Lehký zánět dutin

6. 12. 2018
otázka

Dobry den pane doktore, obracím se na Vás s dotazem a radou ohledně postupu léčby. Jsem v 29tt a cely minuly týden jsem se potýkala s virozou (pálení v krku, rýma), ale neměla jsem teploty ani zvětšené uzliny, protože se ani po tydnu ležení a pití tekutin nic nezlepsilo (naopak rýma žluto-zelená)zasla jsem raději v pondělí k PL, v odberech z krve byly lehce zvýšené leukocyty a CRP, paní doktorka chtela raději ještě počkat na ster z krku a dala mi k užívání zatím kapky Pamycon, včera výsledky ze steru z krku byly lehce pozitivni na bakterii - na jeden křížek (ster nebyl rano na lacno, ale dopoledne)..pokud se stav nelepší, tak by mě paní dr prelecila raději ještě ATB Zinnat 500mg 2xdenne 7dni.. a moje otázka zní, rýmu mám pořad (ne tedy už zelenou, jen do žluta), ale v krku mě přes den už nebolí, teplotu nemam.. pamycon užívám 3,5dne.. je tedy v této fázi lepší ještě prelecit ATB Zinnatem, nebo už počkat na ústup obtíží jen s Pamyconem? Muže tento lehký zánět nějak ohrozit miminko či je lepší raději vzít ATB a prelecit zánět? Moc dekuji za Vás čas a odpověď. S úctou a pozdravem AS

odpověď

Dobrý den,nevím,jestli jsem pochopil správně,ale v první otázce se ptáte na ORL dotaz,na ten odpovědět neumím. Na druhou otázku odpovím jen částečně - téměř jistě těh.nevadí,ale teoreticky hrubě neléčený zánět bakteriálního původu by mohl být spojen s rizikem předčasného porodu.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24907
Další dotazy
8. 3. 2021
otázka
Dobrý den vážený pane doktore. Chodím do práce, jsem v 15tt, a musím mít na sobě cca 11h resprator x 15 smen v měsíci. Práce není fyzicky náročná, ale z respiratoru je mi špatně jelikož nám min kyslíku, a bolí me z toho hlava. Neškodí...
odpověď
Dobrý den, pokud je Vám špatně, domluvte se s ošetřujícím gynekologem na vystavení PN, AP
8. 3. 2021
otázka
Dobry den prosim o radu co fo muze byt kdyz sem 31.1 mela styk s pritelem. Nasledne 13.2 menzes 6 dni jako vzdy pravidelne ovsem ted od 23.2 mam uz paty den spineni kazdy den jednou a to velmi malo je mi 44 let a jsem si jista ze jsem zapadla 31.1...
odpověď
Dobrý den, bohužel Váš dotaz do porodnické poradny nepatří, obraťe se na svého ošetřujícího gynekologa, AP
8. 3. 2021
otázka
Dobrý den. Jsem nyní těhotná podle ms 7+1tt k lékaři jsem se teprve chystala 4.3.2021 ,ale bohužel jsem si z práce donesla Covid 19. Vycemenė mi úplně vymizely příznaky těhotenství poslední tři dny bez nevolnosti .Jsem těhotná po čtvrté a nikdy se...
odpověď
Dobrý den, je to na vás , nicméně pokud se nejedná o akutní stav, což nejedná, měla by jste dodržet 10 denní karanténu, AP
8. 3. 2021
otázka
Dobrý den, jsem 40+3 a v pátek ráno mi asi odešla hlenova zátka, od té doby spinim, bylo to spíš růžové ze začátku až k hnědé. Byla jsem trochu vyděšená a tak jsme večer jeli to zkontrolovat. Prý se neotviram a po tom vyšetření můžu spinit ještě víc...
odpověď
Dobrý den, drobné špinění může být součástí odcházející hlenové zátky, AP
8. 3. 2021
otázka
Dobrý den, Několik dní mi meškala menstruace, proto jsem si dnes ráno dělala těhotenský test, který vyšel pozitivní. V předchozích dnech jsem kvůli rekonstrukcím na domě lakovala materiál barvami ve spreji na bázi acetonu, práce probíhala venku a...
odpověď
Dobrý den, pokud jste byla venku a ještě s respirátorem, myslím, že není čeho se obávat, AP
8. 3. 2021
otázka
Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat jestli obecně přírůstek 6kg ve 22tt je hodně? Můj gynekolog mi za to vynadal, aniž by se mě zeptal, zda mám víc chuť k jídlu či se méně hýbu. Navíc se léčím s hypotyreozou, každý měsíc chodím na krev. Tak jsem se...
odpověď
Dobrý den, průměrný váhový přírustek je kolem 15kg, vy máte zatím ani ne polovinu, nevidím důvod k obavám, AP
8. 3. 2021
otázka
Dobrý den, v 15tt mi byla zjištěna cysta na vaječníku (přes 7 cm). Byl mi nasazen Utrogestan a injekce Agolutinu a mám dodávat hořčík. Několik dní předtím jsem byla na pohotovosti kvůli krvácení a tam mi zjistili drobný hematom v pochvě, což bylo...
odpověď
Dobrý den, přítomnost ovaqriálních cyst je relativně častá, pokud by opřetrvávala velikost 7cm a více, může dojít jak prasknutí cysty , nebo zaškrcení krevního přívodu, při torzi cysty, to jou hlavní rizika, ale jejich výskyt je velmi vzácný, AP
8. 3. 2021
otázka
Vážený pane profesore. Obracím se na Vas s dotazem. V 22.tydnu těhotenství mi byly zjištěny D dimery 900. Byl mi nasazen Clexane 0,8 o týden později se D dimery zvýšily na 1500 a byl mi navýšení Clexan 1, 0ml. Ještě bych chtěla podotknout, že chodím...
odpověď
Dobrý den, právě , aby miminko ohrožené nebylo, máte naordinovaný Clexane, péče v trombocentru je výborná, nemusíte mít strach, AP
8. 3. 2021
otázka
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně operace v tehotenstvi. Jsem ve 29tt a léčím se z vrozeným glaukomem obou očí. Na jedno nevidím. S největší pravděpodobností díky velké zátěži a různým hormonálním změnám mi docela dost stoupl...
odpověď
Dobrý den, pokud je nutný operační výkon  v průběhu gravidity , lze po celou dobu operovat v celkové anestezii, která není kontraindikována. Pokud, ale lze operační výkon podstoupit jenom v místním znecitlivění, bude jej anesteziolog preferovat...
8. 3. 2021
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem v 6tt těhotenství a zavádím Utrogestan, kvuli špinění 1-0-1 a beru Ascorutin 1-1-1. Bohužel vždy, když zavedu Utrogestan, začnu špinit ještě více, ne naopak, spíše se to zhorší. Někdy se stane, ze přes den ani nešpiním,...
odpověď
Dobrý den, Utrogestan lze i polykat, efekt bude stejný. Na prognózu o průběhu gravidity vyčkejte na kontrolní ultrazvukové vyšetření. AP