Klion prinos versus riziko

15. 6. 2019
otázka

Dobry den. Vazeny pane doktore, prosim o radu. Dnes jsem presne 32tt. Predchozi porod predcasne po odtoku plod. vody v 34+5 po nekomplikovane gravidite. Vcera kontrola u gynekologa, kde jsem zminila problem “palcivosti” v oblasti vnitrku pochvy a zevniho genitalu. Jakoby paleni pri utirani po moceni a pri dosednuti. V obave o zacinajici infekci. Vytok bily hrudkovity nemam, spise denne stridave vodnaty nebo nazelenaly hlenovity - narazove. Svedeni nemam. Moč zkontrolovana - v poradku. Gynekolog me rucne prohledl, neprovedl ster ke kultivaci, sdelil mi, ze v tehotenstvi je v pochve vsechno mozne a predepsal klion 0-0-1 na 10 dni, pote borax globule 10 ks obden. Beru jeste magnesii lactici 3x2, sorbifer durules 1-0-0 a utrogestan 1-0-1 (hospitalizace v 27.tt na nekolik dni pro caste tonizace delohy). Tvrdnuti bricha mam stale, doporucen klidovy rezim. U klionu jsem cetla, ze je treba zvazit prinos pro matku oproti riziku pro plod, dale ze po nem spousta uzivatek spini a maji znacne svedeni ci paleni. Kdybych si diskuse uzivatelek neprecetla, asi bych pri eventualnich potizich typu spineni uhanela k lekari, zda neni tehotenstvi ohrozeno. Vcera jsem tedy radeji jeste s klionem nezacala a pockam na vas nazor. Prosim o radu, zda je lepsi zalecit timto klionem (i v pripade, ze treba zadne nezadouci bakterie, kvasinky apod. nemam) nez podstoupit riziko nebrat tablety a riskovat nelecenou pripadnou infekci vzhledem k anamneze predc. porodu. Pokud mi doporucite radeji preventivne zalecit, tak uzit vecer klion s odstupem minimalne 2 hodiny od utrogestanu (jak jste jiz nekomu odpovidal)?? Gynekolog mi totiz sdelil, ze mam zavest tentyz vecer klidne ve stejnou chvili oba leky najednou. Nechci do sebe zbytecne neco cpat, ale zaroven se obavam pripadne nelecene infekce s rizikem pred. porodu. Predem dekuji za vas nazor.

