kojení a používání lokálních kortikoidů na AE

16. 6. 2014
otázka

dobrý den pane docente, mám na vás velkou prosbu, nyní jsem ve 33 týdnu těhotenství a od mala trpím atopickým ekzémem, od 4 měsíce těhotenství se mažu lokálníma kortikoidama - locoid, advantan či dělaná kortikoidní mast, chtěla jsem se zeptat, zda až se mi narodí miminko, zda nevadí, když se budu nadále mazat cca 3x týdně a k tomu budu kojit. Neumím si představit, že bych se nemohla mazat, ten ekzem mám dost hodně a hodně mě trápí. Mám ho hnisavý a bolavý. Bez mastiček budu ještě víc nervozní, nevyspalá, a to vše by se odrazilo na psychice i miminka. Pokud si myslíte, že lokální mastičky budou vadit při kojení, budu muset bohužel nekojit, ale na druhou stranu, je plno děťátek, které nemohou být kojené. Druhý dotaz spočívá v užívání dithiadenu, myslíte, že si můžu brát dithiaden na zklidnění kůže a celkového stavu jak v době těhotenství tak v době kojení? a případně kolikrát týdně? V noci spím tak max 3 až 4 hodiny, zbytek se proškrábu atd. Nechci vypadat jako nějaká bláznivá matka, ale já už jsem z toho jak se říká tzv. na prášky. Velmi pěkně děkuji za odpověď. Lenka L.

odpověď

Dobrý den, lokální léčba kortiokidy opravdu nebude vadit, s pozdravem A.P.

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.


Počet odpovědí: 3175
Další dotazy
18. 1. 2022
otázka
Dobrý den pane doktore. Po velkých bolestech se mi ve 14tt utvořil velký hematom o velikosti 100x100x25 mm. Nyní v 18tt se hematom zvětšil na 130x 40mm, uložení dole pod miminem. Placenta nahoře, hematom nenaléhá. Dle doktorky mám pouze odpočívat a...
odpověď
Dobrý den, vím,že frustrující, ale hematom není příčinou problémů,ale důsledek nestability těhotenství. Víceméně všechny významné komplikace dnes moderní porodnictví vnímá jako důsledek chybné tolerance plodu mateřskou imunitou, připodobňujeme to k...
18. 1. 2022
otázka
Dobrý den, vážený pane doktore. Minulý týden ve středu u mě byla diagnostikována těhotenská cholestáza (ALT 1.75, AST 1.13, GGT 0.23, ALP 2.51, celk. žluč. kyseliny 22 + svědění těla). Vzhledem k tomu, že jsem na porod registrována u Apolináře, mám...
odpověď
Dobrý den,ano, studii znám. Nicméně, je podstatně složitější než vypadá na první pohled.Tak především pracuji skoro 25 let a to, čeho se bojíte, tj.fetální úmrtí, vidíme v souvislosti s ICP v dnešní době extrémně raritně. Jinak řečeno, riziko...
17. 1. 2022
otázka
Dobrý den , momentálně jsem hospitalizovaná v krajské nemocnici Most z důvodu hrozícího predcasneho porodu, je možné se po vyžádání výpisu ze své karty zastavit osobně u Vás kvůli konzultaci? Rádi bychom znali postup z Vaší strany, dekuji K.
odpověď
Dobrý den, úplně nerozumím Vašemu dotazu. Pokud mě chcete osobně zkontaktovat, můžete přes moje webové stránky.  S pozdravem Kateřina Meeganová
9. 1. 2022
otázka
Dobrý den pane doktore, velice děkuji za zodpovězení mého dotazu ohledně hematomu a pracovni neschopnosti. Bohužel, na pohotovosti mi byl dán Ascorutin a Gynprodyl na noc vaginálně pouze jedna tableta. Předpokládám, že bez přímého doporučeni mého OG...
odpověď
Dobrý den,to víteže Vás nemohu navádět,abyste případně porušila...nevím,jak lépe odpovědět než že uvedené doporučení je to nejvíc,co moderní porodnictví umí a je jen otázkou, zdali se k takové informaci kolegové dostanou.
7. 1. 2022
otázka
Dobrý den, 21.12. jsem porodila - první spontální porod bez komplikací. Bohužel během porodu jsem vyžádala epidural, který mi napíchli až napodruhé. Rodila jsem zhruba 20 hodin a z toho cca 2-3 hodiny jsem ležela na levém boku a pravou nohu jsem...
odpověď
Dobrý den,ano, vidíme vzácně. Bez neurologického vyšetření se ale opravdu nedá dělat závěr.
7. 1. 2022
otázka
Dobrý den pane doktore, už jsem v poradně přečetla mnoho dotazů a odpovědí od Vás na téma hematomu. Aktuálne jsem v 10tt, včera jsem jela na pohotovost s krvácením, zjištěn hematom 2x3 cm a nařízen přísný klidový režim (hospitalizaci jsem odmítla...
odpověď
Dobrý den,klidový režim nijak neovlivní prosperitu těhotenství. Dle recentních údajů má smysl podpořit stabilizaci těhotenství progesteronem 400 mg ráno a 400 mg večer vaginálně. Ale pracovní neschopnost by ve Vašem případě nebyla nezbytná.
7. 1. 2022
otázka
Vážený pane doktore, prosím o zhodnocení výsledku z 3. screeningu. Gestační stáří 31+0. Doppler UZ: a. umbilicalis PI 1,00 (přesně uprostřed úsečky), EDF pozitivní; a. cerebri media PI 1,50 (zcela pod úsečkou, byť těsně), cerebro-placentární index 1...
odpověď
Dobrý den,ano,o.k.
7. 1. 2022
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na názor antidepresiv před porodem. Během těhotenství jsem brala Sertivan 100, a teď na poslední měsíc mám sníženou dávku na 50. Nicméně jsem narazila i na názor, že by se antidepresiva měly vysadit úplně. Jak se na...
odpověď
Dobrý den,antidepresiva tohoto typu jsou v těhotenství bezpečná. 
4. 1. 2022
otázka
Vážený pane doktore Koucký, je to už přes 2 roky co jsem porodila svoji dcerku. Gestační stáří 34t +2/7 týden .Porozena akutním císařem pro patologické průtoky při dlouhodobé růstové restrikci a silentním CTG záznamu, bez indukce plicní zralosti....
odpověď
Dobrý den,dokonale předejít nelze.Ale modulací imunitní odpovědi matky v dalším těh. miniheparinem od počátku těhotenství ( a je jedno ,jestli máte či nemáte trombofilii) dramaticky šance na normální průběh dalšího těh.zlepšíte. Nicméně, není...
4. 1. 2022
otázka
Dobrý den, pane doktore, před sedmi měsíci jsem porodila spontánně vitalniho chlapečka, nicméně byl porod velmi dlouhý 25 hodin bolestí, především těch křížových s výsledkem nástřihu hráze pro urychlení 2. doby porodní, což jsem se tomu chtěla...
odpověď
Dobrý den, porod byl,je a bude (pokud se bude rodit dále přirozeně) proces,kdy má matka jednoduše přivést na svět potomka, pokud možno tak,aby ona/dítě nezemřeli - jedno z nejcitlivějších období života jedince na obou stranách .Divná věta, vím, ale...