Itakem (escitalopramum) při kojení

11. 9. 2015
otázka

Dobrý den, momentálně jsem v 30. týdnu těhotenství a mým přáním je moci po porodu kojit. Ovšem léčím se na deprese a po konzultacích s psychiatrem jsem se snažila léky snižovat a bylo v plánu je před porodem úplně vysadit, což se ovšem nepovedlo - zastavila jsem se na opravdu nízké dávce - 2,5 mg Itakemu denně (beru tedy půl tablety Itakemu 5 mg každé ráno), níže to ale opravdu nejde a psychiatr mi to ani nedoporučuje. Jeho osobní názor je, že by tak malá dávka v kojení vadit neměla, ovšem doporučuje spíše laktaci zastavit nebo se poradit s pediatrem/neonatologem, jelikož to není úplně jeho obor, což chápu. Vím, že Itakem přechází do mateřského mléka a kvůli nedostatku informací/studií nelze úplně bezpečnost prokázat. Tedy k mému dotazu - mohla by i tak malá dávka při kojení dítěti vadit? Jaká konkrétní rizika by tím mohla pro dítě vzniknout? Ještě doplňuji, že dle informací svého psychiatra žádný bezpečný lék při kojení není k dispozici. Předem děkuji za Vaši odpověď, budu vděčná za jakékoli informace.

odpověď

Dobrý den. Velký problém většiny léků je, že neexistuje dostatek dat a studií, které by tyto zkoumaly během období těhotenství a laktace. Kromě toho, že by tyto studie byly pro firmy extrémně organizačně a finančně náročné, jsou samozřejmě eticky velice špatně akceptovatelné. Proto je snažší napsat do příbalového letáku, že podávání přípravku během těhotenství a laktace nutno konzultovat s lékařem, který musí zhodnotit možný přínos a rizika. I v souhrnné informaci uvedeného léku se uvádí: "V těhotenství se může podávat jen v případě, kdy prospěch převáží možná rizika; použití při kojení se nedoporučuje." Není zaznamenána potencionální dávka, která by mohla být bezpečná. Jako rizika jsou uváděny možné abstinenční příznaky u dítěte po vysazení léku. Obávám se, že nikdo nedá ruku do ohně, aby řekl, že podávání takto nízké dávky bude bezpečné. I když se osboní názor lékařů může lišit, rozhodnutí zůstává na Vás. Nicméně i kdyby jste se rozhodla nekojit, o své miminko se nebojte. Pevně věřím, že s takovouto starostlivostí si k němu vybudujete velice hezký vztah, což je podle mne to nejdůležitější, co kojení přináší.

 

