Krevní destičky

6. 12. 2017
otázka

Dobrý den pane doktore, Obracím se na Vás s dotazem týkající se snížení krevních destiček v těhotenství. Na začátku prvního trimestru jsem měla PLT154. Ve třetím trimestru se destičky snížily na 127, pak na 106 a tento týden na 89. Termín porodu mám 10.12.2017. Lékař mi nechal udělat krevní testy na játra, ledviny i Quickův test. Vše dopadlo v pořádku. Co to pro mě a miminko znamená a jaky je postup co se porodu tyče? Děkuji moc za odpověď.

odpověď

Dobrý den,samozřejmě,virtuálně jen domněnky,ale velmi pravděpodobně se jedná jen o těhotenskou trombocytopenii,která nulový dopad na matku/dítě.Nicméně je potřeba vyloučit x-dalších příčin,z nichž nejvýznamnějších je ITP  (google),ev.další. Pokud ovšem Vámi uváděná velmi zvolná dynamika trombocytů,nejpravděpodobnější první verze viz výše.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 23762
Další dotazy
8. 8. 2018
otázka
Dobrý den, prosím jak dlouho zůstává látka Clexane v krvi po aplikaci 0,4ml? Jde mi o vynechání před odběrem cfDNA testu a nechci aby byly výsledky zkresleny. Děkuji
odpověď
Dobrý den,látka zůstává různě dlouho,až desítky hodin.Ale nikdy v životě jsem neslyšel o tom,že by ovlivnil neinvazivní testování.
8. 8. 2018
otázka
Dobrý den, mohu se zeptat jak se postupuje u těhotné ženy, u které byly zjištěny protilátky anti M přitom má krevní skupinu pozitivni... jsou potřeba během tehotenstvi nějaká zvláštní opatření... A mají tyto protilátky nějaký vliv na porod miminka....
odpověď
Dobrý den,existuje cca 150 krevních skupin, z nichž laická veřejnost vnímá hlavně ty dvě - AB0 systém a Rh-systém.Pak ty další, občas význmané,mj. M,N,S,Duffy, Kell atd. Občas nesoulad mezi matkou a plodem i v těchto skupinových systémech.Tento typ...
8. 8. 2018
otázka
Vážený pane doktore, chtěla jsem se optat, zda-li existuje nějaký doporučený postup pro VBAC. Přijde mi, že přístup k rodičce po sekci se při následujícím porodu velmi liší v různých porodnicích. V mé porodnici není problém potermínové těhotenství...
odpověď
Dobrý den,o.k.,odpověď bude ...širší.Bohužel i z pozice soudního znalce, ve které nyní NECHTĚNĚ občas jsem .Osobně nemám problém s ničím,ani porodem doma,ale nekonečnému vyčkávání na spont.porod třeba 3 týdny po termínu, rození po dvou řezech atd....
8. 8. 2018
otázka
dobry den mam otazku a hlavne chcem pocut nazor ineho doktora,mam obavy s predcastneho porodu,prve tehotenstvo predcastne 26tt druhe sekcia 37tt po rokoch som otehotnela mam 37rokov som v 23tt a psychyka pracuje,moj gynekolog nameral hodnoty krcka...
odpověď
Dobrý den,pokud máte byť syntetický progesteron (Duphasto) a délka hrdla nyní 40 mm,je riziko předč.porodu před 33.týdnem hluboko pod 1%.
8. 8. 2018
otázka
Dobrý den, jsem v 36tt a byla mi diagnostikována placenta previa na přední stěně, přesah cca 1 cm. Můj lékař doporučuje přirozený porod. Chtěla bych se zeptat, jak moc je to riskantní a jaké mohou nastat komplikace. Lékař mi sdělil ať to nechám na...
odpověď
Dobrý den,omlouvám se za přímočarost,ale jestli skutečně tak,že vcestná placenta, kdy z jedné na druhou stranu přechází placenta byť malým cípem cca 1 cm,je doporučení vedení porodu spontánně na vrácení diplomu = profesní sebevražda. Za tohle běžně...
8. 8. 2018
otázka
ZVYSENE FREE BETA HCGVloženo: 02.08.2018 DOBRY DEN PANE DOKTORE, Je mi 32 let. MOJE hodnoty pri prvnim screeningu jsou v 12+5 ( utz i odber krve ) pri vaze 52 kg Nt 1,36 mm, crl 65 mm=12+5. 12+5 mam dle menstruace ( 15.4.18)a dle utz a pana doktora...
odpověď
Dobrý den,na rovinu, naše klinika pracuje jen s certifikovaným ( nejvyšší úroveň) komb.testem,který pokud negativní, už žádné další manévry (rozumějte,nehodnotí se dílčí testy ). Tohle (např. integrovaný test)  je "kočkopes",kterými si některá...
8. 8. 2018
otázka
Dobrý den. Chtěla bych slyšet Váš názor či poprosit o radu. 17.7. jsem porodila Vexem, byl to sice rychlý porod (3,5 hodiny dohromady), ale dost těžký. Výrazně a několikrát mi tlačili na břicho, miminko nesestupovalo a jelikož malému padaly ozvy,...
odpověď
Dobrý den,ano,tohle není neobvyklé krátkodobě,ale takhle dlouho po porodu už přeci jen ano.Naše klinika má špičkové urogynekology a tak zkuste u nás, 224 967 463
8. 8. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s otázkou ..byla jsem 14dnů hospitalizována (28+4)pro zkrácení cervikometrie během 14 dnů (cervikometrie 24mm, při stresovém manévru 21mm, vnitřní branka T, vag.sakrálně tuhý čípek cca.3,5cm, hrdlo uzavřeno...
odpověď
Dobrý den,ano,cervikometrie jediná schopna upřesnit,dle stávajících ofic.možností, riziko předč.porodu.Pokud délka hrdla více jak 25 mm do30.týdne,riziko,že porodíte předčasně před 33.týdnem méně jak 1%. V opačném případě riziko porodu před 33....
8. 8. 2018
otázka
Vážený pane doktore, dovoluji si požádat o Váš názor ohledně zkráceného čípku. Nyní jsem v 18tt,již v 10tt mi byl naměřen čípek 26mm,při dalších kontrolách v jiné poradně pak opakovaně 24mm,uzavřený,tuhý. Užívám utrogestan 2x1, magnosolv 1-0-0,...
odpověď
Dobrý den,nyní mám dovolenou až do konce srpna,a protože jsem na naší klinice za péči o komplikovaná těh. zodpovědný já, tak se omlouvám,ale nelze. Uvedené vyš. nehradí pojišťovna, máme dosud hrazené díky prof.Pařízkovi z grantu a provádíme jen u...
8. 8. 2018
otázka
Dobrý den, chci se zeptat na příčiny neodloučení placenty? V mém případě porod vyvolaný v 38+1 pro riziko preeklampsie. Dcera měla 2,49 kg. Mohla mít i její nízká hmotnost souvislost s neodloučenou placentou? Děkuji a přeji krásný den
odpověď
Dobrý den,ano, preeklampsie s sebou nese abnormální "placentaci", konkrétní link však neumíme dát,jen víme,že souvislost mezi ní a chybně se formující placentou všemi úrovněmi určitě je.