Itakem (escitalopramum) při kojení

11. 9. 2015
otázka

Dobrý den, momentálně jsem v 30. týdnu těhotenství a mým přáním je moci po porodu kojit. Ovšem léčím se na deprese a po konzultacích s psychiatrem jsem se snažila léky snižovat a bylo v plánu je před porodem úplně vysadit, což se ovšem nepovedlo - zastavila jsem se na opravdu nízké dávce - 2,5 mg Itakemu denně (beru tedy půl tablety Itakemu 5 mg každé ráno), níže to ale opravdu nejde a psychiatr mi to ani nedoporučuje. Jeho osobní názor je, že by tak malá dávka v kojení vadit neměla, ovšem doporučuje spíše laktaci zastavit nebo se poradit s pediatrem/neonatologem, jelikož to není úplně jeho obor, což chápu. Vím, že Itakem přechází do mateřského mléka a kvůli nedostatku informací/studií nelze úplně bezpečnost prokázat. Tedy k mému dotazu - mohla by i tak malá dávka při kojení dítěti vadit? Jaká konkrétní rizika by tím mohla pro dítě vzniknout? Ještě doplňuji, že dle informací svého psychiatra žádný bezpečný lék při kojení není k dispozici. Předem děkuji za Vaši odpověď, budu vděčná za jakékoli informace.

odpověď

Dobrý den. Velký problém většiny léků je, že neexistuje dostatek dat a studií, které by tyto zkoumaly během období těhotenství a laktace. Kromě toho, že by tyto studie byly pro firmy extrémně organizačně a finančně náročné, jsou samozřejmě eticky velice špatně akceptovatelné. Proto je snažší napsat do příbalového letáku, že podávání přípravku během těhotenství a laktace nutno konzultovat s lékařem, který musí zhodnotit možný přínos a rizika. I v souhrnné informaci uvedeného léku se uvádí: "V těhotenství se může podávat jen v případě, kdy prospěch převáží možná rizika; použití při kojení se nedoporučuje." Není zaznamenána potencionální dávka, která by mohla být bezpečná. Jako rizika jsou uváděny možné abstinenční příznaky u dítěte po vysazení léku. Obávám se, že nikdo nedá ruku do ohně, aby řekl, že podávání takto nízké dávky bude bezpečné. I když se osboní názor lékařů může lišit, rozhodnutí zůstává na Vás. Nicméně i kdyby jste se rozhodla nekojit, o své miminko se nebojte. Pevně věřím, že s takovouto starostlivostí si k němu vybudujete velice hezký vztah, což je podle mne to nejdůležitější, co kojení přináší.

 