odpověď

Dobrý den,mikroby v pochvě léčíme jen při obtížích matky.Léčba nesnižuje riziko předč.porodu. Uvedená kombinace by tedy zánět pochvy mohla potlačit.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24826
Další dotazy
26. 11. 2020
otázka
Dobrý den, Mam na Vás dotaz.Rodila jsem v 39+3.Ráno mi praskla plodová voda,chvíli byla čirá.Poté začla odtýkat světle zelená.Po 12 hodinách jsem porodils chlapečka,který měl na 3x obtočený pupečník pevně kolem krku.Moje otázks zní,proč byla plodová...
odpověď
Dobrý den,přechodný útlak pupečníku s sebou může,ale většinou nemusí, nést relax svěračů konečníku plodu jakožto známku stresu dítěte v děloze = mekoniem zkalená voda. Mekonium = stolice nenarozeného nebo čerstvě novorozeného dítěte.Drtivá...
26. 11. 2020
otázka
Dobrý den, obracím se na vás ani ne tak s dotazem, ale spíše si jdu pro nějaké uklidnění. Čekám mono mono dvojčátka a plánuje se císařský řez kolem 35 týdne. Poslední dobou mám velký strach, že se něco stane. S mimčama nebo se mnou na porodním sále...
odpověď
Dobrý den, chápu,ale pokud těh.probíhá nekomplikovaně, riziko problému je velmi malé. NIcméně porod by se měl plánovat řezem nejpozději na 37.ukončený týden. O smrt matky bych se nebál.
26. 11. 2020
otázka
Dobrý den, Děkuji za odpoved. Ráda bych si s vama domluvila konzultaci, má gynekolozka (pí. Panová) mi vás i doporučila. Děkuji Čiháková
odpověď
Dobrý den,rozumím, Šárka Pánová patří mezi oblíbené žákyně, že pozdravuji. Ale konzultace vážně nejde,děkuji za důvěru, směřuji obecně i ostatním lidem.... Nevykládejte si ve zlém,ale čas mám rozparcelován na molekuly, v pracovní době nemohu,...
26. 11. 2020
otázka
Dobry den pane doktore, prodelala jsem 1x ZT (9tt), nasledne uspesne tehotenstvi 1 dite (porod akutni CS pro preeklampsii, ale jiz v terminu), nyni dalsi ZT (9tt), ve vsech tehotenstvich spineni bez nalezene priciny (kontrola cipku, hematomu..atd...
odpověď
Dobrý den, hodím se více odborného textu je mi líto,ale jednoduše vysvětlit nelze Všechny významné patologie gravidity dané pár dní po početí, říkáme,že chybný materno-fetální imunitní cross-talk.Víme,že dispozice např. k preeklampsii daná ještě...
26. 11. 2020
otázka
Dobrý večer, pane doktore, děkuji za Vaši dnešní odpověď, mohu jen ještě poprosit odpověď na druhou část dotazu - "od jakého týdne je riziko abrupce placenty,tedy vážnější riziko větší vzdálenosti od větší nemocnice". Kdy prosím nejdříve běžně...
odpověď
Dobrý den,abrupce placenty vidíme zhruba od 22.týdne těhotenství,ale maximum vidíme až ve III.trimestru,velmi variabilně,nedá se říci,který týden hrozí více či méně.
22. 11. 2020
otázka
Dobrý večer p. doktore, mám na vás otázku. Byl mi zjisten autoimunitní systém(obrané látky mi napadají oplodněna vajíčka),beru na to prednison. Umělé oplodnění vyšlo, ale v 8 týdnu plod zanikl. Byla jsem na potratu. Chci se vás zeptat, jestli by mi...
odpověď
Dobrý den,ano,mohlo by pomoci,ale podpora miniheparinem a progesteronem vaginálně je "jen" nespecifická imunomodulace, nemusí být jistota úspěchu,ale za podání stojí.
22. 11. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na váš názor ohledně vaginálního porodu a přítomnosti molusek v okolí genitálu. Je to pro dítě ohrožující? Děkuji
odpověď
Dobrý den,reálně není,ale moluska jsou virového původu, extrémně nakažlivá mezi lidmi obecně.
22. 11. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem v 35tt a mám silný rybí zápach z pochvy. Dala jsem si vitagyn C, který mě nepomohl. Doktorka mi říkala, že je to normální,ze to jsou hormonální změny. Nestane se nic miminku nebo nebude předčasný porod? Jsem prvorodička...
odpověď
Dobrý den, rybí zápach je typický pro vaginální dysmikrobii, tzv. bakt.vaginózu, kultivací se  s jistotou zjistit nedá, na druhou stranu musí lékařka reagovat léčbou - dítě ohroženo reálně není, v podstatě v tomto týdnu těh. "jen" nepříjemné s...
22. 11. 2020
otázka
Dobrý den, prosím o zhodnocení rizika opakování komplikací: 1.těhotenství vpořádku, porod 39tt spontánně. 2.těhotenství - jiný otec dítěte - placenta praevia marg. - krvácení, předčasný odtok pl.vody, abrupce placenty - 28tt CS, dítě vpořádku. 35let...
odpověď
Dobrý den,pokud bude adekvátně řešena situace, tj. progesteron vaginálně a hlídat hladiny IgG.Pokud budou v těh.nižší, pak jejich doplnění injekcemi - např. Igamplia. Pak se riziko opakování jeví relativně velmi malé.
22. 11. 2020
otázka
Dobrý den, byla jsem na prvním screeningu, kde vše bylo v pořádku i testy z krve mi dopadli dobře. Na druhém screeningu bylo také vše dobře. Jen mi tam uvedla, paní doktorka, že je špatná viditelnost levého vytokoveho traktu, tak jsme šli znovu na...
odpověď
Dobrý den, fetální echo je klíčové. Samotný zdvojený Ao oblouk je poměrně častým nálezem,ale záleží na tíži postižení. Může s sebou nést i relativně normální poporodní vývoj,ale vše se opravdu odvíjí od konkrétního nálezu na UZ.