IUGR, Clexane a anemie

18. 9. 2019
otázka

Dobrý den, pro opakované IUGR (stagnace váhy po 34tt a oligohydramnion) v předchozích těhotenství jsem byla odeslána na hematologii. Preventivně si aplikuji Clexane 0,2, ale až od 18tt. Píšete, že by se měl miniheparin aplikovat od začátku. Znamená to, že v 18tt už je o všem rozhodnuto a miniheparin už nepomůže? Momentálně 34+0tt, plod je jen drobnější, plodová voda i průtoky v normě. Z výsledků. Trombofilie negativní, jen heterozygot v genu pro MTHFR (C677T, A1298C), dále zjištěn deficit proteinu S, ale podle hematologa patrně ovlivněné graviditou. K druhému dotazu. Mohou hodnoty hemoglobinu v rozmezí 81-86 g/l ohrozit plod? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den,ano, jinak vidí hematologové,jinak já...:-)...oni vidí "čísla",která jsou vidět jako odraz změn srážlivosti v oběhu matky, mě zajímá jiný vliv nízkomolekulárního heparinu - imunomodulace. Za mě lepší od začátku,tehdy se ustanovují vztahy matka vs. dítě a pak už se toho mnoho změnit nedá, resp. změny jsou dané a minimálně ovlivnitelné našimi opatřeními....(rozumějte, např. formace placenty atd.), ale je zatím zcela mimo jakákoliv pravidla, důkazy pro tento postup se shánějí "ztuha" .Ale je až příliš mnoho žen, u kterých s miniheparinem od počátk daleko lepší výsledky. Hemoglobin kolem 80 je významný pro matku,ale vzhledem k tomu,že plod má 6-ti násobně větší schopnost vázat kyslík než dospělý, jsou tyto hodnoty stran ohrožení plodu uspokojivé.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24566
Další dotazy
18. 1. 2020
otázka
Dobrý den, je mi 38 let, léčím se pro hypertenzi a chci ještě otěhotnět. Znamená to automaticky, že pokud otěhotním budu muset rodit před termínem a vyvolávaným porodem? Že se TK v těhotenství ještě zhorší? A že je velmi vážné riziko preeklampsie ?...
odpověď
Dobrý den,hazard ne,ale hypertenze,pokud se nevyvine v peeklampsie (bezmála čtvrtina těhotných) nebo nebude jiný důvod, by neměly přenášet. Překvapivě mají ženy s chronickou hypertenzní celkem dobré výsledky,nicméně je zde nepředvídatelné riziko...
18. 1. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se prosím zeptat, zda mohu rodit přirozeně po dvou císařských řezech -jeden v 32.tt (1998) a druhý dvojčata 38+0 (2017)a jednom spontánním porodu v 38.tt (2001). Za měsíc mám rodit U Apolináře a ráda bych rodila...
odpověď
Dobrý den,zajímavý dotaz,ale osobně bych se bál. Kdo neviděl dělohu po dvou řezech ,stěží dokáže relevantně odpovědět.Samozřejmě,nikdo Vás  nechce do ničeho nutit,ale vše je informovaném souhlasu, nejsme ABSOLUTNĚ schopni předvídat,jestli děloha...
18. 1. 2020
otázka
Dobrý den, jsem ve 27tt a trápí mě dlouhodobý suchý a dráždivý kašel (cca 4 měsíce). Před měsícem jsem byla vyšetřena na plicním (poslech, krevní obraz, chlamydie, mykoplazmata) - vše v pořádku. Dostala jsem Alvescol inhalovat 2x denně, což...
odpověď
Dobrý den,chápu,ale neporadím moc, protože jsem porodník,tohle je otázka pro plicního lékaře - alergie? astma?..... Omlouvám se ale přeci,  nechápu,co myslíte tím, že "RTG nepřipadá v úvahu"....to říkáte Vy nebo lékaři? Protože jestli lékaři,...
18. 1. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore před nějakým časem jsem se vás dotazovala ohledně abrupce placenty která mě potkala ve 24tt a miminko nepřežilo. Nyní jsem znova těhotná, asi tak 4.týden. Gynekolog mě objednal na potvrzení na příští týden. Ráda bych měla v...
odpověď
Dobrý den,od 1 .ledna Ministerstvo zdravotnictví vymyslelo akci,kdy všechny těhotné ,které nejsou nemocné (nic takového v otázce nevidím), by měl opečovat oš.gyn.Kdyby ale napasal žádost o péči k nám - tzv. vyžádaná péče - není problém,postarám se,...
18. 1. 2020
otázka
Vážený pane doktore, jsem ve 21. týdnu těhotenství, jedná se o 5. těhotenství za 6 let a mám 3 děti (1 spont.potrat v 6. týdnu). Nyní čekáme 4. dítě a po dnešní kontrole bych se ráda zeptala na Váš názor. Paní doktorka mi dnes naměřila čípek 35mm,...
odpověď
Dobrý den,pokud data,která uvádíte,léčba infekce ok.,ale Utrogestan není nezbytý,navíc,polykací 10% efekt proti vaginálnímu,tj.zbytečný. Ležení mírně zvyšuje pravděpodobnost předčasného porodu,netuším,proč tak kolegyně činí..
18. 1. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, již jsem jednou do poradny psala, po spontánním potratu v 6. týdnu jsem začal mít problémy s bolestmi v krku, zahleněním - pravděpodobně reflux, čeká mě gastroskopie. Ještě mi paní doktorka nechala udělat vyšetření sputa -...
odpověď
Dobrý den,kdykoliv.
18. 1. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, předem bych Vám chtěla velmi poděkovat za radu ohledně fraxiparinu+utrogestanu, díky které teď máme zdravého syna. První těhotenství nám dopadlo špatně kvůli preeklampsii s hemolýzou (SC 26 tt). Nyní s užíváním výše...
odpověď
Dobrý den,nevím,jak by další těh.dopadlo. Každé se chová originálně. Proto do budoucna konec  evidence based medicine,protože kažýd člově holt originál a řadu postupů současné medicíny nelze ušít na všechny...budoucnost prostě v " na míru" šité...
18. 1. 2020
otázka
Dobry den, na tripple testy mam jit v 14+1 tt neni to brzy? Dekuji
odpověď
Dobrý den,ano,je to brzy
18. 1. 2020
otázka
Dobrý den, jsem.tehotna 31+3 tt. ...mnazel měl pravděpodobně infikovane klíště boreliemi. Je mozne, ze ma boreliozu, ceka výsledky. Je mozne ohrozit mimi, mohuvto od manzela nejak chytit...sliny, sex... co mimi? Dekuji
odpověď
Dobrý den,pokud mu nebudete pít krev tak nic
17. 1. 2020
otázka
Dobrý den, jsem.tehotna 31+3 tt. ...mnazel měl pravděpodobně infikovane klíště boreliemi. Je mozne, ze ma boreliozu, ceka výsledky. Je mozne ohrozit mimi, od manzela nejak chytit...sliny, sex... co mimi? Dekuji
odpověď
Dobrý den, ne nemůže, A.Pašková