Izoimunizace.

26. 5. 2023
otázka

Dobrý den, Jsem v 33. tydnu těhotenství. Mam zvýšené protilátky v krvi (mám Rh-). Od začátku těhotenství se to sleduje. Prvně byly odběry jednou měsíčně, pak v 29. tydnu, následně ve 31., na základě výsledků jsem ted byla poslana na ultrazvuk, kde měli měřit rychlost proudění krve plodu. Naměřili a spocitali hodnotu 1,25 MoM. Prý je kritická hodnota 1.5, takže závěr byl, ať přijdu za 8 dní na ultrazvuk znovu. Doted jsem si NAIVNĚ myslela, ze tento problém má spousta Rh- žen, nyní na ultrazvuku mi lékař říkal, že se s tím téměř nepotkává. Musím se přiznat, že mám tedy obavy, aby se něco nezanedbalo. Po 1. Porodu mi injekci proti tvoření protilátek dali. Po potratu v 6. Tydnu ne, pry se dává déle. Na internetu jsem vyčetla, že se prý preventivně může injekce dávat i v tehotenstvi ve 28. Tydnu, tu jsem nedostala ani v 1. ani v aktuálním těhotenství. Je už jedno jestli mi injekce aplikovany být měli nebo ne, nic už to nezmění. Mam ale obavy, zda lékař na malé nemocnici skutečně problematice rozumí. Je správné, že se stav stále jen sleduje? A nemůže se stav za týden zhoršit moc? Neměl by být ultrazvuk častější? Neměla bych být poslána na nějaké vyšetření do specializované rizikové poradny? A poslední dotaz, budu moci mít se stejným partnerem, který ma Rh+ další děti? Nebude se problém stupňovat? Lékař mi včera nechtěl moc odpovědět, což mě také znepokojilo, protože buď nemohu a nechtěl mi to říci, nebo to neví, což mě právě znepokojuje nejvíce. Napadá mě, že když neví zda mohu mít další děti, ví jaký je správný postup teď při problémech v těhotenství? .... Děkuji za případnou odpověď Přeji Vám pěkný den

odpověď

Dobrý den, záleží na hladině protilátek. Pokud máte pozitivní protilátky anti D , pak se již dále protilátky preventivně v průběhu gravidity nepodávají.

Další sledování s ohledem na titr protilátek by měl být v perinatologickém centru.

 Pak dle vyšetření indikovat další postup.

AP

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.


Počet odpovědí: 3410
Další dotazy
22. 9. 2023
otázka
Dobrý den, může partner užívat Champix na odvykání koureni během snahy o otěhotnění nebo se mame raději snažit až po ukončení odvykaci kúry? Dekuji
odpověď
přípravek neznám poraďte se v lékarně, AP
22. 9. 2023
otázka
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s prosbou ohledně ureoplasma urealyticum, která mi vyšla pozitivní z kultivačních stěrů. Jsem těhotná, 21+1, dostala jsem azythrimycin, na který se mi projevila nesnášenlivost v důsledku které mi léky vysadili...
odpověď
Dobrý den, léčba je indikována jenom při hrozáícím předčasném porodu nebo odtoku plodové vody, AP
22. 9. 2023
otázka
Dobrý den! Jsem poprvé těhotná, zdravá, novomanželka. Je mi 37let, takže bohužel stará...Ale zadařilo se nám hned napoprvé, Nemám nevolnosti, cítím se dobře. Ale paní doktorka tvrdí, že vzhledem k rizikovému věku nutně musím být v pracovní...
odpověď
Věk není indikace k neschopence.AP
19. 9. 2023
otázka
Dobrý den, vážený pane doktore, mám na vás dotaz, je to cca 3 dny zpět, co jsme u známých grilovali, no a známý vyndané ugrilované maso vrátil zpět do misky, kde bral to syrové maso a dával na gril, samozřejmě jsem to zjistila až když jsme maso...
odpověď
dobrý den, riziko nákazy velmi nízké, AP
19. 9. 2023
otázka
Hezký den, pane profesore, moc Vás prosím o Váš názor. Je mi čerstvě 39 let. Jedno ZT, porod zdravé holčičky v termínu, těhotenství zcela bez problémů, pak další ZT a nyní jsem v 13+2. Výsledek ze screeningu v 1. trimestru je "atypický", což mě...
odpověď
Dobrý den, celkový výsledke screeningu je negativní. Přesnost 90%. Pokud chcete mít  jistotu na 99,9% lze doplnit neinvazicní test z krve napři.Prenascan... ap  
11. 9. 2023
otázka
Vážený pane profesore, Obracím se na Vás s dotazem týkajícím se možného druhého těhotenství a medikace. 1.těhotenství: od 17tt sledováno děložní hrdlo, ve 22.týdnu 23-28mm, 25tt - 22mm; 28tt -11mm; celkem 2 kúry atosibanu před 30tt u Apolináře, ve...
odpověď
dobrý den, ano, je potřeba zvážit imunologické dovyšetření a event vyšetření fetálního fibronektinu za hospitalizace po 20 g.t., UTG urcite od počátku, clexane je k zvážení. AP
6. 9. 2023
otázka
Dobrý den, reagují na vaši odpověď ohledně mečouna. No všude se uvádí, že je to zakázaná ryba, že má mnoho rtuti. Což jsem zjistila až po konzumaci. Tak proto ta otázka. V jaké míře vadí malé množství. Děkuji
odpověď
rozhodně po jednorázovém užití Vám žádné komplikace a negativní vliv na plod nehrozí, AP
6. 9. 2023
otázka
Dobrý den, na dovolené jsem omylem snědla malý kousek mečouna, muže to nějak ohrozit miminko? Jsem v 27 týdnu. Moc děkuji za odpověď
odpověď
dobrý den, úplně nerozumím proč by to mělo miminko ohrozit ?AP
29. 8. 2023
otázka
Dobry den, v poslednich tydnech jsem pila 1 magnesii extra temer denne (tj. 700 ml). Mela jsem v noci krece v nohou a v tomto smeru mi pomohla. Na obale ani na webovych strankach neuvadi, ze by se voda nemohla konzumovat v tehotenstvi, nicmene dnes...
odpověď
Dobrý den, magnezium jako doplněk stravy můžete v max denní dávce až 4g denně .Magnesia Extra v 0,7 l obsahuje 210 mg hořčík.AP
23. 8. 2023
otázka
Dobrý den, jsem 3,5 měsíce po akutním CS, jizva je hezky zhojená, nad ní je pruh necitlivé tkáně a výše nad ní (pod pupkem) je oblast, která je stále velmi bolestivá a znesnadňuje mi běžné fungování. Při kojení si nemohu malého položit na břicho,...
odpověď
Dobrý den, pokud jste byla na prohlídce u gynekologa a vše je po operační stránce zhojené, zkuste fyzioterapii,necitlivos může delší dobu po operaci přetrvávat, AP