Leidenská mutace - průtoky pupečníkem

15. 3. 2019
otázka

Dobrý den, pane doktore. Mám na Vás dotaz: Mám prokázánou Leidenskou mutaci - heterozygot faktor V. Těhotenství bylo plánované, podařilo se po několika neúspěšných IVF. Ze začátku jsem si v prvním trimestru aplikovala Clexane 0,4 ml, poté vysazeno s tím, že aplikace bude pravděpodobně opět až šest týdnů před termínem porodu. Minulý týden jsem byla na kontrole na gynekologii v termínu 30+2 tt, kde mi gynekolog dělal podrobný ultrazvuk. Výsledky PI MCA 2,75; PI AU 0,79; ACCUVIX - V 10; AC 225 mm odp 27+0; vel celkově odpovídá 28+3; HP 1280g. Byla jsem odeslána na podrobnější vyšetření do nemocnice, výsledky: vp dost - AFI 11; ewf 1380g tj p12; AU PI 0,99; ACM PI 2,27; PSV-MCA 32 Cm/s; DV PI 0,60; aut 1 dx 0,68 aut 1 sin 0,75; závěr: plod na hranici eutrofie a SGA s normálními dopplerovakými parametry bez známek chronické hypoxie. Kontrolu mám za 14 dní. Chtěla jsem se zeptat, zda na zhoršené průtoky může mít vliv Leidenská mutace a zda je již teď vhodné začít s aplikací clexane? Zda může aplikace clexane průtoky zlepšit a miminku neuškodí? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, tak zatím vidím jen označení plodu jako drobného v mezích normy. Nicméně,pokud se výhledově ukáže omezení růstu plodu, je možné,že mohlo být podpořeno Leidenskou mutací. Na druhou stranu, prosperitu těh.lze ovlivnit jen doslova v úvodu těh.,zahájení aplikace miniheparinu ve vyšších týdnech těh.v podstatě není schopno problémům se zásobením plodu zabránit. Aby to šlo, a to pro to nejsou žádné důkazy, museli bychom aplikovat miniheparin všem těhotným bez výjimky, protože zdaleka nejen Leidenská mutace může/nemusí znamenat problém.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24262
Další dotazy
21. 5. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, Při 1.sreeningu mi vyšlo riziko růstové retardace 1:45. Předchozí těhotenstvi ukončeno pro IUGR ve 24tt. Nyní beru od začátku těhotenstvi preventivně fraxiparine. Po sreeningu mi gynekolog napsal ještě anopyrin, že to...
odpověď
Dobrý den,ano, přestože nechápe ani většina kolegů, proč to tak je,tak zjednodušme aspoň tady..fraxiparine má více funkcí a mj. pokrývá "protisrážecí" funkci anopyrinu plus navíc moduluje imunitní mateřskou odpověď na "cizí" plod příznivou cestou......
21. 5. 2019
otázka
Dobrý den, psala jsem Vám email, kdy jste mi odepsal, že k dotazům slouží tato poradna. Tak to zkusím ještě jednou. Jsem po druhé těhotná, na začátku komplikace s krvácením, nasazený utrogestan. Později zjištěno, že krvácení zpusobovala horká voda,...
odpověď
Dobrý den,chápu,že za to nemůžete,ale CS patří do 90.let minulého století.Moderní porodnictví pracuje s hodnocením délky hrdla vag.UZ sondou a podle ní se dá hodotit riziko předčasného porodu. Jen dodatek, platí i pro ostatní. Nevykládejte si zle,...
21. 5. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych poprosila o konzultaci mého aktuálního stavu. Čekám dvojvaječná dvojčata, do 30 tt vše v naprostém pořádku. 32 tt zkrácený čípek na 23 mm. Dnes kontrola první den 34 tt. čípek 15 mm a otevřená na jeden prst, plod A...
odpověď
Dobrý den, u žen,které jsou po 30.týdnu a nemají pravidelné křeče břicha několikrát do hodiny či nekrvácí vag.vyš.moderní porodník neprovádí. Nepřináší totiž žádnou užitečnou informaci o tom,kdy budete rodit.Je mi lito, že i přes "úpornou" snahu...
20. 5. 2019
otázka
Dobrý den, včera jsem byla na screeningu a plod v příčné poloze, dnes u gynekoložky a poloha šikmá, hlavička směrem vzhůru, jsem ve 33. tt. Mudr. mně vystrašila, že prý hrozí předčasný odtok plodové vody, protože plod vyvíjí zvýšený tlak směrem dolů...
odpověď
Dobrý den, pro určení definitivní polohy je velmi brzy, do 37 g.t. může mít plod labilní polohu a pro klidový režim není důvod, A.Pašková
20. 5. 2019
otázka
Dobrý den, paní doktorko, mám na Vás prosbu, jsem v 34+2tt a dnes jsem si chtěla sednout na sedací pytel, bohužel byl trochu níž a ja si na něj zprudka dosedla, až jsem musela zatnout břišní svaly. Mohla jsem ublížit miminku? Mám jet na pohotovost?...
odpověď
Dobrý den, ne nemohla jsem mu tím ublížit, A.Pašková
20. 5. 2019
otázka
Dobrý den, zítra mám nastoupit na vyvolaný porod ale zapomněla jsem v kolik hodin u apolinare nevíte v kolik hodin se nastupuje na příjem . Děkuji moc.
odpověď
Dobrý den, mezi 7-8:30, A.Pašková
20. 5. 2019
otázka
Dobry den, mam velky strach a prosim o radu. Otehotnela jsem po IVF a byla minuly tyden na UZ (8T1D). Namerili mi CRL 15,5mm. Dnes (8T6D) jsem byla na UZ znovu a CRL 15,1mm. Srdicko je v poradku. Mam ale strach, ze miminko neroste. UZ byl v obou...
odpověď
Dobrý den, pokud je plod vitální, je to velmi pravděpodobně chyba měření, A.Pašková
20. 5. 2019
otázka
Rada bych se zeptala,jak dycha miminko v brisku?Dnes jsem byla na tehotenskem foceni pod vodou a musela jsem zadrzovat dech.V tu chvili me to nijak neznepokojovalo,ale kdyz jsme skoncili,zacala jsem mit obavy,jestli to nemuze nejak ublizit miminko....
odpověď
Dobrý den,nijak Vás ani plod to nemůže ohrozit, A.Pašková
20. 5. 2019
otázka
Dobrý den, byla jsem na UZ v 5t+4 a bylo vše v pořádku. Po 12 dnech jsem šla na další kontrolu, při které nebyla vidět srdeční akce a embryo sice vyrostlo, ale bylo velikostně 6t+2. Doktorka říkala ještě, že kolem plodu je nějaký prstenec. Za týden...
odpověď
Dobrý den, počkala bych na kontrolu ulrazvukem po 8-9 g.t., největší výskyt zamlklých potratů je v době před ukončeným 8 .týdnem, A.Pašková
20. 5. 2019
otázka
Dobrý den, prosím o informaci ohledně tématu - jsem rok a něco po prvním porodu, menzes mám už několik měsíců pravidelnou (nevím, jestli ovulace může přijít už o hodně dříve po skončení menzes, nebo to je stejné jako před těhotenstvím?), moc si...
odpověď
Dobrý den, dalším stykem  event počínající těhot,nijak ohrozit nemůžete, AP