Itakem (escitalopramum) při kojení

11. 9. 2015
otázka

Dobrý den, momentálně jsem v 30. týdnu těhotenství a mým přáním je moci po porodu kojit. Ovšem léčím se na deprese a po konzultacích s psychiatrem jsem se snažila léky snižovat a bylo v plánu je před porodem úplně vysadit, což se ovšem nepovedlo - zastavila jsem se na opravdu nízké dávce - 2,5 mg Itakemu denně (beru tedy půl tablety Itakemu 5 mg každé ráno), níže to ale opravdu nejde a psychiatr mi to ani nedoporučuje. Jeho osobní názor je, že by tak malá dávka v kojení vadit neměla, ovšem doporučuje spíše laktaci zastavit nebo se poradit s pediatrem/neonatologem, jelikož to není úplně jeho obor, což chápu. Vím, že Itakem přechází do mateřského mléka a kvůli nedostatku informací/studií nelze úplně bezpečnost prokázat. Tedy k mému dotazu - mohla by i tak malá dávka při kojení dítěti vadit? Jaká konkrétní rizika by tím mohla pro dítě vzniknout? Ještě doplňuji, že dle informací svého psychiatra žádný bezpečný lék při kojení není k dispozici. Předem děkuji za Vaši odpověď, budu vděčná za jakékoli informace.

odpověď

Dobrý den. Velký problém většiny léků je, že neexistuje dostatek dat a studií, které by tyto zkoumaly během období těhotenství a laktace. Kromě toho, že by tyto studie byly pro firmy extrémně organizačně a finančně náročné, jsou samozřejmě eticky velice špatně akceptovatelné. Proto je snažší napsat do příbalového letáku, že podávání přípravku během těhotenství a laktace nutno konzultovat s lékařem, který musí zhodnotit možný přínos a rizika. I v souhrnné informaci uvedeného léku se uvádí: "V těhotenství se může podávat jen v případě, kdy prospěch převáží možná rizika; použití při kojení se nedoporučuje." Není zaznamenána potencionální dávka, která by mohla být bezpečná. Jako rizika jsou uváděny možné abstinenční příznaky u dítěte po vysazení léku. Obávám se, že nikdo nedá ruku do ohně, aby řekl, že podávání takto nízké dávky bude bezpečné. I když se osboní názor lékařů může lišit, rozhodnutí zůstává na Vás. Nicméně i kdyby jste se rozhodla nekojit, o své miminko se nebojte. Pevně věřím, že s takovouto starostlivostí si k němu vybudujete velice hezký vztah, což je podle mne to nejdůležitější, co kojení přináší.

 

