Ležení batolete na matce

20. 3. 2017
otázka

Dobrý den pane doktore. Mám dotaz ohledně vývoje páteře miminka. Můj syn /nyní téměř 8 měsíců/ si oblíbil přčes den občas ležet se mnou tak, že leží na mém břiše. Nevím, jak jinak to popsat. Já vleže a dítě mám na sobě také ležící. Prsa nemám velká, nejsem obézní, takže hlavu nemá na žádné vyvýšenině. Ale přecejen to není tvrdá pevná podložka. Může být taková poloha nepříznivá z hlediska vývoje páteře? Už je na dotaz asi pozdě, protože takto se mnou nejvíce ležíval od cca 3 měsíce do 6 měsíce a někdy i 2 hodinky za den. V současnosti v této poloze rád péruje na 4, což ovšem stejně dobře dělá i na zemi. Nyní se mi ale zdá, že když se na zemi dostane na ty 4 /všimla jsem si, když byl bez pleny/ tak má jakoby více vyhrbenou spodní část páteře, než větší člověk /starší dcera/ a nevím, zda to je běžné. /Nepamatuji si u dcerky, zda jsem si všimla něčeho podobného/. Mám mu tento kontakt se mnou umožnit nebo ho striktně odkládat na podložku? Možná to tak miminka mají běžně a jen ho moc pozoruji. A prosím ještě jeden dotaz - do kdy nechávat dítěti v postýlce polohovací klínek pod matrací? Děkuji Vám moc a přeji pěkný den.

odpověď

Dobrý den. Myslím, že se nemusíte bát. Miminko by to mělo stran páteře v pohodě zvládnout, spíše jestli již pro Vás není 8měsíční kojenec na bříšku těžký. Hlavně je důležité, aby jste pak z únavy s miminkem na sobě neusnula, aby jste pak miminko ve spánku náhodou nezalehla. Měli jsme žel několik i takových případů. Páteř podle vašeho popisu neposoudím, ale při příští kontrole své obavy skonzultujte s PLDD, který doufám shledá, že vše bude v pořádku. Zvýšenou polohu postýlky dáváme zejména v tom případě, kdy má miminko problémy s refluxem. Takže pokud malý neublinkával a nyní už má předpokládám plně zavedené příkrmy, tak klínek spod matrace můžete dát klidně pryč.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1133
Další dotazy
19. 4. 2018
otázka
Dobry den pane doktore. Syn 15. Mesicu dostal pred 30 dny posledni davku hexavakciny. Nyni prodelal Anginu na ktere mu dr dala ospen a on na ne dostal alergickou reakci dr leky vymenila za Fromilid. Pani doktorka chce za dalsi mesic ockovat MMR i...
odpověď
Dobrý den. Postupoval bych úplně stejně jako paní doktorka, měsíc po angíně je dostatečně dlouhá doba, s alergií by rovněž neměl být žádný problém.
19. 4. 2018
otázka
Vazeny pane doktore, predem se omlouvam, za mozna hloupy dotaz. Syn, kteremu bude rok, a ktery pres den normalne spinka v postylce ci kocarku, posledni mesic v noci odmita spat v postylce. Stavi se, silne place a dozaduje se meho naruci. V klidu spi...
odpověď
Dobrý den. O páteř bych se nebál, spíše, abyste ho ve spánku nezalehli. Samozřejmě by bylo lepší, aby spal ve vlastní postýlce, abyste si také více oddechli Vy s manželem. Je ale jasné, že nebude snadné ho tento zlozvyk odučit a bude to chtít hodně...
18. 4. 2018
otázka
Pane doktore dobrý den, předem se omlouvám za velice hloupý dotaz, ale velice to ve mně hlodá. Byla jsem včera u kamarádky s 6měs.synem, syn se mi zdál teplý je po viroze, zapůjčila jsem si tedy teploměr a teplotu zmeřila v zadečku. Teplotu neměl,...
odpověď
Dobrý den, nemusíte se bát.
18. 4. 2018
otázka
Dobrý den, prosím o radu. Vnučce je měsíc a má problémy se spánkem. Přes den spí minimálně, vždy max. po půlhodinách, mezitím křičí, i když ji chováme, je nakrmená, přebalená, v přiměřeném teple. V noci je to stejné, po koupeli spí tak 2 hodiny a...
odpověď
Dobrý den. Chtělo by to vyšetřit dítě, a podívat se na kojení, jestli dítě vypije dostatečné dávky nebo se naopak nepřepíjí. Celkově jestli dobře prospívá a je jinak v pořádku. Měl by vyšetřit PLDD.
18. 4. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, nedávno jsem s kamarádkou řešila téma jednorázových plenek u chlapců. Obě je používáme a teď kamarádka narazila na nějaké informace o tom, že by snad jednorázové plenky u chlapců mohly způsobovat neplodnost, protože je v nich...
odpověď
Dobrý den. Nemusíte mít vůbec obavy, žádné seriózní studie na toto téma neexistují a je to velice nepravděpodobné.
18. 4. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem Vás požádat o radu. Mám syna s atopickým ekzémem a dostali jsme dnes na to dělanou mastičku v lékárně dle vyjádření paní doktorky se stopovým množstvím kortikoidu. Ale mám ještě doma dvouměsíční dceru, kterou...
odpověď
Dobrý den. Toho bych se nebál, na zvážení by to bylo, kdybyste měla vysoké dávky kortikodů perorálně. https://www.dermatologiepropraxi.cz/pdfs/der/2011/03/06.pdf
18. 4. 2018
otázka
Dobrý den, mám dceru narozenou v r.2016, 32+4tt (2100g a 46cm). Jelikož dcerka byla nedonošená a naše paní doktorka měla špatnou zkušenost s očkováním nedonošených dětí Infanrix Hexou, rozhodli jsme se o doklad, pak byla dcerka nemocná a tak nám...
odpověď
Dobrý den. Od ledna 2018 platí nový očkovací kalendář, podle kterého u hexavakcíny stačí schéma 2+1, takže by to mělo být dostačující.
18. 4. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mám přidávat čaj 4 měsíčnímu miminku které je plně kojene ale momentálně má druhý den horečky. Děkuji Fichnová
odpověď
Dobrý den. Ne, pokud je dítě plně kojené, tak čaj nemusíte dávat.
17. 4. 2018
otázka
Dobrý den, Ráda bych se zeptala, zda má podle Vás syn dost mléka, resp. mléčných výrobků. Je mu osm měsíců a mléko není zrovna jeho oblíbené. Od čtvrtého měsíce je plně na umělém mléku, vyzkoušela jsem i více značek, nejvíce mu vyhovuje HiPP. S...
odpověď
Dobrý den. Když to shrnu, dostane 3dcl mléka, bílý jogurt a mléčnou kaši. Jedná se tedy průměrně o tři mléčné porce, což zcela odpovídá doporučením.
17. 4. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore. Obracím se na Vás s několikátým dotazem za existence této poradny. Vždy jste mi velmi fundovaně odpověděl a proto se ptám i nyní Vás. Nedávno jsem porodila třetí dítě - dcerku. Bohužel všechny děti mám narozené císařským...
odpověď
Dobrý den. Po císařském řezu se dítě rodí o sterilního prostředí na rozdíl od sponátnního porodu, kde prochází vaginální flórou. Počáteční bakteriální osídlení dítěte se tedy liší. V tom se studie shodnou. Časem se však bakteruální flóra srovná....