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1365
Další dotazy
17. 10. 2018
otázka
Hezky den pane doktore. Chtela bych se zeptat,zda je normalni co se nam deje nebo to muze mit nejaky duvod.. Dceri byly dva mesice,od narozeni jsme na UM..posledni dny pokud nespinka,tak jen place a to dost hlasite. Nekdy ji uklidni noseni na rukou,...
odpověď
Dobrý den.Na podobný dotaz jsem před chvíli odpovídal, nejspíše se jedná o kojenecké koliky. (viz. níže v poradně)
17. 10. 2018
otázka
Dobrý den, prosím mám 16letého syna, který trpí nechutenstvím. Hrozně málo jí a často ho bolí břicho. Pan doktor mu vzal krev a řekl, že je vše v pořádku, ale není. Bývá hodně unavený,v září nastoupil na střední školu a je sportovec. Aktivně hraje...
odpověď
Dobrý den. Pokud byla krevními odběry vyloučena celiakie, tak doporučuji odborné vyšetření např. dětským gastroenterologem. Nejčastěji se jedná spíše o psychickou příčinu a není potřeba nic řešit. I kluci však mohou mít např. mentální anorexii, může...
17. 10. 2018
otázka
Dobrý den, miminku (8 týdnů) jsme zatím dudlík nedali. Občas jsme měli pohnutky, ale spíš kvůli vlastnímu klidu (prý by snadněji uslo přes den), ale ještě jsme tak neučinili. Teď ale pozoruji, že si miminko občas cucá pěstičky, až má zarudlou a...
odpověď
Dobrý den. Diskuze o vhodnosti dudlík je věčná. Pokud však na něj nebudete dávat med nebo něco jiného sladkého na uklidnění, tak je dudlík bezpečný. Tu diskuzi v podstatě ukončilo několik studii, podle kterých dudlík snižuje riziko náhlého úmrtí...
17. 10. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné, aby miminku rostly zuby už v 8. týdnu? Zvýšeně slintá už od cca. 6. týdne, tento týden (8.) si často cucá pěstičky, až má lehce odřenou kůži na několika prstech. Když jsem je hladila po tváři, tak...
odpověď
Dobrý den. První zoubek má poměrně širokou variabilitu - od měsíce až po rok, nejčastěji kolem půl roku. Může se tedy jednat o první zoubek, ale otázkou také je, jestli spíše není hladový a máte dostatek mléka.
17. 10. 2018
otázka
Dobrý den, Už nějakou dobu pátrám po ucelených informacích o vývoji dítěte. Mohl byste mi prosím doporučit nějakou literaturu, která komplexně odborně pojednává o vývoji dítěte? Mám doma nebo vím o knihách, které se zabývají motorickým vývojem a jak...
odpověď
Dobrý den. Rád bych Vám pomohl, ale žádnou takovou učebnici neznám. Poměrně široce zpracoval celou řadu podobných otázek doc.Honzík v třetím díle knížky prof.Pařízka o těhotenství. Na spoustu otázek tohoto rázu odpovídal ve své knížce i prof....
17. 10. 2018
otázka
Dobry den pane doktore,dceri jsou 2 mesice..od zacatku jsme na UM(jedna znacka)..pokud nespinka,tak place(nekdy az do fialova) utesit se mi ji povede jen na rukach,ale musim chodit..jakmile si sednu ona to pozna a zase krik...to same mame s kocarkem...
odpověď
Dobrý den. Bylo by dobré zkontultovat s PLDD, jestli se nepřepíjí, jestli dobře prospívá a je jinak v pořádku. Pokud ano, nejpravděpodobnějším důvodem jsou kojenecké koliky, které samy přejdou do čtvrtého měsíce. Existuje množství hypotéz, ale nikdo...
15. 10. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se Vás zeptala ohledně možné nákazy mého téměř čtyřměsíčního syna plicními chlamydiemi. Moje sestřenice prodělala silný kašel způsobený chlamydiemi v létě, přelom června/července nejhorší průběh, do konce července...
odpověď
Dobrý den. Zápal plic chlamýdiemi u kojenců být může, je to ale dost vzácné. Pokud už byla sestřenice přeléčená v srpnu, tak infekční není. Únava po takovém onemocnění může přetrvávat delší dobu. Kuckání nejspíše bude z virózy, kterou doma máte....
13. 10. 2018
otázka
Dobry den vazeny pane doktore, chtela bych vas pozadat o nazor. Kdyz se syn narodil, mel zanet v tele, ktery chytnul asi ode me. Byl mesic v nemocnici, kdy se snazili zjistit pricinu jeho zdravotnich problemu. Po preleceni zanetu, kdy dostaval...
odpověď
Dobrý den. Chápu Vaše obavy, prošli jste si s chlapcem těžkými chvílemi. Parametry plic poté, co malý prodělal, také nemusí být úplně v pořádku. Občasných několika rychlých nadechnutí bych se nebál, to děti mohou mít. Důležitá je spíše celková...
12. 10. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na bezpečnost očkování proti pneumokoku u nedonošeneho miminka.Chlapecek se narodil ve 34+6..Ve dvou měsících mu byla naočkována hexavakcina, druhá dávka bude ve čtyřech měsících, nyní ve třech měsících...
odpověď
Dobrý den. S doporučením Vašeho pediatra souhlasím, není důvod očkování proti pneumokoku odkládat.
12. 10. 2018
otázka
Dobrý den, syn by měl být očkován vakcinou Priorix. Jsem těhotná. Chci se prosím Vás zeptat, zda je vhodnější očkování syna odložit, až budu mít alespoň 1 trimestr za sebou vzhledem k tomu, že riziko přenosu vakcinačního viru tam je, byť naprosto...
odpověď
Dobrý den. Pokud je mi známo, nikdy jsem v odborné literatuře nenašel přenos po očkování priorixem nebo MMR vakcínou. Nebál bych se vakcínu podat.