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1547
Další dotazy
21. 2. 2019
otázka
Vážený pane doktore, synovi bude šest týdnů, narodil se ve 32+4 tt. Je plně na mateřském mléce, zatím kojen jen částečně a částečně mlékem krmen. Prvních pět týdnů měl stolici téměř při každém přebalování, barva a konzistence míchaných vajíček. Před...
odpověď
Dobrý den. Asi přesně nezjistíme, co se stalo, ale variabilita stolice u dítěte na mateřskému mléku je velice široká od několka stolic za den až po jednu stolici za týden. Chlapec prospívá a je jinak v pořádku, tak neočekávám zásadní problém a nic...
20. 2. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, Prosím o radu, moje měsíční dcera, narozená císařským řezem v 37+, porodní váha 4990g (já diabeticka), 3 týdny na v porodnici kvůli poporodnímu tepu 280, což se ale už neopakovalo. Během těch třech týdnů byla miminku dávka um...
odpověď
Dobrý den. Držel bych se formule 130 až 150ml/kg a den, tj. celková dávka za den cca 700 až 800 ml, v tomto věku bych dal alespoň sedm dávek (tj. 7x110ml nebo 8x 100ml). Je to však velice orientační, někdy vypije více, jindy méně. Je potřeba počítat...
20. 2. 2019
otázka
Dobry den,pane doktore.Syn 16 mesicu/narozen o 2 mes.drive/ ma obcas malou modrinku na tele(velikost prumeru cca tuzky).Dnes aktualne jedna na boku,jedna nova na predlokti,dve skoro neviditelne na bercich (snad uplne presne na stejnem miste)....
odpověď
Dobrý den. Myslíš, že žádné jasné kritérium ani počet modřinek není v žádných doporučení dán. Nafoťte to a ukažte svému PLDD, ať rozhodne, jestli bude dělat krevní obraz, případně krevní srážlivost nebo vůbec nic. S maltoferem to nebude mít nic...
20. 2. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore,mému synovi nyní bylo 6 měsíců a když se vážil u lékařky,tak měl 8 400 g. V prosinci měl něco přes 6 kg,takže za dva měsíce přibral 2 kg.Porodní váha byla 3 840 g.Paní doktorka nás trochu vystrašila, že jeho váha je už za...
odpověď
Dobrý den. Je pravda, že máte cvalíka. Na druhou stranu , pokud nemáte celkové dávky přes 150ml/kg/den (to jest u Vás cca 1250ml), což nejspíše nemáte, tak v tomto věku se ani u takto velkých dětí z důvodu vyšší váhy jídlo neomezuje.
19. 2. 2019
otázka
Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně malého, v listopadu mu byly dva roky. Týden má teploty 38,39 jeden den byl bez teplot bere ráno a v poledne Erdomed na kašel, večer Stoptusin, dnes sme byli u MUDr.koukla do krku, vyter neudělala, udělala crp...
odpověď
Dobrý den. Při nízkém CRP (a pokud se teploty nebudou zásadně horšit a neobjeví se nové příznaky) je to nejspíše viróza. Takže nejenom mi to přijde jako dostačující, ale antibiotika mi přijdou naopak zbytečná.
19. 2. 2019
otázka
Pane doktore, děkuji ze tu pro nás jste. Mám 7 týdenní miminko. Trpím na opary, ( v tehotenstvi jsem měla jak genitalni tak na rtu) užívám od porodnice antivirotika 1tbl/denně 500mg, nicméně i přes to se mi začal dělat opar na rtu, přítel ho měl...
odpověď
Dobrý den. Tím, že na opary opakovaně trpíte a měla jste je i v těhotenství, tak máte vytvořené protilátky, které přestoupily miminku přes placentu do jeho oběhu a měly by ho ochránit. Děláte vše, co můžete, hygiena je v tom nejdůležitější, pokud...
18. 2. 2019
otázka
Dobrý den, vážený pane docente. Psala jsem Vám nedávno dotaz ohledně sedmiměsíčního syna, který se nechce hnout z místa. Den poté, co jste mi odepsal, se rozplazil a teď už jede pecky po celém bytě. Chci Vám touto cestou velmi pěkně poděkovat za...
odpověď
Milá paní Bittalová, jste moc milá. Děkuji za hezká a povzbuzující slova. Je mi líto, že nezvládnu odpovídat všem maminkám, ale to při mé práci už skutečně nejde. Ať Vám Vaše miminko přinese hodně radosti.  
18. 2. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, mám 10mesicni dceru a je ockovana takto-25.6.18 hexacima, 25.7.18 synflorix, 29.8.18 hexacima, 26.9.18 synflorix. Má otázka zní, kdy mám jít s dcerou na tu posledni preockovaci davku hexacimy? Schéma ockovani 2+1.,na...
odpověď
Dobrý den. Přeočkování hexavakcínou by podle informace uvedené v souhrnné  informaci o léku mělo být skutečně 6 měsíců od poslední dávky. Domluvte se, prosím, s PLDD.
18. 2. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat, zda je v pořádku náš jídelníček. Mám dceru, nyní je jí šest a půl měsíce. Už asi tři týdny nechce pít mléko a nevím, jestli je to v pořádku. Její jídelníček je následující: 7-8 hod: Kojení 9-10 hod...
odpověď
Dobrý den. Jídelníček se zdá být orientačně v pořádku. Není ani potřeba moc řešit, že nepije mléko - má tři mléčné porce (kojení, jogurt, kaše) a to ji dodá vápník, který potřebuje.
18. 2. 2019
otázka
Dobry den Chtela bych se zeptat cim to muze byt ze mi dcera hystericky breci. Jsou ji 2mesice a tyden . Je na UM ktere ji podle me vyhovuje.Brisko ji neboli davame biogaiu a enticon a pravidelne kaka ani se nijak nekrouti ale minimalne jednou denne...
odpověď
Dobrý den. Jako nejpravděpodobnější a věku odpovídající mi přijde, že se jedná o kojeneckou koliku. Na tu nic moc nepomáhá a odezní do věku cca 4 měsíců. Když tak proberte s PLDD, zásadní je, jestli dítě prospívá a je jinak klinicky v pořádku.