z jídla je minimální, pokdu se cítite dobře a jiné obtíže neuvádíte , je test zbytečný, ale pokud Vás to uklidné, můžete se domluvit s gynekologem o jeho náběru, pokud to není indikované, lze odběry provádět i na vlastní žádost za přímou úhradu pacientem, A.Pašková

MUDr. Andrea Pašková

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu

Počet odpovědí: 1689
Další dotazy
7. 12. 2019
otázka
Dobrý den, je nutné brát Utrogestan? Je možno perorálně? 31tt a čípek 20mm (ve 29tt 30mm) a zároveň odhad váhy 2050g. Je tato délka čípku a váhový odhad problém? Děkuji
odpověď
Dobrý den,perorálně 10% efekt proti vaginálnímu podání, takže jako by jste neužívala. Progesteron vaginálně do 30.týdne,je-li hrdlo pod 25 mm, proti placebu JEDNOZNAČNĚ zvyšuje šance na úspěšné pokračování těhotenství, z x-velmi složitých důvodů....
7. 12. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore. Vím, že podobný dotaz už zde byl, ale nemohu to už najít. V 30+0 mne hospitalizovali v nemocnici kvůli zkrácenému čípku na 1,8cm u dvojvaječných dvojčat. Po dalším přeměření další den už měl údajně přes 2cm. Musím se přiznat...
odpověď
Dobrý den,jkopie jedné mé odpovědi... Zkracování děložního hrdla není příčina, ale to obraz dosud skrytě probíhajícího „odmítání“ těhotenství matkou = tzv. předčasná remodelace děložního hrdla. Děložní hrdlo má mít stabilní délku alespoň 25 mm,...
7. 12. 2019
otázka
Dobrý deň pán doktor, chcem Vás poprosiť o odpovede na 2 dotazy: 1. Som v 34 +4dni a moja lekárka mi dnes povedala, že máme veľmi nízko hlavičku. CI je 3. Odporučila mi kľudový režim, lebo že je riziko predčasného pôrodu. Je veľké riziko predčasného...
odpověď
Dobrý den,ad 1 - v této fázi těhotenství NELZE předpovídat riziko předčasného porodu.  Ležení ale mírně zvyšuje riziko,takže nesmyslné doporučení.  Aniball o.k.
7. 12. 2019
otázka
Dobry den, pane doktore, Rada bych se zeptala na Vase doporuceni v me situaci. Jsem v 9.tydnu druheho tehotenstvi. Behem prvniho mi byla diagnostikovana leidenska a protrombinova mutace (heterozygot). Na prvni kontrole na hematologii jsem byla az v...
odpověď
Dobrý den,tak to je dost neobvyklý postup od hematologa, na rovinu, není správný,ale jen cituji své kolegy hematology. Odstup kontrol od poč.těh.á 6-8 týdnů nutný, hlídá se efektivita aplikaci miniheparinu. Někdy dávka nestačí a musí se upravit,což...
7. 12. 2019
otázka
Dobry den, jsem v 34 tt. Asi pred 3 dny ze me vysel kus nazloutleho tuheho hlenu. Mohlo se jednat o hlenovou zatku? Pokud ano muze jeji odchod ohrozit miminko? Od zacatku me trap vodnatei vytoky. Posledni dny jsou obzvlaste po ranu v nich patrny...
odpověď
Dobrý den,žádná "zátka" v porodních cestách není, mytologie. Hlen odchází z por.cest přirozeně i mimo těh. ,jen se ho na konci vyprazdňuje nárazově občas víc. Samozřejmě,neobvykle masivní odtok hlenu, často s příměsí krve, v nízkých týdnech těh.může...
7. 12. 2019
otázka
Zdravím pane doktore. Chtěla bych se zeptat od jakého tt mám vysadit utrogestan (0-0-2) a magnesium (2-2-2) ? Jsem nyní 32+2tt a čípek mám dle cervikometrie 24mm uzavřený tuhý . Od 15.12 mám nastoupit na mateřskou a přes Vánoce prý půjdu do péče...
odpověď
Dobrý den,Utrogestan do cca 36+0
7. 12. 2019
otázka
Dobrý večer,ráda bych znala Váš názor.Po dnešní kontrole v poradně mám opětovně nařízen klidový režim,v překladu striktně ležet na lůžku.Končím 34tt,minulý týden jsem měla hodnotu čípku 21mm,dnes 23mm..naléhající část,hodnota 2,zkrácení čípku 1,...
odpověď
Dobrý den,ležení mírně riziko předč.porodu zvyšuje,takže vůbec nechápu.
7. 12. 2019
otázka
Dobry den, pane doktore, procetla jsem si mnoho vasich prispevku k predcasnemu porodu. Ale nenasla jsem, co me zajima. V 21.tt mi udelali cerklage,pro zkraceny cipek 26mm.Po cerklage 35mm.Nyni 28+1tt je cervix 29mm, s pichanim u cipku. Zavadim...
odpověď
Dobrý den,po cerkláži je bohužel prognóza nepředvídatelná,nevím.
7. 12. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore. Ráda bych za několik měsíců otěhotněla. Začala jsem brát Femibion s vit.D. Na preventivní kontrole mi byl zjištěn nedostatek vitamínů D. Hladinu jsem měla okolo 35. Byl mi předepsán Vigantol. Lékaře jsem potom informovala,...
odpověď
Dobrý den,neřešil bych, Femibion D je pro početí optimální, vyšší dávky vit. D neuškodí,ale nejsou odůvodněné.
7. 12. 2019
otázka
Dobrý den, jsem ve 23tt, byla jsem vyšetřena na urologii pro bolest zad a podbřišku. Ve zprávě - pravá ledvina s výrazně dilatovanou ledv.pánvičkou 5cm. Kalichy neměstnají, lithiasu neprokazuji. Levá ledvina bez dilatace. Při zhoršení stavu zavedení...
odpověď
Dobrý den,pokud není spojeno se zánětem moč.cest,není nebezpečné.