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1440
Další dotazy
12. 12. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, syn se narodil v tydnu 35+1, na ultrazvukovém vyšetření v nemocnici mu přišli na rozšiření močovodu i ledvinové panvičky s tím, že kontrolní utz bude proveden za 6 týdnů, avšak konkrétně mi k tomu nikdo nic neřekl. Ve zprávě...
odpověď
Dobrý den. Jedná se o jeden z nejčastějších ultrasonografických nálezů. Tento zůstává často asymptomatický, někdy se rovněž spontánně upraví. Je možné o něco vyšší riziko infekcí močových cest, ale vývoj ukáže čas. Není potřeba mít zbytečné obavy.
12. 12. 2018
otázka
Petechie, zvětšená slezina, syn 6 let. Prosím o radu Dobrý den. Mám syna, bude mu 6 let. Asi před měsícem si začal stěžovat, že ho bolí nožky, praktický lékař udělal krevní testy, kde bylo vše v pořádku a že nejspíše růstové bolesti. Je pravda, že...
odpověď
Dobrý den, Bez podrobné anamnézy, klinického vyšetřneí a laboratoře mohu jenom poznámky. Vše to, co popisujete, nejspíše není nic závažného. Petechie mohou být někdy při nějakém infektu. Důležité je, že krevní obraz byl v pořádku, hladina trombocytů...
11. 12. 2018
otázka
Dobrý den ,minulý týden se mi narodila dcerka. Porod v termínu bez komplikací. Při dětské vizitě druhý den paní doktorka něco slyšela. Udělali dceři vyšetření a zjistili otevřené fetalni spojky. Bylo mi vysvětleno,že se to může rychle zatáhnout....
odpověď
Dobrý den. Z toho není potřeba se vůbec bát. Děti mají v těle maminky jinak postavený krevní oběh než po porodu. Jsou tam některé spojky/komunikace, které se musí uzavřít. Někdy s zavřou do několika hodin po porodu, někdy to trvá několik dnů nebo...
11. 12. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, nejdříve bych chtěla poděkovat za odpověď na minulý dotaz. Dle Vaší rady jsme dali příkrmy od ukončeného 4 měsíce, malému chutná zelenina i masozelenina, ovoce je horší, ale baští. V 5.M jsme přidali kaši, ale protože se mu...
odpověď
Dobrý deb. Spíše to vypadá, že malý má reflux s podrážděným jícnem - opakovaně ublinkává, odmítá pití, které ho dráždí a vyvolává bolestivou reakci. Dále bych se proto snažil zavádět příkrmy, které tím, že jsou hustější než mléko, se méně vracejí ze...
9. 12. 2018
otázka
Vážený pane doktore, mám 5-měsíčního syna a od narození když ho pokládáme na podložku nebo prostě na záda chvilku bliká nebo třese očima, dá si ruce k hlavě a začne hlasitě plakat. Pokládáme ho vždy pomalu. Dělá to jen někdy, nejčastěji když je...
odpověď
Dobrý den. Jestli dobře prospívá, normálně roste hlavička a vývoj je v pořádku, neumím si představit, že to by znamenalo nějaký zásadní problém. Zkuste to natočit na video a ukázat PLDD.
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den, dcera 6 měsíců byla na očkování prevenar+hexacima a na doporučení lékařky jsem jí večer před spaním (asi 7 hodin po očkování) dala nurofen, jenže teď jsem se dočetla že se nesmí dávat léky preventivně, jinak snižují účinek očkování, to...
odpověď
Dobrý den. Někteří lékaři to doporučují, většinový názor je takové léky nepodávat. V každém případě je důležité, že efekt očkování to nijak zásadně nesníží.
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, Můj 14m syn možná snědl kus ulomeneho umělého gelového nehtů. Zlomený kus (urco byl i ostrý, jak se zlomil) jsem našla ráno v posteli a dala ho na noční stolek, mezitím, co povleknu. Pak jsme na něj zapomněla a včera (5.12.)...
odpověď
Dobrý den. Nemusíte setím vůbec trápit. Pokud to snědl, tak to odejde samobez komplijací. Rtg by nic nepřineslo, nehet by tam stejně nebylo vidět.
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den,nás syn má 3 týdny.Bylo mu zjištěno vypoukle čeličko z vrchu hlavy to vypadá jako trojuhelnikova hlava.byly jsme v motole na antropologii kde nám řekly že je zdravi že se jedná o kosmetickou vadu.chteji to řešit operativně aby vypadal...
odpověď
Dobrý den. S daným problémem nemám moc zkušenost, ale uvedenému motolskému pracovišti naprosto důvěřuji a řídil bych se jejich doporučením.
9. 12. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, mám na Vás dva dotazy. 1. Všimla jsem si, že třítýdenní syn ve spánku jakoby kouká. Jedná se o takový stav, kdy se celkově uklidní, uvolní, má typické tiky charakteristické pro spánek, jemně hýbe pusinkou, ale nezavře oči....
odpověď
Dobrý den. Oba problémy mi přijdou, že u miminka mohou být a  nejspíše neznamenají žádný problém. Ty stavy ve spánku můžete natočit na video a ukázat PLDD. Stran prdíků - pokud stolička normálně odchází (alespoň jedenkrát za tři dny), dítě...
6. 12. 2018
otázka
Dobrý den, dcera má čtyři roky. Od loňského roku ji neustále trápí zánět levého oka. Má ho zahnisané, nateklé, červené. Zánět má většinou, pokud je nachlazená, ale někdy jej má, i když nachlazená není. K očnímu lékaři chodíme okamžitě, když se ji to...
odpověď
Dobrý den. Včera jsem konečně mluvil s paní doktorkou z očního. Říkala, že opakované infekty očí ve školkovém věku často práve souvisí s infekty, jak je to u Vás. Dokonce, že i když jsou hnisavé, tak často jenom stačí oči čistit a vyplachovat...